Naná hogy vannak különbségek, én sem állítottam mást. Viszont ha egy hangfal alapvetően alkalmatlan a térleképzésre, vagy az akusztika annyira rossz, hogy ezt lehetetlenné teszi, akkor ezen egy erősítő csere már nemigen tud segíteni. A rossz felvételen meg semmi sem.Rock60 írta: ↑2023.10.12., csüt. 10:30Ez mind így van, ahogy mondod.alto írta: ↑2023.10.12., csüt. 09:11
A nagy térhez, másképpen fogalmazva a szinpadképhez elsősorban olyan felvétel kell, amin ez rajta is van. Sajnos például a könnyűzenei felvételek jó része nem ilyen.
Másodsorban jön az akusztika. Ha rátolod a hátsó falra a hangfalakat, vagy túl közel van az oldalfalakhoz, az nem csak mélykiemelést okoz, hanem két dimenzióssá degradálja a szinpadképet, azaz eltűnik a térből a mélységi információ. Továbbá a nagy sík felületek a szobában is el tudják rontani a színpadképet azzal, hogy összevissza verődik a hang általuk. Ezen sokat lehet javítani vastag függönyökkel az ablakok előtt, puha szőnyegekkel a padlón, illetve megfelelően elhelyezett diffúzor elemekkel, de könyvespolcok is megteszik erre.
Harmadsorban jön a hangfal, azok közül sem képes mindegyik erre a mutatványra.
Persze az erősítő beleszól ebbe, de amíg az előző három nincs rendben, addig inkább azokkal lenne érdemes foglalkozni.
Mondjuk, ezek az alap - jó tanácsok.
Ezzel szemben, vagy mondjuk úgy, e mellett nálam semmi akusztikai variálás nem történt - családi lakószoba - a sztatikust sem tudom annyira előre húzni mint szeretném - 90 cm - és most pont függöny sincs az ablakokon karnis csere miatt.
Ezek között a nem túl ideális körülmények között csereberéltem dacot és erősítőt az elmúlt hetekben és elmondhatom, hogy jól hallható és értékelhető különbségek vannak így is térleképezés terén az elektronikáknak.
Ezt csak arra mondom, hogy nem feltétele az ideális erősítő kiválasztásának, hogy hú de minden rendben legyen körülötte. Párhuzamosan is fejleszthetők a dolgok.
Egyébként a 90cm már elég szokott lenni.