Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

22. Házimozi & Hifi Show

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1189
Kapcsolat:

Re: 22. Házimozi & Hifi Show

Hozzászólás Szerző: Robici »

tunerman írta:
2023.10.28., szomb. 16:54
Nem véletlenül a hazai és a külföldi HiFi Show-k kiállítóinál terjedő demonstrációs eszköz a professzionális studió szalagos magnetofon, és a rajtuk lejátszott mesterszalagok és/vagy a másolataik.
Mégis mindig megy a fanyalgás hogy egyik szobában rosszabb a hang mint a másikban. Akkor lehet hogy ez az oka? :D

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9247

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

VibaVoice írta:
2023.10.28., szomb. 21:14
Hogyan tovább?
Hangsugárzókról nem cserélünk eszmét?
Ott is hatalmas a parasztvakitás.
Csak NE itt, ha lehet, mert ez itt a hifishow topic.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11042
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

tunerman írta:
2023.10.28., szomb. 16:54
Nem véletlenül a hazai és a külföldi HiFi Show-k kiállítóinál terjedő demonstrációs eszköz a professzionális studió szalagos magnetofon, és a rajtuk lejátszott mesterszalagok és/vagy a másolataik. Gondolom nem azért teszik, mert mindenképpen le akarják véglegesen írni az analóg jelforrásokat :smile29: TJ.
Nem több ez, mint aktuális divat, most erre harap a nép. Mikor 2-3 éve mindenki streaming forrásból demózott a kiállításokon, akkor sem azért tették, mert az volt a LEGJOBB, hanem mert akkor az volt az újdonság és a divat. El is adtak azóta párszázezer streamert.

Esetleg megpróbálhatjuk kitalálni, hogy a demonstrációkhoz használt analóg magnószalagok között hány mesterszalag van és hány valamilyen sokadik kópia, ne adj' ég digitális forrásból másolva! Találkoztam már hazai kereskedőnél olyan analóg szalagról játszott felvétellel, amiről ismeretes, hogy teljesen digitális stúdióban készült. Hát egészségére!

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2897

Hozzászólás Szerző: tunerman »

VibaVoice írta:
2023.10.28., szomb. 16:04
Robici írta:
2023.10.28., szomb. 14:23
VibaVoice írta:
2023.10.28., szomb. 13:01
mind a mai napig a gyatra műszaki adatokkal rendelkező analóg műsorforrások az etalon hangot szolgáltató források.
Ezt ki döntötte el és mikor?

Kedves Robici!
Hogy ki dönti el, hogy az analóg, vagy a digitális műsorforrás áll közelebb az élő hanghoz?
Jó kérdés!
A magam részéről a digitális hangra esküszöm, de 100x több pocsék digitális hangot hallottam, mint analogot.
Ez van!
Jelenleg lényegesen több digitális hanghordozó, lejátszó, és D/A konverter van használatban, mint komplett analóg rendszer, de ez változik....
Nem véletlenül a hazai és a külföldi HiFi Show-k kiállítóinál terjedő demonstrációs eszköz a professzionális studió szalagos magnetofon, és a rajtuk lejátszott mesterszalagok és/vagy a másolataik.
Gondolom nem azért teszik, mert mindenképpen le akarják véglegesen írni az analóg jelforrásokat :smile29:
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 598
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

fapaci írta:
2023.10.28., szomb. 15:55
tamagaba írta:
2023.10.28., szomb. 14:29
A zenei élmény mindenkinél erősebb, mint a hang minőség érzete...
Ha olvastál beszámolókat a kiállításról, azokból neked ez jött le?
Ezt általános értelemben írtam, nem a kiállítás ügyében
Persze akkor miért ide írom
De akkor is lehet elgondolkodtató, hogy a kiállító mire számít, amikor kiállít
... Mire jó a kerekes kút? Oda lehet tolni, ahol víz van - Hofi Géza ...

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11042
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

tamagaba írta:
2023.10.28., szomb. 14:29
A zenei élmény mindenkinél erősebb, mint a hang minőség érzete...
Ha olvastál beszámolókat a kiállításról, azokból neked ez jött le?

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1189
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

tamagaba írta:
2023.10.28., szomb. 07:10
KisMarci írta:
2023.10.27., pén. 21:51
Mivel ezek alapvetően marketing fogalmak, ezért szerintem teljesen fölösleges azon vitatkozni, hogy milyen hangminőséget is képviselnek valójában...
Nem marketing fogalom és pont a hangminőség a lényeg benne
Hát a hangminőség meg eléggé szubjektív dolog (lásd az Audio Hobby szoba ellentmondásos megítélését), így aztán akkor a high-end bármi lehet és annak az ellenkezője is.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

tamagaba írta:
2023.10.28., szomb. 07:10
KisMarci írta:
Mivel ezek alapvetően marketing fogalmak, ezért szerintem teljesen fölösleges azon vitatkozni, hogy milyen hangminőséget is képviselnek valójában...
Nem akarnám elvinni az ezotéria írányába az egyszerűnek tűnő elnevezés témakörét, de...
A létrejött highend termékek mögött álló tervező(k) gondolkodása is a magasabb szint ìrányába tendál, már ott tetten érhető az ami a "felső fok" elképzeléséhez/létrehozásához kell :smile53:
Tehát semmi sem véletlenül az ami...
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 598
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

KisMarci írta:
... Mire jó a kerekes kút? Oda lehet tolni, ahol víz van - Hofi Géza ...

KisMarci
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 499

Hozzászólás Szerző: KisMarci »

Ha gyártói szemszögből nézzük, akkor a High-End egy adott márka csúcsterméke.

A gond ezzel, hogy ha egy "gyártó" konglomerátum, aki birtokol 5-10-15 márkát (gondolok itt a Denon, Marantz, JBL, Onkyo, Polk Audio, B&W... stb.) évente kihoz mindenből egy "csúcs" terméket", amivel teljesen degradálja ezt a kifejezést.

És itt nyer értelmet:
"A high-end alulról kopik*, mondotta bölcsen CsontosI annak idején." :smile53: Mivel a tavalyi termék idén már nem a csúcsa a márka kínálatának.

Az "Ultra High-End egy gyártótól és márkától független csúcs termék", amelynél a cél, hogy legújabb technológiával (pl. kerámia membrán), egy adott szempontból (pl. torzítás) a legkiválóbb terméket alkossanak. gondolkodik.gif

Usher - Valhalla - Emotiva

VibaVoice
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 50
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: VibaVoice »

Lerágott csont, de hát ha valaki nem érti, hogy mit jelent a "hangfal" kifejezés.
A képeken "hangfal" látható, miket dipoláris hangsugárzónak is neveznek.
A lényeg az, hogy ennek a hangsugárzó típusnak (mert hogy ez is hangsugárzó) nincs doboza!
Nagyon ritkán, de nagy gyártó kínálatában is előfordul ilyen hangsugárzó.
Első kép: Jamo R-909
Ha nem ide való, akkor bocs!
Csatolmányok
IMG_20231027_211124.jpg
IMG_20231027_211124.jpg (13.52 KiB) Megtekintve 2437 alkalommal
received_1892726790739733.jpg
received_1892726790739733.jpg (73.02 KiB) Megtekintve 2437 alkalommal
Dipol 2x30cm+8cm.jpg

VibaVoice
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 50
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: VibaVoice »

Tctronic írta:
2023.10.25., szer. 19:17
A mostani Hifi Show-n? Voltam, persze. Nem csak ez alapján írom amit. Szerintem értem mire gondolsz ;) .Kétszer voltam Münchenben is, idén lefoglaltam de az utolsó pillanatban inkább lemondtam. Nem éreztem, hogy sok újat hallanék,látnék...
Nem akarok okoskodni, de aki kilátogat évente legalább egy nagy High End Show kiállításra a világ valamelyik "gazdag" városába, akkor mindent látott.
Ezt úgy állítom, hogy egyik nagy kiállításon sem jártam szemelyesen, de a róluk tudósító Youtube videókat megnéztem. Az ideit, az egy és a két évvel ezelőttit is. Gyakorlatilag a nagy kiállításokon látható, hallható rendszerek, komponensek 80-90%-ban mindenhol ugyan azok. A magyar Hi-Fi Show ugyan közelébe sem ér a monumentális méretű kiállításoknak, de a gazdasági helyzet Magyarországon ennyit enged meg.
Ide tartozik, hogy minden tisztelet Soltész Rezső úrnak, hogy felvállalja évről évre a budapesti kiállítás megszervezését!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára asebestyen 2023.10.27., pén. 19:26-kor.
Ok: Idézési hiba javítása

szamóca
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4094

Hozzászólás Szerző: szamóca »

tunerman írta:
2023.10.25., szer. 19:20
Félig OFF!
A Radio Craftsmen 1951-ben piacra dobott végerősítő manualjának a cimlapján "ULTRA FIDELITY" meghatározás szerepel :smile53:
Most akkor a mai világban mi lesz az új szleng? :smile29:
TJ.
ON
Amit a marketinges hívószóként majd kitalál. Nagyáruház, szupermarket, hipermarket, Megatesco, stb. ;)

Ne keverjük!

A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.

Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.

Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.

Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Félig OFF!
A Radio Craftsmen 1951-ben piacra dobott végerősítő manualjának a cimlapján "ULTRA FIDELITY" meghatározás szerepel :smile53:
Most akkor a mai világban mi lesz az új szleng? :smile29:
TJ.
ON
Csatolmányok
Radio Craftsmen C500 manual.jpg
Radio Craftsmen C500 manual.jpg (171.11 KiB) Megtekintve 2777 alkalommal

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2749

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Vinkler írta:
2023.10.25., szer. 19:13
Tctronic írta:
2023.10.25., szer. 17:32
OFF
Mi a High-End? Miért kell így nevezni? Mikortól az valami? Mi alapján ítéljük meg, hogy valami az vagy nem? A hangja alapján? Az ára alapján? A kinézete alapján? Mi van akkor ha valami High-End de még sem tetszik a hangja? Akkor most ez az vagy nem az?
Voltál azon a kiállitáson?
A mostani Hifi Show-n? Voltam, persze. Nem csak ez alapján írom amit. Szerintem értem mire gondolsz ;) .Kétszer voltam Münchenben is, idén lefoglaltam de az utolsó pillanatban inkább lemondtam. Nem éreztem, hogy sok újat hallanék,látnék...
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Tctronic írta:
OFF
Mi a High-End? Miért kell így nevezni? Mikortól az valami? Mi alapján ítéljük meg, hogy valami az vagy nem? A hangja alapján? Az ára alapján? A kinézete alapján? Mi van akkor ha valami High-End de még sem tetszik a hangja? Akkor most ez az vagy nem az?
Voltál azon a kiállitáson?

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött

zoli73 írta:
2023.10.25., szer. 18:50
.....

Szerintem mindössze annyi történt, hogy a high-end kifejezést szinte mindenre(nem csak hifi) ráaggatták, sajnos közhelyessé vált, eveszitette a "rangját". Az ultra high-end kifejezés bár kissé eröltetett, de úgy gondolom a szakmának ki kellett találnia valamilyen megkülönböztető jelzőt, ami a legfelső szegmest takarja. Vagyis nem történt semmi, nincs újabb kategória, amit úgy 20 éve high-end-ként ismertünk, az ma az ultra high-end.
Hasonlót akartam írni: :D

Sajnos az én szótáramban a High-End mint fogalom, kezd megkopni, kifakulni. Minél több évet töltök el hifizéssel, így érzem. Egykor jó (jobb) hívószó volt, vagy csak én voltam naivabb, tudatlanabb nem tudom. Ma már mindenre mindenki ráaggatja hogy High-End. Mert így könnyebben eladható, esetleg nagyobb profittal.... Jobban nem megyek bele a témába nem itt a helye.....
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3248

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Tctronic írta:
OFF

Véleményem szerint maga a High-End kifejezés, és az agymenés társa az Ultra High-End még inkább puszta marketing, nem több.>>> Emberek, ez már nem az amiből kiábrándultatok, megcsömörlöttetek, ez valami új egészen más. Látjátok az ára is ezt tükrözi. Ami ilyen drága az csak jó lehet. Ja ja, baromi drága, mert a kutatás-fejlesztés, meg az alapanyagok, meg a kis széria, bla-bla.... Ja, hogy esetleg nem tetszik? Hát persze nem mindig, meg nem úgy, meg csak akkor ha....

Attól, hogy a nevét megváltoztatjuk, sok minden nem változik. Ami biztos mindig lesznek jó és rossz hangú készülékek árcédulától függetlenül.

Én nagyon racionális döntésnek gondolom a Hifi-Show elnevezést. :smile53: :napsut:
Szerintem mindössze annyi történt, hogy a high-end kifejezést szinte mindenre(nem csak hifi) ráaggatták, sajnos közhelyessé vált, eveszitette a "rangját". Az ultra high-end kifejezés bár kissé eröltetett, de úgy gondolom a szakmának ki kellett találnia valamilyen megkülönböztető jelzőt, ami a legfelső szegmest takarja. Vagyis nem történt semmi, nincs újabb kategória, amit úgy 20 éve high-end-ként ismertünk, az ma az ultra high-end.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

kasumi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 439

Hozzászólás Szerző: kasumi »

Tctronic írta:
OFF
Szerintem értelmezhető a high-end kifejezés a hi-fi vonatkozásában (is) és az én értelmezésem az, hogy míg az utóbbi a "high fidelity", egy törekvés egy cél elérése érdekében (ami jelen esetben a magas hangzáshűség), a high-end annak egy olyan megjelenési formája, amely meghaladja (komolyabb megfontolások nélkül azt mondanám: leginkább minőségben) az eredeti célt (azonban természeténél fogva sosem éri azt el). A minőség lehet hangzásbeli (objektív) és élménybeli (szubjektív).
Újratervezés

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

OzAudio írta:
2023.10.25., szer. 18:01
Tctronic írta:
OFF

Véleményem szerint maga a High-End kifejezés, és az agymenés társa az Ultra High-End még inkább puszta marketing, nem több.>>> Emberek, ez már nem az amiből kiábrándultatok, megcsömörlöttetek, ez valami új egészen más. Látjátok az ára is ezt tükrözi. Ami ilyen drága az csak jó lehet. Ja ja, baromi drága, mert a kutatás-fejlesztés, meg az alapanyagok, meg a kis széria, bla-bla.... Ja, hogy esetleg nem tetszik? Hát persze nem mindig, meg nem úgy, meg csak akkor ha....

Attól, hogy a nevét megváltoztatjuk, sok minden nem változik. Ami biztos mindig lesznek jó és rossz hangú készülékek árcédulától függetlenül.

Én nagyon racionális döntésnek gondolom a Hifi-Show elnevezést. :smile53: :napsut:
A high-end pusztán a hifinek az a régiója, ahol a magasabb költségkorlátoknak köszönhetően viszonylag kevesebb kompromisszumot kell kötni, tervezőnek, gyártónak, felhasználónak egyaránt. Engem is kiidegel, amikor filozófiát meg életmódot meg mittudoménmit akarnak beleláttatni, hogy az elszabaduló árakat le tudják nyeletni az erre fogékonyakkal.
Mégjobban kiidegel, amikor a hifi, az audiofil meg a high-end, egymástól elkülönülő kategóriákként vannak kezelve. A hifin belül léteznek az audiofil (elsősorban hangminőségre célzó) cuccok, ezek csúcsán a hájend. Ennyi. A Hi-Fi mindent lefed.
Én úgy gondolom, hogy a highend, a hang, a kinézet és a pozícionált ár háromszöge által behatárolt bizonyos kategória. Nyilván az is hifi, mint ahogy a Porsche GT3 RS is autó… :D

OzAudio
Isten Hozott! :)
Értékelés: 25

Hozzászólás Szerző: OzAudio »

Tctronic írta:
OFF

A high-end pusztán a hifinek az a régiója, ahol a magasabb költségkorlátoknak köszönhetően viszonylag kevesebb kompromisszumot kell kötni, tervezőnek, gyártónak, felhasználónak egyaránt. Engem is kiidegel, amikor filozófiát meg életmódot meg mittudoménmit akarnak beleláttatni, hogy az elszabaduló árakat le tudják nyeletni az erre fogékonyakkal.
Mégjobban kiidegel, amikor a hifi, az audiofil meg a high-end, egymástól elkülönülő kategóriákként vannak kezelve. A hifin belül léteznek az audiofil (elsősorban hangminőségre célzó) cuccok, ezek csúcsán a hájend. Ennyi. A Hi-Fi mindent lefed.

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött

OFF

OzAudio
Értékelés: 25

Hozzászólás Szerző: OzAudio »

Vinkler írta:
2023.10.25., szer. 16:30
OzAudio írta:
2023.10.25., szer. 15:43
Tele volt a kiállítás az áruk szerint - és nyilván a tervezői, gyártói szándék szerint is - vastagon a high-end kategóriába tartozó cuccokkal. Több is volt a kelleténél, tekintve a hazai piac jellemzőit és, hogy az adott körülmények között mennyire tudják kifutni magukat. Milyen paraméterek alapján zárod ki őket a klubból?
Az más kérdés, hogy gyakran aggatják rá a jelzőt nem kellően kompromisszummentes készülékekre is.
Azt azért nem mondanám, hogy tele volt, de kétségtelenül lehetett találkozni highend készülékekkel. Gyártói szándék szerint nyilván többel, mint a valóságban. :smile29:
Nem gondolnám, hogy ennyire degradálni kellene a hazai piacot, mert saját tapasztalatom alapján sokkal több highend rendszer tulajdonos van kis hazánkban, mint azt gondolnánk, csak nem propagálják, mégha jelen is vannak. Ennek is megvannak az okai, ebbe most ne menjünk bele szerintem.
Természetesen saját és közeli ismerőseim empirikus tapasztalatai alapján sorolom be az eszközöket, rendszereket a nevezett kategóriába, dehát másként nem is nagyon lehetne. gondolkodik.gif
A leggazdagabb piacokon is elszakad egymástól egy hifisó tipikus felhozatala és a kereslet kategóriák szerinti megoszlása, de itthon ez még szembetűnőbb. Ez nem degradáló, csak tény.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

OzAudio írta:
2023.10.25., szer. 15:43
Tele volt a kiállítás az áruk szerint - és nyilván a tervezői, gyártói szándék szerint is - vastagon a high-end kategóriába tartozó cuccokkal. Több is volt a kelleténél, tekintve a hazai piac jellemzőit és, hogy az adott körülmények között mennyire tudják kifutni magukat. Milyen paraméterek alapján zárod ki őket a klubból?
Az más kérdés, hogy gyakran aggatják rá a jelzőt nem kellően kompromisszummentes készülékekre is.
Azt azért nem mondanám, hogy tele volt, de kétségtelenül lehetett találkozni highend készülékekkel. Gyártói szándék szerint nyilván többel, mint a valóságban. :smile29:
Nem gondolnám, hogy ennyire degradálni kellene a hazai piacot, mert saját tapasztalatom alapján sokkal több highend rendszer tulajdonos van kis hazánkban, mint azt gondolnánk, csak nem propagálják, mégha jelen is vannak. Ennek is megvannak az okai, ebbe most ne menjünk bele szerintem.
Természetesen saját és közeli ismerőseim empirikus tapasztalatai alapján sorolom be az eszközöket, rendszereket a nevezett kategóriába, dehát másként nem is nagyon lehetne. gondolkodik.gif

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

szamóca írta:
2023.10.25., szer. 15:25
Az a gond, hogy már mindenre ráírják, mondják ezáltal elveszíti súlyát, jelentését.
Mivel nincs szabvány, nincs egzakt minősítési alap, tehetik is.
Nah igggeeen, erre próbáltam volna rávilágítani. Teszik, pedig nem kéne… :smile53:

Válasz küldése

Vissza: “Készülék tesztek, találkozók”