Ok. Ez is egy megközelítés, persze ilyen is van, de szerintem Revox inkább egy műszaki jellegű problémát vázolt fel, ami szerintem a beállítás fontosságáról szólt, míg Te egy létező psziho-akusztikus (?) problémát állítottál azzal szembe. A kettő között van, lehet átfedés, de most talán nem erről volt szó.chord_ írta: ↑2023.10.25., szer. 19:22.......
Jaj.
Akkor jöjjön a másik oldal, egy másik szemszög.
A fenti történet erősen félrevezető. Mert nem a jó hangról szól. Nem.
Az az Iron Maiden, az egy kinyomott lemez volt, az szegény, az semmiről sem tehet. Szól, ahogyan szól. Az én köreimmel diszjunkt halmaz amúgy. A történet lényege, az a lelkesedés, az őszinte hit, revox-é, aki szerint az jó hang, amit mutat, és még jobb lesz, ha valamit igazít, és hogy kell, hogy jól szóljon az Iron Maiden, és akkor a többi OK, stb...
A csillanások a szemekben, ott a lényeg. Vagyis, a hitelesség.
Az emberek erre érzékenyek, és elfogadják a hitelesnek érzett dolgokat, olykor teljesen kicsúszva az objektivitás világából.
Cs.I. munkásságának nyomait még ma is fel lehet fedezni, és nekem az sem ma, sem akkor nem tetszett. A hang, a hangzás, amit hátrahagyott. Én, és még elég sokan, valami teljesen mást keresünk a zenében, valami eltérő irányt. Amihez képest az ő mutatott dolgai, hangi 'hagyatéka', az egy más ízlés, sarkosabban fogalmazva, egy tévedés, ami nem túl kicsi. Egy rossz hang.
Meg ez az 'érzelmeket nem lehet egyesekkel és nullákkal kifejezni', ez egy jópofa rámenős szöveg, de kevesen veszik a fáradságot arra, hogy konkrétan végiggondolják. Mert nevetségesen könnyen cáfolható: irány a youtube, meghallgatni pl. Latinovits előadásában a 'Tiszta szívvel'-t, na, ha azon valakinek nem lesz könnyes a szeme, az valószínűleg robot vagy replikáns. Hogy ez a fránya digitális technika mit ki nem tud váltani....
Mint most pl. sokakban a 'felb@szódást', hogy belegázoltam egy szent életébe... azt is egyesek és nullák okozták...
Komolyra fordítva, amiért tisztelem, az a hang / hifi / kultúra összekötése, ill. az arra való kísérletei. De semmi esetre sem a hangzás, a hangi megközelítés, amit jónak gondolt, és óriási tehetséggel bebeszélt nem kevés embernek.
Cs.I. zenei ízlését sajnos már nem tudtam megismerni, de erre csak egyik fórumtársunk aláírásában szereplő nagyon frappáns ide vonatkozó írást tudnám idézni (elnézést de most nem találtam meg ki is az, ezért nem szó szerint): "Soha ne engedd, hogy más mondja meg milyen a jó hang"