Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1505

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Shimano írta:
2023.11.20., hétf. 12:30

Nekem egyébként nem is tetszik ha spécibb drótokat teszek be, mert átvált a rendszer a zenélésből a hifis hangra.
Persze lehet azt mondani hogy ezek még nem jók,de ha én élvezem az olcsó drótokkal is a hangot,akkor minek erőltessek mást?

Én "csak" a zenét akarom élvezni,és nem hifizni,és ehhez nekem jó az ami van drót ügyileg.
Elnézésedet kérem, de fölösleges hozzászólásaim számát szaporítva, hadd jegyezzem meg, hogy nem szerencsés a zene élvezetét szembe állítani a csúnya hifizéssel. :smile53: :D
Normál esetben ez úgy néz ki, hogy a jobb drót az jobb hangot, a jobb hang az jobban szóló zenét, a jobban szóló zene nagyobb élvezetet jelent.

De, ezek szerint lehetnek ettől eltérő tapasztalatok is... gondolkodik.gif

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6324

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Azt meg tudja nekem mondani nálam tapasztaltabb, hogy a KáCsa Audió milyen gyorsan szokott reagálni a honlapon a kapcsolatoknál megadott e-mail-címére küldött levelekre? (küldtem nekik kettőt pénteken).
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4178

Hozzászólás Szerző: juliush »

SoundMania írta:
2023.11.20., hétf. 11:48
Hifizgess még 20-30 évet, talán addig megtapasztalod mennyit jelent a jó kábelezés is...
Á, addigra számomra már a gramofon lesz az ideális rendszer... ;)
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2234

Hozzászólás Szerző: Shimano »

SoundMania írta:
2023.11.20., hétf. 11:59
tonya írta:
2023.11.20., hétf. 11:54
SoundMania írta:
Hifizgess még 20-30 évet, talán addig megtapasztalod mennyit jelent a jó kábelezés is. Heed-nak rengeteget legalábbis.
Ha Te mondod...akkor tuti így is van...
Legalább én már hallottam olyat. De megértem ha valakinek csak olyan a rendszere, hogy ezeket nem hallani meg rajta. Kicsit azért irigylem, de sajnálni nem tudom az olyat
Keverednek a dolgok.Élvezhetővé tenni egy rendszert nem ugyan az mint kihegyezni,és kihozni belőle mindent amit csak lehet.Nekem egyébként nem is tetszik ha spécibb drótokat teszek be,mert átvált a rendszer a zenélésből a hifis hangra.Nehéz ezt elmagyarázni érthetőbben,hallani kell.Valamiért azt érzem hogy élvezhetőbb és kerekebb a hang azokkal az olcsó drótokkal amikkel most is használom.Most tettem próbát egy viablue sc 4-el,és egy ortofon spk 200-al,de egyszerűen nem működnek.Persze lehet azt mondani hogy ezek még nem jók,de ha én élvezem az olcsó drótokkal is a hangot,akkor minek erőltessek mást?A racionalitásom egyébként sem engedné hogy több 100 ezret beleöljek drótokba,de nem is kell.Kipróbáltam egy spéci dc drótot is az erősítő és a táp közé,de az is elqrta azt a hangot amit szeretek.
De persze ez szigorúan csak a saját vélemény,érzés,más azt csinál amit akar.
Én "csak" a zenét akarom élvezni,és nem hifizni,és ehhez nekem jó az ami van drót ügyileg.A canare 2s11 telitalálat hangfalkábel ügyben nálam,digit koaxnak a vdh triaxial,tápnak meg ami a dobozokban,oszt jó napot,ennyi.Még meghallgatom Zsolt drótjait,aztán nem is erőltetem tovább ezt a dolgot.Persze most is csak a kíváncsiság miatt tettem próbákat,de nem kellett volna.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Shimano 2023.11.20., hétf. 12:46-kor.

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

greenbio írta:
2023.11.20., hétf. 12:16
igen ezt írtam lentebb
a fi-relé az ÁVK leánykori neve
Ja, elnézést, nem figyeltem eléggé...
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3851

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

SoundMania írta:

Hifizgess még 20-30 évet, talán addig megtapasztalod mennyit jelent a jó kábelezés is. Heed-nak rengeteget legalábbis.
Inkább zenét hallgatok még 20-30 évet, és megtapasztalok jó zenéket.
Csak a Marantz! :-D

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

chord_ írta:
2023.11.18., szomb. 09:29

Na, ez a terület az, ahol a legfurcsább dolgok tudnak történni.
Mert van úgy, hogy:
- nem jó az egész elmélet, mert jobb a drága bizti, mint az átkötés, a bármilyen átkötés
- sőt, attól is jobb akár a közepes bizti, mint amikor kiiktatjuk úgy, hogy a 'jelútból' kihagyódik az egész biztosíték / foglalat / minden
- jobb lehet a mezei bizti, mint a drága - utóbbi egyértelmű hang / tónus-kibillentő, egyszerűen nem jó
- jobb lehet a 230-as dugó, egy közepesen silány, plusz egy krumpli aljzat, mint ezeket kihagyva; konkrétan, bekötve közvetlenül a falban haladó vezetékre, egyértelműen romlott a hang; forrasztva vagyon, sorkapoccsal kevésbé, de jól észrevehetően
- bizonyos csatlakozókkal emberek olyanokat írtak, hogy annyira jók, hogy legszívesebben elvágnák a drótot, hogy betegyenek belőle plusz darabot - ezt pár éve szimpla baromságként értékeltem, manapság azt mondom, hogy 'lehetséges'

Szóval, ezek a dolgok a kondicionálás vs. (fizikai)jel/áramvezetés csatájában erősen a kondicionálás felé billentik a mérleget.
Ezeket a sorokat olvasva analógiát véltem felfedezni, a hőskorban Huszti Zsoltot jellemző mindent átitató szkepticizmusával :
" Odáig is el bírt jutni, hogy az IC kábeleknél és a hsz.kábeleknél nincsen olyan, hogy jobb vagy rosszabb, csak más. "

Ezt a véleményét fenntartotta a Vdh Silver és az An Vz kapcsán is, szembe állítva ezeket a prémium kábeleket valami holt gagyi gubanccal.
" Hidd már el, nem jobb, csak más !"

Alex Aston, ennyi volt a kiinduló pont, nem látok mögé mást, mint ami történt.
Akkor még nem épített erősítőt, nem gyártott kábelt, nem fejlesztett rendszert, éppen csak megalapította a Zsolt Audiót.

Erősítők terén is volt ex catedra kijelentése.
Két barátomnak is volt - egyik egy fórumtársunk, aki most is olvassa, csak nem szól hozzá - Accuphase erősítője, nekem meg egy 303 X.
Minek után én is megmásztam a szamárlétrát, kb képbe voltam, mennyivel sokkal jobb korábbi erősítőimnél. / Sony, Onkyo, Technics, Pioneer /
Mikor megosztottam Zsolttal, nemrég szerzett erősítőm általi örömömet, fél óráig magyarázta, hogy az pont olyan s...r, mint az összes többi Japán vacak, ami korábban volt nekem.
Miért nem veszek inkább tőle a Linn lemezjátszó mellé valami jobbat...
/ A Linn üzlet aztán dugába dőlt./
Nem tagadom, ezek az epizódok / is /nehezítették további kapcsolatunkat.

Ezek mellett természetesen nem vonom kétségbe a Heed elektronikák kvalitásait, igazából nem sokat tudok róluk, azt igen, hogy sokan dícsérik, jókat mondanak róluk.

Részemről ebben a Zsolt történetben ennyi van...

greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 426

Hozzászólás Szerző: greenbio »

Aszpirin írta:
tonya írta:
2023.11.20., hétf. 11:31
chord_ írta:
2023.11.20., hétf. 09:19
Egy csöves erősítőnél pl. a védőföldelésen átfolyó áram kb. 1000× nagyobb a helytelen dugóállásnál, itt a műszer/mérés hibahatára alá csúszott az eltérés.
Ezt kifejtenéd egy kicsit bővebben, ha a védőföldelésen áram folyik akkor ott zárlat van, azaz a kismegszakító leold, így a készülék zárlatos..... ;)
Arról nem is szólva, hogy ha van fi-relé a rendszerben (ami erősen javasolt), akkor még csak rövidzárlat sem kell, mert a fi-relé már a védőfölden lefolyó viszonylag alacsony (pár 10 milliamper-ngyságrendű) áram esetén is le fogja kapcsolni a ház/lakás tápellátását, nem?
igen ezt írtam lentebb
a fi-relé az ÁVK leánykori neve

tonya
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1039

Hozzászólás Szerző: tonya »

Aszpirin írta:
Arról nem is szólva, hogy ha van fi-relé a rendszerben (ami erősen javasolt), akkor még csak rövidzárlat sem kell, mert a fi-relé már a védőfölden lefolyó viszonylag alacsony (pár 10 milliamper-ngyságrendű) áram esetén is le fogja kapcsolni a ház/lakás tápellátását, nem?
Igen, ezért is véd meg attól, hogy agyonvágja az embert az áram, figyeli a fázison befolyó és a nulla vezetőn kifolyó áramot, ha a kettő nem egyezik akár azért mert a védőföldön folyik el egy része, vagy az emberen keresztül a föld felé, aki mondjuk éppen megmarkolta a fázist.. leold. (az otthoni háztartásban 30 mA körüli érték)
Sok régi kacat.(Na jó azért van pár új cucc is.) Kár is velük foglalkozni, de én el vagyok velük.
Nem mindig a drágább cucc a jobb, néha vannak kivételek......

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1299

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

tonya írta:
SoundMania írta:
Legalább én már hallottam olyat. De megértem ha valakinek csak olyan a rendszere, hogy ezeket nem hallani meg rajta. Kicsit azért irigylem, de sajnálni nem tudom az olyat

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

tonya írta:
chord_ írta:
Egy csöves erősítőnél pl. a védőföldelésen átfolyó áram kb. 1000× nagyobb a helytelen dugóállásnál, itt a műszer/mérés hibahatára alá csúszott az eltérés.
Ezt kifejtenéd egy kicsit bővebben, ha a védőföldelésen áram folyik akkor ott zárlat van, azaz a kismegszakító leold, így a készülék zárlatos..... ;)

tonya
Törzsvendég
Törzsvendég

SoundMania írta:
Sok régi kacat.(Na jó azért van pár új cucc is.) Kár is velük foglalkozni, de én el vagyok velük.

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

Alex_Aston írta:
2023.11.20., hétf. 11:25
SoundMania írta:
2023.11.20., hétf. 11:07

A többiek is ezt állítják. Aztán mikor kapnak jó kábelt, sokkal jobb hangot adnak.
SOKKAL jobb hangot szerintem csak készülék cserével lehet elérni. Más, vagy akár NÉMILEG jobb hangot kábellel is. Szerintem.

Viszont ez már talán egyéni ízlés kérdés, és nem szentírás.

Felesleges lenne újabb ezredik vitát elindítani erről, én legalább is nem szeretnék. Nem ez volt a célom.
Kérem, senki ne ezt lássa bele.

tonya
Törzsvendég
Törzsvendég

cables írta:
2023.11.20., hétf. 11:14
Ezt nem vitatva, csak kiegészítve:
Egy topik társunk full HEED rendszeréhez vitt kábelek, még DC tápkábel is egyértelműen javítottak a hangon.
Hát persze.... :rolleyes:

greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 426

Hozzászólás Szerző: greenbio »

tonya írta:
chord_ írta:
az ÁVK fog lemenni erőször, már ha van ;)

tonya
Törzsvendég
Törzsvendég

chord_ írta:

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

SoundMania írta:
2023.11.20., hétf. 11:07

A többiek is ezt állítják. Aztán mikor kapnak jó kábelt, sokkal jobb hangot adnak.
SOKKAL jobb hangot szerintem csak készülék cserével lehet elérni. Más, vagy akár NÉMILEG jobb hangot kábellel is. Szerintem.

Viszont ez már talán egyéni ízlés kérdés, és nem szentírás.

Felesleges lenne újabb ezredik vitát elindítani erről, én legalább is nem szeretnék. Nem ez volt a célom.
Kérem, senki ne ezt lássa bele.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2395

Hozzászólás Szerző: cables »

Alex_Aston írta:
2023.11.20., hétf. 08:38

Olyan készülékeket gyárt, amik különleges kábelezés nélkül is nagyon jók.
Ezt nem vitatva, csak kiegészítve:
Egy topik társunk full HEED rendszeréhez vitt kábelek, még DC tápkábel is egyértelműen javítottak a hangon.

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

Alex_Aston írta:
2023.11.20., hétf. 08:38
Rock60 írta:
2023.11.19., vas. 22:20

Valóban, kb. harminc éve beszéltünk utoljára, azóta nem kerestem a társaságát.
Köszönöm a segítséged, ezek szerint ragaszkodik világmegváltó filozófiájához.
Szerintem ő nem ragaszkodik semmihez, pláne nem akar senkit meggyőzni a saját igazáról, vagy megváltani a világot. Olyan készülékeket gyárt, amik különleges kábelezés nélkül is nagyon jók.
A többit már csak te akarod mögé látni, bár szerintem rajtam kívül sokan nem tudjuk miért...

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5309

Hozzászólás Szerző: fülelek »

chord_ írta:

Rendszerből kivéve, a kábelezés nagyobb játékteret kap, talán. Nem tudom. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, mármint a Heed-nél, (az erősítőnél), hogy nagyon észnél kell lenni, mert módfelett nehéz olyan tápkábelt találni, ami lényeges előrelépés a krumpli szg. drót után, és a hangi reakció amúgy sem annyira erős, mint 'elvárható lenne'; pl. a forrásnál a legkisebb belepiszkálás, egy dugócsere / stb. azonnali nagy változást okoz, emennél meg az észlelt változások nagyobb része az a saját prekoncepciónk homályában gomolyog. Dugófordításra majdhogynem érzéketlen, ha olyan tápkábelünk van, ami eltérő szisztémában vezeti a fázist / nullát, arra nyilván igen. Az alapdrótokkal annyira nem tudtam kitalálni / kimérni, hogy melyik legyen a fázis, hogy meg kellett nézni, hogy melyik ágban van a biztosíték.
A hálózati kábel csere hatása a hangminőségre ritkán detektálható azonnal és egyértelműen, különösen vakteszten (nem kettős vakteszt, az a stressz faktor miatt kerülendő). A dugó fordítás meg végképp, sőt, a szimmetrikus be és kimenetű erősítőknél egyáltalán nem hallatszik, ezek jól körbejárt műszaki okokra vezethetők vissza. A helyes fázis bekötés is ritkán okoz egyértelmű változást, a kapcsolóüzemű tápoknál meg szinte soha.
Helytelen az a következtetés, hogy az erősítő minőségét fémjelzi ha "érzéketlen" a hálózati kábel milyenségére.
A krumpli meg elég sokféle lehet :D
Csatolmányok
krumplik.jpg
krumplik.jpg (122.8 KiB) Megtekintve 1207 alkalommal

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4178

Hozzászólás Szerző: juliush »

Rock60 írta:
2023.11.19., vas. 22:27
... Lásd a Naim rendszereket.
Idegen drótokkal - ártól függetlenűl - nem nagyon akarnak működni.
Ez inkább "architektúrális" kérdés, a Naim által preferált, igencsak zűrös kábelezési és tegyük hozzá földelési struktúrára vezethető vissza, ami a piaccal jó ideig szembe menve a sajátos logika mentén hol 4, hol 5-pólusú DIN, vagy épp "sztereósított" XLR alkalmazásával operált. Manapság a piaci elvárásoknak behódolva már a hagyományosabb ki-/bemenetek is megjelentek eszközeiken.
Valójában számos gyártó kábeleivel hozza legalább azt a szinvonalat, sőt tapasztalatom szerint még jobbat is, feltéve, hogy azok a kábeleiket a megfelelően "konfekcionálják", jó eredményeket értem el a Chord, a Kimber, vagy épp az alapító halála miatt sajnos megszűnt angol Flashbacksales kábeleivel. A közismerten háklis korai Nait1-esem is jobban muzsikál a füleimnek a NACA5 helyett Tellurium Q Black II-vel.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1100

Hozzászólás Szerző: chord_ »

Kicsit ezt úgy lehetne elképzelni, hogy egy adott logikai / fizikai tömbként fogjuk fel az adott hifis dolgokat. Ha az egy rendszer, mint a Heed, vagy a Naim, akkor a tömb határáig tart a megtervezett hang. A határvidéken túl természetesen minden előfordulhat.
Ilyenek a jól megtervezett hangdobozok is, pl. a belső kábelek változtatásával, a tömbön belül, a hang valamerre ki fog billenni, jó eséllyel egy másik vagy párhuzamos irányba.

Rendszerből kivéve, a kábelezés nagyobb játékteret kap, talán. Nem tudom. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, mármint a Heed-nél, (az erősítőnél), hogy nagyon észnél kell lenni, mert módfelett nehéz olyan tápkábelt találni, ami lényeges előrelépés a krumpli szg. drót után, és a hangi reakció amúgy sem annyira erős, mint 'elvárható lenne'; pl. a forrásnál a legkisebb belepiszkálás, egy dugócsere / stb. azonnali nagy változást okoz, emennél meg az észlelt változások nagyobb része az a saját prekoncepciónk homályában gomolyog. Dugófordításra majdhogynem érzéketlen, ha olyan tápkábelünk van, ami eltérő szisztémában vezeti a fázist / nullát, arra nyilván igen. Az alapdrótokkal annyira nem tudtam kitalálni / kimérni, hogy melyik legyen a fázis, hogy meg kellett nézni, hogy melyik ágban van a biztosíték.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2023.11.19., vas. 22:20

Szerintem ő nem ragaszkodik semmihez, pláne nem akar senkit meggyőzni a saját igazáról, vagy megváltani a világot. Olyan készülékeket gyárt, amik különleges kábelezés nélkül is nagyon jók.
A többit már csak te akarod mögé látni, bár szerintem rajtam kívül sokan nem tudjuk miért...

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Vinkler írta:
2023.11.19., vas. 18:44
Ráadásul, ha sikerül olyan készülékeket építeni, ami egy gatyamadzaggal is jó, akkor illő kábelezéssel lehet jobb...
Nem biztos. Lásd a Naim rendszereket.
Idegen drótokkal - ártól függetlenűl - nem nagyon akarnak működni.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Shimano írta:
2023.11.19., vas. 20:08

Ismered Zsolt jelenlegi véleményét a drótokról?,mert én igen,de neked szerintem gőzöd sincs róla,de segítek,nem változott,filléres drótok vannak most is nála bekötve.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”