Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
"Kertész leszek, fát nevelek...", avagy kertészkedjünk a ház körül
Re: "Kertész leszek, fát nevelek...", avagy kertészkedjünk a ház körül
Mi is kitesszük a komposztba a zaccot.
Feleségem áhítattal figyeli a Spectrum Home-on a "Green Team" c. műsort.
Abban az áll: Minden komposztálható. Ők még a diólevelet is beteszik, igaz mi azt külön komposztáljuk. Festetlen karton, összetépve, is odakerül.
Feleségem áhítattal figyeli a Spectrum Home-on a "Green Team" c. műsort.
Abban az áll: Minden komposztálható. Ők még a diólevelet is beteszik, igaz mi azt külön komposztáljuk. Festetlen karton, összetépve, is odakerül.
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<
- Frenchfries
- Nincs visszaút

- Értékelés: 5
A kávézaccot is összelehet gyűjteni és azzal is jó eredmény érhető el....pali923 írta: ↑2024.01.14., vas. 14:15A mezőgazdasági termelés hajnalán nagyon sok helyen művelték úgy az őseink a földet, hogy felgyújtottak egy erdőrészt, és a kialakult hamuval dúsított talajon termeltek. 7 évente váltottak általában új területre, addigra merült ki ez a fajta trágyázás. Nem fogsz ártani vele. Én nagyon régóta öntöm a hamut a konyhakertbe, értelemszerűen ilyenkor télen, nem gyűjtögetem tavaszig.
Az életben két dolog foglalkoztat igazán: az epitaxiális planártechnológia empirikus realizálása a nagy wattitású szilícium térvezérlésű tranzisztorgyártásban és a sör. Az utóbbi talán egy hangyafinggal jobban!
Nem tudom, mit gondolnak erről az összeesküvés-hívők, de egy facebookos barkácsolós csoportban éppen ezt linkelte be valaki: https://barkacsolnijo.hu/cikk/fahamu-fe ... -z_FdXAeJo
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla
- PgSpa
- Fórumlakó

- Értékelés: 446
Nem biztos, hogy jót teszel a fahamuval a gyep esetében (egyébként kiváló trágya). A következő okok miatt:
1. Tömény, égethet, főleg egy olyan gyepnél ami nyugalmi állapotban van
2. Erősen lúgos kémhatású
3. Főleg a Kálium tartalma magas, ez jól jöhet a gyepnél, de belőle általában van elég a talajban.
Javaslom, hogy komposzthoz keverve használd inkább pl. zöldségeknél, vagy tedd félre, csigák ellen a növény köré kiszórva nagyon jó.
A bozótégetéssel kapcsolatban éppen mostanában láttam egy filmet az amazóniai erdőégetések rövidtávú hatásáról és a "terra preta" érdekes módszeréről. Az élővilágra gyakorolt pusztító hatásukat nem is kell kifejtenem...
1. Tömény, égethet, főleg egy olyan gyepnél ami nyugalmi állapotban van
2. Erősen lúgos kémhatású
3. Főleg a Kálium tartalma magas, ez jól jöhet a gyepnél, de belőle általában van elég a talajban.
Javaslom, hogy komposzthoz keverve használd inkább pl. zöldségeknél, vagy tedd félre, csigák ellen a növény köré kiszórva nagyon jó.
A bozótégetéssel kapcsolatban éppen mostanában láttam egy filmet az amazóniai erdőégetések rövidtávú hatásáról és a "terra preta" érdekes módszeréről. Az élővilágra gyakorolt pusztító hatásukat nem is kell kifejtenem...
Nekem is ezért ugrott be.Ahol avart,vagy a tarvágott erdőrészt gyújtanak fel,ott többek közt utána méregzöld fű is nő ki.Kipróbálom,két nagy vödör már tele,holnap kiszórom.Sokat nem kell fával fűtenem,de kb a fél kertre így is elég lesz..Legalább látszik majd a különbség,ha lesz.pali923 írta: ↑2024.01.14., vas. 14:15A mezőgazdasági termelés hajnalán nagyon sok helyen művelték úgy az őseink a földet, hogy felgyújtottak egy erdőrészt, és a kialakult hamuval dúsított talajon termeltek. 7 évente váltottak általában új területre, addigra merült ki ez a fajta trágyázás. Nem fogsz ártani vele. Én nagyon régóta öntöm a hamut a konyhakertbe, értelemszerűen ilyenkor télen, nem gyűjtögetem tavaszig.
A mezőgazdasági termelés hajnalán nagyon sok helyen művelték úgy az őseink a földet, hogy felgyújtottak egy erdőrészt, és a kialakult hamuval dúsított talajon termeltek. 7 évente váltottak általában új területre, addigra merült ki ez a fajta trágyázás. Nem fogsz ártani vele. Én nagyon régóta öntöm a hamut a konyhakertbe, értelemszerűen ilyenkor télen, nem gyűjtögetem tavaszig.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla
Most hogy fával (akác) is tüzelek,kipróbálom hogy ez a hamu milyen hatással lesz a gyepre trágyaként.A kerti,gyümölcsfákkal tarkított részt eddig hanyagoltam műtrágyázás terén mert egyrészt nagy,meg nem is volt cél ide topformában lévő gyepet kialakítani.
Kíváncsi leszek hogy mit produkál itt a kiszórt hamu.
Nem várom meg a tavaszt,szórom szét most ahogyan termelődik,lesz ami lesz alapon.
Kíváncsi leszek hogy mit produkál itt a kiszórt hamu.
- zoli73
- V.I.P.

- Értékelés: 3373
Hm, ez jó ötlet, nekem mérgemben eszembe sem jutott, a komposztálóba borítottam.
Mivel az meg nyitott(raklap magasítókból készült), így a madarak ott is megtalálják. Rendszeresen látogatják is, a konyhai hulladékok miatt.
A madáretetőt már vagy két éve készülünk megépíteni a fiammal, de valahogy mindig elmarad, pedig nagy a kertünk, és sok madár járja.
A madáretetést így mindig "cinkegolyóval" ütjük el.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
Nálunk a "selejtes" dió megy madáreleségnek. Szeretik.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára asebestyen 2024.01.03., szer. 15:58-kor.
Ok: Idézési hiba javítása
Ok: Idézési hiba javítása
- zoli73
- V.I.P.

Nem tudom máshol hogy alakult a termés, lehet szerencséd lesz.akvapark írta: ↑2024.01.03., szer. 14:07Mi még a termés feltörése előtt állunk, elég szkeptikus vagyok...zoli73 írta: ↑2024.01.03., szer. 13:36Szép napot mindenkinek!
Had kérdezzem meg kinek, milyen volt a dió termés?
Nekünk sajnos valamiért említésre sem méltó volt. Szépen hozott termést a fa, de nekem nem sikerült megóvnom a kártevőktől, pedig mindent úgy csináltam, mint az előző évben.
Mospilane-al permeteztem májustól-júliusig, havi kétszer, és még augusztus elején is egyszer, szerencsémre nem nagy(még) fa, kb. 4-4,5m magas így hosszabbítóval elég jól meg tudom permetezni.
Tavaj ez segített megvédeni a termést, néhány szem kivételével ép, egészséges diónk termett, de idén teljes a kudarc.
A tavaji, közel egy vödörnyi, már tisztított dióbél helyett, idén mindössze egy maroknyit sikerült összehozni, ez kb. semmire sem volt elég, a család egy perc alatt elcsipegette, Karácsonyra venni kellett diót.![]()
Most kicsit tanácstalan vagyok, idén hogyan is kellene csináljam, mert a diót szeretjük.
Ötlet, tanács?![]()
Én a Karácsony előtti napokban törtem meg, de utólag azt mondom, csak az időmet vesztegettem vele.
Megtörtem a fél véka diót, abból kb. 20-25 szem volt ép. Elkeserítő.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
Mi még a termés feltörése előtt állunk, elég szkeptikus vagyok...zoli73 írta: ↑2024.01.03., szer. 13:36Szép napot mindenkinek!
Nekünk sajnos valamiért említésre sem méltó volt. Szépen hozott termést a fa, de nekem nem sikerült megóvnom a kártevőktől, pedig mindent úgy csináltam, mint az előző évben.
Mospilane-al permeteztem májustól-júliusig, havi kétszer, és még augusztus elején is egyszer, szerencsémre nem nagy(még) fa, kb. 4-4,5m magas így hosszabbítóval elég jól meg tudom permetezni.
Tavaj ez segített megvédeni a termést, néhány szem kivételével ép, egészséges diónk termett, de idén teljes a kudarc.
A tavaji, közel egy vödörnyi, már tisztított dióbél helyett, idén mindössze egy maroknyit sikerült összehozni, ez kb. semmire sem volt elég, a család egy perc alatt elcsipegette, Karácsonyra venni kellett diót.![]()
Most kicsit tanácstalan vagyok, idén hogyan is kellene csináljam, mert a diót szeretjük.
Ötlet, tanács?
- zoli73
- V.I.P.

Szép napot mindenkinek!
A tavaji, közel egy vödörnyi, már tisztított dióbél helyett, idén mindössze egy maroknyit sikerült összehozni, ez kb. semmire sem volt elég, a család egy perc alatt elcsipegette, Karácsonyra venni kellett diót.
Ötlet, tanács?
A tavaji, közel egy vödörnyi, már tisztított dióbél helyett, idén mindössze egy maroknyit sikerült összehozni, ez kb. semmire sem volt elég, a család egy perc alatt elcsipegette, Karácsonyra venni kellett diót.
Ötlet, tanács?
- zoli73
- V.I.P.

A szomszédomban van kettő is, egy Pitbull és egy drótszőrű foxi, náluk nincs is macska mutatóban sem.nemtomm írta: ↑2023.11.16., csüt. 18:53Kérj kölcsön egy nagy testű,macska gyűlölő kutyust egy hétre és meglátod jobb lesz a helyzet…zoli73 írta: ↑2023.11.16., csüt. 17:57Hm. Hát ezek a vélemények nem túl bíztatóak.nemtomm írta: ↑2023.11.16., csüt. 16:17
Kb olyan lehet mint a vakondriasztó amit a vakond kiásott nálunk a kertben...
https://nyakorv-kutyaknak.arukereso.hu/ ... velemenyek![]()
Valószínű, hogy inkább kihagyom...
Talán megpróbálkozom a macskariasztó kristállyal, hátha az produkál valamit, ha mégsem, akkor sem dobtam ki annyit, mint egy ilyen kütyüért.
Baromira elég már belőle, hogy a környék macskái mind a mi teraszunkon dorbézolnak. Valamit tennem kell, mert mocskolnak, szőröznek, piszkítanak, e nélkül nagyon meglennénk.![]()
![]()
Nagyon jóban vagyunk a két kutyussal, már komolyan gondolkodtam rajta, hogy nyitok egy átjárót a kerítésen, hogy átjöjjenek és tegyék a dolgukat, de akkor meg Ők armortizálnának le mindent.
A szomszédnál nincs macska, de kert/udvar sem. Nagy dilemma.
Kérj kölcsön egy nagy testű,macska gyűlölő kutyust egy hétre és meglátod jobb lesz a helyzet…zoli73 írta: ↑2023.11.16., csüt. 17:57Hm. Hát ezek a vélemények nem túl bíztatóak.nemtomm írta: ↑2023.11.16., csüt. 16:17zoli73 írta: ↑2023.11.16., csüt. 15:50Szép napot mindenkinek!
A macskákat szeretnénk távoltartani a terasztól, egy ilyen eszközre gondoltam.:https://www.demy.hu/ugatasgatlo-eszkozo ... S3EALw_wcB
Van valakinek tapasztalata, az ilyen ultrahangos riasztókkal? Működik?
Köszönöm!
Kb olyan lehet mint a vakondriasztó amit a vakond kiásott nálunk a kertben...
https://nyakorv-kutyaknak.arukereso.hu/ ... velemenyek![]()
Talán megpróbálkozom a macskariasztó kristállyal, hátha az produkál valamit, ha mégsem, akkor sem dobtam ki annyit, mint egy ilyen kütyüért.
Baromira elég már belőle, hogy a környék macskái mind a mi teraszunkon dorbézolnak. Valamit tennem kell, mert mocskolnak, szőröznek, piszkítanak, e nélkül nagyon meglennénk.![]()
"Az igazi barát szemből támad."
Keress rá a vízsugaras macskariasztóra.
Ilyen mozgásérzékelős, lespriccelős cucc.
Mivel rühelli a vizet az undormány macska, menekül mint akit pi@sánlőttek.
Ilyen mozgásérzékelős, lespriccelős cucc.
Mivel rühelli a vizet az undormány macska, menekül mint akit pi@sánlőttek.
Szerintem!
- zoli73
- V.I.P.

Hm. Hát ezek a vélemények nem túl bíztatóak.nemtomm írta: ↑2023.11.16., csüt. 16:17Kb olyan lehet mint a vakondriasztó amit a vakond kiásott nálunk a kertben...zoli73 írta: ↑2023.11.16., csüt. 15:50Szép napot mindenkinek!
A macskákat szeretnénk távoltartani a terasztól, egy ilyen eszközre gondoltam.:https://www.demy.hu/ugatasgatlo-eszkozo ... S3EALw_wcB
Köszönöm!
https://nyakorv-kutyaknak.arukereso.hu/ ... velemenyek
Baromira elég már belőle, hogy a környék macskái mind a mi teraszunkon dorbézolnak. Valamit tennem kell, mert mocskolnak, szőröznek, piszkítanak, e nélkül nagyon meglennénk.
Kb olyan lehet mint a vakondriasztó amit a vakond kiásott nálunk a kertben...zoli73 írta: ↑2023.11.16., csüt. 15:50Szép napot mindenkinek!
Köszönöm!
https://nyakorv-kutyaknak.arukereso.hu/ ... velemenyek
"Az igazi barát szemből támad."
- zoli73
- V.I.P.

Szép napot mindenkinek!
Köszönöm!
Köszönöm!
- stx
- V.I.P.

- Értékelés: 525
- Kapcsolat:
Ja, van ilyen csigariasztó. Szeretik. :-)pali923 írta: ↑2023.10.15., vas. 22:46Azt olvastam valaha, hogy az általa termelt kenőcs a sóval együtt kénsavat hoz létre, ami valóban nem tesz jót a sejteknek.De ez legyen az ő bajuk, mi idén vödörszámra szedtünk össze (nem túlzás). Asszonypajtás telepített a kertbe valamilyen növényt, amiről azt olvasta, hogy csigariasztó. Azt ették meg először.
Sajnos utána minden mást is.
Írországi barátom sokszor mondta már, hogy, amikor kint söröznek, akkor minden dobozban hagynak kb fél dl sört és eldobják a kertben. Meztelen csigák bemásznak, aztán másnap mennek a kukába, dobozostól..
De ez legyen az ő bajuk, mi idén vödörszámra szedtünk össze (nem túlzás). Asszonypajtás telepített a kertbe valamilyen növényt, amiről azt olvasta, hogy csigariasztó. Azt ették meg először.
Sajnos utána minden mást is.
Azt olvastam valaha, hogy az általa termelt kenőcs a sóval együtt kénsavat hoz létre, ami valóban nem tesz jót a sejteknek.
stx!
Valóban nem lesz jól a meztelencsiga a sótól. :)
Valóban nem lesz jól a meztelencsiga a sótól. :)
Szerintem!
- stx
- V.I.P.

- Értékelés: 525
- Kapcsolat:
Borászkodókhoz szólok...
Reduktívan forralom, mindegyiket.
De...
Tavaly ősszel Nemesnádudvaron voltam, ahol egyik pincészetben a borosgazda azt mondta, hogy a préseléstől kb. 2-3 hétig minden nap felkeveri a must/majd murcit, mert a "söprűben sok ízanyag van még". Közben is rajta van a kotyogó, aztán hagyja teljes tisztuláig/fejtésig.
Most kipróbálom az egy tartályon, kíváncsi vagyok, milyen lesz.
Tapasztalat?
Reduktívan forralom, mindegyiket.
De...
Tavaly ősszel Nemesnádudvaron voltam, ahol egyik pincészetben a borosgazda azt mondta, hogy a préseléstől kb. 2-3 hétig minden nap felkeveri a must/majd murcit, mert a "söprűben sok ízanyag van még". Közben is rajta van a kotyogó, aztán hagyja teljes tisztuláig/fejtésig.
Most kipróbálom az egy tartályon, kíváncsi vagyok, milyen lesz.
Tapasztalat?
A fügebokrokkal nem vagyok elégedett az idén.Most dobtam ki kb 20kg termést,igaz ugyan hogy 4-5 napja nem tudtam leszedni,de így is,repednek szét még szinte érés elött,így letámadják a darazsak,muslincák,lepkék,szóval valahogy nem ok.A sok eső biztosan közrejátszik,de amit leszedek és jónak látszik,az sem olyan finom mint kellene,nem érzem azt a tömény édes ízt most bennük.Na talán majd ezután,vagy jövőre jobb lesz.
- tottyi
- Hazajáró lélek

- Értékelés: 929
Mar ugy semmi, hogy meg nem lattam ilyet.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - WW Platinum Eclipse 8 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R