Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4015

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: juliush »

SoundMania írta:
2023.11.25., szomb. 15:21
Igazából ezt nem így élem meg. Nekem egy Havasi koncert nem alternatíva egy Anda, vagy Kocsis lemez meghallgatása helyett. Másrészt fontos, hogy LP-n legyen. Ez már eleve nagyon sok mindent kizár. Hiába jó a mű, ha nem elég élvezetes hallgatni. Ehhez nekem erre van már szükségem.
Ebből is látszik, mennyire a saját "ideológiád" szolgálatába állítasz önkényesen kiragadott tényeket, ki beszél itt Havasiról? Egyáltalán, hogy jöhet szóba? gondolkodik.gif
De egy Seong-Jin Cho, Yunchan Lim, Pavel Kolesnikov vagy épp Víkingúr Ólaffson, hogy csak párat említsek, simán alternatíva, sőt...és egyébként élőben is hallhatjuk őket itthon...
Anda Gézával épp tegnap este hallgattam Schumann Zongoraversenyét Kubelik vezényletével DG LP-n...szép lemez, de a fenti fiatalok modern digitális felvételei számomra nagyobb hűséggel tolmácsolják az élő koncertek százain megtapasztalt zenei történés lényegét. Pár hete épp a tavalyi Cliburn Zongoraversenyt megnyerő Yunchan Limmel hallgathattam ugyanezt a darabot a Müpában...aztán pár napra rá Jakob Bro és Joe Lovano szupergroupját, majd Sean Shibe gitárestjét, aztán a Fiammal a Rajna kincsét az Operában, másnap meg Kelemen Barnabással és a Currentzis vezényelte Utopia Zenekarral egy Brahms/Csajkovszkij estet...jövő kedden jön a Goldberg Variációk Ólafssonnal...A tartalmas élmények bőséges tárháza vár arra, hogy csemegézzünk belőle!
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 782

Hozzászólás Szerző: phyton71 »

SoundMania írta:
2023.11.25., szomb. 15:21
juliush írta:
2023.11.25., szomb. 15:06
SoundMania írta:
2023.11.25., szomb. 14:36
Részemről, nem veszek meg minden sza.. rt és nem hallgatok bele a túlkínálatos zeneipari termékekbe sem.
Tudom a 8 milliárd mellett ez semmit sem jelent, de ha elmondom talán majd valaki szintén hasonlóan cselekszik és így tovább...
Mintha nem is egy bolygón élnénk! Ötvenes éveim derekán túl vagyok, de soha nem éreztem még ennyire, mennyi magas szinvonalú előadás és felvétel között dúskálhatok, az Internetnek hála korábban elérhetetlen mennyiségű háttérinformáció és széles rétegek értékítélete is rendelkezésemre áll a döntésben.
Szerintem pont ez a folyamatos hátranézés, tespedés, amire legkevésbé szüksége van itt 8 millárd embernek...
Mindegy, a lényeg, hogy mindenki megtalálja a maga örömét, boldogságát, van aki az 50-es, 60-as évek LP-iben, mások a modern előadások szépségeiben, mert azok is vannak ... bőven ...
Igazából ezt nem így élem meg. Nekem egy Havasi koncert nem alternatíva egy Anda, vagy Kocsis lemez meghallgatása helyett. Másrészt fontos, hogy LP-n legyen. Ez már eleve nagyon sok mindent kizár. Hiába jó a mű, ha nem elég élvezetes hallgatni. Ehhez nekem erre van már szükségem.
Nem is kacsingattál más forrás felé még?
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1182

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

La_Valse írta:
2023.11.25., szomb. 15:11
SoundMania írta:
2023.11.25., szomb. 14:48
Igen, a fiatalok akik nem értékelik még az elvesztegetett időt, nekik megéri. Én inkább várok pár évet, ha valami megéri addigra jórészt kiderül.
A mintát meg az algoritmus választja már helyetted! Leginkább....
Ezt is inkább kihagyom...

Nem , az algoritmus csak segédeszköz, és nem mindenható "mesterséges intelligencia", a paramétereit én
határozom meg, ha nem az elvárásaim szerint végzi a dolgát, kirúgom. :D
Akkor rosszul paraméterezel. Vagy tényleg sok a szemét? :)

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

juliush írta:
2023.11.25., szomb. 15:06
SoundMania írta:
Részemről, nem veszek meg minden sza.. rt és nem hallgatok bele a túlkínálatos zeneipari termékekbe sem.
Tudom a 8 milliárd mellett ez semmit sem jelent, de ha elmondom talán majd valaki szintén hasonlóan cselekszik és így tovább...
Mintha nem is egy bolygón élnénk! Ötvenes éveim derekán túl vagyok, de soha nem éreztem még ennyire, mennyi magas szinvonalú előadás és felvétel között dúskálhatok, az Internetnek hála korábban elérhetetlen mennyiségű háttérinformáció és széles rétegek értékítélete is rendelkezésemre áll a döntésben.
Szerintem pont ez a folyamatos hátranézés, tespedés, amire legkevésbé szüksége van itt 8 millárd embernek...
Mindegy, a lényeg, hogy mindenki megtalálja a maga örömét, boldogságát, van aki az 50-es, 60-as évek LP-iben, mások a modern előadások szépségeiben, mert azok is vannak ... bőven ...

juliush
V.I.P.
V.I.P.

SoundMania írta:
Gyula 

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 688

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

SoundMania írta:
2023.11.25., szomb. 13:43
A teljes kínálatot? Kb mennyi amit érdemes lenne ismerni belőle? Azért meg nem tartom érdemesnek belehallgatni 1000-be, hogy 1 jót találjak! De mire megtalálom, már lehet, hogy csak azért "tetszik" mert már annyira elromlott az ízlésem/annyira "leadom" hogy csak rámomdom..... Tudod.... Inkább hagyja az ember..... Hamarabb túl van rajta.... Nem! Ilyet nem játszunk.... Nem kell ennyi szemét. A szakembereknek nem kellene előszelektálni? Mondhatnám persze ezt bármire. Hifi készülékből sem lenne ennyire szükség ugyanúgy. Nem gond. Az enyém már rendben. A többiek meg beledöglenek mert a mennyiség a lényeg a minőség helyett.
Hej, pedig mennyi mindenbe bele kell hallgatni, hogy a számára esetleg kedvessé
váló produkciót megtalálja az ember az újdoságok közül. Ha nem is ezerből egy,
hanem több, de napjainkban is vannak "jó" zenék. Idő és munkaigényes megtalálni
azokat, de megéri.
Megjegyzés, azt az ezres mintát is jól kell tudni kiválasztani.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3147
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

SoundMania írta:

Kb meg is érdemelték volna a perlést.
A teljes kínálatot? Kb mennyi amit érdemes lenne ismerni belőle? Azért meg nem tartom érdemesnek belehallgatni 1000-be, hogy 1 jót találjak! De mire megtalálom, már lehet, hogy csak azért "tetszik" mert már annyira elromlott az ízlésem/annyira "leadom" hogy csak rámomdom..... Tudod.... Inkább hagyja az ember..... Hamarabb túl van rajta.... Nem! Ilyet nem játszunk.... Nem kell ennyi szemét. A szakembereknek nem kellene előszelektálni? Mondhatnám persze ezt bármire. Hifi készülékből sem lenne ennyire szükség ugyanúgy. Nem gond. Az enyém már rendben. A többiek meg beledöglenek mert a mennyiség a lényeg a minőség helyett.
A szabadverseny valahogy úgy működik, hogy sok versenyző próbálja kielégíteni igényeket - legyen az hifi készülék vagy zenei produkció - amik közül aztán a piac kiszelektálja a nem elég jókat. Veszélyes pálya ez "szakember majd előszelektál", ebből lesznek aztán az Erdős Péter elvtársak, vagy a kizárólagosan Videoton-Orion-Beag választékra felépített hifi kereskedelem.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10970
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

SoundMania írta:
Nem kell ennyi szemét. A szakembereknek nem kellene előszelektálni? Mondhatnám persze ezt bármire. Hifi készülékből sem lenne ennyire szükség ugyanúgy. Nem gond. Az enyém már rendben. A többiek meg beledöglenek mert a mennyiség a lényeg a minőség helyett.
Igazad van, valóban nem kell ennyi szemét. 8 milliárd emberre sincs szükség, de ki lenne hajlandó kiírtani a felét? A szakmai előszelektálás nem rossz ötlet, vannak rá példák, csak szerintem eléggé reménytelen konszenzusos globális elbírálási rendszert felállítani. Hogy kinek mi tetszik, az alapján én biztosan nem szelektálnék semmit.

Abban is egyetértünk, hogy nem kell ekkora kínálat HiFi készülékekből sem, de melyik céget és milyen jogalapon állítsuk le hatalmi erővel? Egykori főnököm vezette be azt a szabályt egy stúdióban, hogy csak akkor lehet reklamálni, ha megoldási javaslat is kerül mellé. Viszonylag jól működött a dolog, mert töredékére csökkent a pampogás stábon belül.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

fapaci írta:
2023.11.25., szomb. 13:26
SoundMania írta:
2023.11.25., szomb. 12:23
Hallottad/hallotta innen valaki a nyáron Veszrémben az operaház előadását? Haydn, A Teremtés-t? Érted miről beszélek? Vagy ezért fizetnek, hogy ezt mondd?
Igen, megjött a mai apanázs is a háttérhatalmaktól, így folytathatjuk a csevegést. Szóval... Miről beszélsz? Míg nem írod le, nem tudhatom meg.

Nem hallottam az említett előadást, így nem is modnok róla véleményt. Sajnos Veszprémbe csak rejtőzködve mehetek, mert az én akusztikai szakvéleményem alapján perelték be a zenei fesztivál szervezőit.

SoundMania írta:
2023.11.25., szomb. 13:18
Nem arról van szó, hogy régen minden jobb volt. Most van túl sok szemét. És persze benne van a fejlődés-változás az eltelt idő alatt. Hogy úgymond az "evolúció" a fiatal kortól.... Miről szóltak a "bulik" 18 évesen, 25 majd 45 évesen?
Manapság egy nap alatt több zenei rendezvény van és több hangfelvétel készül, mint a múlt század közepén egy év alatt. A felpörgetett ipar törvényszerű következménye a több hulladék, de erre hivatkozva a teljes kínálatot kizárni... hát felvet néhány kérdést a hobbi lényegével és szeretetével kapcsolatosan. A Facebook-on írtam pár napja egy elvakultan lehúzós koncertkritikához, hogy ha valaki sorozatosan rossz élményeket kap egy szórakoztató műfajtól, akkor talán nem ártana két lépést tennie visszafelé és átgondolnia, mennyire jár tévúton, vagy esetleg nem kell-e másik műfajt keresnie.
Kb meg is érdemelték volna a perlést.

juliush
V.I.P.
V.I.P.

SoundMania írta:
Tévedsz! Nem arról van szó, hogy régen minden jobb volt. Most van túl sok szemét.
És persze benne van a fejlődés-változás az eltelt idő alatt. Hogy úgymond az "evolúció" a fiatal kortól.... Miről szóltak a "bulik" 18 évesen, 25 majd 45 évesen?
Hmmm...érdekes kutatási téma lehetne mondjuk az amatőr/félprofi/profi szervezésű, zenei célú és/vagy aláfestésű rendezvények mennyiségének időbeli változásait a nagyvárosok populációjának függvényében vizsgálni és mindezt összevetni a korabeli sajtóban és egyéb feljegyzésekben megfogalmazott értékítéletekkel! ;)
Gyanítom, hogy nem találnánk jelentős romlást/"hígulást"!
Gyula 

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

SoundMania írta:
Hallottad/hallotta innen valaki a nyáron Veszrémben az operaház előadását? Haydn, A Teremtés-t? Érted miről beszélek? Vagy ezért fizetnek, hogy ezt mondd?
Igen, megjött a mai apanázs is a háttérhatalmaktól, így folytathatjuk a csevegést. Szóval... Miről beszélsz? Míg nem írod le, nem tudhatom meg.

Nem hallottam az említett előadást, így nem is modnok róla véleményt. Sajnos Veszprémbe csak rejtőzködve mehetek, mert az én akusztikai szakvéleményem alapján perelték be a zenei fesztivál szervezőit.

SoundMania írta:
Nem arról van szó, hogy régen minden jobb volt. Most van túl sok szemét. És persze benne van a fejlődés-változás az eltelt idő alatt. Hogy úgymond az "evolúció" a fiatal kortól.... Miről szóltak a "bulik" 18 évesen, 25 majd 45 évesen?
Manapság egy nap alatt több zenei rendezvény van és több hangfelvétel készül, mint a múlt század közepén egy év alatt. A felpörgetett ipar törvényszerű következménye a több hulladék, de erre hivatkozva a teljes kínálatot kizárni... hát felvet néhány kérdést a hobbi lényegével és szeretetével kapcsolatosan. A Facebook-on írtam pár napja egy elvakultan lehúzós koncertkritikához, hogy ha valaki sorozatosan rossz élményeket kap egy szórakoztató műfajtól, akkor talán nem ártana két lépést tennie visszafelé és átgondolnia, mennyire jár tévúton, vagy esetleg nem kell-e másik műfajt keresnie.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Luxor Audio 2023.11.25., szomb. 13:32-kor.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

phyton71 írta:
2023.11.25., szomb. 13:12
SoundMania írta:
2023.11.25., szomb. 12:15
phyton71 írta:
2023.11.25., szomb. 11:39

Nem tudom te hol hallgatsz zenét, vagy milyen körökben mozogsz, de én ezt nem tapasztaltam sehol, sőt én örülök a "hígulásnak".
A zenehallgatási eszközök fejlődésére, ill a már megszokott dogmák elhagyására gondolok.....
Valószínű nem értem pontosan mi a pontos kérdésed ezért lehet nem is arra válaszolok, deba városomban a koncertek amik érdekelnek, olyan helyen vannak, ahova nem vagyok hajlandó menni már, a nagyon gyenge akusztika miatt. Elrontja a hangzást annyira, hogy számomra élvezhetetlen. Ha szóvátesszük, hasonló a válasz mint itt. A tömegeknek megfelel. Ez az igényük."nekünk tetszik" ..... A jó akusztikájú helyen mikulásünnepséget tartanak. A Templomban felépített csodálatos orgonát 1x hallhattuk, mert állítólag annyira terhelt az időbeosztásuk, hogy nem jut idő polgári rendezvények megtartására. Az utcai fesztiválokon olyan a hangmennyiség, hogy 4km-re is kivehetően szól. Gyakorlatilag a helyszínen kb hangzáskárosodást kockáztatnék.
Ha valamit normálisabbat hallgatnék akkor legalább 50km-re kell utaznom. Vagy hallgathatok otthon is zenét.
Ok ezt így értem, és el is fogadom tőled...
De, emiatt inkább lemondasz zenei élményekről, vagy ami atmoszférát teremt egy ilyen rendezvény, hangulat, társasági közeg egy igen komoly pozitív légkört tud kialakítani, amit érdemes beszívni néha, hogy ne kerülj ilyen "mélységekbe".
Ha meg minőségre vágysz otthon hallgass zenét, ahogyan te szereted, örüljünk már kicsit annak ami van körülöttünk, míg lehet, sajnos volt idő mikor ezt nem tehettük meg, nem is olyan régen.
Ez csak kis gondolat kitérő részemről.
Kb már van annyi élettapasztalatom, mi okoz olyan élményt amire érdemes időt pazarolni. Az előbb említett zenei események nem ilyenek. Ahhoz 50km-re kell utaznom. Elutazom. Ez nem tart vissza. 200km-re már meggondolom, a további nehézségek miatt.
Vannak az életben olyan dolgok, amik kevesebb csalódást és sokkal több örömet okoznak. A hifi meg egy hobbynak indult. De eszköz lett az örömteli zenehallgatáshoz. "bármit bármikor" ami örömmel tölt el.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

juliush írta:
2023.11.25., szomb. 13:09
SoundMania írta:
2023.11.25., szomb. 11:19
fapaci írta:
2023.11.25., szomb. 10:33
Tegnap este egy kis vidéki klubban hallgattam egy menő hazai popzenekart (Péterfy Bori & Love Band). Tipikus szituáció, amikor a hifisták vért hánynak a hangzás miatt, hiányolva a tisztaságot, részleteket, sávszéleket, egyebeket. .. de mindez teljesen belefért a buliba, sőt még fokozta is a hitelességet. Szerintem jó példa volt arra, amiről fentebb írtam.
Én már attól tartok, hogy ezt elhiszik és beveszik az emberek. És ha megfelel legközelebb sem kell jobb hangot csinálni... de a minőség nagyon felhigult sok területen és ez rontja az átlagot. Szerintem.....
Már megint a "régebben minden jobb volt" duma! :sleeping:
Szerinted mennyivel voltak jobbak mondjuk a Quarrymen produkciói az 50-es évek végi, 60-as évek eleji füstös liverpooli és hamburgi klubokban? gondolkodik.gif
Költői kérdés, de jó eséllyel "audiofil" rémálmok lehettek többnyire, cserébe hatalmas Bulik!
Tévedsz! Nem arról van szó, hogy régen minden jobb volt. Most van túl sok szemét.
És persze benne van a fejlődés-változás az eltelt idő alatt. Hogy úgymond az "evolúció" a fiatal kortól.... Miről szóltak a "bulik" 18 évesen, 25 majd 45 évesen?

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

SoundMania írta:
2023.11.25., szomb. 12:15
phyton71 írta:
A zenehallgatásnak is meg lenne a kultúrája, mint bármi másnak, de a minőség nagyon felhigult sok területen és ez rontja az átlagot. Szerintem.....
Nem tudom te hol hallgatsz zenét, vagy milyen körökben mozogsz, de én ezt nem tapasztaltam sehol, sőt én örülök a "hígulásnak".
A zenehallgatási eszközök fejlődésére, ill a már megszokott dogmák elhagyására gondolok.....
Valószínű nem értem pontosan mi a pontos kérdésed ezért lehet nem is arra válaszolok, deba városomban a koncertek amik érdekelnek, olyan helyen vannak, ahova nem vagyok hajlandó menni már, a nagyon gyenge akusztika miatt. Elrontja a hangzást annyira, hogy számomra élvezhetetlen. Ha szóvátesszük, hasonló a válasz mint itt. A tömegeknek megfelel. Ez az igényük."nekünk tetszik" ..... A jó akusztikájú helyen mikulásünnepséget tartanak. A Templomban felépített csodálatos orgonát 1x hallhattuk, mert állítólag annyira terhelt az időbeosztásuk, hogy nem jut idő polgári rendezvények megtartására. Az utcai fesztiválokon olyan a hangmennyiség, hogy 4km-re is kivehetően szól. Gyakorlatilag a helyszínen kb hangzáskárosodást kockáztatnék.
Ha valamit normálisabbat hallgatnék akkor legalább 50km-re kell utaznom. Vagy hallgathatok otthon is zenét.
Ok ezt így értem, és el is fogadom tőled...
De, emiatt inkább lemondasz zenei élményekről, vagy ami atmoszférát teremt egy ilyen rendezvény, hangulat, társasági közeg egy igen komoly pozitív légkört tud kialakítani, amit érdemes beszívni néha, hogy ne kerülj ilyen "mélységekbe".
Ha meg minőségre vágysz otthon hallgass zenét, ahogyan te szereted, örüljünk már kicsit annak ami van körülöttünk, míg lehet, sajnos volt idő mikor ezt nem tehettük meg, nem is olyan régen.
Ez csak kis gondolat kitérő részemről.
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

juliush
V.I.P.
V.I.P.

SoundMania írta:
fapaci írta:
Tegnap este egy kis vidéki klubban hallgattam egy menő hazai popzenekart (Péterfy Bori & Love Band). Tipikus szituáció, amikor a hifisták vért hánynak a hangzás miatt, hiányolva a tisztaságot, részleteket, sávszéleket, egyebeket. .. de mindez teljesen belefért a buliba, sőt még fokozta is a hitelességet. Szerintem jó példa volt arra, amiről fentebb írtam.
Én már attól tartok, hogy ezt elhiszik és beveszik az emberek. És ha megfelel legközelebb sem kell jobb hangot csinálni... de a minőség nagyon felhigult sok területen és ez rontja az átlagot. Szerintem.....
Már megint a "régebben minden jobb volt" duma! :sleeping:
Szerinted mennyivel voltak jobbak mondjuk a Quarrymen produkciói az 50-es évek végi, 60-as évek eleji füstös liverpooli és hamburgi klubokban? gondolkodik.gif
Költői kérdés, de jó eséllyel "audiofil" rémálmok lehettek többnyire, cserébe hatalmas Bulik!
Gyula 

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

SoundMania írta:
Mahler 8. volt.... Tévedtem.... :)

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

fapaci írta:
2023.11.25., szomb. 12:01
SoundMania írta:
De hogy az egyre romló, de legalábbis nem javuló és még csak nem is magas színvonalú hangzást propagálod az nekem nem nagyon tetszik. Hiába hivatkozol a mai fiatalokra, meg a zenehallgatási szokásaikra, stb... A zenehallgatásnak is meg lenne a kultúrája, mint bármi másnak, de a minőség nagyon felhigult sok területen és ez rontja az átlagot. Szerintem.....
Sok sebből vérzik ez. Sejtheted, hogy meg kell kérdeznem, ott voltál-e tegnap este, mert ha nem, akkor ugye szavaid nem tekinthetők másnak, mint előítéletek minősített esetének. Az a megszólalás, amivel tegnap találkoztam, mégha nem is éri el az általam elképzelt csúcsszintet, messze meghaladja azt a csörömpölést, amit a 80-90-es években át kellett élnünk pop/rock koncerteken. A folyamat egyértelműen pozitív a permanens kesergések ellenére is.

Nem hiszem, hogy jogunk van bárki, akár a fiatalok helyett eldönteni, nekik mi a jó. Amit néhányatok "magas színvonalú hangzás" címszóval emleget, az szerintem egy elefántcsonttorony, aminek bár van létjogosultsága az egyensúly érdekében, de soha nem lehet mérvadó. Azt mondani, hogy hagyjuk figyelmen kívül a fogyasztó tömeg szempontjait, csak tovább fokozza a HiFi és a hifisták elszigeltségét, pedig ha azt szeretnénk/szeretnétek, hogy iparági döntéshozók vegyék figyelembe ennek a csoportnak a szempontjait is, nyitni kellene, nem bezárkózni.

A zenehallgatási kultúra része szerintem az is, hogy elfogadjuk, tiszteletben tartjuk mások véleményét, vagy legalább megpróbáljuk elviselni, hogy valamiről mást gondolnak.
Az hogy elviseljük a másnak a más véleményét, még nem jelenti azt hogy a sajátunkat ne közöljük. De ezt más szemszögből hívhatjuk vitának is....

juliush
V.I.P.
V.I.P.

A zene élménye messze összetettebb és izgalmasabb folyamat eredménye, mint a "több információ automatikusan jobban szól és az agyamnak kevesebbet kell dolgoznia vele".
Evolúciós örökségünk, hogy minden környezetünkből érkező ingerek által keltett ingerülethalmazt a tudatunk előzetesen berögzült, megtanult mintázatokkal veti össze automatikusan, függetlenül az információ "minőségétől" és ennek az asszociatív folyamatnak az eredményeképp áll elő a valóban megélt élmény, amelyet elménk önkéntelenül is megpróbál a kettő közötti lehető legnagyobb harmóniára törekedve kialakítani. Saját élményem, amire felfigyeltem, hogy például monó felvételt hallgatva a sokszáz koncertélmény hatására belém rögződött ülésrend mintázattal úgy asszociál az agyam, hogy hallani vélem a szólamok térbeli elhelyezkedését. Nyilvánvalóan ez nem feltétlenül egyezik meg a tényleges ülésrenddel a felvétel során, hisz az eltérhetett, de az élmény mégis "térszerűvé" válik ezirányú információ hiányában is a megtanult mintázattal történő ösztönös asszociáció során.
Vegyük észre, hogy ez nem azt jelenti, hogy az agyam "kijavította a hibát" vagyis "jobban fog szólni", amit többen levettetek a gondolatmenetből, hanem azt, hogy a kognitív folyamatnak a végén az élmény közelebb fog állni a koncerteken megtapasztalthoz, mert így harmonizál az évtizedes tapasztalakból leszűrődött mintázattal.
Egyébként meg a tudat által a valóságot hitelesebben, pontosabban közvetítő reprodukciós folyamat közel sem biztos, hogy "jobb" minősítést kap szubjektíve, mikor az adott forrásra, objektumra vonatkozóan a benne rögződött és személyes referenciát képező mintázat sem "hiteles", mert mondjuk kialakításában évek/évtizedeken át egy tökéletlen csatorna által közvetített információhalmaz vett részt. Ha ki akarnám sarkítani, biztos, hogy az, aki a hegedű hangját csak és kizárólag zsebrádióból ismerte meg, a valóban hitelesebben reprodukáló rendszer mellett tenné le voksát? gondolkodik.gif
Gyula 

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

phyton71 írta:
A zenehallgatásnak is meg lenne a kultúrája, mint bármi másnak, de a minőség nagyon felhigult sok területen és ez rontja az átlagot. Szerintem.....

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

SoundMania írta:
De hogy az egyre romló, de legalábbis nem javuló és még csak nem is magas színvonalú hangzást propagálod az nekem nem nagyon tetszik. Hiába hivatkozol a mai fiatalokra, meg a zenehallgatási szokásaikra, stb... A zenehallgatásnak is meg lenne a kultúrája, mint bármi másnak, de a minőség nagyon felhigult sok területen és ez rontja az átlagot. Szerintem.....
Sok sebből vérzik ez. Sejtheted, hogy meg kell kérdeznem, ott voltál-e tegnap este, mert ha nem, akkor ugye szavaid nem tekinthetők másnak, mint előítéletek minősített esetének. Az a megszólalás, amivel tegnap találkoztam, mégha nem is éri el az általam elképzelt csúcsszintet, messze meghaladja azt a csörömpölést, amit a 80-90-es években át kellett élnünk pop/rock koncerteken. A folyamat egyértelműen pozitív a permanens kesergések ellenére is.

Nem hiszem, hogy jogunk van bárki, akár a fiatalok helyett eldönteni, nekik mi a jó. Amit néhányatok "magas színvonalú hangzás" címszóval emleget, az szerintem egy elefántcsonttorony, aminek bár van létjogosultsága az egyensúly érdekében, de soha nem lehet mérvadó. Azt mondani, hogy hagyjuk figyelmen kívül a fogyasztó tömeg szempontjait, csak tovább fokozza a HiFi és a hifisták elszigeltségét, pedig ha azt szeretnénk/szeretnétek, hogy iparági döntéshozók vegyék figyelembe ennek a csoportnak a szempontjait is, nyitni kellene, nem bezárkózni.

A zenehallgatási kultúra része szerintem az is, hogy elfogadjuk, tiszteletben tartjuk mások véleményét, vagy legalább megpróbáljuk elviselni, hogy valamiről mást gondolnak.

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

fapaci írta:
chord_ írta:
2023.11.24., pén. 20:46
Szerintem a nagyon sok háttértudás, főleg a kulisszatitkok esetén, olykor levehet az élvezetből, vagy, ami gyakoribb talán, túlságosan erős prekoncepciót adhat.
Amennyiben a valóságot prekoncepciónak tekintjük, egyetértenék veled, bár számomra elég fura lenne így mozogni a világban. A felvetésed mögötti hozzáállás szerintem az egyik választóvonal a zenehallgatók világában. Az egyik csoport teljesen szubjektív területként kezeli a zenehallgatást, ők raknak össze - el nem ítélhető módon - olyan rendszereket, amik csak nekik tetszenek és nincs sok közük a linearitáshoz, ami alatt most nem csak a szokásos frekvenciaválaszt értem. Számos ilyen esettel találkoztam és bár bennem furcsa érzést keltett e berendezéseket hallgatni, a tulajdonos örömmel tette, tehát minden rendben. "Álmodtam egy világot magamnak..."

A másik csoport tagjainál talán több realitás szükséges a folyamatba, ők keresik a tudást, háttérinfókat, keresik a kulisszatitkokat (amik ugye általában nem is titkok). Gyanítom, többüknek van valami köze a zene körüli szakmák egyikéhez, vagy akár csak kedvtelésből is játszanak valamilyen hangszeren, nem tekintik misztikus dolognak a muzsikát, emiatt (?) kevésbé hajszolják a modern hifizésre jellemző paramétereket sem, esetleg egy gyengébb rendszeren is képesek nagy örömmel zenét hallgatni. Bevallom, magamat is e csoporthoz sorolom, bár néha különösebb sérülés nélkül át tudok rándulni a másik csapatba is.

cables írta:
2023.11.25., szomb. 08:30
Ezen a beíráson nem tudok túllépni...
Nem baj, ez még nem cáfolja a tényt, hogy a zenei élmény agyi és érzelmi folyamatok közös eredménye, merőben eltér a hangélménytől. Ez a másik választóvonal, ami szépen kettészeli a hifista társadalmat zenehallgatókra és hanghallgatókra. Ugyanakkor kétségtelen, hogy mindkettő szórakoztató tud lenni, tehát a felek közötti hadviselés értelmetlen.

...

Tegnap este egy kis vidéki klubban hallgattam egy menő hazai popzenekart (Péterfy Bori & Love Band). Tipikus szituáció, amikor a hifisták vért hánynak a hangzás miatt, hiányolva a tisztaságot, részleteket, sávszéleket, egyebeket. Pedig a pultnál álló kolléga (Drobek Attila, a produkció rezidens hangmérnöke) rendkívül intelligens, gondoskodó és realista módon kezelte a rendszert, viszonylag kis hangerőn, kulturált arányokkal operált ügyelve rá, hogy a kis termet és az aprócska PA rendszert ne lője túl. Számomra kimondottan élvezetes volt és jól láthatóan egyetértett velem a 200-300 fős publikum is, akik igen jól szórakoztak, ehhez sokat hozzáadott a zenekar emberi viselkedése is. A nagy lendület persze szült néhány hamis hangot, Bori sem a virtuóz énektudása miatt népszerű, de mindez teljesen belefért a buliba, sőt még fokozta is a hitelességet. Szerintem jó példa volt arra, amiről fentebb írtam.
Én már attól tartok, hogy ezt elhiszik és beveszik az emberek. És ha megfelel legközelebb sem kell jobb hangot csinálni. A 10. után már azt mondhatod máskor is ilyen volt és nem szidták.....
Szóval szerintem menjen aki akar ilyen helyre, de ne várja hogy ezt a szintet mindenki elfogadja. Csináljatok jó felvételeket és jó hangú lemezeket. Azzal talán valamit heyrehozhattok. De hogy az egyre romló, de legalábbis nem javuló és még csak nem is magas színvonalú hangzást propagálod az nekem nem nagyon tetszik. Hiába hivatkozol a mai fiatalokra, meg a zenehallgatási szokásaikra, stb... A zenehallgatásnak is meg lenne a kultúrája, mint bármi másnak, de a minőség nagyon felhigult sok területen és ez rontja az átlagot. Szerintem.....

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5964

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

cables írta:
Ezen a beíráson nem tudok túllépni. Mert ez azt mondja: Jórészt mindegy milyen minőségben szól a zene, az agyam korrigálja a makulákat (értsd hibákat).

Én pont ellenkezően gondolkodok és hallgatok zenét. Az okoz örömet, nagy örömet, ha valami olyan részletet, szépséget hallok egy felvételnél, ami eddig nem volt meg. A legjobb az, ha úgy érzem végig kell hallgatnom a kedvenc lemezeimet, mert most annyival szebben, érzelmesebben fognak szólni, mint eddig.
Juliush nem azt írta, hogy mindegy, milyen minőségben hallgatod. Legalább is én nem így értettem. Hanem hogy a makulákat (kisebb hibákat) kiszűri az agyunk. És ez a Te esetedben is így van:
Amikor a lemezeidet hallgatod, soha nincs egy percenés sem? Nehezen hinném, mert mégiscsak vinyl lemezek, elég egy porszem, vagy helyi elektrosztatikus töltés(kisülés), és hallani fogod. Élvezed ettől függetlenül a zenét/hangot? Igen.
Quod erat demonstrandum :D
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

chord_ írta:
2023.11.24., pén. 20:46
Szerintem a nagyon sok háttértudás, főleg a kulisszatitkok esetén, olykor levehet az élvezetből, vagy, ami gyakoribb talán, túlságosan erős prekoncepciót adhat.
Amennyiben a valóságot prekoncepciónak tekintjük, egyetértenék veled, bár számomra elég fura lenne így mozogni a világban. A felvetésed mögötti hozzáállás szerintem az egyik választóvonal a zenehallgatók világában. Az egyik csoport teljesen szubjektív területként kezeli a zenehallgatást, ők raknak össze - el nem ítélhető módon - olyan rendszereket, amik csak nekik tetszenek és nincs sok közük a linearitáshoz, ami alatt most nem csak a szokásos frekvenciaválaszt értem. Számos ilyen esettel találkoztam és bár bennem furcsa érzést keltett e berendezéseket hallgatni, a tulajdonos örömmel tette, tehát minden rendben. "Álmodtam egy világot magamnak..."

A másik csoport tagjainál talán több realitás szükséges a folyamatba, ők keresik a tudást, háttérinfókat, keresik a kulisszatitkokat (amik ugye általában nem is titkok). Gyanítom, többüknek van valami köze a zene körüli szakmák egyikéhez, vagy akár csak kedvtelésből is játszanak valamilyen hangszeren, nem tekintik misztikus dolognak a muzsikát, emiatt (?) kevésbé hajszolják a modern hifizésre jellemző paramétereket sem, esetleg egy gyengébb rendszeren is képesek nagy örömmel zenét hallgatni. Bevallom, magamat is e csoporthoz sorolom, bár néha különösebb sérülés nélkül át tudok rándulni a másik csapatba is.

cables írta:
Ezen a beíráson nem tudok túllépni...
Nem baj, ez még nem cáfolja a tényt, hogy a zenei élmény agyi és érzelmi folyamatok közös eredménye, merőben eltér a hangélménytől. Ez a másik választóvonal, ami szépen kettészeli a hifista társadalmat zenehallgatókra és hanghallgatókra. Ugyanakkor kétségtelen, hogy mindkettő szórakoztató tud lenni, tehát a felek közötti hadviselés értelmetlen.

...

Tegnap este egy kis vidéki klubban hallgattam egy menő hazai popzenekart (Péterfy Bori & Love Band). Tipikus szituáció, amikor a hifisták vért hánynak a hangzás miatt, hiányolva a tisztaságot, részleteket, sávszéleket, egyebeket. Pedig a pultnál álló kolléga (Drobek Attila, a produkció rezidens hangmérnöke) rendkívül intelligens, gondoskodó és realista módon kezelte a rendszert, viszonylag kis hangerőn, kulturált arányokkal operált ügyelve rá, hogy a kis termet és az aprócska PA rendszert ne lője túl. Számomra kimondottan élvezetes volt és jól láthatóan egyetértett velem a 200-300 fős publikum is, akik igen jól szórakoztak, ehhez sokat hozzáadott a zenekar emberi viselkedése is. A nagy lendület persze szült néhány hamis hangot, Bori sem a virtuóz énektudása miatt népszerű, de mindez teljesen belefért a buliba, sőt még fokozta is a hitelességet. Szerintem jó példa volt arra, amiről fentebb írtam.

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

cables írta:
juliush írta: ↑
23 nov. 2023 20:29

Szerintem meg egy-egy darab/előadás igazi szépsége, mélysége igen sok felszíni "makulát" elvisel. A befogadás nagy részét úgyis az egyéni, szubjektív és sokszor drámaian eltérő élményeken pallérozódott kognitív folyamataink végzik el...

-----------------
Ezen a beíráson nem tudok túllépni. Mert ez azt mondja: Jórészt mindegy milyen minőségben szól a zene, az agyam korrigálja a makulákat (értsd hibákat).

Én pont ellenkezően gondolkodok és hallgatok zenét. Az okoz örömet, nagy örömet, ha valami olyan részletet, szépséget hallok egy felvételnél, ami eddig nem volt meg. A legjobb az, ha úgy érzem végig kell hallgatnom a kedvenc lemezeimet, mert most annyival szebben, érzelmesebben fognak szólni, mint eddig.
Ebben teljesen igazad van, addig míg hifit hallgatsz, amint átkapcsolsz zenehallgatási funkcióra, már magát a zenét fogod élvezni, nem a készülékek hangját.
Amennyiben élő zenei előadást hallgatsz, ott nincs is kérdés, az atmoszféra fogja belopni magát.

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”