Nem biztos, hogy ennek számonkérése tőled a leghitelesebb...
Stream hang ...

Nem biztos, hogy ennek számonkérése tőled a leghitelesebb...

Ha ráérsz, gyere el meghallgatni a CD100-at más környezetben. 3utcára van onnan, ahol multkor hallottad. Aztán nyomhatunk lp-t is, vagy streamet.chord_ írta: ↑2023.10.27., pén. 16:07Nem, ez pont nem a hangzáshűség.Rock60 írta: ↑2023.10.27., pén. 14:41Erre gondoltam.chord_ írta: ↑2023.10.24., kedd 23:06
Egy cselló, az egyszerűen elkezdett igazából zenélni, egy gamba, az meg hirtelen megmutatta, hogy hány ezer felhang-szálra ki tud bomlani egy húr. A csembalón az eredeti hangszerek elkezdték kidiffundálni a százévek berakódott hangjait; az énekesek, dívák hangja teli lett ilyen-olyan enyhe akcentussal, reszeléssel, mikro-megcsuklással.
Mi ez, ha nem a hangzáshűség maga ?
Akkor most ez kell, vagy nem ? Kívánatos, vagy fölösleges számodra ?
Mert voltam eleget koncerten, ilyesmiket én az első sorból sem hallottam, sosem...
A 'százévek alatt beivódott hangok' egy metafizikai fogalom, ha úgy tetszik; amikor egy rendszer képes arra, hogy ilyenekre gondolj, úgymond célzottan, hogy egyszerűen halljad, ami nem is hallható, akkor az bizony nem a hangzáshűséget adja, hanem valami sokkal-sokkal bonyolultabb és komplexebb mezőbe nyit utat.
A Csontváry képnél is messze nem a realista vonásai ragadnak meg, hanem az a többlet, amely pl. festészet-technikai szempontból megmagyarázhatatlan. És ez annyival több, hogy amit nyilvánvalóan veszít a nem-realisztikus megjelenítésével, emitt lazán visszapótolja egy másik aspektusból.
A nagyterem az valóban elég nagy ahhoz, hogy az első sorból se halljunk finomságokat.
Ezt a példát én nagyon jellemzőnek tartom. Csak épp nem arra példának, amire te szántad. Jó szerént az ellenkezőjére.fapaci írta: ↑2023.10.27., pén. 11:20
Egy tavalyi lemezbemutató rendezvényen volt lehetőségünk a zenei anyagot többféle hordozóról is lejátszani, számítógépről, CD-ről és analóg szalagról is. Aki ott volt, talán emlékszik rá, hogy néhány vendég nagyon várta az analóg verziót, kimondottan amiatt jöttek el. Forgott is a szalag, de a bemenetválasztót (tényleg véletlenül) rossz helyre állítottam, így a számítógépes forrás után a CD-t hallottuk, nem a bemondott analóg verziót. És láss csodát, a két analóg rajongó szinte felkiáltott, hogy na ugye, ez az igazi! Ennyire erősek az előítéleteink...

Ok, nyilván az én megközelítésem első sorban az élő zenével, azon belül is az akusztikus hangszeres élő zenével értelmezhető.
Nem, ez pont nem a hangzáshűség.Rock60 írta: ↑2023.10.27., pén. 14:41Erre gondoltam.chord_ írta: ↑2023.10.24., kedd 23:06
Egy cselló, az egyszerűen elkezdett igazából zenélni, egy gamba, az meg hirtelen megmutatta, hogy hány ezer felhang-szálra ki tud bomlani egy húr. A csembalón az eredeti hangszerek elkezdték kidiffundálni a százévek berakódott hangjait; az énekesek, dívák hangja teli lett ilyen-olyan enyhe akcentussal, reszeléssel, mikro-megcsuklással.
Mi ez, ha nem a hangzáshűség maga ?
Akkor most ez kell, vagy nem ? Kívánatos, vagy fölösleges számodra ?
Ezt hogyan kell érteni?
Ezért a kijelentésért én nem merném a kezemet a tűzbe tenni.
Erre gondoltam.chord_ írta: ↑2023.10.24., kedd 23:06
A Cédrus kérdéssel nem tudok mit kezdeni, de jól hangzik...
Igaza van altonak, ez már sok évvel ezelőtt volt, és egy (szerintem!)igen jó hangú rendszerben zenéltek a són.
Persze.
Szerintem sokkal-sokkal bonyolultabb a kérdés.Rock60 írta: ↑2023.10.27., pén. 12:45Ezt annyiszor láttam már leírva így - úgy, hogy ezt a kérdést boncolgatnám kicsit.
...
A zeneszeretők, hifisták legnagyobb részének a hangzáshűség, a valóság van a célkeresztjében, bármilyen messze is legyenek tőle.
Véleményem szerint egy hifi rendszer hangjának a különböző megítélése a kompromisszum - tűrő képességünk fokából és eltéréséből fakad.
Minden cucc hangja száz kompromisszummal küszködik. Viszont mindenki más - más hibára, hiányosságra érzékenyebb.
Ennek lehetnek hangulati, ízlésbeli, vagy ahogy chord írta, megszokásból adódó okai.

Először is tisztázzuk, Electrocompaiet+Marten rendszer nem volt, e két márkának más-más a forgalmazója.pali923 írta: ↑2023.10.27., pén. 11:57Ezekre nem nehéz válaszolni, szerintem erősen konvergál a nullához. Leállni meg nyilván nem lehet, akkor már rég bezárt volna ez a fórum is.![]()
Attól tartok, én igazi kocahifista vagyok, de biztosan nem vagyok ezzel egyedül, csak én vállalom is.
Ahány hifisón jártam, mindig volt 1 vagy 2 hely és rendszer, ahol sok időt töltöttem, mert nagyon tetszett. Volt amikor (tudom, hogy ez itt manapság szégyen)az AN, volt amikor Electrocompaniet+Marten, meg volt amikor egészen más.
Most akkor én milyen hangot keresek? Nem vagyok benne biztos, hogy tudom, de az biztos, hogy megfogalmazni nem tudom, még magamnak sem. Azt meg tudom mondani, hogy ez tetszik, ez meg nem annyira, van rendszer, ami egyszerűen unalmas - ezt viszont el tudom dönteni. Olyat keresek itthonra, amit szeretek hallgatni. Akkor ez most baj?![]()
![]()
![]()
És akkor még hozzájön (ami előkerült itt már párszor) a piszkos anyagiak által adódó korlátos lehetőségek problémája. Ez tényleg nem mindegy - no meg lehet azzal áltatni magunkat, hogy sokkal jobb lenne a hang itthon, ha végtelen mennyiségű pénzünk lenne rá.
Szerencsére ilyenkor megnyugtatnak azok a fanyalgók, akik leszólták a hifisón a 150 millás rendszert is.![]()

Mindenki ugyanazt hallja, csak más a véleménye rólaViszont mindenki más - más hibára, hiányosságra érzékenyebb.
Ennek lehetnek hangulati, ízlésbeli, vagy ahogy chord írta, megszokásból adódó okai.

Na végre, komplett!Rock60 írta: ↑2023.10.27., pén. 12:45Ezt annyiszor láttam már leírva így - úgy, hogy ezt a kérdést boncolgatnám kicsit.
Ha ez még igaz is, a reprodukál hang megítélésében nem kellene, hogy szerepet játszon, pedig ez a kijelentés azt igazolná. Tudniillik, hogy azért ítélünk meg különböző képen egy lejátszó rendszert, mert másképp hallunk.
A fülünk, vagy a fejformánk miatt.
Én ezt nagyon másképp gondolom, megpróbálom érthetően levezetni.
Vennünk kell egy stabil pontot, hogy mi, mihez képest.
Mivel hangzáshűségről beszélünk, a stabil pont, a kiindulási alap legyen például a valóságos hangzás.
Ha a kertünkben fütyül a rigó a fán, azt mindenki elfogadja mint kiindulási alapot - mindegy milyen formájú a füle, vagy az orra - elfogadja hogy igen, ez természetes hangzás.
Nem tudhatjuk persze, hogy a tíz különböző ember milyennek hallja a rigót, hiszen mindenki, csak maga nevében beszélhet.
De, bármilyen különbözően is halljanak, mindenkinek az lesz a kindulási alap.
Tételezzük fel - az egyszerűség kedvéért - hogy van egy olyan felvevő készülékünk, amelyik 100 % - ban képes visszaadni a felvett hangot.
Felvesszük a rigó hangját, majd visszajátszuk a felvételt mind a tíz embernek. Azok bármennyire is különbözőképen halljanak, egyöntetűen olyannak fogják hallani, mint az eredetit, hiszen ugyanazzal a fülükkel hallgatták mindkettőt.
Tehát, a valósághoz - vagy bármi más kiinduló ponthoz - képest a felvételt tök egyformán fogja hallani a tíz ember, függetlenül a fülétől.
A zeneszeretők, hifisták legnagyobb részének a hangzáshűség, a valóság van a célkeresztjében, bármilyen messze is legyenek tőle.
Véleményem szerint egy hifi rendszer hangjának a különböző megítélése a kompromisszum - tűrő képességünk fokából és eltéréséből fakad.
Minden cucc hangja száz kompromisszummal küszködik. Viszont mindenki más - más hibára, hiányosságra érzékenyebb.
Az még gyerekcipő,
Ezt annyiszor láttam már leírva így - úgy, hogy ezt a kérdést boncolgatnám kicsit.
Ezekre nem nehéz válaszolni, szerintem erősen konvergál a nullához. Leállni meg nyilván nem lehet, akkor már rég bezárt volna ez a fórum is.

A beszéd közbeni érzelmek nem a felharmonikusokban jelennek meg. A felső sávot lekaszáló, gyenge minőségű készüléken lejátszva, de még a szomszéd helyiségből hallgatva is stabilan átjön a beszélő hangulata és érzelmei a ritmus, ütem, artikuláció, hangsúly, hangmagasság, hanglejtés, hangerő által. Ezek nem hangminőségi paraméterek, de a jó minőségű lejátszó berendezés természetesen több réteget megmutat ezekből a jellemzőkből.cables írta: ↑2023.10.26., csüt. 20:49Emberként, társas lényként beszéddel kommunikálunk másokkal. Ennek során nagyon fontos, hogy ne csak a szöveget értsük, hanem a másik fél érzelmi állapotát, ami a hangjának legfinomabb felharmonikusaiban jelenik meg. És ezt sikeresen érzékeljük. Telefonon keresztül is megérezzük, ha beszélő partner szomorú, vagy éppen vidám. Ezt ösztönösen érzékeljük, mindenki egyformán. Tehát valamilyen szinten nagyon hasonló a hallásunk.