zoli73 írta: ↑2023.12.17., vas. 17:53
Tctronic írta: ↑2023.12.17., vas. 17:26
VakVarjú étterem. A Paulay Ede utcai éttermükben tartottuk a szokásos év végi szűk családi körű (4 fő) évzáró összejövetelünket. A hely is nagyon szuper nagyon jó hangulata van, minden étel nagyon finom, színvonalas, (fiamnak kicsit kevés volt, de amit a feleségem meghagyott azt ő még rátolta, így végül is elég lett). Telt ház volt, nagyon sok külföldivel, kicsit megcsúsztak az ételekkel, sűrű elnézést is kértek, de mi mondjuk észre se vettük. Biztosan visszatérünk még.
Utána hogy egy kis karácsonyi hangulatot gyűjtsünk magunkba, körbenéztünk a Vörösmarty téri és Bazilika előtti karácsonyi vásárban. Sajnos ez viszont kiábrándító volt....
Éppen pénteken sétáltunk el a VakVarjú előtt, a fiammal. Dugig volt! Meg is jegyeztük, hogy biztos jó hely lehet, ha ilyen sokan vannak.
Én az első VakVarjútól kb 150 méteres távolságban éltem Albertfalván (XI. ker.) a Fehérvári-Építész sarkán, 10 évig. Ott fedeztem fel magamnak a VakVarjút, mert minden budapesti lakásom közelében megkerestem azt az egy éttermet, ahová akár egyedül is eljárogattam, ha épp jót akartam kajálni.
Egyszerűen alig tudtam elhinni, hogy ennyire jó étterem létezik ilyen eldugott helyen, 10 emeletes panelházak "árnyékában", egy kis mellék(zsák-)utcában.
Azóta egész étteremlánccá fejlődött, de számomra még mindig az első, az albertfalvai az etalon. Sajnos csak a dizájn és a filozófia ugyanaz nagyvonalakban, az étlap nem és persze a séf sem ugyanaz. A leggyengébb (de persze csak VakVarjús szemmel) a Kopaszi gáton nyitott nyári grillezős, az elég gagyológus az eredetihez képest. Viszont nemrég voltam a VígVarjúban egy céges rendezvényen, nem kicsi volt a meglepetés, hogy ez is tkp. egy VakVarjú. A kaják ott is igazán szuperek, bár egy kicsit talán túl vannak "tolva" az én ízlésemnek (muflon steak meg ilyenek...). A milliő azonban már nem az a "Vakvarjús", szerintem nem áll annyira jól nekik ez az úri "vigadás" és a környezet. De kifejezetten pozitív, hogy ide fejlődtek. A végén még Michelin-csillagot is kapnak...
Ha már itt tartunk, az óbudai, Szőlő utcai (akkor még bér-) lakásom közelében volt a Zöld Kapu vendéglő, illetve most is ott van, ott is jártam az ősszel... még mindig ugyanaz a hangulatos, klasszikus piroskockás-asztalterítős-faasztalos-fapados magyaros hely. Aki szereti a jól elkészített magyaros ételeket, igen jófajta pálinkákat, és jófajta csapolt söröket, illetve nyáron a helyben érlelt kovászos uborkát, és egyúttal a brutális adagok híve, az nem fog csalódni, de asztalfoglalás nagyon ajánlott, elég sokan felfedezték. A hely egyik specialitása, hogy csülökből készített ételekből kb egy oldalnyi van a választékukban.