Minek ilyesmit egyáltalán leírni ?
Az anti-skating hatás " szemrevételezéssel történő ellenőrzése " szempontjából szerintem teljesen irreleváns, hogy mit csinál a kar a kifutóbarázdában.
Vagy lemaradtam valamiről ?
Jaj ne dühöngj már. Ilyen, amikor bölcsész mérnökök írogatnak. Azt azonban el kell
mi az hogy "end groove"?Voyager írta: ↑2023.10.08., vas. 19:28Tudnod kell, hogy nincs tökéletes anti-skating setting. Csak optimális beállítás lehetséges, aminek megtalálása nem egyszerű feladat. Az olyan anti-skating beállítás, amely a lemez végéhez közeledve tökéletesen megszünteti a skating-et biztos, hogy nem tökéletes a lemez más részein. Az optimális beállítás megtalálása kompromisszumok sorozatával jár, ezért inkább a "legjobb átlagos anti-skating" beállításra kell törekedni a teljes lemezfelületen.antizigün írta: ↑2023.10.08., vas. 18:46üdv
régi-új téma, nincs baj az angolommal, de ezt a leírást nem tudom megfejteni. valaki elmagyarázná hogy mire gondolt peter ledermann, a költő?
When you have it adjusted right, the arm will track on the SURFACE of the record (not in the groove) at the
end of the record on the un-pressed flat space where the run-out groove is – it should track SLOWLY
INWARDS toward the center at a MUCH SLOWER RATE than IF IT WERE ACTUALLY in the end groove. If you
do that, then the best average Anti-Skating is set correctly”.

Tudnod kell, hogy nincs tökéletes anti-skating setting. Csak optimális beállítás lehetséges, aminek megtalálása nem egyszerű feladat. Az olyan anti-skating beállítás, amely a lemez végéhez közeledve tökéletesen megszünteti a skating-et biztos, hogy nem tökéletes a lemez más részein. Az optimális beállítás megtalálása kompromisszumok sorozatával jár, ezért inkább a "legjobb átlagos anti-skating" beállításra kell törekedni a teljes lemezfelületen.antizigün írta: ↑2023.10.08., vas. 18:46üdv
régi-új téma, nincs baj az angolommal, de ezt a leírást nem tudom megfejteni. valaki elmagyarázná hogy mire gondolt peter ledermann, a költő?
When you have it adjusted right, the arm will track on the SURFACE of the record (not in the groove) at the
end of the record on the un-pressed flat space where the run-out groove is – it should track SLOWLY
INWARDS toward the center at a MUCH SLOWER RATE than IF IT WERE ACTUALLY in the end groove. If you
do that, then the best average Anti-Skating is set correctly”.

A hsz. átkerült a helyére.

230/115 v autotransformergalrob írta: ↑2023.09.24., vas. 17:29Igen, később vettem észre, hogy van benne egy feszültségválasztó tárcsa. Jó az eredmény is a telefonos méréssel, már amennyire hiteles tud lenni. Mindezek ellenére ahogy írtad, ez egy 110 voltra tervezett motor, ott érzi jól magát. Én kicserélném azokat a 40-50 éves ellenállásokat és a szűrő kondit is. Kihagynám azt a valószínűleg oxidos tárcsát is. A főbiztosíték is repülne és újat a helyére. 2. Ha meg ennyire a szívedhez nőtt, akkor lehetne egy 110 voltos külső trafóról is hajtani. Kihagyva az egész hóbeleblancot. Egész biztos nyugodtabb áramot kapna, mint azon a pár elleálláson át.b4xter írta: ↑2023.09.22., pén. 20:10Ez volt az utolsó post a threadben, ezért ezt válaszolom meg. A gép (mint a rajzon is látszik) rendelkezik feszültségválasztó kapcsolóval, 110-120-220-240 V állásokkal. Természetesen 240 V-on használom, de - mivel szinkronmotorról beszélünk - a feszültség indifferens a fordulatszám szempontjából. 110 V-os szinkronmotor van benne, ami előtt ellenállások vannak (ha jól állítod be a kapcsolóngalrob írta: ↑2023.09.17., vas. 10:27Ez egy elég egyszerű elektronika. A gép gondolom 220 voltos, a konnektorodba meg 230-240 volt van. Ha van szervízkönyve ott írnia kellene, hogy mely pontokon mennyinek kellene lennie a feszültségnek amit mérni kell. De ebben még egy potmétert sem látok a rajz alapján.), amik csak annyit csinálnak, hogy redukálják a feszültséget 110 V-ra, de a fordulatszámba nem szólnak bele. Szóval ez nem jó nyom. Miután meggyőződtem róla, hogy egyébként a gép tök rendben működik, egy korábbi javaslatnak megfelelően szép apránként, vagy 5-6 iterációval lekaptam némi vastagságot a meghajtó babáról:
IMG_20230922_195142.jpg
Ilyen lett a fordulatszám 33-on, szerintem ez egy '76-ban gyártott elektromechanikus automata lemezjátszótól nagyon szép, pont elégedett vagyok vele:
Screenshot_2023-09-22-19-40-21-235_com.vinylrpm.jpg
Igen, később vettem észre, hogy van benne egy feszültségválasztó tárcsa. Jó az eredmény is a telefonos méréssel, már amennyire hiteles tud lenni. Mindezek ellenére ahogy írtad, ez egy 110 voltra tervezett motor, ott érzi jól magát. Én kicserélném azokat a 40-50 éves ellenállásokat és a szűrő kondit is. Kihagynám azt a valószínűleg oxidos tárcsát is. A főbiztosíték is repülne és újat a helyére. 2. Ha meg ennyire a szívedhez nőtt, akkor lehetne egy 110 voltos külső trafóról is hajtani. Kihagyva az egész hóbeleblancot. Egész biztos nyugodtabb áramot kapna, mint azon a pár elleálláson át.b4xter írta: ↑2023.09.22., pén. 20:10Ez volt az utolsó post a threadben, ezért ezt válaszolom meg. A gép (mint a rajzon is látszik) rendelkezik feszültségválasztó kapcsolóval, 110-120-220-240 V állásokkal. Természetesen 240 V-on használom, de - mivel szinkronmotorról beszélünk - a feszültség indifferens a fordulatszám szempontjából. 110 V-os szinkronmotor van benne, ami előtt ellenállások vannak (ha jól állítod be a kapcsolóngalrob írta: ↑2023.09.17., vas. 10:27Ez egy elég egyszerű elektronika. A gép gondolom 220 voltos, a konnektorodba meg 230-240 volt van. Ha van szervízkönyve ott írnia kellene, hogy mely pontokon mennyinek kellene lennie a feszültségnek amit mérni kell. De ebben még egy potmétert sem látok a rajz alapján.), amik csak annyit csinálnak, hogy redukálják a feszültséget 110 V-ra, de a fordulatszámba nem szólnak bele. Szóval ez nem jó nyom. Miután meggyőződtem róla, hogy egyébként a gép tök rendben működik, egy korábbi javaslatnak megfelelően szép apránként, vagy 5-6 iterációval lekaptam némi vastagságot a meghajtó babáról:
IMG_20230922_195142.jpg
Ilyen lett a fordulatszám 33-on, szerintem ez egy '76-ban gyártott elektromechanikus automata lemezjátszótól nagyon szép, pont elégedett vagyok vele:

Jah, 1menet. Egy zárt aluminiumdob.gomolalaci írta: ↑2023.09.24., vas. 07:22Az előző hozzászólásomban marhaságot írtam, elnézést kérek!
Az állórész nyilván tekercselt, ha a forgórész állandó mágnes....![]()

Az előző hozzászólásomban marhaságot írtam, elnézést kérek!Voyager írta: ↑2023.09.23., szomb. 20:45Természetesen a tekercs, a motorházban (burkolaton) megtalálható.gomolalaci írta: ↑2023.09.23., szomb. 20:32b4xter írta: ↑2023.09.22., pén. 23:18
Csak az egyik gyors. Illetve már az sem, csak a motor![]()
Tessék, kép a forgórészről. Ebben szemernyi tekercs sincsen, állandó mágnes:
Hűha! Akkor ez örökmozgó, le sem lehet állítani? Tekercs nélküli motor? Akkor nem számít hálózati feszültség![]()
Értem én, hogy gőzgép, de mitűl megy?
20210606_204154-EDIT.jpg![]()

Természetesen a tekercs, a motorházban (burkolaton) megtalálható.gomolalaci írta: ↑2023.09.23., szomb. 20:32b4xter írta: ↑2023.09.22., pén. 23:18Csak az egyik gyors. Illetve már az sem, csak a motor![]()
Hűha! Akkor ez örökmozgó, le sem lehet állítani? Tekercs nélküli motor? Akkor nem számít hálózati feszültség![]()
20210606_204154-EDIT.jpg

b4xter írta: ↑2023.09.22., pén. 23:18Csak az egyik gyors. Illetve már az sem, csak a motor![]()
20210606_204154-EDIT.jpg
b4xter írta: ↑2023.09.22., pén. 22:04Nem. Mint írtam, szinkronmotor, ez látszik a kapcsolási rajzból is. Mint olyan, a fordulatszáma nem függ a feszültségtől, csak és kizárólag a frekvenciától. Ha átállítom 220 V-ra, ugyanakkora fordulatot produkál, mint 240 V-os állásban, pontosan. Kipróbáltam. Továbbmegyek: van még egy ugyanilyen gépem, azon is ugyanakkora a fordulatszám, függetlenül attól, hogy 220 vagy 240 V-os állásban van a kapcsoló. Most akkor szerinted mindkét gép egyformán rosszul működik? Még tovább menve: ha átállítanám 120 vagy 110 V-os állásba, akkor is ugyanakkora fordulatszámot produkálna, mindaddig, amíg a túlfeszültség miatt le nem égne a motor tekercse...

Nem. Mint írtam, szinkronmotor, ez látszik a kapcsolási rajzból is. Mint olyan, a fordulatszáma nem függ a feszültségtől, csak és kizárólag a frekvenciától. Ha átállítom 220 V-ra, ugyanakkora fordulatot produkál, mint 240 V-os állásban, pontosan. Kipróbáltam. Továbbmegyek: van még egy ugyanilyen gépem, azon is ugyanakkora a fordulatszám, függetlenül attól, hogy 220 vagy 240 V-os állásban van a kapcsoló. Most akkor szerinted mindkét gép egyformán rosszul működik? Még tovább menve: ha átállítanám 120 vagy 110 V-os állásba, akkor is ugyanakkora fordulatszámot produkálna, mindaddig, amíg a túlfeszültség miatt le nem égne a motor tekercse...
b4xter írta: ↑2023.09.22., pén. 20:10Ez volt az utolsó post a threadben, ezért ezt válaszolom meg. A gép (mint a rajzon is látszik) rendelkezik feszültségválasztó kapcsolóval, 110-120-220-240 V állásokkal. Természetesen 240 V-on használom, de - mivel szinkronmotorról beszélünk - a feszültség indifferens a fordulatszám szempontjából. 110 V-os szinkronmotor van benne, ami előtt ellenállások vannak (ha jól állítod be a kapcsolóngalrob írta: ↑2023.09.17., vas. 10:27Ez egy elég egyszerű elektronika. A gép gondolom 220 voltos, a konnektorodba meg 230-240 volt van. Ha van szervízkönyve ott írnia kellene, hogy mely pontokon mennyinek kellene lennie a feszültségnek amit mérni kell. De ebben még egy potmétert sem látok a rajz alapján.), amik csak annyit csinálnak, hogy redukálják a feszültséget 110 V-ra, de a fordulatszámba nem szólnak bele. Szóval ez nem jó nyom. Miután meggyőződtem róla, hogy egyébként a gép tök rendben működik, egy korábbi javaslatnak megfelelően szép apránként, vagy 5-6 iterációval lekaptam némi vastagságot a meghajtó babáról:
IMG_20230922_195142.jpg

Ez volt az utolsó post a threadben, ezért ezt válaszolom meg. A gép (mint a rajzon is látszik) rendelkezik feszültségválasztó kapcsolóval, 110-120-220-240 V állásokkal. Természetesen 240 V-on használom, de - mivel szinkronmotorról beszélünk - a feszültség indifferens a fordulatszám szempontjából. 110 V-os szinkronmotor van benne, ami előtt ellenállások vannak (ha jól állítod be a kapcsolóngalrob írta: ↑2023.09.17., vas. 10:27Ez egy elég egyszerű elektronika. A gép gondolom 220 voltos, a konnektorodba meg 230-240 volt van. Ha van szervízkönyve ott írnia kellene, hogy mely pontokon mennyinek kellene lennie a feszültségnek amit mérni kell. De ebben még egy potmétert sem látok a rajz alapján.
A lentiek alapján nemcsak a teszt "valódiságában" kételkedem, hanem abban is, hogy egyáltalán a kezükbe fogták az alátéteket.dixie-chicken írta: ↑2023.09.17., vas. 20:05oké,én ezt néztem:
https://www.av-online.hu/lejatszo/roksa ... teszt_2843
![]()

A tiédet én is!

Azt a 0.2% WOW-ot vajon csak elírták?hifis írta: ↑2023.09.18., hétf. 18:15https://www.brookaudio.co.uk/product/cs ... ayer-lft1/
https://www.csport.audio/products/produ ... m2-en.html

A színes pöttyöket (amik kétoldalas ragasztó pöttyök) ragaszd fel a nagytányérra körbe egyenlő távolságra és ráteszed az Achromatot ( természetesen mind ezt a helyén, hogy a mat is ugyanolyan központos legyen mikor ráteszed mint a tányér) kb. ennyi. Arról nem is beszélve, hogy tapasztalatom szerint sokkal hatékonyabban teszi a dolgát, ha fel van ragasztva. A subtányérra azért ne ragaszd mert mert esetleges szerelésnél így könnyebb eltávoliítani, leemelhető a nagytányérral együtt. Véleményem szerint pont azért hullámos nálad mert hosszú ideig nem volt felragasztva...............Linn írta: ↑2023.09.18., hétf. 19:28Én már 3db-ot is vettem, de nem jöttem rá, hogy hogyan lehet rögzíteni. A színes pöttyök meg mire valók, máig sem tudom.Pointe írta: ↑2023.01.26., csüt. 13:07Az Achromat valóban valamiféle műanyag, de nem tömör, hanem habosított, amolyan hungarocell-szerű, és ennek megfelelően egészen könnyű. Véleményem szerint nem igazán hajlamos a vetemedésre. Ha netán a csomagolásban már meg lenne vetemedve (ilyet se láttunk még), akkor ki lehet cserélni. Ha már fent van a lemezetányéron, előírás szerint rögzítve, nem látok olyan okot, amitől deformálódna.
Különben az egyik 5mm-esem hullámos, ezért vettem még egyet. Ma már megduplázódott az ára, van aki ennyiért lemezjátszót vesz.

Én már 3db-ot is vettem, de nem jöttem rá, hogy hogyan lehet rögzíteni. A színes pöttyök meg mire valók, máig sem tudom.Pointe írta: ↑2023.01.26., csüt. 13:07Az Achromat valóban valamiféle műanyag, de nem tömör, hanem habosított, amolyan hungarocell-szerű, és ennek megfelelően egészen könnyű. Véleményem szerint nem igazán hajlamos a vetemedésre. Ha netán a csomagolásban már meg lenne vetemedve (ilyet se láttunk még), akkor ki lehet cserélni. Ha már fent van a lemezetányéron, előírás szerint rögzítve, nem látok olyan okot, amitől deformálódna.