Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Moziszoba építés

t97eat
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 208

Re: Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: t97eat »

:D Értem, hogy az anyagár 200ezer Ft. De szétszedni, újra gipszkartonzni, festeni, stb, mennyi idő és pénz? Szerintem az sem olcsóbb, és még az idő is elmegy vele. De még mindig nem az a kérdés, hogy mennyibe kerülne, azt ki tudtam számolni én is. :D Vonatkoztassunk el az anyagköltségtől... :D
(A ragasztóhab (Fisher PUP 750 B2) egyébként nem nyomja szét a dobozolást, bár nem is tágul annyit, viszont az adatlap szerint hézagmentesen kitölti a rendelkezésre álló teret.)

Technikailag az, hogy a purhab odaragad a gipszkartonhoz, így csillapítja annak rezgését?

Felteszem, ha rockwool-lal töltöd ki, az persze elnyel, és csillapít, de a gipszkartonlap ettől még "önálló" életet él. Vagy rosszul gondolom?

Írtam, hogy 15 cm magas, 50 cm széles, és az össztérfogat kb 1.5 m3. --> Ebből kijön, hogy 20 méter fut körbe a mennyezeten.

Cseneles
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 613

Hozzászólás Szerző: Cseneles »

t97eat írta:
2023.12.13., szer. 17:23
Sziasztok!

Üres gipszkarton àlmennyezet (szimpla rétegű gipszkartonnal készült) utólagos rezgés-csillapítására mennyire jó megoldás lehet, ha purhabbal ki van fújva?
Az álmennyezet csak a mennyezet szélén fut körbe, 15cm magas, 50cm széles.
Sajnos több rétegű gipszkarton nem jöhet szóba.
Hello!

Szerintem ez elég drága és kétes ötlet.... Nem írtad le a szobán területét m2-re levetítve de én pont most csináltam ilyen dobozolást. Enyém 21cm magas és 41cm széles a szoba 17m2. Ebbe 1 bála Rockwool akusztik és 2 tekercs 10-es isover lett beletömve. Ha ezt figyelembe veszem és feltéve ha sikerül kinyomnod purhabbal tökéletesen amit azért kétlek ...nagyjából fél raklap purhabra lesz szükséged ami olyan 10 karton és azt hiszem 10db van egy dobozban 2000ft/flakon áron.

Esetleg keress fel olyan céget akik fújható tetőtér szigeteléssel foglakoznak,csak arra vigyázz reggelre nehogy széttolja a hab a dobozolásodat..

t97eat
Fórumlakó
Fórumlakó

Kb 1.5 m3, és még bontani sem kell. Szerintem nagyon gyorsan kész lenne, és max egyemberes munka, szóval az anyagköltség lehet, hogy relatíve sok, de ha csak egy napot dolgozom vele három nap helyett (bár szerintem max 1.5 óra alatt ki lenne fújva a spotlámpák furatain keresztül) amikor inkább pénzt keresek, már jóval beljebb vagyok.
Pontosan innen is jött az ötlet, hogy gyorsan kész lehetne.

A hanggátlása adatlap szerint 60 dB (Fisher PUP 750 B2), de hogy ezt pontosan hogyan kell értelmezni, inkább ez a kérdés…
- pl mekkora rétegvastagság esetén ennyi, illetve milyen más peremfeltételek a mérvadóak??
- milyen frekvencia tartományban ennyi??
- Illetve a hanggátlás pontosan mit jelent? Mondjuk ez talán elnyelést jelent, nem hiszem, hogy nagymértékben visszaverné…
- Műszakilag jó megoldás-e rezgéscsillapításra?

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 439

Hozzászólás Szerző: TSanyi »

t97eat írta:
2023.12.13., szer. 17:23
Sziasztok!

Üres gipszkarton àlmennyezet (szimpla rétegű gipszkartonnal készült) utólagos rezgés-csillapítására mennyire jó megoldás lehet, ha purhabbal ki van fújva?
Az nem egy olcsó megoldás annyi m3-t kifújni még ha jó is.

t97eat
Fórumlakó
Fórumlakó

Sziasztok!

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3439

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Xtras5 írta:
2023.12.13., szer. 06:40
Sziasztok.

Nálam a falak előtt keretre feszített textil lesz, a kettő között ahol kell pedig kezeljük. A kérdésem: az, hogy az anyag sűrűsége 250g/m2 vagy 500g/m2, számít -e annyira, hogy meghatározott sűrűséget kell, hogy keressek? Bár meg van már a favorit, de igyekszem kérdezni előtte. Az olvasott élményeim alapján tudom, vagyis azt hiszem, hogy sűrűségtől függően csillapítja majd a frekvenciákat. De kell ezzel ennyire foglalkozni, vagy tehetem amivel szeretném, és majd eszerint lesz kezelve a szoba? Az anyag lehet kb minden, amin át tudok fújni, lehelni vagy vannak anyagok amiket célszerű kerülni?

Köszönöm
A zártabb/sűrűbb a textil hatása az, hogy a magas frekvenciákon kevéssel alacsonyabb a csillapítása a mögöttes anyaggal együtt. Ennek szélsőséges példája a bőr/műbőr membrános abszorberek, amik basszus tartományra hangoltak. Sőt, van a vékony lemezzel borított basszus nyelő, ami még lejjebb hangolt abszorber. A felülete a magas tartományt visszaveri.
Egy a közös bennük, hogy hang hatására rezegni, mozogni kell a textilnek, bőrnek, lemeznek, úgy is hogy, ki vannak feszítve. A Textil rezgése csökken ha átszellőzik a felülete.

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

Csak egy kérdés. Miért nem csináltatsz egy mérést most, annak tudatában meghatározzátok hogy hova miből mennyi kell, milyen sűrű anyaggal?
Ha túlcsillapítod, még akkor is még rakhatsz fel kemény anyagokat hogy javíts az akusztikán, de az is plusz költség, macera….

Xtras5
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 66

Hozzászólás Szerző: Xtras5 »

Sziasztok.

Nálam a falak előtt keretre feszített textil lesz, a kettő között ahol kell pedig kezeljük. A kérdésem: az, hogy az anyag sűrűsége 250g/m2 vagy 500g/m2, számít -e annyira, hogy meghatározott sűrűséget kell, hogy keressek? Bár meg van már a favorit, de igyekszem kérdezni előtte. Az olvasott élményeim alapján tudom, vagyis azt hiszem, hogy sűrűségtől függően csillapítja majd a frekvenciákat. De kell ezzel ennyire foglalkozni, vagy tehetem amivel szeretném, és majd eszerint lesz kezelve a szoba? Az anyag lehet kb minden, amin át tudok fújni, lehelni vagy vannak anyagok amiket célszerű kerülni?

Köszönöm

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10962
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

TSanyi írta:
2023.12.10., vas. 16:45
Egy akusztikai tervrzésnél már be lehet lőni tól/ig a frekvenciát, amit le tud egy ilyen panel fedni? Azaz meg lehet rendelni/csinálni, felhelyezni. Majd ha kész s szoba ellenőrző mérést csinálni? Vagy a félkész szobában mérni kell, és utána csináltatni az akusztikai elemeket?
Ez mind igaz. A korrekt tervezéshez kellenek a kiinduló adatok és a konkrét célok, ezekből meg lehet határozni a helyiség kialakítását, szükséges kezelését, majd a folyamat végefelé egy helyszíni méréssel ellenőrizni az akusztika viselkedését, az eredmény alapján esetleg finomhangolást végezni. Ha bármelyik lépést kihagyjuk, vagy felcseréljük, a folyamat bizonytalanná válik. Mindez ugyanúgy igaz a nagy koncerttermekre, lakóterekre és moziszobákra is.

Sokan félreértik az akusztikai mérést és a már elkészült helyiségbe rendelik meg, pedig utólag sok esetben csak sajnálkozni lehet az elszalasztott lehetőség miatt. Lakószobáknál persze más a helyzet, ott mindig a kész helyzetből kell kiindulni, de ott a célok is mások, mint egy dedikált helyiségben.

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

Egy akusztikai tervrzésnél már be lehet lőni tól/ig a frekvenciát, amit le tud egy ilyen panel fedni? Azaz meg lehet rendelni/csinálni, felhelyezni. Majd ha kész s szoba ellenőrző mérést csinálni? Vagy a félkész szobában mérni kell, és utána csináltatni az akusztikai elemeket?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

TSanyi írta:
2023.12.10., vas. 13:49
Milyen típus az ami egy tipikus kis moziszobában jól használható a kritikusnak írt 40-50 Hz-en mérete, hatásossága miatt is?
A membrános rezonátorok teljesítenek jól ebben a sávban, de azokat is be kell hangolni.

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

fapaci írta:
2023.12.10., vas. 09:48

A szubbasszus tartományban hatékony verziók komoly méretük miatt lakóterekben nem vállalható opciók, ezért arra a problémára más eszközöket szokás használni.

Itt van egy viszonylag korrekt kalkulátort, amivel ellenőrizhető, a piacon megvásárolható Helmholtz rezonátoros "basszuscsapdák" valójában milyen frekvencián működnek (150-400 Hz) és milyen méretek lennének szükségesek mondjuk egy - lakószobákban tipikus - 40-50 Hz körüli munkaponthoz.
Köszi a kalkulátort! Milyen típus az ami egy tipikus kis moziszobában jól használható a kritikusnak írt 40-50 Hz-en mérete, hatásossága miatt is?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

TSanyi írta:
2023.12.10., vas. 08:58
Ezt én írtam, és én nem vagyok szakember. :D A basszuscsapdára gondoltam, meg a korlátozott fizikai méretekre. Úgy tudom hogy ezeket is lehet hangolni frenkvenciára. A mélysége is kevesebb lehet mintha csak kőzetgyapottal tudnánk elnyeletni a mélyhangokat.
Sokféle akusztikai rezonátor létezik, a Helmholtz az egyik fajtájuk. Mivel csak egy szűk freekvenciasávban mutatnak érdemi elnyelést, ezért nem hogy lehet, hanem kötelező is lenne hangolni őket a kívánt frekvenciára, de ezt nem igazán szokták megtenni a gyártók, kb ugyanazt adják el mindenhova, aztán vagy jó, vagy nem. Kb mintha becsukott szemmel próbálnád beverni a szöget a falba, közben azt mondogatod, hogy ez a legjobb kalapács a világon.

A piacon előforduló lyuggatot, perforált Helmholtz rezonátorok méretük, kialakításuk alapján a középsávra vannak hangolva, ennek dacára néhányan basszuscsapdaként adják el őket, persze mindenféle mérés, dokumentáció nélkül. A szubbasszus tartományban hatékony verziók komoly méretük miatt lakóterekben nem vállalható opciók, ezért arra a problémára más eszközöket szokás használni.

Itt van egy viszonylag korrekt kalkulátort, amivel ellenőrizhető, a piacon megvásárolható Helmholtz rezonátoros "basszuscsapdák" valójában milyen frekvencián működnek (150-400 Hz) és milyen méretek lennének szükségesek mondjuk egy - lakószobákban tipikus - 40-50 Hz körüli munkaponthoz.

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

fapaci írta:
2023.12.10., vas. 00:11

Hogy melyik a legjobb szerszám, az nyilván attól függ, miből mit akarsz csinálni, nem? Ahogy a színek, szagok, autók, nők, nyaralóhelyek között sincs, az akusztikai eszközök között sincs olyan, hogy legjobb. Ilyen kijelentésekkel inkább a bulvársajtóban lehet találkozni, szakembertől ilyesmit biztosan nem hallasz.
Ezt én írtam, és én nem vagyok szakember. :D
A basszuscsapdára gondoltam, meg a korlátozott fizikai méretekre. Úgy tudom hogy ezeket is lehet hangolni frenkvenciára. A mélysége is kevesebb lehet mintha csak kőzetgyapottal tudnánk elnyeletni a mélyhangokat.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

TSanyi írta:
2023.12.09., szomb. 22:49
Gondolom a Helmholz rezonátorok a legjobbak ilyenkor, a Dreamcinema is nem véletlen alkalmazza moziszoba építésekor.
Hogy melyik a legjobb szerszám, az nyilván attól függ, miből mit akarsz csinálni, nem? Ahogy a színek, szagok, autók, nők, nyaralóhelyek között sincs, az akusztikai eszközök között sincs olyan, hogy legjobb. Ilyen kijelentésekkel inkább a bulvársajtóban lehet találkozni, szakembertől ilyesmit biztosan nem hallasz.

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

Quetz írta:
2023.12.09., szomb. 20:55

Ha szélessávú elnyelőre gondolsz, akkor igen, azok kelleni fognak. De porozus elnyelő pont a sebesség maximum pontokra kellene, ami általában a szoba közepén van. A basszus csapda is egy becsapós megnevzés, ha a fallhoz-sarokba tennéd, akkor valami membrános megoldás kell.
Gondolom a Helmholz rezonátorok a legjobbak ilyenkor, a Dreamcinema is nem véletlen alkalmazza moziszoba építésekor.

Quetz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 729

Hozzászólás Szerző: Quetz »

TSanyi írta:
2023.12.09., szomb. 20:12
Quetz írta:
2023.12.09., szomb. 13:29

Én ha most kezdeném a moziszoba építést, akkor nem gondolkoznék basszu csapdákban, csak beraknék 4 mélynyomot a szobába és a többit rábíznám a Dirac-ra.
Sok mindenre jó megoldás a 4 sub, ettől függetlenül még kellhet a basszus csapda nem?
Ha szélessávú elnyelőre gondolsz, akkor igen, azok kelleni fognak. De porozus elnyelő pont a sebesség maximum pontokra kellene, ami általában a szoba közepén van. A basszus csapda is egy becsapós megnevzés, ha a fallhoz-sarokba tennéd, akkor valami membrános megoldás kell.
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

Quetz írta:

Én ha most kezdeném a moziszoba építést, akkor nem gondolkoznék basszu csapdákban, csak beraknék 4 mélynyomot a szobába és a többit rábíznám a Dirac-ra.
Sok mindenre jó megoldás a 4 sub, ettől függetlenül még kellhet a basszus csapda nem?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Quetz írta:
Nem mérni kell, hanem tervezni. Az akusztika egy egzaktul tervezhető tudomány. Gondban is lennének a mérnökök, ha egy Auditoriumot elöször megépítenének, utána mérnék majd szétvernék, hogy az akusztikát is megcsinálják.
Egyetértek veled, ezért is tervezzük Xtras5 moziszobáját már vagy két éve. A helyszíni mérésre majd a finomhangoláshoz lesz szükség.

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1421

Hozzászólás Szerző: Hiccusz »

Quetz írta:
Xtras5 írta:
2023.12.09., szomb. 08:37
Igen, tiszta ez a része, hogy kezelni kell majd alatta ahol igényli, majd igen, mérni kell.
Nem mérni kell, hanem tervezni. Az akusztika egy egzaktul tervezhető tudomány.
Alapvetően igen. Kivéve, ha nem téglatest a helyiség. Illetve akkor is, de ahhoz már igen komoly programra van szükség (CFD).

Quetz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 729

Hozzászólás Szerző: Quetz »

Xtras5 írta:
2023.12.09., szomb. 08:37
Igen, tiszta ez a része, hogy kezelni kell majd alatta ahol igényli, majd igen, mérni kell.
Nem mérni kell, hanem tervezni. Az akusztika egy egzaktul tervezhető tudomány. Gondban is lennének a mérnökök, ha egy Auditoriumot elöször megépítenének, utána mérnék majd szétvernék, hogy az akusztikát is megcsinálják.

Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

Xtras5
Nincs visszaút
Nincs visszaút

fapaci írta:
2023.12.09., szomb. 08:03
Xtras5 írta:
2023.12.08., pén. 23:12
Ezek szerint szerencsésebbnek tartanád, ha a hátsó fal is szövettel lenne burkolva, és majd a méréseket követően kezelve lenne célirányosan a szoba?
Nem a szövet a lényeg, hanem ami mögötte van/lesz. Ezt a helyszíni felmérés után érdemes finomhangolni, ne akard előre eldönteni!

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Xtras5 írta:
2023.12.08., pén. 23:12
Ezek szerint szerencsésebbnek tartanád, ha a hátsó fal is szövettel lenne burkolva, és majd a méréseket követően kezelve lenne célirányosan a szoba?
Nem a szövet a lényeg, hanem ami mögötte van/lesz. Ezt a helyszíni felmérés után érdemes finomhangolni, ne akard előre eldönteni!

Xtras5
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hamarosan összeáll annyira, hogy lehessen méregetni, köszönöm a tippet és a hozzászólásod. Ezek szerint szerencsésebbnek tartanád, ha a hátsó fal is szövettel lenne burkolva, és majd a méréseket követően kezelve lenne célirányosan a szoba?
fapaci írta:
2023.12.08., pén. 00:09
Xtras5 írta:
2023.12.07., csüt. 22:46
Tehát erre vonatkozna a kérdésem, hogy amennyiben hangelnyelés a cél a mély tartományban és valamilyen szintű visszaverés a magas- és középtartományban, akkor elég nekem egy réteg Blue Acoustic gipszkartont feltennem ahhoz a vázszerkezetre elcsatolva attól és sűrűn odahúzva, hogy a célomat elérjem? Laikusként arra gondolok, hogy azért a mély hangok még bőven áthatolnak a gk-n és majd a gyapot teszi a dolgát, majd pattan a betonfalról és ismét a gyapotban van.
A helyszíni mérések előtt nem tennék már ilyen lépést. Egy moziban amúgy is minimális visszaverődés a cél, azt sem a hátsó falon illik létrehozni. Az egyrétegű gipszkarton fal nagyon rezonáns tud lenni, membránként néha kiszámíthatatlanul működik, nem kevés akusztikai gondot okozva.

Ha a basszuscsapdák elé merev, légzáró falat húzol, akkor feleslegessé teszed a csapdákat, kizárod a pozitív hatásukat.

Olvasni bármit és annak ellenkezőjét is lehet, rengeteg az önjelölt tanácsadó. Ha már eddig céltudatosan haladtál, ne a végén merülj el a bulvárhírekben!

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Xtras5 írta:
2023.12.07., csüt. 22:46
Tehát erre vonatkozna a kérdésem, hogy amennyiben hangelnyelés a cél a mély tartományban és valamilyen szintű visszaverés a magas- és középtartományban, akkor elég nekem egy réteg Blue Acoustic gipszkartont feltennem ahhoz a vázszerkezetre elcsatolva attól és sűrűn odahúzva, hogy a célomat elérjem? Laikusként arra gondolok, hogy azért a mély hangok még bőven áthatolnak a gk-n és majd a gyapot teszi a dolgát, majd pattan a betonfalról és ismét a gyapotban van.
A helyszíni mérések előtt nem tennék már ilyen lépést. Egy moziban amúgy is minimális visszaverődés a cél, azt sem a hátsó falon illik létrehozni. Az egyrétegű gipszkarton fal nagyon rezonáns tud lenni, membránként néha kiszámíthatatlanul működik, nem kevés akusztikai gondot okozva.

Ha a basszuscsapdák elé merev, légzáró falat húzol, akkor feleslegessé teszed a csapdákat, kizárod a pozitív hatásukat.

Olvasni bármit és annak ellenkezőjét is lehet, rengeteg az önjelölt tanácsadó. Ha már eddig céltudatosan haladtál, ne a végén merülj el a bulvárhírekben!

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”