Jolti írta: ↑2023.09.29., pén. 05:55
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérn!
Sajnos nem tudom egy helyen meghallgatni, így nem tudok dönteni. Hátha ti ismeritek őket.
Hegel H95 (használt) és egy új, most jó áras Arcam SA20 között.
Zenében szinte mindenevő vagyok.
Köszönöm előre is, ha tudtok mondani valamit.
Csak a hegel hangról tudok írni, mert azt ismerem.
Nem tudjuk, hogy milyen láncba szeretnéd beilleszteni valamelyik erősítőt. Milyen hangsugárzóhoz vennéd és milyen kábelekkel rendelkezel?
Ha még nincs semmid sem az erősítőhöz és ezek után vennéd meg pl. a hangsugárzókábeleket a rendszerekhez, akkor arra lehet készülni, hogy a hegelhez nagy valószínűséggel igen komoly, tehát viszonylag drága kábel fog kelleni ahhoz, hogy meg tudja mutatni az erősítő, hogy hogyan is tud valójában szólni. Ha már megvannak a hegel hangkarakteréhez passzoló kábelek, még akkor sem biztos, hogy fog neked tetszeni az a hang, amit az az erősítő produkál, mert nagyon másként szól, mint a többi erősítő úgy általában. A sound engine technológia az olyan mint ha egy high-end dolby zajcsökkentés folyamatosan be lenne kapcsolva, tehát erősen "színezi" (negatív irányba, mert elvesz belőle) a hangot.
Ettől függetlenül, ha csak a kettő erősítő közül választhatnék, én lehet, hogy mégis inkább a hegelt választanám, de csak azért, mert már rendelkezem a hozzá passzoló drága kábelekkel.
(Az egy téves elképzelés, hogy veszek egy hájpolt erősítőt és egyből meg is érkeztem a high-endbe. Nagyon fontos a jó erősítő, de nem minden. A lánc többi elemének is passzolnia kell hozzá.)
Mindenképpen meghallgatnám mindkettő erősítőt a saját hangsugárzóimmal, kábeleimmel, forrásommal a vásárlási döntésem előtt és a jobb hangot venném.
(Az arcamnak mekkora a csillapítási tényezője? Nekem ugyanis fontos, hogy feszesek legyenek a mély hangok. Ha nincs rá adat, akkor ezt csak meghallgatással lehet megtudni.)