Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2854

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

chord_ írta:
2023.10.25., szer. 19:22
.......
Jaj.
Akkor jöjjön a másik oldal, egy másik szemszög.
A fenti történet erősen félrevezető. Mert nem a jó hangról szól. Nem.
Az az Iron Maiden, az egy kinyomott lemez volt, az szegény, az semmiről sem tehet. Szól, ahogyan szól. Az én köreimmel diszjunkt halmaz amúgy. A történet lényege, az a lelkesedés, az őszinte hit, revox-é, aki szerint az jó hang, amit mutat, és még jobb lesz, ha valamit igazít, és hogy kell, hogy jól szóljon az Iron Maiden, és akkor a többi OK, stb...
A csillanások a szemekben, ott a lényeg. Vagyis, a hitelesség.
Az emberek erre érzékenyek, és elfogadják a hitelesnek érzett dolgokat, olykor teljesen kicsúszva az objektivitás világából.

Cs.I. munkásságának nyomait még ma is fel lehet fedezni, és nekem az sem ma, sem akkor nem tetszett. A hang, a hangzás, amit hátrahagyott. Én, és még elég sokan, valami teljesen mást keresünk a zenében, valami eltérő irányt. Amihez képest az ő mutatott dolgai, hangi 'hagyatéka', az egy más ízlés, sarkosabban fogalmazva, egy tévedés, ami nem túl kicsi. Egy rossz hang.
Meg ez az 'érzelmeket nem lehet egyesekkel és nullákkal kifejezni', ez egy jópofa rámenős szöveg, de kevesen veszik a fáradságot arra, hogy konkrétan végiggondolják. Mert nevetségesen könnyen cáfolható: irány a youtube, meghallgatni pl. Latinovits előadásában a 'Tiszta szívvel'-t, na, ha azon valakinek nem lesz könnyes a szeme, az valószínűleg robot vagy replikáns. Hogy ez a fránya digitális technika mit ki nem tud váltani....
Mint most pl. sokakban a 'felb@szódást', hogy belegázoltam egy szent életébe... azt is egyesek és nullák okozták...

Komolyra fordítva, amiért tisztelem, az a hang / hifi / kultúra összekötése, ill. az arra való kísérletei. De semmi esetre sem a hangzás, a hangi megközelítés, amit jónak gondolt, és óriási tehetséggel bebeszélt nem kevés embernek.
Ok. Ez is egy megközelítés, persze ilyen is van, de szerintem Revox inkább egy műszaki jellegű problémát vázolt fel, ami szerintem a beállítás fontosságáról szólt, míg Te egy létező psziho-akusztikus (?) problémát állítottál azzal szembe. A kettő között van, lehet átfedés, de most talán nem erről volt szó.

Cs.I. zenei ízlését sajnos már nem tudtam megismerni, de erre csak egyik fórumtársunk aláírásában szereplő nagyon frappáns ide vonatkozó írást tudnám idézni (elnézést de most nem találtam meg ki is az, ezért nem szó szerint): "Soha ne engedd, hogy más mondja meg milyen a jó hang" :smile32: Ennek ellenére sajnos nagyon sok behatás ér mindannyiunkat, innen-onnan ami formálja/formálhatja ízlésünket.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1105

Hozzászólás Szerző: chord_ »

revox írta:
2023.10.25., szer. 12:43

ehhez egy gondolat. nem kell róla beszélgetni, csak elmesélem...

néha előfordul, hogy elmegyek ismerősökhöz rendszert beállítani. Sokszor van, hogy új hangszedőt kell installálni. Egyetlen lemezt viszek magammal, általában egy iron maident.
a történet úgy indul, beállítjuk kb a sablonnal a dolgokat, majd jönnek a tulaj lemezei. Addig tekergetjük, míg jó nem lesz. Ekkor már a tulaj örül, mert az új PU jobb, mint elődje. Ekkor vakarom elő az iron maiden lemezt. felkerül a number of the beast és kérdezem a tulajt, tetszik neki? Általában nem. Nekem se. Ekkor jön még egy kis tűnyomás és antiskating igazítás, esetleg izoláció, majd elkezd a gitár zenélni, pereg a dob és a tulajnak máris tetszik, elkezd a lába ütemre járni. DE!!! Ekkor ott van a szemében a riadtság, hogy most mi lett a saját lemezeivel, ha ez a förtelem elkezdett zenélni. És ekkor döbben meg másodjára, hogy a saját lemezei (általában sokszor afféle "elvárt" hájendes stílusúak, mint jazz, vagy komolyzene) még jobban szólnak, mint szóltak előtte. És akkor mindenki elégedetten dől hátra.

10-ből 10szer ez a sztori és én mindennyiszer vigyorgok, hogy valamit továbbadtam abból, ami infó felgyűlt bennem kb 35 év alatt. Most Nektek így adtam át, aki nem hiszi, járjon utána :rolleyes: :smile53:
Jaj.
Akkor jöjjön a másik oldal, egy másik szemszög.
A fenti történet erősen félrevezető. Mert nem a jó hangról szól. Nem.
Az az Iron Maiden, az egy kinyomott lemez volt, az szegény, az semmiről sem tehet. Szól, ahogyan szól. Az én köreimmel diszjunkt halmaz amúgy. A történet lényege, az a lelkesedés, az őszinte hit, revox-é, aki szerint az jó hang, amit mutat, és még jobb lesz, ha valamit igazít, és hogy kell, hogy jól szóljon az Iron Maiden, és akkor a többi OK, stb...
A csillanások a szemekben, ott a lényeg. Vagyis, a hitelesség.
Az emberek erre érzékenyek, és elfogadják a hitelesnek érzett dolgokat, olykor teljesen kicsúszva az objektivitás világából.

Cs.I. munkásságának nyomait még ma is fel lehet fedezni, és nekem az sem ma, sem akkor nem tetszett. A hang, a hangzás, amit hátrahagyott. Én, és még elég sokan, valami teljesen mást keresünk a zenében, valami eltérő irányt. Amihez képest az ő mutatott dolgai, hangi 'hagyatéka', az egy más ízlés, sarkosabban fogalmazva, egy tévedés, ami nem túl kicsi. Egy rossz hang.
Meg ez az 'érzelmeket nem lehet egyesekkel és nullákkal kifejezni', ez egy jópofa rámenős szöveg, de kevesen veszik a fáradságot arra, hogy konkrétan végiggondolják. Mert nevetségesen könnyen cáfolható: irány a youtube, meghallgatni pl. Latinovits előadásában a 'Tiszta szívvel'-t, na, ha azon valakinek nem lesz könnyes a szeme, az valószínűleg robot vagy replikáns. Hogy ez a fránya digitális technika mit ki nem tud váltani....
Mint most pl. sokakban a 'felb@szódást', hogy belegázoltam egy szent életébe... azt is egyesek és nullák okozták...

Komolyra fordítva, amiért tisztelem, az a hang / hifi / kultúra összekötése, ill. az arra való kísérletei. De semmi esetre sem a hangzás, a hangi megközelítés, amit jónak gondolt, és óriási tehetséggel bebeszélt nem kevés embernek.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3082

Hozzászólás Szerző: tunerman »

A CD lemezek dinamikai szintje a felső tartományban van feltolva - egyszerűen minden "hangosan" szóljon.
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4187

Hozzászólás Szerző: juliush »

revox írta:
2023.10.25., szer. 16:24
a gond ott lesz, amikor ezeket az anyagokat csak így érheted el.
Néha az a személyes érzésem, hogy egyes előítéletek, sztereotípiák szinte önálló mém-életet kezdenek élni, bennfentesek adják szájról-szájra, tudálékosan "összebólintanak", hogy "ugye, hogy ugye...", miközben az igazságtartalmuk sokszor már legalábbis "megkopott", ha volt valaha egyáltalán...A "digitális kompresszál" vagy épp "az ember analóg"...ismerősek?
Lehet, hogy a zenei ízlésem (klasszikus, jazz, filmzene, rock - leginkább a progresszívebb fajtából, elektronikus) automatikusan az ilyen problémákat mellőző lemezek irányába nyom, vagy lejátszó oldalon nyúltam bele, esetleg egyszerűen csak szerencsés vagyok, de a sokezer darabot számláló CD-gyűjteményem elhanyagolható töredékénél tapasztalok ilyesmit. gondolkodik.gif
Ellenben számtalan olyan dinamikai tartománnyal rögzített CD-t tudnék felsorolni, melyet praktikusan azóta tudok teljes egészében élvezni, értsd a hangerőbe történő beleigazítás nélkül, mióta a társasházból kiköltözve önálló szobát kaptam erre a célra. ;peace;
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1506

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Kis segítséget kérnék.

Oppo 103D - vel kapcsolatban lenne kérdésem.
Melyik topicban tehetem fel, hogy ne legyen off ? gondolkodik.gif

Ha valaki nagyon keni - vágja, esetleg privátban is megbeszélhetnénk.

Köszi.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

fapaci írta:
2023.10.25., szer. 17:42

Érdekes kísérlet lenne, ha egy hangfelvételnél néhány hifista szabadkezet kapna és a stúdióban minden hangzó paramétert ők állíthatnának be. Tanulságos lenne és bizonyára sokunkat érdekelne, milyen lenne a végeredmény...
Azért ez mégiscsak egy szakma, nem is akármilyen. :smile53:
A pályán kívűlről mindig, mindenki okosabb...
Én is, mikor a F1 - et nézem, néha megállapítom az izgalom hevében, hogy mekkora egy f...z a Ferrari versenymérnöke, tuti háttal ülnek a versenynek, de egy óra múlva már nem gondolom komolyan...
Vagy mégis ? gondolkodik.gif :kapdelm:

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 662
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

denesdr írta:
2023.10.25., szer. 15:58
Szerintem a hanganyagok digitális változatai nem csak úgy "kompresszálódtak" (a digitális technika miatt, ahogy ezt némelyek állítják), hanem szándékosan kompresszálták őket, de lehet tévedek.
Pl amikor csellót veszek fel zongorával többször mondta a megrendelő, hogy túl halk, jó most így jó, megint túl halk
Nálam jó volt mindig, de a kis pc hangszórón vagy az otthoni egyszerü lejátszón elhiszem, hogy ez probléma
Aztán kipróbáltam az Audition kompresszorát és meg kell mondjam elég jól kiegyenlítette a dinamika eltéréseket. Első hallásra jobban tetszett, később maradtam inkább az eredetinél
Ezen a ponton értettem az egyszerü zenerajongót, aki nem hifizik, ők a komprimáltat választanák
De az, hogy berippelek egy cd-t, megnyitom MusicScope-al és 0 dB-re ki van húzva az egész, mint a lénia, na azt nem tartom korrektnek
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme
Deviant Mirage Pro - Chronos Master Virtuoso IV
Adrya Resor Centaury 6 - Bauers & Wilkans Etherium 9 - Griffon Hyperion II

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

revox írta:
2023.10.25., szer. 13:44

Na, a videó...
Ha a szemfüles szemlélődő hasonlóságot vél felfedezni az Istvánnál forgó lemezjátszó és a Rock Reference között, az nem a véletlen műve. :yingyang:
Csak még/már nem az AirTangent van rajta, és nem a szép selyem feketére festett DIY leszorító, hanem még a csúnya danamit színű... :D / Az eredeti átlátszó. /

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11261
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

denesdr írta:
Szerintem a hanganyagok digitális változatai nem csak úgy "kompresszálódtak" (a digitális technika miatt, ahogy ezt némelyek állítják), hanem szándékosan kompresszálták őket, de lehet tévedek.
... és nyilván azért tették, hogy a hifistákat jól megszívassák, de kizárólag a digitális verziókat rontották el szándékosan. Ha valaki 10-15 évvel ezelőtt azt mondta volna, hogy még 2023-ban is előjön ez a téma, lettek volna kétségeim. Azért egyszer a jövőben csak bele kellene már törődni, hogy a zenei kiadványok alkotóinak is lehetnek gondolatai, szándékai és hogy a kezük közül kikerült anyag nem gonoszságból olyan, amilyen.

Érdekes kísérlet lenne, ha egy hangfelvételnél néhány hifista szabadkezet kapna és a stúdióban minden hangzó paramétert ők állíthatnának be. Tanulságos lenne és bizonyára sokunkat érdekelne, milyen lenne a végeredmény, miben térne el más felvételektől, meg hogy a résztvevők egyáltalán meg tudnának-e egyezni egymással. A My Reel Club indulásakor volt egy ilyen tervem, de sajnos másként alakultak a dolgok.

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4568
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: revox »

denesdr írta:
szerintem nem tévedsz és erre célzott szerintem juliush is. egyetértek. ütősebb, hangosabb, ahogy a DVD reklámszpotban mondták: azt is meghallod, ha egy tű leesik a földre.

a gond ott lesz, amikor ezeket az anyagokat csak így érheted el.

egyébként mindenféle méricskéléstól eltekintve is igaz, hogy még CD-ből is keresni kell az eredeti nyomatot, nemhogy LP-ből. Csak sajna az LP mechanikailag erősen kopik, de még így is van, hogy egy xarrákopott első nyomat magasan alázza a 180g, audiophile újranyomásokat. Van egy titka, nem szabad meghallgatni a jobb nyomatot :smile29:

na jólvan srácok, már sokat dumáltam... nyúzzátok az ipart, nekem sajna nincs napi szintem máskor ennyi időm rá, de dumáltunk egy jót :cheers1:
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3001

Re: 22. Házimozi & Hifi Show

Hozzászólás Szerző: earforce »

Shimano írta:
2023.10.22., vas. 09:29
Ez egyre jobb lesz srácok,van némi fura bája,de egyre jobb. :D Tehát ha jól értem,márpedig valszeg jól,akkor itt,ma az ultramodern telókat,tableteket nyomkodva egyesek azt közlik,hogy hifi ügyben az elmúlt 30 egynéhány évben semmi érdemi előrelépés nem történt,mert a szalagos magnó,és az elavult de még is jó,sőt ma is a legjobb CD pörgettyű,minden azóta készültet lesöpör.
Ki kéne már jönni abból az oduból emberek. ;)
Van helye a nosztalgiának,a régi vasak gyűjtésének,szeretetének is a hifiben ez ok,de azt hangoztatni hogy ezeknek ma sincs párjuk,hmmm,hát nem is tudom. gondolkodik.gif
Anélkül hogy elolvastam volna az azóta 7 oldalnyi írást én azt mondom hogy a hifiben az elmúlt 50 évben nem volt érdemi előrelépés. Szinte mindent megcsináltak a DAC-okat leszámítva.
Ott is főleg a telefonok fejlődése (elmúlt 15-20 év) indukálta a robbanásszerű fejlődést.
Ez persze szigorúan SZVSZ.
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 1.6|REL S3 SHO

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

próbáltam megkeresni ezt a weblapot, de nagyon nem találom. találtam egyet, de ez nemigazán adja, amit kellene. maga a mérés elég sovány készülékekkel történik, nemigazán tudják megugrani a megfelelő kritériumot. ráadásul pontozzák a dinamikatartományt, nem dB-el van kifejezve. A régi listán egy átlagos LP 50-60dB tartományt ölelt fel a jobbak 70-80dB-t, a CD-k átlagosan 40dB-t, a jobbak 50dB körül.

van itt egy másik probléma, amit csak megfigyeltem, hogy a gond nem a formátum, hanem maga a készülék is lehet. Egyszerűen a digitális kütyük, érzésem szerint olyan zavarójeleket tolnak be az egész rendszerbe, akár a tápellátáson, vagy földelésen keresztül, ami hat az erősítőkre és minden egyéb készülékre. Ez a készülékek felbontásának növekedésével egyre jobban megfigyelhető. Kb olyan, mint amikor zenehallgatás közben benyomod a wifit... már, aki analógozik :D hálózati lejátszóhoz, gondolom ez nem megkerülhető dolog. Ott esetleg érdekes lehet akkumulátor használata tápellátásra. Bár ilyenre is voltak kísérletek, még normál analóg rendszer esetén is, amikor a Final Lab (aki ismeri a Daruma alátétet, ők gyártották) tápegységei. Volt egy akkumulátoros tápjuk és egy normál, csöves tápegységük. Sajnos a sima 230Voltos csöves táp még így is jobbnak ,erőteljesebbnek bizonyult. Egyébként épp ez a táp látható az utóbbi videón Istvánnál, amikor ha jól emlékszem 6 nagy trióda mered az ég felé egy fekete doboz tetején... megnéztem, 1:30 körül. De meglovagolta az akkus tápellátást más is, amiket hallottam, kicsit erőtlenebben szóltak, mint a sima hálózati tápellátásról szóló készülékek.

nincs itt baj a formátummal, csak az egész nem tökéletes, nameg az ember eredendően analóg

lemezek listája, igen erős fenntartásokkal kezelendő (a mérés módszertana megkérdőjelezhető), de az jól látszik ,amit eddig is tudtam, hogy a The White Stripes erősen törekszik a minőségi konzerv forgalombahozatalára. Nem is veszek tőlük LP-t, mert csak dupla lemezen adnak ki (gondolom, pontosabb a préselés, több a hely) de lusta vagyok 10-15 percenként forgatni

https://dr.loudness-war.info/album/list ... m=elephant
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1117

Hozzászólás Szerző: denesdr »

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

juliush írta:
2023.10.25., szer. 14:13
revox írta:
....Amiről az a mondat szól, de inkább egy példa (mert ezért lehet keresztrefesztíés jár 2023-ban :D ):
Bizottság/Kalandre fel. Akinek megvan CD-n és analógon, láthatja az ordító különbséget. A CD később jelent meg értelemszerint és sikeresen újrakeverték a kor igényeinek megfelelően, hogy olyan pontos legyen, a pókot is harapja ki a sarokból. Ezzel azt érték el, hogy az összes zenei történést kilúgozták belőle. CD-ről mai napig nem tudom meghallgatni. nem, nem akarom, egyszerűen nem tudom, olyan borzalmas. Rikácésolnak benne, nyavalyognak,de valahogy úgy, hogy sztévágja az agyad. LP-ról hallgatva meg kellett állípítsam, szerintem(! ...
Ezzel a példával tökéletesen illusztráltad és egyben magyaráztad annak a problémának a mibenlétét, amelyet nagy általánosságban a digitális techikára hajlamosak kivetíteni, sőt egyenesen alapvető fogyatékosságaként beállítani. Holott ennek semmi köze technológiai alá- vagy épp fölérendeltséghez, csupán produkciós probléma.
A digitális technikával alapvetően szerintem nem lenne nagy probléma, csak ami vele jött, az nem annyira jó. a legnagyobb probléma a dinamika "kompresszálódása" volt. Régebben volt egy weblap, ami bizonyos kiadványok, nyomástól függően megvoltak és a lemezen lévő dinamikatartomány, ami a CD verziókon véresen alacsonyabb volt, mint LP megfelelőjén. A jó digitális -jelenkori- technikával megszabadulunk egy mechanikai nyűgtől, ami a futóművek zajából ered (legyen az akár analóg,akár digitális), csak ez a dolog még nem fejlődött ki olyan szinten, ami elérné egy analóg forrás hangminőségét, de sajnos még egy közepes CD-játszóét sem. Ezzel már bő 10 éve is foglalkoztunk, a helyzet azóta kicsivel jobb, de még nem eléggé. De úgy fogalmazok, engem még nem győzött meg, de mindenképp látok benne fantáziát. Kérdés, a gyártók mit látnak majd benne.
halfnote.hu

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4187

Hozzászólás Szerző: juliush »

revox írta:
....Amiről az a mondat szól, de inkább egy példa (mert ezért lehet keresztrefesztíés jár 2023-ban :D ):
Bizottság/Kalandre fel. Akinek megvan CD-n és analógon, láthatja az ordító különbséget. A CD később jelent meg értelemszerint és sikeresen újrakeverték a kor igényeinek megfelelően, hogy olyan pontos legyen, a pókot is harapja ki a sarokból. Ezzel azt érték el, hogy az összes zenei történést kilúgozták belőle. CD-ről mai napig nem tudom meghallgatni. nem, nem akarom, egyszerűen nem tudom, olyan borzalmas. Rikácésolnak benne, nyavalyognak,de valahogy úgy, hogy sztévágja az agyad. LP-ról hallgatva meg kellett állípítsam, szerintem(! ...
Ezzel a példával tökéletesen illusztráltad és egyben magyaráztad annak a problémának a mibenlétét, amelyet nagy általánosságban a digitális techikára hajlamosak kivetíteni, sőt egyenesen alapvető fogyatékosságaként beállítani. Holott ennek semmi köze technológiai alá- vagy épp fölérendeltséghez, csupán produkciós probléma.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

mishow írta:
2023.10.25., szer. 13:45
revox írta:
… ehhez egy gondolat. nem kell róla beszélgetni, csak elmesélem...
néha előfordul, hogy elmegyek ismerősökhöz rendszert beállítani … Egyetlen lemezt viszek magammal, általában egy iron maident.
Ekkor ott van a (tulaj) szemében a riadtság, hogy most mi lett a saját lemezeivel, ha ez a förtelem elkezdett zenélni. És ekkor döbben meg másodjára …
Csak röviden, mert vótmá’ : nem titok, hogy a Heed elektronikák “terheléses tesztje” Rammstein zúzással történik.
Ha az megy, akkor megy minden.
Ennyi 31_1_21.gif
jó pap holtig tanul :rolleyes:
"...Emberi számítás szerint már rég itt kellene lennie az összes szomszédnak, plusz a helyi rendőri erőknek felsorakozva a bejárati ajtó előtt. Kimegyek könnyíteni magamon, a fűrdőszobában rezeg a vécéülőke, nem hallom, a lezúduló víz hangját, a nappaliban egy kicsit meghajtották a Rammstein koncertet. ..." (Veres Attila/2008)

ajánlom a komment részt is... a zúzós résznél
http://www.halfnote.hu/node/149
halfnote.hu

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2621

Hozzászólás Szerző: mishow »

dixie-chicken írta:
2023.10.25., szer. 13:53
Ha egy rendszer jobb, mint korábban, bármilyen fejlesztés okán, azon illik mindennek jobban szólni.
igen,ez elméleti szinten,nagyon jól hangzik,csak gyakorlatban általában, a nagy fejlesztések, zsánerszükitéshez vezetnek...
Ééés jelen esetben mindkét állítás igaz :kapdelm:

Megjegyzés: ha szűkül a “szeretve” hallgatható választék, akkor ott nem a rendszer fejlődött, hanem valamelyik paramétere - ilyenkor gyakran féloldalas lesz a hang, és bővül a “nemszeretem” lista. Vagyos valami mellément …

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2775

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

Ha egy rendszer jobb, mint korábban, bármilyen fejlesztés okán, azon illik mindennek jobban szólni.
igen,ez elméleti szinten,nagyon jól hangzik,csak gyakorlatban általában,a nagy fejlesztések,zsánerszükitéshez vezetnek...
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Musical Fidelity M6Si,Soulnote E-1,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Rock60 írta:
2023.10.25., szer. 13:37
nekem is vannak olyan lemezeim, mint Revoxnak az Iron Madien.
Avval a különbséggel, hogy én ezeket nem útálom. :D
félrement. én szeretem az iron maident. nem vagyok fanatikus, vagy gyűjtő, pólóm sicns se hosszúő hajam (sose volt :D ) de van pár lemezem. az nem tetszett, ahogy szólt. az a konfig, ami már egyéb zenéken eladta magát, a metállal még megbukott
halfnote.hu

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2621

Hozzászólás Szerző: mishow »

revox írta:
… ehhez egy gondolat. nem kell róla beszélgetni, csak elmesélem...
néha előfordul, hogy elmegyek ismerősökhöz rendszert beállítani … Egyetlen lemezt viszek magammal, általában egy iron maident.
Ekkor ott van a (tulaj) szemében a riadtság, hogy most mi lett a saját lemezeivel, ha ez a förtelem elkezdett zenélni. És ekkor döbben meg másodjára …
Csak röviden, mert vótmá’ : nem titok, hogy a Heed elektronikák “terheléses tesztje” Rammstein zúzással történik.
Ha az megy, akkor megy minden.
Ennyi 31_1_21.gif

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

jott/ment írta:
2023.10.25., szer. 13:09
revox írta:
2023.10.25., szer. 09:48
valamely nap kérte valaki, ha még vannak csontos cikkek, tegyem be. nem találom, de
Felraktam három beszélgetést Csontos Istvánnal, ma éjfélkor törlöm.

https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
:tutiok: nekem is (meg úgy mindenkinek) ezek voltak meg, de sehol nem tallom. lehet szerverköltözésnél elmaradtak valahol... de voltak szpotok, reklámfilmek is. Van sok kiadvány, kisebb füzetek otthon lefűzve és persze a hifipiac magazinban sokévnyi merlin hírek, ahol a készüliknfón kívül egy kicsit tanulni is lehet az attitűdöt.

még ezt találtam. Előtte végignéztem és azért sok dolog már talán idejétmúlt, de jól tükrözte az akkori állapotokat. Arra is ügyelni kell, akik a filemt készítették, nem minidg értik a dolgot és nem azt mondják vissza, ami elhangzik. Pl István nem azt mondja, hogy csak a csöves technika a jó, csak árnyalja, hogy talán... (tessék megnézni a rockzenés néhával ez hogy összecseng :rolleyes: csak óvatosan).
Két dolgot adtam Istvánnak egyébként, az egyik egy Coltrane lemez volt, amivel az Istennek nem tudtam megbarátkozni és ezt a digitális lópikulát, hogy az érzelmeket nem lehet számokká alakítani, de a shakespeare hasonlat övé. Ezt akkor hittük és hirdettük, de akkor valahogy még élesebb volt a difi analóg és digit között. Mára azért odajutottunk, hogy bátran vállalható CD pörgetők vannak és bár igaz, hogy az analóg lelke erősebben jelen van, azért a digit is bőven elmegy. Amiről az a mondat szól, de inkább egy példa (mert ezért lehet keresztrefesztíés jár 2023-ban :D ):
Bizottság/Kalandre fel. Akinek megvan CD-n és analógon, láthatja az ordító különbséget. A CD később jelent meg értelemszerint és sikeresen újrakeverték a kor igényeinek megfelelően, hogy olyan pontos legyen, a pókot is harapja ki a sarokból. Ezzel azt érték el, hogy az összes zenei történést kilúgozták belőle. CD-ről mai napig nem tudom meghallgatni. nem, nem akarom, egyszerűen nem tudom, olyan borzalmas. Rikácésolnak benne, nyavalyognak,de valahogy úgy, hogy sztévágja az agyad. LP-ról hallgatva meg kellett állípítsam, szerintem(! de nem-csak szerntem) a létező legjobb hazai könnyűzenei nagylemez, ha ezt lehet annak nevezni...

na, a videó

youtu.be/EhsJJu11msY
halfnote.hu

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

dixie-chicken írta:
2023.10.25., szer. 12:29

Az én megfogalmazásomban,a "több komolyzenét" csak abbol adódik,hogy a nagy upgradek közepette,sikerül(t) olyan rendszert/eket összelapátolni,amelyek X zsánert preferálják,és keptelenek már az Y féle lejátszására...elméletileg,ez "fejlődésként" van elkönyvelve,mind zenei fronton,mind szerkó fronton....de valóban az-e,ha 2 kupac zenénk van:ez jó szól,az meg nem jó szól ?..magasabb rendű,és alacsonyabb rendű zenék ?
Húúú, ezt mondtam volna ?
Nem igazán értem, mit akarsz ebből kihozni ?
És igen, ahogy Chord is írta, a komplexebb műfajok - nem magasabb rendűek - jobban meghálálják, vagy mondjuk úgy, többet kamatoztatnak a rendszer javúlásából.
De, mind azok mellett és ellenére, amit Chord mond, nekem is vannak olyan lemezeim, mint Revoxnak az Iron Madien.
Avval a különbséggel, hogy én ezeket nem útálom. :D
Ha változik valami a cuccon, bármi apró dolog is legyen az, rögtön előkerül egy Zappa, egy Vollenveider, egy Bell Epoque, vagy a Rain Man. Ja, és a Carpanters és persze Keith Jarret...
Ha a tesztelgetés pozitív eredménnyel zárul, akkor jöhet Mahler IV, vagy Handel Messias.
Egy kis elmélyülés a tesztelgetés után.

jott/ment
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 321

Hozzászólás Szerző: jott/ment »

revox írta:
2023.10.25., szer. 09:48
valamely nap kérte valaki, ha még vannak csontos cikkek, tegyem be. nem találom, de
Felraktam három beszélgetést Csontos Istvánnal, ma éjfélkor törlöm.

https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Rock60 írta:
2023.10.25., szer. 11:38

2. Azért mielőtt nagyon magasra húznánk a szemöldökünket, vegyük észre a " néha " szócskát.
ehhez egy gondolat. nem kell róla beszélgetni, csak elmesélem...

néha előfordul, hogy elmegyek ismerősökhöz rendszert beállítani. Sokszor van, hogy új hangszedőt kell installálni. Egyetlen lemezt viszek magammal, általában egy iron maident.
a történet úgy indul, beállítjuk kb a sablonnal a dolgokat, majd jönnek a tulaj lemezei. Addig tekergetjük, míg jó nem lesz. Ekkor már a tulaj örül, mert az új PU jobb, mint elődje. Ekkor vakarom elő az iron maiden lemezt. felkerül a number of the beast és kérdezem a tulajt, tetszik neki? Általában nem. Nekem se. Ekkor jön még egy kis tűnyomás és antiskating igazítás, esetleg izoláció, majd elkezd a gitár zenélni, pereg a dob és a tulajnak máris tetszik, elkezd a lába ütemre járni. DE!!! Ekkor ott van a szemében a riadtság, hogy most mi lett a saját lemezeivel, ha ez a förtelem elkezdett zenélni. És ekkor döbben meg másodjára, hogy a saját lemezei (általában sokszor afféle "elvárt" hájendes stílusúak, mint jazz, vagy komolyzene) még jobban szólnak, mint szóltak előtte. És akkor mindenki elégedetten dől hátra.

10-ből 10szer ez a sztori és én mindennyiszer vigyorgok, hogy valamit továbbadtam abból, ami infó felgyűlt bennem kb 35 év alatt. Most Nektek így adtam át, aki nem hiszi, járjon utána :rolleyes: :smile53:
halfnote.hu

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3374

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Rock60 írta:
2023.10.25., szer. 12:07
dixie-chicken írta:
2023.10.25., szer. 08:54

a Sokol rádiót most ugorjuk át,az "értelmezése" a mondokámban az volt,hogy ne a rendszerünk "minősége" határozza meg milyen zenét hallgatunk...jobb hifi,nagyobb élvezet,ez rendben van,de ne legyen meghatározó szerepe...hifi zenéinkhez,vagy hifihez zene ?
Alapvetően igazad van, Chord " protestálásával " kiegészítve.
/ Számomra / rendkívül plasztikusan vezette le, miért fontosabbak a jobb hangú készülékek a klasszikus zenéhez, főleg operához, mint bármi máshoz.
Gondoljunk a különböző korosztályok zenehallgatási szokásaira.
Meggyőződésem, hogy az idősebb generáció nem CSAK azért hallgat sokkal nagyobb arányban klasszikus zenét a fiatalékhoz képest, mert a korral szofisztikálódott a zenei ízlése, hanem azért is, mert koránál fogva már olyan készülékek birtokosává vált, ami könnyebbé teszi ennek a sokszor nehezebben érthető műfajnak a befogadását, élvezetét.
Szerintem nem korhoz kötött, hogy 1-1 zenei műfajt szeretünk, élvezünk, értűnk-e. Bár a feleségem szerint már a Jazz is "öregemberzene", de természetesen én ezzel sem értek egyet.
Szerintem sokkal inkább függ attól, hogy milyen közegbe születik, nő fel, milyen tanulmányokat folytat, hol él, és ettől fogva milyen lehetőségei adódnak, színházba, koncertekre járni, milyen közegben éli a mindennapjait. Mennyire érdeklődő, mennyire széles latókörű, befogadóképes, érzékeny. Ezen feltételek hiányában hiába áll rendelkezésre egy magas minőségű lehallgató rendszer, attól még nem lesz valakiből mindenevő zenekedvelő.
De ahogy korábban is írtam, például a rendszerem egyre jobb hangminősége nem vonzott be számomra korábban nem kedvelt műfajokat. Rám ilyen hatást nem tud gyakorolni egy rendszer.
Attól, hogy egy rendszer minél jobb hangú, abból minden műfaj megszólaltatása profitál. Szerintem egy kiemelkedően jó hangú rendszer egyik fő ismérve a müfajfüggetlenség.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”