Sosztakovics írta: ↑2023.09.13., szer. 23:36
Rengeteget használtam egy HD600-ast, jó hangú készülék, sokkal jobb, mint a HD650, de nem a kényelem bajnoka. Könnyűnek könnyű, viszont a fülem hozzáér a membránt takaró lemezhez, és ez egy idő után nagyon idegesítő tud lenni. Teljesen eltereli a figyelmet a zenehallgatásról. Bár még nem próbáltam, de egy Hifiman Arya vagy Ananda már ránézésre sokkal kényelmesebbnek tűnik.
Hosszabb távon én is sokat használtam egy HD650-et, hasonló tapasztalatokkal. (bár most magam ellen beszélek, de ez az igazság...)
Feltételezem, hogy a 600-as széria minden tagja nagyon hasonló méretekkel, mechanikai tulajdonságokkal és pántmegoldással rendelkezik... (képek alapján legalábbis)
A HD650-nél a pánt belső gumi (vagy szilikon?) "púpjai" is fájdalmasak tudnak lenni egy-két óra fejenlét után (nyomnak!!!) - márpedig a HD660S pántja - képek alapján pontosan ugyanúgy van megoldva.
Persze mindez nagyon egyéni szerintem, mert az, hogy hozzáér-e a fül a mebránt takaró lemezhez, függ a fül méretéteől (az enyém nagy

), hogy zavaró-e a pánt púpjainak nyomása, érzékenység kérdée, amiben pl. a sűrű haj segíthet, stb. Rá kellett jönnöm, hogy én semmilyen fejhallgatót nem tudok 1-2 óránál tovább tartani a fejemen fájdalom nélkül, ha a pánt nem TELJESEN sima és lapos a fej felőli oldalán, illetve ha nem TELJESEN egyenletesen fekszik föl a fejemre, bármilyen puha is legyen egyébként. És a 600-as széria nem ilyen, csak rá kell nézni.
Jelenleg Aryát használok, és igen, nagyságrendekkel kényelmesebb, mint a HD650 (és egyúttal - gondolom - mindegyik 600-as).
Ugyanakkor zárt és nyílt fejhallgatókat egymáshoz hasonlítani alma és körte esete. Szerintem. Mindkettő gyümölcs ugyan, és mindkettő fán terem, és mindkettőt lehet szeretni, de objektíve nagyon más az ízük, és ezt mindenki érzi, akinek még rendben van az ízlelése a Covid-korszak után.