Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Lemezjátszó

NJ_
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 507

Re: Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: NJ_ »

Rock60 írta:
2024.01.07., vas. 17:54
NJ_ írta:
2024.01.07., vas. 16:59

Linearis kovetesu hangkarok:

Ideális technika a rovidebb, igy merevebb es kisebb effektiv tomegu hangkar reprezentalasahoz. Kritikus pont viszont a VTA valtozasa sok lemez eseten ami a rovid karnak problemat okoz

Udv., J
>
Leszorítás nélkül a kevésbé egyenes lemezek is hullámosak neki.
Viszont leszorított lemezek esetén, szinte meg sem rezdül vertikálisan.
Egyetlen lemezem van csak, ami még így is dobálja, annyira deformált.
/ Vadi új Katie Melua./
Nem voltam egyertelmu. Itt a Souther, Clearaudio, Transfi stb. fejlesztesi iranyra gondoltam. A kb. 10 cm alatti effektiv karhosszal rendelkezokre.

Udv., J
>
Basis, graham, ortofon, ikeda, fidelity research, koetsu, moon, klyne, lamm, m9500, levinson, CEC, lavry, weiss, sansui, nakamichi, furman, analysis plus silver

„Audio is filled with dangerous amateurs”
Tim de Paravicini & David Smith

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1502

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Revox, nem tudom megnyitni a képeidet valamiért.

A Rock gyári leszorítója víztiszta akrilból - vagy plexiből - készült, azon nincsen gumigyűrű.
Én csináltattam danamitból egy másikat, kicsit robosztusabb designnal, pár mm - rel nagyobb átmérővel, és azon sincsen gumigyűrű.
Próbáltam lapos gumialátéttel is, nálam nem vált be.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2159

Hozzászólás Szerző: Voyager »

revox írta:
2024.01.07., vas. 18:00
Voyager írta:
2024.01.07., vas. 15:54
Esetleg valaki meg tudja mondani, hogy a képen látható hangkar-lift milyen gyártmány?

Névtelen.png
ebay tele van, többfélével, de valsz az aliexpress is. szerintem toneaem lift kifejezésre dobálja fel
Tudom, köszi! De ez a típus kifejezettem a Technics-hez van tervezve/gyártva, tökéletesen passzol a karbázishoz.

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4561
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: revox »

rock említi a leszorítót...
alábbi leszorítót/stabilizer felismeri valaki? nekem volt a lemezjátszóhoz és teljesen természetes, hogy van.p, de áttéve a kis Townshendre, igen nagyot villant. vélhetően univerzális és sok gyalura jó lehet. amiben más, mint sok stabilizer, a közepe valami műanyag, aminek jó lehet a csupillapítása és az alsó felén egy gumicsík fut körbe, az fekszik fel. a hang sokkal simább. természetesebb ezzel. de nincs meg a gyártó, típus. nem lehet rákeresni...
.
hana_re_2.jpg
hana_re_2.jpg (28.71 KiB) Megtekintve 1076 alkalommal
.
hana_re_rs.jpg
hana_re_rs.jpg (26.19 KiB) Megtekintve 1076 alkalommal
.
hana_re_rs2.jpg
hana_re_rs2.jpg (34.66 KiB) Megtekintve 1076 alkalommal
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára asebestyen 2024.01.07., vas. 18:37-kor.
Ok: Képek csatolása
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Voyager írta:
Esetleg valaki meg tudja mondani, hogy a képen látható hangkar-lift milyen gyártmány?

Névtelen.png
ebay tele van, többfélével, de valsz az aliexpress is. szerintem toneaem lift kifejezésre dobálja fel
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

NJ_ írta:

A problemas hsz-mben volt hiba,
jó volt az. én értetlenkedtem, de görgőszés után berogytam és olyankor tompa az agy is. gondolom a pulzusmozgás után a keringés phenőt fúj és, bár a körmondat a modulációval elegáns volt, olyan állapotban nekem már sok :D de, miután ültek a szakszavak, a többi már adja magát :tutiok:
halfnote.hu

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

NJ_ írta:

Ideális technika a rovidebb, igy merevebb es kisebb effektiv tomegu hangkar reprezentalasahoz. Kritikus pont viszont a VTA valtozasa sok lemez eseten ami a rovid karnak problemat okoz

Udv., J
>
Leszorítás nélkül a kevésbé egyenes lemezek is hullámosak neki.
Viszont leszorított lemezek esetén, szinte meg sem rezdül vertikálisan.
Egyetlen lemezem van csak, ami még így is dobálja, annyira deformált.
/ Vadi új Katie Melua./
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2024.01.07., vas. 17:58-kor.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

frenki485 írta:
dixie-chicken írta:
2024.01.07., vas. 16:41
Voyager írta:

Névtelen.png
talán ez:

https://www.turntablelab.com/products/l ... isco-model
Ráadásul ... Disco Model...
Audiofil, v. HighEnd verzió nincs vajon?
Ez amúgy a hurkáknak való szerkezet, a tudatos zene hallgatónak nem kell ilyen, mert nem felejti el felemelni a kart/tűt, meg nem alszik el... :D
Köszönjük a hasznos hozzászólást! :smile53:

frenki485
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 652

Hozzászólás Szerző: frenki485 »

dixie-chicken írta:
2024.01.07., vas. 16:41
Voyager írta:

Névtelen.png
talán ez:

Ráadásul ... Disco Model...
Audiofil, v. HighEnd verzió nincs vajon?
Ez amúgy a hurkáknak való szerkezet, a tudatos zene hallgatónak nem kell ilyen, mert nem felejti el felemelni a kart/tűt, meg nem alszik el... :D
Ethosz Cd (TDA1545A), Ethosz tube DAC(TDA1541)  
Palotás végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F,
Technics SL 1210 GR/Thorens TD 126 mkII/AudioGold plinth,Achromat,
Palotás féle ARC phono,Hiraga MC preamp, Ortofon MC10/Shure M44-7
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.

NJ_
V.I.P.
V.I.P.

Hello,
azert annyira nem, nem tartok az “eluldozestol”..😋 voltak itt korabban, evekkel ezelott is “nagy pillanatok”..🤭 Nekem ez hobbi, nem vérre megy.

A problemas hsz-mben volt hiba, a sem = nem akart lenni, de a 20 perces javithatosagi idokapu miatt nem tudtam javitani.🙏
Nehez lenne roviden tovabb magyarazni, de meg1x, egyszerubben:

Mindig a hangszedo vezeti a kart. Azaz, az erő amit a lemezen való mozgáshoz használ a hangkar, a barázdábol ered. (Ez a lineáris követésűekre is igaz.)
De..
A lemez forog, a barazdaspiral pedig rövidul. A mozgas a barazdabol ered, nem pedig a hangkar felol. A hangszedo dolga az, hogy a vagofej altal vagott barazdamodulacok keltette mechanikus mozgast elektromos jelle alakitsa. Ha elméletileg nulla súrlódású és nulla mozgó tömegű hangkarral rendelkeznenk akkor a hangszedő mozgása a kar ezzel megegyező mozgását okozná, ami elegtelen vagy nulla kimenő feszültséget eredményezne.
>

Orokzold tema, nehany gondolat, es majd kerdeztek..

1. Roviditek, linear tracker = LT, radial tracker (Pivotal) = P
2. Azt szoktam mondani, az LT-k inkabb a technofileké, a P-k inkabb az audiophileke. (Van bennem is boven technofil vér.) De majd persze lesz aki ezt kikeri maganak..😅
3. Talán a legfontosabb az, hogy a felhasznaloi kezikonyvet jol ismerjuk. Az LT-k bonyolultabb konstrukciok mint a P-k, a kezelesi utmutato ismerete szerintem kotelezo. Foleg a karbantartas es a installalas/hibakutatas szempontjabol
4. Ellenseguk az excentrikus lemez. Akinek ilyenbol van sok, sztem valasszon inkabb P-t
5. Korlatozottabb a hangszedo valasztek ami jol mukodik rajtuk, szuk keresztmetszet a hangszedo sulya ill. engedekenysege
6. A lineáris ívű geometria jól működik a vágófejjel ahol a vízszintes iranyu mozgást a közvetlen hajtasu (dd) motor vezeti, de a lejatszaskor valtozatlanul probléma, hogy azt - a P-khez hasonloan - a tű vezeti.
Azaz, a jo LT-k is ugyanazt az erőt használják a lemezen való mozgáshoz mint a P-k, - a barázdáét.
7. A konstrukcio elonye a fix követő szöghiba. Elvben..
Valódi problémájuk: elvben szabadon mozognak vízszintes iranyban, ahogy a hangszedő tökéletesen érintkezve követi a lemezen a barazdaspiralt. De a valóság az, hogy a hangkarnak van egy hullamzo mozgása, a hangkar enyhen “kígyózik” amikor vízszintes síkban mozog.
Ezt ugyanaz az alapveto problema okozza az összes mechanikus rendszerben (fent olvashato a P-krol.): Ha azt akarjuk, hogy valami szabadon mozogjon egy felületen, akkor annak valamennyi szabad jatekanak is kell lennie. Ezt a szabad jatekot kell minimalizalni, - az említett vizszintes iranyu hulllamzas, kígyózó mozgás csökkentése érdekében - hogy az ne valjon olyan szorossá, hogy megállítsa a szabad mozgást.
Ezek mechanikus, servos, hibrid (mechanikus + servos) es legcsapagyas modon torteno megoldasa egyre bonyolultabb, es egyre tobb es ujabb valtozot, problema forrast visz az egyenletbe. Nem baj, de teny
8. (Ezert is) dragabb technologia
9. Ideális technika a rovidebb, igy merevebb es kisebb effektiv tomegu hangkar reprezentalasahoz. Kritikus pont viszont a VTA valtozasa sok lemez eseten ami a rovid karnak problemat okoz
10. Technofilia. Eromuvek. Vyger, Clearaudio, Goldmund, Rockport, Walker, stb., DIY.. Eromuvek. Egyutt a futomu, az izolacios asztal vagy labazat, az egészre felszerelve az LT, annak minden kocolekevel, nem mindenki kedvence a szobaban. Nekem igen.

Udv., J
>
Basis, graham, ortofon, ikeda, fidelity research, koetsu, moon, klyne, lamm, m9500, levinson, CEC, lavry, weiss, sansui, nakamichi, furman, analysis plus silver

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2758

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

Voyager írta:

Névtelen.png
talán ez:

Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Névtelen.png

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

SoundMania írta:
2024.01.07., vas. 08:03

Ööö... Azt ne felejtsed el, hogy mivel utánuk hozzá lett nyúlva, az már nem VdH EMT!
Hacsak azóta meg nem csináltattad vele. Mármint VDH-val.
Csak egy szilikon csillapítógyűrüt kapott a 30 éves helyére, de az is bármikor bármire kicserélhető...

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Rock60 írta:
2024.01.07., vas. 07:02
revox írta:
2024.01.07., vas. 02:36

Na, nekiálltam. pihentebb fejjel (délután görgőről leszállva csak felnevettem) a körmondatot részekre szedtem és megvan :)
Codákra képes egy forró zuhany és egy - két kávé... :D
az fix. régen tekertem, megfáradtam. télen mindig elkap a hifiláz és viszi az időt. tegnap még drótmóka volt mindkét rendszeren (ha már új játékos is van a rendszerben a zyx képében), de az esti zuhany után úgy felkeltem, még hajnal 2kor kukorékoltam :D
halfnote.hu

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1298

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Rock60 írta:
2024.01.07., vas. 07:02
revox írta:

Na, nekiálltam. pihentebb fejjel (délután görgőről leszállva csak felnevettem) a körmondatot részekre szedtem és megvan :)

NJ:
A tengenciális karokra vonatkoztatva engem is érdekelne egy - két elméleti összefüggés, ha megosztanád velünk. :smile53:

Gyakorlatban kikevertem valamit - AirTangent - de ezek inkább amolyan hályog-kovács beavatkozások voltak. :D
Például a nagyon könnyű EMT Vdh felett 5 Grammal terheltem a fejet, ami által minden szempontból jobb lett, életerősebbé, dinamikusabbá vált a hang.
Talán elbírna még további 1 - 2 grammot, de akkor a legnagyobb ellensúlyt kellene használnom - azt már előrébb tolva - de nem akartam a légcsapágyat a maximálishoz közeli súllyal terhelni. gondolkodik.gif
Vagy megérne egy próbát ?

Gondolom, a követési képességnek - ami az EMT Vdh - nak nem a legnagyobb erőssége - sem tenne jót az össztömeg növelése.

Köszi.
Ööö... Azt ne felejtsed el, hogy mivel utánuk hozzá lett nyúlva, az már nem VdH EMT!
Hacsak azóta meg nem csináltattad vele. Mármint VDH-val.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

revox írta:

NJ:
A tengenciális karokra vonatkoztatva engem is érdekelne egy - két elméleti összefüggés, ha megosztanád velünk. :smile53:

Gyakorlatban kikevertem valamit - AirTangent - de ezek inkább amolyan hályog-kovács beavatkozások voltak. :D
Például a nagyon könnyű EMT Vdh felett 5 Grammal terheltem a fejet, ami által minden szempontból jobb lett, életerősebbé, dinamikusabbá vált a hang.
Talán elbírna még további 1 - 2 grammot, de akkor a legnagyobb ellensúlyt kellene használnom - azt már előrébb tolva - de nem akartam a légcsapágyat a maximálishoz közeli súllyal terhelni. gondolkodik.gif
Vagy megérne egy próbát ?

Gondolom, a követési képességnek - ami az EMT Vdh - nak nem a legnagyobb erőssége - sem tenne jót az össztömeg növelése.

Köszi.

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

ELEX írta:
2024.01.06., szomb. 23:54
revox írta:
2024.01.06., szomb. 22:17
na, ezt fordítsd le magyarra :D moduláció és relatív mozgásnál nálam leállt a szoftver :D
Revi, bezárt a biciklis topik?
Bocs, de nekem ez már kicsit sokk itt.

Persze, ha minden rendben van, akkor csodálatos tud lenni.
na, nekiálltam. pihentebb fejjel (délután görgőről leszállva csak felnevettem) a körmondatot részekre szedtem és megvan :)

amúgy semki nem mondta, hogy nem szól jól :rolleyes:
halfnote.hu

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

ja, a videón lévő lemezen vannak zajok, mint amikor koszos a lemez. az a lemezen van és cigarettát szívnak eredendően, csak itt a kar el volt állítva és inkább tűnik kosznak, mint megszívott cigarettának. már-ha, az is feltűnt. amúgy beteg lemez, engem 10 perc alatt lehúz. ritkán kerül elő :D
halfnote.hu

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

ELEX írta:
2024.01.06., szomb. 23:54
revox írta:
na, ezt fordítsd le magyarra :D moduláció és relatív mozgásnál nálam leállt a szoftver :D

A karod beállításához meg keress egy szakembert a környéken, aki rendelkezik a megfelelő szaktudással, eszközökkel.
Nem itt fogsz kiművelődni a témában láthatóan.
Tudás és eszköz nélkül SOHA nem fogod beállítani a nyomorult kart. Ráadásul egy olyan konstrukciód van, amit geometriai beállításokkal szinte lehetetlen optimalizálni a forgó headshell miatt, aminek az önbeálló mozgása elméletileg még akár jó is lehetne, csak hát ez csak egy elmélet, amit sohasem követ a valóság.
Csakis mérőlemez, oszcilloszkóp, spektrum analizátor és persze a látottak kiértékelése hozhat valami reményt, hogy megkapd az optimális eredményt.
Addig is javaslom, hogy biztosíts megfelelő körülményeket a lemezjátszódnak, tartsd tisztán a lemezeidet és az eszközeidet, mert a képeid elrettentő példaként állnak, hogy hogyan ne fogjunk az LP hallgatásba sohasem.

NJ-t pedig csukott szájjal, nyitott füllel, szemmel és aggyal figyelje mindenki.
Ha valakitől, hát tőle lehet tanulni.
Csak el ne üldözzétek!

A ZYX-re térve, sajnos nagyon sok hamar meghibásodó darabbal találkoztam eddig. Volt, hogy vadonat újat hoztak, hogy torzít, nem követ. Mikroszkóppal megnézve repedt és deformált volt a csillapító gumija. A hangszedő új volt, csak az eladó diszkréten elhallgatta, hogy 5 évet állt a polcon kirakva. Gyárilag félre pozícionált gyémánttal is találkoztam már. Gyakori az azimut hiba, ami miatt rossz az áthallás és a csatorna balansz.
nekem nincs bajom a karommal, be van állítva(sose volt, most se hibáztattam , csak a felvetett dolgokat kipróbáltam, puszta kíváncsiság, de sanszos volt, hogy semmit nem fog hozni. jelenleg minden vissza lett állítva eredeti helyére. szól normálisan). a pu reccsent meg néhány nótát és pont ilyenre voltam kíváncsi, pl felfüggesztés kiszáradás nem e okozhatja(de nem akartam direktbe berakni, ne én adjak tippet. ha kérdezek), de ezeken a lemezeken nagyon brutál bass van, ami vetekszik az 1812 nyitánnyal, így mezei követéshiba is lehet.
a lemezjátszó fotóján egy tányértakaró lemez van, heti egy nagytakarítás mellett is ennyi port összeszed. nem nyalogatom naponta. lemezeket azért elpakolom :rolleyes:

a többi csak unaloműző beszélgetés, már rég elengedtem a zyx sztorit. főleg, hogy a sokkal robosztusabb mc bee, ami akkor volt teljesen friss model, amikor kaptam (így az polcon se állhatott), is zavaros volt a prodigy maxival,... mondjuk az einstürzendét lenyomta...
de zyxet elég sok lemezzel megkínoztam, főleg elektronikussal, amin vannak generált műbasszusok, de eddig nem talá,pltam a meglévőkön kívül problémsakat. ha sűrűsödik a probléma, mikroszkóp lesz a sorsa. egyelőre még várok, felénk nem röpködnek a mc szervizek.

az utolsó kérdés nem szívózás részemről(távol álljon tőlem, ha kérdezni jöttem ide). csak érdekelne ez a része kicsit bővebben. csak miután háromszor nekiugrottam megérteni a mondatot, felröhögtem, magamon, ennek szól a szmájli :)
halfnote.hu

ELEX
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 884

Hozzászólás Szerző: ELEX »

revox írta:

A karod beállításához meg keress egy szakembert a környéken, aki rendelkezik a megfelelő szaktudással, eszközökkel.
Nem itt fogsz kiművelődni a témában láthatóan.
Tudás és eszköz nélkül SOHA nem fogod beállítani a nyomorult kart. Ráadásul egy olyan konstrukciód van, amit geometriai beállításokkal szinte lehetetlen optimalizálni a forgó headshell miatt, aminek az önbeálló mozgása elméletileg még akár jó is lehetne, csak hát ez csak egy elmélet, amit sohasem követ a valóság.
Csakis mérőlemez, oszcilloszkóp, spektrum analizátor és persze a látottak kiértékelése hozhat valami reményt, hogy megkapd az optimális eredményt.
Addig is javaslom, hogy biztosíts megfelelő körülményeket a lemezjátszódnak, tartsd tisztán a lemezeidet és az eszközeidet, mert a képeid elrettentő példaként állnak, hogy hogyan ne fogjunk az LP hallgatásba sohasem.

NJ-t pedig csukott szájjal, nyitott füllel, szemmel és aggyal figyelje mindenki.
Ha valakitől, hát tőle lehet tanulni.
Csak el ne üldözzétek!

A ZYX-re térve, sajnos nagyon sok hamar meghibásodó darabbal találkoztam eddig. Volt, hogy vadonat újat hoztak, hogy torzít, nem követ. Mikroszkóppal megnézve repedt és deformált volt a csillapító gumija. A hangszedő új volt, csak az eladó diszkréten elhallgatta, hogy 5 évet állt a polcon kirakva. Gyárilag félre pozícionált gyémánttal is találkoztam már. Gyakori az azimut hiba, ami miatt rossz az áthallás és a csatorna balansz.
Csatolmányok
DSC01073.jpg
DSC01073.jpg (64.14 KiB) Megtekintve 937 alkalommal
DSC01088 Tű montírozás.jpg
DSC01088 Tű montírozás.jpg (74.25 KiB) Megtekintve 937 alkalommal
Kép 02.jpg
Kép 02.jpg (110.16 KiB) Megtekintve 937 alkalommal
20220507_094628.jpg
20220507_094218.jpg

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

NJ_ írta:
2024.01.06., szomb. 19:07
mert ha a hangkar túl könnyen mozgatható a tű által, akkor egyes barázdamodulációk sem okoznának többé relatív mozgásokat, amelyeket a hangszedő kimeneti jellé alakíthatna.
tangenciália karnál mi a szitu? majd, ha lesz időd, nem sürgős :smile46:
halfnote.hu

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

NJ_ írta:
2024.01.06., szomb. 19:07

Bár a könnyebb mozgathatóság jobb követési kepesseget jelent, de mindig szükség van egy ésszerű mértékű tehetetlenségre (nyomatékra), mert ha a hangkar túl könnyen mozgatható a tű által, akkor egyes barázdamodulációk sem okoznának többé relatív mozgásokat, amelyeket a hangszedő kimeneti jellé alakíthatna.
OK, kösz. :smile53:
Végül is, egymással ellentétes feltételeknek kell megfelelni.

NJ_
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2024.01.06., szomb. 17:37

Nekem csak a konklúzió áll össze fordítva. gondolkodik.gif
2. Nem pont a kar nagyobb tehetetlenségének a hozadéka a stabilabb támasz miatt a nagyobb dinamika, a jobb basszus - és követő képesség ?
Roviden nem.
Az effektív tömeg a tehetetlenségi nyomatékot jelenti adott hangkar hosszához, azt “látszólagos tömeggé" alakítva. Tehát egy hangkar effektív tömege alapvetően azt mutatja meg, hogy a hangkar milyen nehéznek tűnik a tű szempontjából. Könnyebb hangkar, könnyebb mozgathatóság. De..

Bár a könnyebb mozgathatóság jobb követési kepesseget jelent, de mindig szükség van egy ésszerű mértékű tehetetlenségre (nyomatékra), mert ha a hangkar túl könnyen mozgatható a tű által, akkor egyes barázdamodulációk sem okoznának többé relatív mozgásokat, amelyeket a hangszedő kimeneti jellé alakíthatna.
Tehát ez egy egyensúlyi politika a beállításban ami az optimális követő erő beállításával végződik, ugy, hogy a hangkar effektív tömege illeszkedjen a tűszár engedékenységéhez.
Az analog felvételhez hű kimeneti jelet így kapjuk, de, hogy a beállítas közben hol hogyan jelentkezik dúsabb - de nem feltetlen jobb - basszus, azt nem tudom. Az nekem torzitas.

(U. i.: A fentiek miatt nem igaz az az allítás, hogy az “effektiv tömeg csökkentése mindig jobb.” Kontextus kell hozzá.)

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

NJ_ írta:
2024.01.06., szomb. 12:10

1. A tehetetlenségi nyomaték (MOI) a tömeg és a távolság négyzete, így a MOI nőni fog, ahogy kifelé tolod, a forgocsaptol tavolitod az ellensúlyt, annak ellenére, hogy kisebb tömegű ellensúlyt használsz. Tehát a forgásponthoz közelebbi nagyobb tömegű ellensúly kisebb tömegként hat, mint a távolabbi, kisebb tömegű ellensúly, még akkor is, ha mindkettő ugyanazt a tömeget fogja kiegyenlíteni.

2. Ez nálam adott karokon hatarozottan feszesebbé tette a basszust is.
Konkluzio: az ellensúlyt a lehető legközelebb pozicionaljak/ pozicionaljuk a hangkar forgaspontjahoz az optimalis követő erohoz (VTF).

Udv., J
>
1. Én is úgy tudtam, hogy nő a tehetetlenségi nyomaték, ha hátrébb húzzuk a súlyt és a többi is :smile53:
Nekem csak a konklúzió áll össze fordítva. gondolkodik.gif
2. Nem pont a kar nagyobb tehetetlenségének a hozadéka a stabilabb támasz miatt a nagyobb dinamika, a jobb basszus - és követő képesség ?

NJ_
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2024.01.05., pén. 22:34
NJ írta :

De jobb szokott lenni a követési képesség amikor az ellensúly tömege is növelhető, így az ellensúly és a függőleges csapágy közötti távolság nem változik, mint a módosítatlan hangkarnál.

NJ.

Álltalában kijelenthető, hogy hasznos a követési képesség szempontjából, ha az ellensúly közelebb van a forgásponthoz ?
Igen. Forgocsapos hangkarok eseten.
A tehetetlenségi nyomaték (MOI) a tömeg és a távolság négyzete, így a MOI nőni fog, ahogy kifelé tolod, a forgocsaptol tavolitod az ellensúlyt, annak ellenére, hogy kisebb tömegű ellensúlyt használsz. Tehát a forgásponthoz közelebbi nagyobb tömegű ellensúly kisebb tömegként hat, mint a távolabbi, kisebb tömegű ellensúly, még akkor is, ha mindkettő ugyanazt a tömeget fogja kiegyenlíteni.
Ez nálam adott karokon hatarozottan feszesebbé tette a basszust is.
Konkluzio: az ellensúlyt a lehető legközelebb pozicionaljak/ pozicionaljuk a hangkar forgaspontjahoz az optimalis követő erohoz (VTF).

Udv., J
>

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”