Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

tonya
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1066

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: tonya »

chord_ írta:
2023.11.20., hétf. 09:19
Egy csöves erősítőnél pl. a védőföldelésen átfolyó áram kb. 1000× nagyobb a helytelen dugóállásnál, itt a műszer/mérés hibahatára alá csúszott az eltérés.
Ezt kifejtenéd egy kicsit bővebben, ha a védőföldelésen áram folyik akkor ott zárlat van, azaz a kismegszakító leold, így a készülék zárlatos..... ;)
Sok régi kacat.(Na jó azért van pár új cucc is.) Kár is velük foglalkozni, de én el vagyok velük.
Nem mindig a drágább cucc a jobb, néha vannak kivételek......

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3893

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

SoundMania írta:
2023.11.20., hétf. 11:07

A többiek is ezt állítják. Aztán mikor kapnak jó kábelt, sokkal jobb hangot adnak.
SOKKAL jobb hangot szerintem csak készülék cserével lehet elérni. Más, vagy akár NÉMILEG jobb hangot kábellel is. Szerintem.

Viszont ez már talán egyéni ízlés kérdés, és nem szentírás.

Felesleges lenne újabb ezredik vitát elindítani erről, én legalább is nem szeretnék. Nem ez volt a célom.
Kérem, senki ne ezt lássa bele.
Csak a Marantz! :-D

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2395

Hozzászólás Szerző: cables »

Alex_Aston írta:
2023.11.20., hétf. 08:38

Olyan készülékeket gyárt, amik különleges kábelezés nélkül is nagyon jók.
Ezt nem vitatva, csak kiegészítve:
Egy topik társunk full HEED rendszeréhez vitt kábelek, még DC tápkábel is egyértelműen javítottak a hangon.

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1299

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Alex_Aston írta:
2023.11.20., hétf. 08:38
Rock60 írta:
2023.11.19., vas. 22:20

Valóban, kb. harminc éve beszéltünk utoljára, azóta nem kerestem a társaságát.
Köszönöm a segítséged, ezek szerint ragaszkodik világmegváltó filozófiájához.
Szerintem ő nem ragaszkodik semmihez, pláne nem akar senkit meggyőzni a saját igazáról, vagy megváltani a világot. Olyan készülékeket gyárt, amik különleges kábelezés nélkül is nagyon jók.
A többit már csak te akarod mögé látni, bár szerintem rajtam kívül sokan nem tudjuk miért...
A többiek is ezt állítják. Aztán mikor kapnak jó kábelt, sokkal jobb hangot adnak.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5309

Hozzászólás Szerző: fülelek »

chord_ írta:
2023.11.20., hétf. 09:19

Rendszerből kivéve, a kábelezés nagyobb játékteret kap, talán. Nem tudom. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, mármint a Heed-nél, (az erősítőnél), hogy nagyon észnél kell lenni, mert módfelett nehéz olyan tápkábelt találni, ami lényeges előrelépés a krumpli szg. drót után, és a hangi reakció amúgy sem annyira erős, mint 'elvárható lenne'; pl. a forrásnál a legkisebb belepiszkálás, egy dugócsere / stb. azonnali nagy változást okoz, emennél meg az észlelt változások nagyobb része az a saját prekoncepciónk homályában gomolyog. Dugófordításra majdhogynem érzéketlen, ha olyan tápkábelünk van, ami eltérő szisztémában vezeti a fázist / nullát, arra nyilván igen. Az alapdrótokkal annyira nem tudtam kitalálni / kimérni, hogy melyik legyen a fázis, hogy meg kellett nézni, hogy melyik ágban van a biztosíték.
Egy csöves erősítőnél pl. a védőföldelésen átfolyó áram kb. 1000× nagyobb a helytelen dugóállásnál, itt a műszer/mérés hibahatára alá csúszott az eltérés.
A hálózati kábel csere hatása a hangminőségre ritkán detektálható azonnal és egyértelműen, különösen vakteszten (nem kettős vakteszt, az a stressz faktor miatt kerülendő). A dugó fordítás meg végképp, sőt, a szimmetrikus be és kimenetű erősítőknél egyáltalán nem hallatszik, ezek jól körbejárt műszaki okokra vezethetők vissza. A helyes fázis bekötés is ritkán okoz egyértelmű változást, a kapcsolóüzemű tápoknál meg szinte soha.
Helytelen az a következtetés, hogy az erősítő minőségét fémjelzi ha "érzéketlen" a hálózati kábel milyenségére.
A krumpli meg elég sokféle lehet :D
Csatolmányok
krumplik.jpg
krumplik.jpg (122.8 KiB) Megtekintve 1215 alkalommal

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4190

Hozzászólás Szerző: juliush »

Rock60 írta:
2023.11.19., vas. 22:27
... Lásd a Naim rendszereket.
Idegen drótokkal - ártól függetlenűl - nem nagyon akarnak működni.
Ez inkább "architektúrális" kérdés, a Naim által preferált, igencsak zűrös kábelezési és tegyük hozzá földelési struktúrára vezethető vissza, ami a piaccal jó ideig szembe menve a sajátos logika mentén hol 4, hol 5-pólusú DIN, vagy épp "sztereósított" XLR alkalmazásával operált. Manapság a piaci elvárásoknak behódolva már a hagyományosabb ki-/bemenetek is megjelentek eszközeiken.
Valójában számos gyártó kábeleivel hozza legalább azt a szinvonalat, sőt tapasztalatom szerint még jobbat is, feltéve, hogy azok a kábeleiket a megfelelően "konfekcionálják", jó eredményeket értem el a Chord, a Kimber, vagy épp az alapító halála miatt sajnos megszűnt angol Flashbacksales kábeleivel. A közismerten háklis korai Nait1-esem is jobban muzsikál a füleimnek a NACA5 helyett Tellurium Q Black II-vel.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1106

Hozzászólás Szerző: chord_ »

Kicsit ezt úgy lehetne elképzelni, hogy egy adott logikai / fizikai tömbként fogjuk fel az adott hifis dolgokat. Ha az egy rendszer, mint a Heed, vagy a Naim, akkor a tömb határáig tart a megtervezett hang. A határvidéken túl természetesen minden előfordulhat.
Ilyenek a jól megtervezett hangdobozok is, pl. a belső kábelek változtatásával, a tömbön belül, a hang valamerre ki fog billenni, jó eséllyel egy másik vagy párhuzamos irányba.

Rendszerből kivéve, a kábelezés nagyobb játékteret kap, talán. Nem tudom. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, mármint a Heed-nél, (az erősítőnél), hogy nagyon észnél kell lenni, mert módfelett nehéz olyan tápkábelt találni, ami lényeges előrelépés a krumpli szg. drót után, és a hangi reakció amúgy sem annyira erős, mint 'elvárható lenne'; pl. a forrásnál a legkisebb belepiszkálás, egy dugócsere / stb. azonnali nagy változást okoz, emennél meg az észlelt változások nagyobb része az a saját prekoncepciónk homályában gomolyog. Dugófordításra majdhogynem érzéketlen, ha olyan tápkábelünk van, ami eltérő szisztémában vezeti a fázist / nullát, arra nyilván igen. Az alapdrótokkal annyira nem tudtam kitalálni / kimérni, hogy melyik legyen a fázis, hogy meg kellett nézni, hogy melyik ágban van a biztosíték.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2023.11.19., vas. 22:20

Szerintem ő nem ragaszkodik semmihez, pláne nem akar senkit meggyőzni a saját igazáról, vagy megváltani a világot. Olyan készülékeket gyárt, amik különleges kábelezés nélkül is nagyon jók.
A többit már csak te akarod mögé látni, bár szerintem rajtam kívül sokan nem tudjuk miért...

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1507

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Vinkler írta:
2023.11.19., vas. 18:44
Ráadásul, ha sikerül olyan készülékeket építeni, ami egy gatyamadzaggal is jó, akkor illő kábelezéssel lehet jobb...
Nem biztos. Lásd a Naim rendszereket.
Idegen drótokkal - ártól függetlenűl - nem nagyon akarnak működni.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Shimano írta:
2023.11.19., vas. 20:08

Ismered Zsolt jelenlegi véleményét a drótokról?,mert én igen,de neked szerintem gőzöd sincs róla,de segítek,nem változott,filléres drótok vannak most is nála bekötve.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2245

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Rock60 írta:
2023.11.19., vas. 19:14
Shimano írta:
2023.11.19., vas. 18:12
Rock60 írta:
2023.11.19., vas. 17:39

Az eredeti felfogásával - amihez jó ideig foggal-körömmel ragaszkodott - nem juthatott volna egyről kettőre.
Mi az hogy nem jutott egyről a kettőre?
Itt valaki hadilábon áll a szöveg értéssel... gondolkodik.gif :noproblemo:
Igérem hogy utoljára reagálok. ;)

És az én lennék szerinted?Ha igen,miért is?Ismered Zsolt jelenlegi véleményét a drótokról?,mert én igen,de neked szerintem gőzöd sincs róla,de segítek,nem változott,filléres drótok vannak most is nála bekötve.
Komolyan mondom hogy egyszerűen nem értelek. gondolkodik.gif

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Shimano írta:
2023.11.19., vas. 18:12
Rock60 írta:

Az eredeti felfogásával - amihez jó ideig foggal-körömmel ragaszkodott - nem juthatott volna egyről kettőre.
Mi az hogy nem jutott egyről a kettőre?
Itt valaki hadilábon áll a szöveg értéssel... gondolkodik.gif :noproblemo:

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9771

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Ráadásul, ha sikerül olyan készülékeket építeni, ami egy gatyamadzaggal is jó, akkor illő kábelezéssel lehet jobb, viszont, ha már alapból el van fuserálva, akkor drótozgathatod életed végéig… jaj.gif
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

pärt
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 5269

Hozzászólás Szerző: pärt »

Shimano írta:
2023.11.19., vas. 18:18
pärt írta:
2023.11.19., vas. 18:04

Ezek szerint a Heed sikere annak köszönhető, hogy H. Zs. lerázta magáról a különféle kábelek eltérő hangzásának kiemelt jelentőségét bagatelizáló hozzáállását.
Ezt most komolyan gondolod? gondolkodik.gif Öszebeszéltetek rockal,vagy mi van itt?
Na jó,én léptem,sokk ez már nekem mára.
Lazíts! :D Csak Rock60 állítását fejtettem vissza logikailag. Kissé túl hamar szokott elsülni a billentyűzete, a kifejtés meg gyakran elmarad - ezt igyekeztem pótolni - szóval ez nem az én állításom.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Shimano írta:
2023.11.19., vas. 18:18
pärt írta:

Ezek szerint a Heed sikere annak köszönhető, hogy H. Zs. lerázta magáról a különféle kábelek eltérő hangzásának kiemelt jelentőségét bagatelizáló hozzáállását.
Ezt most komolyan gondolod? gondolkodik.gif Öszebeszéltetek rockal,vagy mi van itt?
Irónia... ;)

Amúgy meg legjobb megoldás az ignorálás. Ha nincs válasz, előbb, utóbb nem lesz "téma" indító sem.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

pärt írta:

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:

Lehetséges, hogy a korábban ecsetelt történet óta eltelt 38 év alatt rájött, hogy ami sokkal jobb, az nem csak "más", hanem sokkal jobb is.
Off.Ez most valami szereplési mánia tőled?Konkrét infók tudata nélkül nyomod a sületlen dumát ismételten.Mi az hogy nem jutott egyről a kettőre? gondolkodik.gif Ember!gondold már át hogy mit írsz le...!

pärt
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 5269

Hozzászólás Szerző: pärt »

Rock60 írta:
Shimano írta:
2023.11.19., vas. 12:49

Nekem a mostani talin pl annyira tetszett Zsoltnál a hang,hogy kértem is tőle egy ugyanolyan drótozást mint ami nála most ott volt.
Lehetséges, hogy a korábban ecsetelt történet óta eltelt 38 év alatt rájött, hogy ami sokkal jobb, az nem csak "más", hanem sokkal jobb is.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Shimano írta:

Nekem a mostani talin pl annyira tetszett Zsoltnál a hang,hogy kértem is tőle egy ugyanolyan drótozást mint ami nála most ott volt.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

arzachel írta:
2023.11.19., vas. 08:54

A dugó forgatásról:

http://hifimagazin.net/a-helyes-es-hely ... k-elmelete
A Kaspersky nem engedi megnyitni.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Shimano írta:

Először is képzeljük el hogy megtanulsz,megtanultok végre helyesen idézni,az is jó lenne.
Az meg hogy ki milyen drótot kisérletezik ki,az legyen az ő dolga,és ha büszke rá...

A válaszom Neked is és Fapacinak is szólt, az idézés azért lett olyan, amilyen.
Az én konkrét élményem az volt, mikor más kérdésről beszélgettünk, aztán a Vdh akkori csúcskábele a Silver és az AN Vz. került szóba.
Az időtájt még semmi emlékezetest nem tett le az asztalra. Odáig jutott, hogy összerugták a port a Linnel, így az előre kifizetett lemezjátszóm megrendelése zsákutcába futott.
Erről egyezkedtünk, aztán szóba kerültek a fent említett kábelek. Ekkor rukkolt elő gúnyos arckifejezéssel az arcán azzal a meggyőződésével, hogy azok sem jobbak, csak mások, mint pl az az ezer forintos drót, amit éppen a sarok fele rúgott.
Mintha, tegnap történt volna...

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

Shimano írta:
Rock60 írta:
2023.11.19., vas. 11:18
fapaci írta:
2023.11.19., vas. 07:02

Akinek van mit szórni, az meg is teheti, más meg üres kézzel hadonászik.
Shimano
Maradjunk talán a témánál.
Képzeljünk el az egyszerűség kedvéért egy magyar gyártót, aki pénzt, fáradságot nem kímélve különböző alapanyagok kiválasztásával kikisérletezik és legyárt egy olyan IC kábelt, ami sok éves tapasztalata alapján az egyik legjobb, mint amit valaha hallott.
Vagy egy másikat, aki a köztudottan kiemelkedő, bundban vásárolt, minőségű gyári kábel feldarabolásával és az általa kíválónak tartott dugókkal összeállít egy valóban remek IC drótot.
Erre jön Sobri Jóska, a kezében egy MM - ben vásárolt kanóccal, és közölné, hogy az a másik kettő nem jobb ám, csak más. :smile51:

Tuti, lenne boldogság és helyeslés.
Ja, nem... :angry:
Először is képzeljük el hogy megtanulsz,megtanultok végre helyesen idézni,az is jó lenne. ;)
A többire meg kb csak annyit hogy a tények makacs dolgok,Zsoltnál elég jó hang van,sőt,és ha Zsoltot mm-es sobri jóskának degralálod az a te dolgot.Ettől ő még köszöni jól van,és az ilyen mindenhez baromira értő emberkék véleménye (bő két év itt lét,és bő 2 ezer hosszálólás,ami azért valljuk be nem kis teljesítmény)mint te vagy, lepereg róla.
Az a nagy helyzet hogy tapasztalt ő már annyit,hogy a véleményét egyes dolgokról ugyan elfogadni nem kell,mert miért is kéne,de azt degradáló hangnemben minősíteni,na az már nem kicsit gáz.Letett ő már az asztalra annyit,amennyit kevesen kis hazánkban.

Nekem a mostani talin pl annyira tetszett Zsoltnál a hang,hogy kértem is tőle egy ugyanolyan drótozást mint ami nála most ott volt.Jól szól a rendszer nálam is,csak éppen nála másként jó,és ezt a másként jó hangot akarom most itthon is kipróbálni.

Az meg hogy ki milyen drótot kisérletezik ki,az legyen az ő dolga,és ha büszke rá,legyen az,de én személy szerint nagyobb és értékelendőbb dolognak tartom ha valaki több olyan komplett egészet tervez és valósít is meg,mint amit a Zsolt audió tesz.
Egy rendszer feketén fehéren vagy jó,vagy sz@r,itt nincs mismásolás,ellenben a drótoknál,amikről minden negatív dolog lepergethető ilyen meg olyan dumával.
A rendszereknek a kábelek is a részei. Hacsak nem ismered nagyon részletesen a komponenseket, akkor csakis az egész rendszert egyben tudod megítélni.
Ha meg ismered őket, akkor nincs esély sem a kábelre-rádumálásra, ha negatívumot hallasz tőle.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2023.11.19., vas. 11:18
fapaci írta:
2023.11.19., vas. 07:02

Akinek van mit szórni, az meg is teheti, más meg üres kézzel hadonászik.
Shimano
Maradjunk talán a témánál.
Képzeljünk el az egyszerűség kedvéért egy magyar gyártót, aki pénzt, fáradságot nem kímélve különböző alapanyagok kiválasztásával kikisérletezik és legyárt egy olyan IC kábelt, ami sok éves tapasztalata alapján az egyik legjobb, mint amit valaha hallott.
Vagy egy másikat, aki a köztudottan kiemelkedő, bundban vásárolt, minőségű gyári kábel feldarabolásával és az általa kíválónak tartott dugókkal összeállít egy valóban remek IC drótot.
Erre jön Sobri Jóska, a kezében egy MM - ben vásárolt kanóccal, és közölné, hogy az a másik kettő nem jobb ám, csak más. :smile51:

Tuti, lenne boldogság és helyeslés.
Ja, nem... :angry:
Először is képzeljük el hogy megtanulsz,megtanultok végre helyesen idézni,az is jó lenne. ;)
A többire meg kb csak annyit hogy a tények makacs dolgok,Zsoltnál elég jó hang van,sőt,és ha Zsoltot mm-es sobri jóskának degralálod az a te dolgot.Ettől ő még köszöni jól van,és az ilyen mindenhez baromira értő emberkék véleménye (bő két év itt lét,és bő 2 ezer hosszálólás,ami azért valljuk be nem kis teljesítmény)mint te vagy, lepereg róla.
Az a nagy helyzet hogy tapasztalt ő már annyit,hogy a véleményét egyes dolgokról ugyan elfogadni nem kell,mert miért is kéne,de azt degradáló hangnemben minősíteni,na az már nem kicsit gáz.Letett ő már az asztalra annyit,amennyit kevesen kis hazánkban.

Nekem a mostani talin pl annyira tetszett Zsoltnál a hang,hogy kértem is tőle egy ugyanolyan drótozást mint ami nála most ott volt.Jól szól a rendszer nálam is,csak éppen nála másként jó,és ezt a másként jó hangot akarom most itthon is kipróbálni.

Az meg hogy ki milyen drótot kisérletezik ki,az legyen az ő dolga,és ha büszke rá,legyen az,de én személy szerint nagyobb és értékelendőbb dolognak tartom ha valaki több olyan komplett egészet tervez és valósít is meg,mint amit a Zsolt audió tesz.
Egy rendszer feketén fehéren vagy jó,vagy sz@r,itt nincs mismásolás,ellenben a drótoknál,amikről minden negatív dolog lepergethető ilyen meg olyan dumával.

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

Vinkler írta:
2023.11.19., vas. 12:33
SoundMania írta:
2023.11.19., vas. 12:30
Vinkler írta:
2023.11.19., vas. 12:26

No meg, ha a hifi más fázison van, mint a hűtő…
Ezt hogyan érted? Jó, vagy rossz? És miért?
Egy MÁSIK fázist használó fogyasztó dugóját forgathatod, de kétlem, hogy bármi hatása lenne.
Értem. Én úgy gondolom, hogy mivel mérhető a hatása, így minden esetben jó a helyes állás.
De!, tény, hogy néhány dugó helyes irányú bedugásától nem kell csodát várni.
De! kérdés, hogy a másik fázis általi "izoláció" mekkora hatású az adott helyen. És/vagy összemérhető-e a szomszékonál létrehozott hibákkal a hifinek használt fázisunkon. Stb.
Tehát itt is az a lényeg, hallja-e a tulaj a hatást vagy nem. A hatás mindenképp meg van, mérhető és kimutatható, tehát érdemes tenni ellene. A végeredmény azonban "egyéni".

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9771

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

SoundMania írta:
2023.11.18., szomb. 21:54

"Gondokodhatsz" ezeken bármennyit. De felesleges. Halgasd meg milyen amikor kihagyod az egész biztit foglalatostól, meg próbálj meg egy jó átkötést majd egy jó biztit és látni(hallani) fogod az irányt. Legjobb ha kihagyod. Ha meg mindenképp költeni akar az ember, vegyen inkább nagyon jó tápkábelt a sokszáz dollárnyi bizti helyett és mellette hagyja ki a biztit és a foglalatot.
Én senkit sem biztatnék erre! 36_1_10.gif

.
IMG_8422.jpeg
IMG_8422.jpeg (109.75 KiB) Megtekintve 1431 alkalommal
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”