Min hallgattad? Dedikált streameren vagy PC-n/Mac-en/Telefonon/Tableten?Bálint73 írta: ↑2023.12.09., szomb. 10:03Megint megcsináltam a Radio Paradise vs. Tidal tesztet.
Az adott dal, a Radio Paradise-on 16bites FLAC-ben volt a Tidal-on, mint kiderült 24 bites FLAC (MAX). Szóval az RP jelentős handicap-el indult.
Egymás után: nyilván RP, majd Tidal.
Radio Paradise: bársonyosabb, élvezetesebb, több a dinamika és levegő (odafigyelés nélkül is jobban bevon a zenébe).
Tidal: keményebb, kevésbé élvezetes hang.
Ezen kívül mintha valami korlát a jel útjában vagy a jelben sok digitális szemcse lenne.
Ez korlátoltabb dinamika és levegőként és némi tompaságban jelentkezik.
(Ez a korai CD-időszakra emlékezet).
Hangsúlyozom, a különbség nüansznyi.
Illetve tudom, minden szubjektív.
A kérdés alapja inkább az, hogy a lejátszószoftver ugyanaz-e a két esetben, mert ha nem, akkor jó eséllyel a lejátszó szoftverek közötti különbséget hallod. Dedikált streamer esetében jó eséllyel ugyanaz a szoftver, a többin jó eséllyel nem.
Érdemes lenne ugyanakkor ugyanazt a kiadást, ugyanabban a formátumban meghallgatni, mert a nagyobb felbontás nem feltétlenül előny, főleg ha esetleg MQA volt (az is FLAC-ben van!), vagy a lejátszásban részt vevő külső vagy beépített DAC esetleg nem ismeri azt a felbontást/mintavételi frekit.
Sajnos elég bonyolult lehet a képlet, amikor straming szolgáltatókat hasonlítunk össze, és ha nem minden teljesen azonos az internetszolgáltató routerétől a fülünkig a lejátszási láncban (beleértve a szoftvereket is), akkor nem mondhatunk általános verdiktet az egyes szolgáltatókról, csak a saját lejátszási láncunkra vonatkozót. Még akkor sem, ha a lejátszó szoftverek a szolgáltatók saját termékei, hisz' pl. a Tidalt igen sokan (köztük én is) egyátalán nem a Tidal saját szoftverével, hanem streameren annak beépített lejátszójával vagy PC-n Roon-nal, Audirvanával stb hallgatják. És bizony van különbség, általában nem a Tidal (vagy bármely más szolgáltató) saját lejátszója javára.