Tudod milyen színű a doboza?
Mert a hangja pontosan ugyanolyan.
TJ.

Tudod milyen színű a doboza?

Nekem 4 van

Milyen FM tunered volt?chord_ írta: ↑2023.11.03., pén. 17:44Nem kizárt.sutemenyx írta: ↑2023.11.03., pén. 16:54Nem, aki meghallgatott ilyesmit egy rendes tunerrel annak ezt esélytelen beadni.chord_ írta: ↑2023.11.03., pén. 14:24Szerintem jóval egyszerűbb a probléma.
Az emlegetett 'rádióhang' kap egy érdekes színezetet, egy 'hangulatot', amelyet valami pszicho-audio-izé miatt egyszerűen jobban esik hallgatni, valóság-plusznak érzékeljük, pedig csak 'plusz', és mindenki azt mondja rá, hogy 'jobb'.
De az sem, hogy akinek meg van egy rendes CD játszója, (meg mondjuk rendes CD lemezei), az lehet, hogy nem fog ennyire elájulni.
Jómagam is nagy rádiós voltam.
Elmúlt.

Netán mérted azt a példányt, ami nálad volt?juliush írta: ↑2023.11.03., pén. 17:40Mivel a DAC-ból analóg jel jön ki, valójában a jitter is egy specifikus analóg hibaként realizálódik. Egy modern lejátszóban simán megközelítik a Red Book szabvány elvi határát jelentő durván 120ps nagyságrendű jittert, ami egyébként tökéletesen észlelhetetlen zajként. A CD100-as 2230ps-et tud, mégis jobban tetszik sokaknak, Neked is. Ennek fényében reális a jitterre hivatkozni?
Nem kizárt.sutemenyx írta: ↑2023.11.03., pén. 16:54Nem, aki meghallgatott ilyesmit egy rendes tunerrel annak ezt esélytelen beadni.chord_ írta: ↑2023.11.03., pén. 14:24Szerintem jóval egyszerűbb a probléma.
Az emlegetett 'rádióhang' kap egy érdekes színezetet, egy 'hangulatot', amelyet valami pszicho-audio-izé miatt egyszerűen jobban esik hallgatni, valóság-plusznak érzékeljük, pedig csak 'plusz', és mindenki azt mondja rá, hogy 'jobb'.
Mivel a DAC-ból analóg jel jön ki, valójában a jitter is egy specifikus analóg hibaként realizálódik. Egy modern lejátszóban simán megközelítik a Red Book szabvány elvi határát jelentő durván 120ps nagyságrendű jittert, ami egyébként tökéletesen észlelhetetlen zajként. A CD100-as 2230ps-et tud, mégis jobban tetszik sokaknak, Neked is. Ennek fényében reális a jitterre hivatkozni?

Hogy legyen fogalma mindenkinek a jitter jelentőségéről:

Nem, aki meghallgatott ilyesmit egy rendes tunerrel annak ezt esélytelen beadni.chord_ írta: ↑2023.11.03., pén. 14:24Szerintem jóval egyszerűbb a probléma.

De van, a jitter. Legyen az analóg vagy digitális. Ha fm-et hallgatunk, akkor az csak analóg hibákat tesz a jelbe, jittert semennyit. És ezen paraméter szempontjából az adó lánc szintjén vagyunk.juliush írta: ↑2023.11.03., pén. 13:12Akkor átfogalmazom a tézisemet. Az élőadás információ tartalmának nincs olyan eleme, amelyet egy CD-alapú hírközlési csatorna ne lenne lépes legalább ugyanolyan transzparensen közvetíteni, mint az FM rádióműsor. Ha tömörítés is beiktatásra került, még inkább.
Elég kevés a lehetőség egyébként a hangminőség közvetlen összevetésére, mivel ritka, hogy a rádióban élőben közvetített koncertet rövid időn belül mondjuk CD-kiadványként élvezhessük, és vethessük össze.
Ha a CD-hang deficitet mutat, akkor ott a kiadót, illetve annak produkciós csapatát kell hibáztatni.
(Vagy arra gyanakodni, hogy az FM csatorna add valamit hozzá)
Jelenleg a halott rögzítettből "élőt" varázsolni van terítéken. Elég jól haladnak.
Van aki ezt a pluszt peoratíven értelmezi, mintha az a plusz, valami mesterségesen hozzákutyult adalékanyag lenne. Ha van is ilyen én pozitíven értékelem, de szerintem nincsen.

Ez a lényeg ...A "plusz" Hogy, ez egyénenként változik ? Vagy ,van akinek ez nem számít? Az a jó? Ezt döntse el mindenki maga....Valószínűleg az a " plusz "vezérel életünkben ,,,így választunk kocsi márkát ...fényképezőgépet ...biciglit...vagy akár életünk párját....chord_ írta: ↑2023.11.03., pén. 14:24Szerintem jóval egyszerűbb a probléma.
Mikor hosszú szünet után beüzemeltem a kb. 40 éves Pio TX 9800 tuneremet, pont egy élő adás ment asszem a Bartókon, hát én teljesen padlót fogtam, milyen jól szól.
Senki nem állította, hogy a CD legnagyobb problémája a 20 Khz feletti sávhatároltsága.

Igazad van. Kellő szaktudás hiányában jobb, ha nem próbálom megmagyarázni, amit érzékelek. Egyszer talán valakinek sikerül.juliush írta: ↑2023.11.03., pén. 09:15Ezt egyértelműen cáfolja az a tény, hogy az MPEG2 tömörítés eljárás során az adatáram épphogy "kilép a realtime folyamatból és ütemezés nélküli, statikus adattá változik", az átalakítás számítástechnikai folyamata során az adat akár többször is tárolásra kerülhet.
Ezek az "ütőkártyák" józan ésszel szemlélve igencsak ingatagok és könnyen cáfolhatók.De egyébként a lényeg az én oldalamról az volt, hogy a rádióadás egyértelműen cáfolja az analóg technológia felsőbbrendűségét hírdetők egyetlen igazi "ütőkártyáját" a CD 20kHz feletti sávhatároltságát. És nem az, hogy jobb-e az "élő", mint "konzerv". Ha jól rögzítették, a CD is vissza tudja adni egy élő előadás "lelkét".
Ezt egyértelműen cáfolja az a tény, hogy az MPEG2 tömörítés eljárás során az adatáram épphogy "kilép a realtime folyamatból és ütemezés nélküli, statikus adattá változik", az átalakítás számítástechnikai folyamata során az adat akár többször is tárolásra kerülhet. Ráadásul sokkal drasztikusabb módon transzformálódik, mint mondjuk egy Red Book szabványú AD-DA átalakítás során, tehát ez utóbbinak még kevésbé kell módosítania az élményt. Innentől semmilyen műszaki befolyással magyarázható változást nem okozhat a médiumra való rögzítés és annak időben elkülönülő reprodukciója.fapaci írta: ↑2023.11.03., pén. 08:29Az élő rádióközvetítések esetében is MPEG2 tömörítéssel dolgozó digitális összeköttetés van a helyszín és a stúdió, illetve a stúdió és az adó között évtizedek óta. Így van ez a TV közvetítéseknél is, csak ott az audió jel a videó adatba van embeddálva, a stúdióban kerül szétbontásra és külön feldolgozva.
Tunerman felvetése viszont jogos, az élő műsor - akár digitális, akár analóg - valóban rendelkezik olyan képességekkel, amik elvesznek rögzítés során, mikor az adatáram kilép a realtime folyamatból és ütemezés nélküli, statikus adattá változik.
Ütemezés nélküli...fapaci írta: ↑2023.11.03., pén. 08:29
Tunerman felvetése viszont jogos, az élő műsor - akár digitális, akár analóg - valóban rendelkezik olyan képességekkel, amik elvesznek rögzítés során, mikor az adatáram kilép a realtime folyamatból és ütemezés nélküli, statikus adattá változik.
A jelenséggel bármikor találkozhatunk, ha élő zenei műsor közelébe kerülünk. Ha elsétálunk egy jazzklub, vagy blueskocsma előtt, a kiszűrődő hang nagyon messze van a teljes értékű hangélménytől és a hifisták elvárásaitól, mégis megállapítható belőle, hogy élő, vagy rögzített műsort hallunk-e.

Mivel évtizedek óta napi rendszerességgel végzek audio méréseket, tisztában vagyok a hallásom degradációjának alakulásával. 30 éves koromban sem hallottam 14 kHz felett, ez a határérték jelenleg 12.5 kHz körül van, néha párszáz Hertzzel feljebb, vagy lejjebb van az aktuális fizikai állapotomtól függően. Ám ennek a változásnak semmilyen hatása nincs a zenehallgatási élményemre. Szerencsére ultrahangokra kevés zenei művet írtak, másrészt az agyunknak bőven van ideje kompenzálni az évek során lassan bekövetkező változásokat.

Az élő rádióközvetítések esetében is MPEG2 tömörítéssel dolgozó digitális összeköttetés van a helyszín és a stúdió, illetve a stúdió és az adó között évtizedek óta. Így van ez a TV közvetítéseknél is, csak ott az audió jel a videó adatba van embeddálva, a stúdióban kerül szétbontásra és külön feldolgozva.juliush írta: ↑2023.11.02., csüt. 23:05De értem a lényeget, azt állítod, hogy a 15kHz-ben sávhatárolt FM rádióadás tökéletesen elegendő az "élő adás minden mást felülmúló mennyiségű/minőségű "real time" információjának" továbbítására. Nem élő rádióközvetítés esetén ezek szerint még könnyebb a dolga. Vajon mennyi veszne el ebből egy közbeiktatott 16bit/44kHz-es AD-DA hatására?
Nyilván én vagyok a debil, hogy ezeket a mondatokat -" tényleg a legjobb jóindulattal "- csak egyféleképpen tudom értelmezni.

Igen: https://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab
https://a.te.ervelesi.hibad.hu/lenyegtelen-konkluzioRock60 írta: ↑2023.11.03., pén. 07:24A jó hang megítélése - mintha erről lett volna már szó - az nem korlátozódik kizárólag, sőt csak kis mértékben a 14 Khz feletti hangok fülelésére. Tehát, ha valaki ebből a korosztályból - teljes joggal - megfogalmaz egy véleményt - szerinted osztja az észt - akkor így jártunk.