Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Moziszoba építés
Re: Moziszoba építés
Fapaci jól mondta, és igen, rosszul fogalmaztam meg mit szeretnék és miért.
Lent vagyok a pinyóban, egy vékony téglafalam van a kanapén ülve szembe a vászonnal nekem jobbra, körbe betonfal megtámasztva földdel, így a hátam mögött is. A cél hangelnyelés lenne ezen a hátsó falon, és nem hanggátlás, leginkább a mély hangokat szeretném kicsit elnyeletni, egyelőre a szembe és hátsó fal van 10cm-es 90kg-os kőzetgyapottal felépítve, és mivel végig keretre feszített textillel megyek körbe, azt olvastam, hogy azért hasznos lenne egy visszaverő felület is a térhangzás felépítése miatt is. Ez lenne a hátsó fal esetünkben, ide gondolom a mérések után úgy is kerül diffúzor, meg a visszaverődési pontok is kezelve lesznek.
Tehát erre vonatkozna a kérdésem, hogy amennyiben hangelnyelés a cél a mély tartományban és valamilyen szintű visszaverés a magas- és középtartományban, akkor elég nekem egy réteg Blue Acoustic gipszkartont feltennem ahhoz a vázszerkezetre elcsatolva attól és sűrűn odahúzva, hogy a célomat elérjem? Laikusként arra gondolok, hogy azért a mély hangok még bőven áthatolnak a gk-n és majd a gyapot teszi a dolgát, majd pattan a betonfalról és ismét a gyapotban van.
Próbáltam körbe írni a szituációt, remélem jól fogalmaztam. Ennek tükrében mit tanácsolnátok?
Köszönöm szépen.
Lent vagyok a pinyóban, egy vékony téglafalam van a kanapén ülve szembe a vászonnal nekem jobbra, körbe betonfal megtámasztva földdel, így a hátam mögött is. A cél hangelnyelés lenne ezen a hátsó falon, és nem hanggátlás, leginkább a mély hangokat szeretném kicsit elnyeletni, egyelőre a szembe és hátsó fal van 10cm-es 90kg-os kőzetgyapottal felépítve, és mivel végig keretre feszített textillel megyek körbe, azt olvastam, hogy azért hasznos lenne egy visszaverő felület is a térhangzás felépítése miatt is. Ez lenne a hátsó fal esetünkben, ide gondolom a mérések után úgy is kerül diffúzor, meg a visszaverődési pontok is kezelve lesznek.
Tehát erre vonatkozna a kérdésem, hogy amennyiben hangelnyelés a cél a mély tartományban és valamilyen szintű visszaverés a magas- és középtartományban, akkor elég nekem egy réteg Blue Acoustic gipszkartont feltennem ahhoz a vázszerkezetre elcsatolva attól és sűrűn odahúzva, hogy a célomat elérjem? Laikusként arra gondolok, hogy azért a mély hangok még bőven áthatolnak a gk-n és majd a gyapot teszi a dolgát, majd pattan a betonfalról és ismét a gyapotban van.
Próbáltam körbe írni a szituációt, remélem jól fogalmaztam. Ennek tükrében mit tanácsolnátok?
Köszönöm szépen.
Szia, köszönöm a válaszod! A mélyhangok kezelése miatt volt ez kérdés számomra, hogy melyiket alkalmazzam. Nem tudtam melyik a célravezetőbb, nekem az osb+gk volt a szimpatikus, mert elég masszívnak gondolom, de nagyon sokan alkalmazzák a 2gk réteget közte a greenglue-val, arra gondoltam ha nem így járok el, akkor nagy hibát vétek.Quetz írta: ↑2023.12.05., kedd 18:25A gipszkarton falat rezgésbe hozza hangnyomás, ahol a hangnyomás energiája dolgozik a fal tömege ellen. Minél nagyobb a tömeg, annál kisebb a rezgés. Ezért is írja a szakirodalom, hogy a hanggátlás egyik alap pillére a tömeg. Ökölszabályként mondják, hogy ha megduplázod a tömegét a falnak, akkor kapsz +6dB hanggátlást. Két réteget még "egyszerű" építeni, de utána a négy réteg már problémás és költséges.Xtras5 írta: ↑2023.12.02., szomb. 16:57Sziasztok, kérdéssel fordulnék hozzátok:
- ha a hátam mögötti falat bezárom a basszuscsapdákkal együtt, akkor két rétegben kell tennem a gk-t, vagy elég egyben is, mert kaptam utóbbira is tippet, illetve ha két réteget használok, akkor az lehet gk+osb is? A fal mögöttem úgy ahogy a többi is egy kivételével beton, és a pincében vagyok. Ez az egy fal lenne ahol kemény úgymond a burkolat, körbe textiles megoldással megyek a front falat is beleszámítva
Köszönöm
Két réteg esetén szerintem jobb az OSB + GK, mert az OSB jobb tarto szerkezet, nem kell hozzá mindenféle spéci GK csavar.
A bezárom a basszuscsapdát az mit jelent? A csapdának a szobában a GK réteg innenső oldalán kellene lennie.
Úgy értem hogy bezárom a basszuscsapdát, hogy az is kap egy fedést, most már gk+osb-vel. Ugye van mögöttem a fal, aminek a két vége srégan ráfordul a rá merőleges falra, ami már szövettel lesz borítva. Lehet rosszul fogalmazok.
Köszönöm szépen
Anno már kérdeztem, de szerintem nem jött rá válasz, hogy Betony lap, vagy CK lemez ki hogy nevezi nem jó ilyen célra? Mosta tömeg miatt kérdem, ugyanazon vastagság mellett, kis mozikban számíthat minden cm.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 10965
- Kapcsolat:
Hát igen, de ő szerintem nem hanggátlást szeretne a betonpincében. Bár a kérdés iránya számomra sem világos, ahogy a basszuscsapda bezárását sem értem.Quetz írta: ↑2023.12.05., kedd 18:25A gipszkarton falat rezgésbe hozza hangnyomás, ahol a hangnyomás energiája dolgozik a fal tömege ellen. Minél nagyobb a tömeg, annál kisebb a rezgés. Ezért is írja a szakirodalom, hogy a hanggátlás egyik alap pillére a tömeg. Ökölszabályként mondják, hogy ha megduplázod a tömegét a falnak, akkor kapsz +6dB hanggátlást.
- Quetz
- Törzsvendég
- Értékelés: 729
A gipszkarton falat rezgésbe hozza hangnyomás, ahol a hangnyomás energiája dolgozik a fal tömege ellen. Minél nagyobb a tömeg, annál kisebb a rezgés. Ezért is írja a szakirodalom, hogy a hanggátlás egyik alap pillére a tömeg. Ökölszabályként mondják, hogy ha megduplázod a tömegét a falnak, akkor kapsz +6dB hanggátlást. Két réteget még "egyszerű" építeni, de utána a négy réteg már problémás és költséges.Xtras5 írta: ↑2023.12.02., szomb. 16:57Sziasztok, kérdéssel fordulnék hozzátok:
- ha a hátam mögötti falat bezárom a basszuscsapdákkal együtt, akkor két rétegben kell tennem a gk-t, vagy elég egyben is, mert kaptam utóbbira is tippet, illetve ha két réteget használok, akkor az lehet gk+osb is? A fal mögöttem úgy ahogy a többi is egy kivételével beton, és a pincében vagyok. Ez az egy fal lenne ahol kemény úgymond a burkolat, körbe textiles megoldással megyek a front falat is beleszámítva
Köszönöm
Két réteg esetén szerintem jobb az OSB + GK, mert az OSB jobb tarto szerkezet, nem kell hozzá mindenféle spéci GK csavar.
A bezárom a basszuscsapdát az mit jelent? A csapdának a szobában a GK réteg innenső oldalán kellene lennie.
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
Sziasztok, kérdéssel fordulnék hozzátok:
Köszönöm
Köszönöm
- -KP-
- V.I.P.
- Értékelés: 1677
Ez a kép nem feltétlen a legjobb példa, mert itt tényleg törekednek valamilyen szinten arra, hogy középen legyen a lényeg. De egy átlag 16:9-es anyagnál szerintem ez nem feltétlen van így. Főleg sorozatoknál.DeLorean írta: ↑2023.11.27., hétf. 08:36Gondolom voltál már IMAX moziban.phyton71 írta: ↑2023.11.26., vas. 23:3921:9-re visszatérve, vagyis reagálva.
Sokkal látványosabb a szemnek is nyugtatóbb, nálam 21:9 van, de a 16:9 már kényelmetlenül nagy lenne, ahogyan Cseneles is írta, 16:9-es filmeket is így nézzük és fel sem tűnik, hogy az eredeti 16:9-es lenne, viszont a maszkolást én annyira gagyinak tartom, hogy fel sem merül az a megoldás.
Ja igen, nagy sorozat fogyasztó vagyok, semmiről sem maradok le a 21:9-re alakítással, már nekem a TV 16:9-es képe zavaró.
Az fárasztó volt? Ne már! Ez szerintem nem jó indok.
Pont az a lényege, hogy 40%-kal több kép információt kapsz.
A 16:9-nél 20-25 körüli, most nem tudom pontosan.
Ha nagyon közel ülsz a vászonhoz, akkor lehet fárasztó talán és mondjuk lenti felirattal nézed a filmet.
4lcy1nbhf6891.jpg
- -KP-
- V.I.P.
Félreérthető volt, ahogy írtad. A padlótól 40cm + a vászon maga, az valóban meg van 2m magasság, ill picit több is. Nyilván vannak helyek, ahova nem lehet betenni 16:9-et. Ahol nagyon alacsony a belmagasság, ill. ahol mondjuk ferdék a falak.
40 cm-t a padlótól “elhagytam” a lábbelógás miatt. Slim keret sincs minden vászonnál. Persze lehet DIY is, meg lehet ülni sima fotelbe is….
Szerintem nem volt egyáltalán túlzás a 2m. Nálad hol van a teteje a vászonnak?
- hopetorture
- Nincs visszaút
- Értékelés: 8
semmirol se maradsz le ha levagod a kep szelet? szegeny operatorok, rendezok ha ezt hallanak...:) amugy az, hogy kozepre van vezetve a tekinteted ugy erik el, hogy a kompozicios elemekkel vezetik a szemed. a sarokbol, kepszelerol indulo vonalparokkal, aranymetszesekkel, keretezessel. amiknek jo reszet igy levagod. levagni pl. egy wes anderson film szelet hogy nagyobb kepet nezhess, sztem barbarsag. aztan ott vannak a negativ teres kompozicicok. na abbol crop utan mi lesz?
amugy konzolok is 16:9-re vannak optimalizalva, ha neha bekapcsolom a tv-t, ott is 16:9-ben jon a foci. ha berakok egy youtube videot, az is 16:9-ben indul el. ha regebbi filmet nezek, ami szinten eleg gyakran elofordul a mostani felhozatal mellett, szinten jo esellyel 16:9 lesz. rolettaval vagy magneses lappal maszkolni kell a 16:9-et es kesz. persze ha vki zomeben uj filmeket fogyaszt jo dolog a 21:9 vaszon, de kepet kroppolni...

Gondolom voltál már IMAX moziban.phyton71 írta: ↑2023.11.26., vas. 23:3921:9-re visszatérve, vagyis reagálva.
Sokkal látványosabb a szemnek is nyugtatóbb, nálam 21:9 van, de a 16:9 már kényelmetlenül nagy lenne, ahogyan Cseneles is írta, 16:9-es filmeket is így nézzük és fel sem tűnik, hogy az eredeti 16:9-es lenne, viszont a maszkolást én annyira gagyinak tartom, hogy fel sem merül az a megoldás.
Ja igen, nagy sorozat fogyasztó vagyok, semmiről sem maradok le a 21:9-re alakítással, már nekem a TV 16:9-es képe zavaró.
Az fárasztó volt? Ne már! Ez szerintem nem jó indok.
Pont az a lényege, hogy 40%-kal több kép információt kapsz.
A 16:9-nél 20-25 körüli, most nem tudom pontosan.
Ha nagyon közel ülsz a vászonhoz, akkor lehet fárasztó talán és mondjuk lenti felirattal nézed a filmet.
- -KP-
- V.I.P.
Csak kíváncsiságból beletekertem a Monarch 3. részébe. "Kettévágott" fejek mindenhol, végén mikor Godzilla megjelent nála is. Ennyit arról, hogy fel sem tűnik, meg semmiről nem maradunk lephyton71 írta: ↑2023.11.26., vas. 23:3921:9-re visszatérve, vagyis reagálva.

- -KP-
- V.I.P.
A 280-as 16:9-es vászon mérete 280*158. Slim kerettel 160 pár centinél megállsz. Ne túlozzunk már fél métert, ha egy mód van rá.TSanyi írta: ↑2023.11.26., vas. 18:22Azért aki pl. pincében mozizik, ott már a magasság a korlátos, nem mindenki akarja a padlóról indítani a vásznat. Nagyon jól néz ki, de egy lábtámaszos fotellel máris belelóg a lábfejed. Így máris kb. 40cm-ről kell rakni a vászon alját. Egy 280 cm széles vászonnál 16:9 képaránynál majd 2 m + keret! 210 cm-es pince viszonylag ritka, de szuterén esetén is tisztességes magasság már.
21:9-re visszatérve, vagyis reagálva.
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven
Iszonyúan utálom…röviden ennyi…felesleges szerintem mert csak idegesíti az embert nem is kicsit…TSanyi írta: ↑2023.11.26., vas. 18:24Én személy szerint hülyeségnek tartom a filmen belüli képarány váltást. Mindegy a képarány, csak legyen állandó.DeLorean írta: ↑2023.11.26., vas. 15:56
Ettől függetlenül, főleg a manapság egyre több változó képarányú filmeknél - mondjuk Maverick a legjobb példa, azt mindenki szereti és ismeri, vagy az új Oppenheimer, de a Marvel filmek többsége is ilyen - én nagyon szeretem, amikor "nagy lesz a kép". Nekem az az igazi látvány.
"Az igazi barát szemből támad."
- Cseneles
- Fórumlakó
- Értékelés: 613
"Ha már felmerült, kicsit böngésztem.
Két kis lista az IMAX filmekről."
Nagyon jó indulattal 40 film. Hol van ez a 2006 óta megjelent 21:9 képarányú filmekhez képest... Talán 1-2%.
ízlés dolga a képarány viszont semmiféle trend nem mutat IMAX felé... Talán az elmúlt 5-6 évben a nagyobb címek kijöttek változó képarányú IMAX módban.
Két kis lista az IMAX filmekről."
Nagyon jó indulattal 40 film. Hol van ez a 2006 óta megjelent 21:9 képarányú filmekhez képest... Talán 1-2%.
ízlés dolga a képarány viszont semmiféle trend nem mutat IMAX felé... Talán az elmúlt 5-6 évben a nagyobb címek kijöttek változó képarányú IMAX módban.
Én személy szerint hülyeségnek tartom a filmen belüli képarány váltást. Mindegy a képarány, csak legyen állandó.DeLorean írta: ↑2023.11.26., vas. 15:56
Ettől függetlenül, főleg a manapság egyre több változó képarányú filmeknél - mondjuk Maverick a legjobb példa, azt mindenki szereti és ismeri, vagy az új Oppenheimer, de a Marvel filmek többsége is ilyen - én nagyon szeretem, amikor "nagy lesz a kép". Nekem az az igazi látvány.
Azért aki pl. pincében mozizik, ott már a magasság a korlátos, nem mindenki akarja a padlóról indítani a vásznat. Nagyon jól néz ki, de egy lábtámaszos fotellel máris belelóg a lábfejed. Így máris kb. 40cm-ről kell rakni a vászon alját. Egy 280 cm széles vászonnál 16:9 képaránynál majd 2 m + keret! 210 cm-es pince viszonylag ritka, de szuterén esetén is tisztességes magasság már.
Ha már felmerült, kicsit böngésztem.
Két kis lista az IMAX filmekről.
A Disney+ ezeket vetíti:
Ant-Man and the Wasp (2018)
Ant-Man and The Wasp: Quantumania (2023)
Avengers: Endgame (2019)
Avengers: Infinity War (2018)
Black Panther (2018)
Black Panther: Wakanda Forever (2022)
Black Widow (2021)
Captain America: Civil War (2016)
Captain Marvel (2019)
Doctor Strange (2016)
Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022)
Eternals (2021)
Iron Man (2008)
Guardians of the Galaxy (2014)
Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017)
Lightyear (2022)
Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021)
Thor: Ragnarok (2017)
Thor: Love and Thunder (2022)
Egy másik lista, van ahol csak a hang IMAX DTS:X
Batman Begins (HDR10 + IMAX DTS, CinemaScope [2.40:1], Warner Bros./Syncopy/DC Films/Legendary Pictures)
The Dark Knight (HDR10 + IMAX DTS, IMAX VAR [16:9/2.40:1], Warner Bros./Syncopy/DC Films/Legendary Pictures)
Avatar (HDR10 + Dolby Atmos/DTS Stereo/Dolby Digital 5.1, IMAX Open Matte [1.78:1], Disney/20th Century Fox/Lightstorm Entertainment)
Inception (HDR10 + IMAX DTS, CinemaScope [2.40:1], Warner Bros./Syncopy/Legendary Pictures)
The Dark Knight Rises (HDR10 + IMAX DTS, IMAX VAR [16:9/2.40:1], Warner Bros./Syncopy/DC Films/Legendary Pictures)
EVANGELION:3.333 YOU CAN (NOT) REDO. (SDR + IMAX LPCM, CinemaScope [2.35:1], khara/King Records/Toho/Toei/Sony PCL) {previously released as EVANGELION:3.33 YOU CAN (NOT) REDO. on Blu-ray in 2013 with no IMAX enhancements and slight content differences compared to the IMAX Enhanced version}
Star Trek Into Darkness (HDR10 + Dolby Atmos, IMAX VAR [16:9/2.40:1], Paramount/Skydance/Bad Robot)
Interstellar (HDR10 + IMAX DTS, IMAX VAR [16:9/2.40:1], Warner Bros./Paramount/Syncopy)
Batman v Superman: Dawn of Justice (HDR10 + Dolby Atmos, IMAX VAR [1.43:1/2.40:1], Warner Bros./DC Films) {2021 remastered re-release only}
Ghostbusters (2016) (HDR10 + Dolby Atmos, IMAX VAR [16:9/2.39:1], Columbia Pictures/Village Roadshow Pictures)
Dunkirk (HDR10 + IMAX DTS, IMAX VAR [16:9/2.20:1], Warner Bros./Syncopy)
Transformers: The Last Knight (Dolby Vision + Atmos, IMAX VAR [1.90:1.2.00:1/2.20:1/2.39:1/more], Paramount)
Mission: Impossible - Fallout (Dolby Vision + Atmos, IMAX VAR [1.90:1/2.39:1], Paramount/Skydance/Bad Robot)
Venom (HDR10 + IMAX DTS:X, CinemaScope [2.40:1], Columbia Pictures) {Limited IMAX Enhanced re-release only}
First Man (Dolby Vision + Atmos, IMAX VAR [16:9/2.39:1]. Universal/DreamWorks SKG/Toho)
Aquaman (Dolby Vision + Atmos, IMAX VAR [16:9/2.39:1], Warner Bros./DC Films)
The Angry Birds Movie 2 (HDR10 + IMAX DTS:X, VistaVision [1.85:1], Columbia Pictures/Sony Pictures Animation)
Charlie's Angels (2019) (HDR10 + IMAX DTS:X, CinemaScope [2.39:1], Columbia Pictures)
Zombieland: Double Tap (HDR10 + IMAX DTS:X, CinemaScope [2.39:1], Columbia Pictures)
A Beautiful Day in The Neighborhood (HDR10 + IMAX DTS:X, VAR VistaVision [4:3/1.85:1], TriStar Pictures)
Jumanji: The Next Level (HDR10 + IMAX DTS:X, CinemaScope [2.39:1], Columbia Pictures)
Bad Boys for Life (HDR10 + IMAX DTS:X, CinemaScope [2.39:1])
Tenet (HDR10 + IMAX DTS, IMAX VAR [16:9/2.20:1], Warner Bros./Syncopy)
Wonder Woman 1984 (Dolby Vision/HDR10+ + Atmos, IMAX VAR [1.90:1/2.39:1], Warner Bros./DC Films)
Zack Snyder's Justice League (HDR10 + Dolby Atmos, IMAX Open Matte [4:3], Warner Bros./DC Films/HBO Max)
EVANGELION:3.0+1.11 THRICE UPON A TIME (SDR + IMAX LPCM, CinemaScope [2.35:1], khara/King Records/Toho/Toei/Sony PCL/GKIDS/Shout! Factory) {previously aired on Amazon Prime Video in 2021 as EVANGELION:3.0+1.01 THRICE UPON A TIME with no IMAX enhancements and slight content differences compared to the physical release version}
The Suicide Squad (Dolby Vision + Atmos, IMAX Open Matte [1.90:1], Warner Bros./DC Films)
Top Gun: Maverick (Dolby Vision + Atmos, IMAX VAR [1.90:1/2.39:1], Paramount/Skydance/Jerry Bruckheimer Films/Toho)
Nope (HDR10 + Dolby Atmos, IMAX VAR [16:9/2.20:1], Universal/Monkeybone Productions/Toho)
Avatar: The Way of Water (HDR10 + Dolby Atmos/DTS Stereo/Dolby Digital 5.1, IMAX Open Matte [1.85:1], Disney/20th Century Fox/Lightstorm Entertainment)
The Flash (Dolby Vision + Atmos, IMAX Open Matte [1.90:1], Warner Bros./DC Films)
Oppenheimer (HDR10 + IMAX DTS, IMAX VAR [16:9/2.20:1], Universal/Toho/Syncopy)
Két kis lista az IMAX filmekről.
A Disney+ ezeket vetíti:
Ant-Man and the Wasp (2018)
Ant-Man and The Wasp: Quantumania (2023)
Avengers: Endgame (2019)
Avengers: Infinity War (2018)
Black Panther (2018)
Black Panther: Wakanda Forever (2022)
Black Widow (2021)
Captain America: Civil War (2016)
Captain Marvel (2019)
Doctor Strange (2016)
Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022)
Eternals (2021)
Iron Man (2008)
Guardians of the Galaxy (2014)
Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017)
Lightyear (2022)
Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021)
Thor: Ragnarok (2017)
Thor: Love and Thunder (2022)
Egy másik lista, van ahol csak a hang IMAX DTS:X
Batman Begins (HDR10 + IMAX DTS, CinemaScope [2.40:1], Warner Bros./Syncopy/DC Films/Legendary Pictures)
The Dark Knight (HDR10 + IMAX DTS, IMAX VAR [16:9/2.40:1], Warner Bros./Syncopy/DC Films/Legendary Pictures)
Avatar (HDR10 + Dolby Atmos/DTS Stereo/Dolby Digital 5.1, IMAX Open Matte [1.78:1], Disney/20th Century Fox/Lightstorm Entertainment)
Inception (HDR10 + IMAX DTS, CinemaScope [2.40:1], Warner Bros./Syncopy/Legendary Pictures)
The Dark Knight Rises (HDR10 + IMAX DTS, IMAX VAR [16:9/2.40:1], Warner Bros./Syncopy/DC Films/Legendary Pictures)
EVANGELION:3.333 YOU CAN (NOT) REDO. (SDR + IMAX LPCM, CinemaScope [2.35:1], khara/King Records/Toho/Toei/Sony PCL) {previously released as EVANGELION:3.33 YOU CAN (NOT) REDO. on Blu-ray in 2013 with no IMAX enhancements and slight content differences compared to the IMAX Enhanced version}
Star Trek Into Darkness (HDR10 + Dolby Atmos, IMAX VAR [16:9/2.40:1], Paramount/Skydance/Bad Robot)
Interstellar (HDR10 + IMAX DTS, IMAX VAR [16:9/2.40:1], Warner Bros./Paramount/Syncopy)
Batman v Superman: Dawn of Justice (HDR10 + Dolby Atmos, IMAX VAR [1.43:1/2.40:1], Warner Bros./DC Films) {2021 remastered re-release only}
Ghostbusters (2016) (HDR10 + Dolby Atmos, IMAX VAR [16:9/2.39:1], Columbia Pictures/Village Roadshow Pictures)
Dunkirk (HDR10 + IMAX DTS, IMAX VAR [16:9/2.20:1], Warner Bros./Syncopy)
Transformers: The Last Knight (Dolby Vision + Atmos, IMAX VAR [1.90:1.2.00:1/2.20:1/2.39:1/more], Paramount)
Mission: Impossible - Fallout (Dolby Vision + Atmos, IMAX VAR [1.90:1/2.39:1], Paramount/Skydance/Bad Robot)
Venom (HDR10 + IMAX DTS:X, CinemaScope [2.40:1], Columbia Pictures) {Limited IMAX Enhanced re-release only}
First Man (Dolby Vision + Atmos, IMAX VAR [16:9/2.39:1]. Universal/DreamWorks SKG/Toho)
Aquaman (Dolby Vision + Atmos, IMAX VAR [16:9/2.39:1], Warner Bros./DC Films)
The Angry Birds Movie 2 (HDR10 + IMAX DTS:X, VistaVision [1.85:1], Columbia Pictures/Sony Pictures Animation)
Charlie's Angels (2019) (HDR10 + IMAX DTS:X, CinemaScope [2.39:1], Columbia Pictures)
Zombieland: Double Tap (HDR10 + IMAX DTS:X, CinemaScope [2.39:1], Columbia Pictures)
A Beautiful Day in The Neighborhood (HDR10 + IMAX DTS:X, VAR VistaVision [4:3/1.85:1], TriStar Pictures)
Jumanji: The Next Level (HDR10 + IMAX DTS:X, CinemaScope [2.39:1], Columbia Pictures)
Bad Boys for Life (HDR10 + IMAX DTS:X, CinemaScope [2.39:1])
Tenet (HDR10 + IMAX DTS, IMAX VAR [16:9/2.20:1], Warner Bros./Syncopy)
Wonder Woman 1984 (Dolby Vision/HDR10+ + Atmos, IMAX VAR [1.90:1/2.39:1], Warner Bros./DC Films)
Zack Snyder's Justice League (HDR10 + Dolby Atmos, IMAX Open Matte [4:3], Warner Bros./DC Films/HBO Max)
EVANGELION:3.0+1.11 THRICE UPON A TIME (SDR + IMAX LPCM, CinemaScope [2.35:1], khara/King Records/Toho/Toei/Sony PCL/GKIDS/Shout! Factory) {previously aired on Amazon Prime Video in 2021 as EVANGELION:3.0+1.01 THRICE UPON A TIME with no IMAX enhancements and slight content differences compared to the physical release version}
The Suicide Squad (Dolby Vision + Atmos, IMAX Open Matte [1.90:1], Warner Bros./DC Films)
Top Gun: Maverick (Dolby Vision + Atmos, IMAX VAR [1.90:1/2.39:1], Paramount/Skydance/Jerry Bruckheimer Films/Toho)
Nope (HDR10 + Dolby Atmos, IMAX VAR [16:9/2.20:1], Universal/Monkeybone Productions/Toho)
Avatar: The Way of Water (HDR10 + Dolby Atmos/DTS Stereo/Dolby Digital 5.1, IMAX Open Matte [1.85:1], Disney/20th Century Fox/Lightstorm Entertainment)
The Flash (Dolby Vision + Atmos, IMAX Open Matte [1.90:1], Warner Bros./DC Films)
Oppenheimer (HDR10 + IMAX DTS, IMAX VAR [16:9/2.20:1], Universal/Toho/Syncopy)
Nálam és sokaknál korlátozott. Nálam mondjuk 3m a korlát...
De rengeteg tényleg minőségi sorozat van és aki szereti a sportot, az is piszok jó látvány a nagy 16:9-es vásznon.
Ráadásul a streaming szolgáltatóknál az IMAX egyre elterjedtebb lesz.
Mondjuk az sem full 16:9 egyébként, de már majdnem kitölti a 16:9-es vásznat.
Szóval nem egyértelmű, főleg manapság, hogy melyik vásznat érdemesebb megvenni. SZVSZ.
Azért ahol kötött a vászon szélesség (és persze korlátozott) ott is jól jön a 16:9-es vászon, hogy pl. sorozatoknál ne legyen egérmozi belőle.
- Cseneles
- Fórumlakó
- Értékelés: 613
Számolj meg 2006 kiadási év óta 500 Blu ray filmet és azt is hogy hány film van 16:9-ben vagy változó Imax formátumban. Elég beszédesek lesznek a számok.. jól megmutatja mi az irány. Természetfilmekkel együttvéve 20-25imax változó képformátumú filmet adtak ki.
Aki sorozatokat nez az mas tema viszont azoknal is a kamera focus kep kozepere koncentral 99%- ban. 21:9-re vetitve ritka ha feltunne a hianyzo keptartalom.
Aki sorozatokat nez az mas tema viszont azoknal is a kamera focus kep kozepere koncentral 99%- ban. 21:9-re vetitve ritka ha feltunne a hianyzo keptartalom.
Igen - igényes sorozatok miatt is megéri.
De sok filmet kiadnak IMAX módosítással és egyre többet. Az újabbak meg úgy fognak kijönni.
Az imax enhanced kezd egyre nagyobb teret hódítani.
Tehát pont fordított a dolog - egy 16:9 vászon sokkal jobb lesz a későbbiekben.
SZVSZ.