Hol az a nyitott kapu ?
Senki nem találja...
Minimum az adminok tudnának róla, és már át lennénk teleportálva.

Hol az a nyitott kapu ?
Több lett. Maradhat?sutemenyx írta: ↑2023.09.14., csüt. 20:11A nagy érzékenységű hangszórókkal kapcsolatban: most ez a kérdés azért kezdett el érdekelni, mert ilyen 112dB közeli érzékenységű közép-magas sugárzóból lehetne csinálni olyan detektoros rádiót, amihez nem kell semmilyen energiaforrás, csak a levegőben lévő energiát hallgatod. Egyszer láttam már ilyet -egy hangosbemondo hangszoroval-, és nagyon fantasztikus dolog volt. Ott dünnyögött az asztalon a Kossuth radio.
Gondolom, de a meghajtódás nem feltétlen a leadott maximális teljesítménnyel korrelál. Általában van hozzá köze, mert a szokványos elgondolás szerint az alacsonyabb teljesítményű erősítőpéldányok a kínálat legalját hivatottak reprezentálni, így aztán minden tekintetben a gyártó legsilányabb kivitelezésében részesülnek.
Nyitott kapukat döngetsz.
Nagyon fura ez az egész.sutemenyx írta: ↑2023.09.14., csüt. 18:40Értem!fapaci írta: ↑2023.09.14., csüt. 18:21Bizonyára van, aki így jár el, e fórumon is tapasztalható néha. Én inkább a leírt szavakat veszem figyelembe.
Az általam végzett méréseknél nem szerepeltek rosszul a Danley hangdobozok és én ebből tudok kiindulni, de ismétlem, hogy nehéz őket mérni a szokásos módszerekkel, szokásos körülmények között. A szubjektív véleményem róluk jellemzően pozitív, a korábban említett megszólalási paraméterekben kiemelkedően jól teljesítenek, de hibátlannak, "legjobbnak" biztosan nem mondanám őket. A nagy érzékenységnek, hangnyomásnak és terhelhetőségnek nyilván ára van.Többen írták, hogy a Danley az egyik legjobb, amit hallottak, amihez helyeslő attitűddel írtál te is, így hát azt feltételezem, te is nagyon jónak tartod annak ellenére, hogy a belinkelt mérési diagrammok szerint nem olyan fényes. Korábban pedig számos alkalommal írtál mind az akusztika, mind a hangsugárzó mérhető és mért paramétereinek fontosságáról. Eközött a két történés között pedig ebben az esetben úgy tűnik, hogy ellentmondás van, ezért említettem meg. Akkor ez azt jelenti, hogy korrektül mérve jobb eredményeket produkálnak?
Közben találtam egy kalkulátort a sengpielaudio-n. 112dB/W/m az az érzékenység, ahol a hangsugárzó hatásfoka 100%.
A 98dB érzékenységű hangfalam már csak mindössze 4% hatékonyságú. 1W-tal már üvölt, érdekes belegondolni, hogy igazából csak 40mW-nak megfelelő hangnyomást hallok.
Értem!fapaci írta: ↑2023.09.14., csüt. 18:21Bizonyára van, aki így jár el, e fórumon is tapasztalható néha. Én inkább a leírt szavakat veszem figyelembe.
Az általam végzett méréseknél nem szerepeltek rosszul a Danley hangdobozok és én ebből tudok kiindulni, de ismétlem, hogy nehéz őket mérni a szokásos módszerekkel, szokásos körülmények között. A szubjektív véleményem róluk jellemzően pozitív, a korábban említett megszólalási paraméterekben kiemelkedően jól teljesítenek, de hibátlannak, "legjobbnak" biztosan nem mondanám őket. A nagy érzékenységnek, hangnyomásnak és terhelhetőségnek nyilván ára van.Többen írták, hogy a Danley az egyik legjobb, amit hallottak, amihez helyeslő attitűddel írtál te is, így hát azt feltételezem, te is nagyon jónak tartod annak ellenére, hogy a belinkelt mérési diagrammok szerint nem olyan fényes. Korábban pedig számos alkalommal írtál mind az akusztika, mind a hangsugárzó mérhető és mért paramétereinek fontosságáról. Eközött a két történés között pedig ebben az esetben úgy tűnik, hogy ellentmondás van, ezért említettem meg. Akkor ez azt jelenti, hogy korrektül mérve jobb eredményeket produkálnak?
Bizonyára van, aki így jár el, e fórumon is tapasztalható néha. Én inkább a leírt szavakat veszem figyelembe.
Nem sarkítás, következtetés. Az egyszeri olvasó, mint én is, nem betűről-betűre olvassa és értelmezi az írásokat, hanem megragadja azokból a hangulatot, hozzáállást és levonja a következtetést. Többen írták, hogy a Danley az egyik legjobb, amit hallottak, amihez helyeslő attitűddel írtál te is, így hát azt feltételezem, te is nagyon jónak tartod annak ellenére, hogy a belinkelt mérési diagrammok szerint nem olyan fényes. Korábban pedig számos alkalommal írtál mind az akusztika, mind a hangsugárzó mérhető és mért paramétereinek fontosságáról. Eközött a két történés között pedig ebben az esetben úgy tűnik, hogy ellentmondás van, ezért említettem meg.fapaci írta: ↑2023.09.14., csüt. 17:10Ez a te olvasatod, amiben érzek nem kevés sarkítást. A JÓ szó használata mindig ingatag vitaalap, nem véletlen, hogy igyekszem kerülni, helyette konkrétumokat írni.
A felhozott ellentmondás feloldására érdemes lenne látnunk néhány korrekt mérési eredményt az említett hangsugárzókról és összevetni őket a meghallgatások eredményével. Nekem van pár mindkettőből bőven, rémes hibákat egyikben sem találtam. Ugyanakkor soha nem vásároltam Danley hangsugárzót, talán ez sem mellékes infó.
Ez a te olvasatod, amiben érzek nem kevés sarkítást. A JÓ szó használata mindig ingatag vitaalap, nem véletlen, hogy igyekszem kerülni, helyette konkrétumokat írni.
Szépen kikerested, hogy ugyanarra a tipusú Luxman erősítőre más van írva, ha éppen az USA piacára küldik ( ott a 3 db 117 voltos aljzat jobbra)KLajos írta: ↑2023.09.14., csüt. 12:24Még mindig nem értem.tamagaba írta: ↑2023.09.12., kedd 14:19Nézem az 550-est, arra kimondottan írja, hogy "pure A class"tunerman írta: ↑2023.09.12., kedd 12:48Utánanéztem ennek a Luxman L530 "15 wattig A osztályú" kijelentésnek - a szokásos parasztvakítás az egész![]()
Ez egy teljesen hagyományos A/B osztályba beállított (150mA-es nyugalmi áram, ami bemelegedés után megnő 200mA-re) erősítő. Mivel +-63v a végfokozat tápfeszültsége, kiszámolható az oldalankénti disszipáció is, ami kb. 25,2W.
Az igazi trükk a "SLIDING BIAS" elnevezésű megoldásukban van, a növekvő kivezérlésnél tologatja a BIAS tranzisztor munkapontját is, így kvázi (kamu) A osztályt imitál![]()
Ugyanúgy vannak benne a végtranyó párok
Az A osztálynál egy tranyóval oldja meg mindkét félhullámot jól tudom?
Ekkora kamu cég lenne?
100W-ot A osztállyal 18 kilóval nem old meg
Egyébként massziv 4 Ohm-os dobozt integrálttal nem hajtanék
Nincs előrébb az 525-össel sem
Az L-530-nál van, amelyik gyárilag 4-16 ohmot ír A vagy B kimenet használatánál, van, amelyiknél meg 8-16 ohmot. Mindkettő, amit láttam, 220V-os, 50Hz-es kivitel.
Ilyenkor?
Önmagában a 4 Ohmmal nincs baj, azzal van a baj, hogy a 4 Ohm-os dobozok impedanciája könnyebben lecsúszik 2 ohm alá, mint a 8 Ohm-os dobozoké. És ez az amit nagyon sok erősítő nem bír már rendesen lekezelni, és bekapcsol a védelem, vagy elkezd éktelen torzításba kezdeni. Ez azonban nem attól függ hogy integrált vagy végerősítőtől beszélünk, hanem a kimenő fokozat konstrukciója határozza meg. Az is igaz viszont, hogy a legtöbb gyártó végfokot csak a magasabb kategóriában kínál.
Ha itthonról választanál valamit? Oda el is tudsz menni hallgatózni
Még mindig nem értem.tamagaba írta: ↑2023.09.12., kedd 14:19Nézem az 550-est, arra kimondottan írja, hogy "pure A class"tunerman írta: ↑2023.09.12., kedd 12:48Utánanéztem ennek a Luxman L530 "15 wattig A osztályú" kijelentésnek - a szokásos parasztvakítás az egész![]()
Ez egy teljesen hagyományos A/B osztályba beállított (150mA-es nyugalmi áram, ami bemelegedés után megnő 200mA-re) erősítő. Mivel +-63v a végfokozat tápfeszültsége, kiszámolható az oldalankénti disszipáció is, ami kb. 25,2W.
Az igazi trükk a "SLIDING BIAS" elnevezésű megoldásukban van, a növekvő kivezérlésnél tologatja a BIAS tranzisztor munkapontját is, így kvázi (kamu) A osztályt imitál![]()
Ugyanúgy vannak benne a végtranyó párok
Az A osztálynál egy tranyóval oldja meg mindkét félhullámot jól tudom?
Ekkora kamu cég lenne?
100W-ot A osztállyal 18 kilóval nem old meg
Egyébként massziv 4 Ohm-os dobozt integrálttal nem hajtanék
Nincs előrébb az 525-össel sem
Valóban nem kedves a szemnek, de amit nyújt a fülnek, azt a dinamikus, erőteljes, mindenféle erőlködéstől mentes, nyílt hangzást kevés hangsugárzó tudja. Sokféle koncert, kiállítási és otthoni környezetben hallottam, telepítettem. Túl közelről nem célszerű hallgatni, így a legtöbb hifistának nem opció, de nagyobbacska helyiségekben igencsak meggyőző tud lenni.
Tctronic írta: ↑2023.09.13., szer. 16:26Danley SH50 jó kis tölcséres hangfal 100 db SPL érzékenységgel. (2.83 Volts into rated Z, at 1 meter) Egyszer láttam valahol, hogy Parasound JC1 monoblokkokkal hajtották. (4ohm-on 800 watt/db). Nem nagyon értettem az egészet, aztán megtaláltam az impedancia görbéjétEhhez kell vas elismerem. A hangváltót és az imp. görbét elnézve a hangfalnak egy borzalomnak kellene lennie, de aztán meg valahogy mégse....
1377431-a86f579a-fs-danley-sh50-synergy-horns-one-pair-danley-sound-labs-dsl-sh50-pickup-only.jpg
SH50network.thumb.JPG.bbc9ed51a673ed4ae3f8b8e493a5b5c2.JPG
Danley.png
Kinézetre tényleg az.alto írta: ↑2023.09.13., szer. 17:48Nem hallottam szólni, de kinézetre ez valami rettenet.Tctronic írta: ↑2023.09.13., szer. 16:26Danley SH50 jó kis tölcséres hangfal 100 db SPL érzékenységgel. (2.83 Volts into rated Z, at 1 meter) Egyszer láttam valahol, hogy Parasound JC1 monoblokkokkal hajtották. (4ohm-on 800 watt/db). Nem nagyon értettem az egészet, aztán megtaláltam az impedancia görbéjétEhhez kell vas elismerem. A hangváltót és az imp. görbét elnézve a hangfalnak egy borzalomnak kellene lennie, de aztán meg valahogy mégse....
1377431-a86f579a-fs-danley-sh50-synergy-horns-one-pair-danley-sound-labs-dsl-sh50-pickup-only.jpg
Danley.png![]()
Nagyon fasza kis erősítő volt az M200, demóztam egy jó ideig, 2000 Euro körüli ára meg nem volt mellbevágó. Kár érte, hogy már nem gyártják.vazze írta: ↑2023.09.13., szer. 15:44alto írta: ↑2023.09.13., szer. 10:25A Harbeth a legjobb példa arra, hogy az érzékenység nem mindenható. Nálam a bemutatóteremben a Harbeth C7ES-3 XD nagyon jól el van az A osztályú Sugden A21-el (2x23W), és egyébként a gyártó is a Sugdent ajánlja hozzá elsősorban. Miközben például a Hegel H120 75 Wattjával meg csak szenved, egyátalán nem való hozzá.sutemenyx írta: ↑2023.09.13., szer. 10:05Hát ja, vicces dolgok ezek. A Harbeth 86dB körüli erzekenysegevel ugy latszik kell a rendes veretéshez 40-60W, nem is nagy csoda ez. Na ugyanez egy 98dB erzekenysegu dobozzal már csak 3-4W
3-4W-ot meg lehet csinálni 8-10alkatrészből.
Talán érdemes lehet gondolkozni rajta, hogy hogyan épüljön fel a prioritási lista rendszerépítésnél.
Ha már Luxman és Harbeth…
Nálam az egyik legjobb hang (amihez szándékomban áll visszatérni idővel) a Harbeth 40.2 egy Luxman M200-al. Csupán 25w de lakásban több mint elég volt bármire.
Nem hallottam szólni, de kinézetre ez valami rettenet.Tctronic írta: ↑2023.09.13., szer. 16:26Danley SH50 jó kis tölcséres hangfal 100 db SPL érzékenységgel. (2.83 Volts into rated Z, at 1 meter) Egyszer láttam valahol, hogy Parasound JC1 monoblokkokkal hajtották. (4ohm-on 800 watt/db). Nem nagyon értettem az egészet, aztán megtaláltam az impedancia görbéjétEhhez kell vas elismerem. A hangváltót és az imp. görbét elnézve a hangfalnak egy borzalomnak kellene lennie, de aztán meg valahogy mégse....
Danley.png
Hát én valami dög nagy Accuphase elő+végfok kombóval hajtott 40.2 Harbethet hallottam egyszer.vazze írta: ↑2023.09.13., szer. 15:44alto írta: ↑2023.09.13., szer. 10:25A Harbeth a legjobb példa arra, hogy az érzékenység nem mindenható. Nálam a bemutatóteremben a Harbeth C7ES-3 XD nagyon jól el van az A osztályú Sugden A21-el (2x23W), és egyébként a gyártó is a Sugdent ajánlja hozzá elsősorban. Miközben például a Hegel H120 75 Wattjával meg csak szenved, egyátalán nem való hozzá.sutemenyx írta: ↑2023.09.13., szer. 10:05Hát ja, vicces dolgok ezek. A Harbeth 86dB körüli erzekenysegevel ugy latszik kell a rendes veretéshez 40-60W, nem is nagy csoda ez. Na ugyanez egy 98dB erzekenysegu dobozzal már csak 3-4W
3-4W-ot meg lehet csinálni 8-10alkatrészből.
Talán érdemes lehet gondolkozni rajta, hogy hogyan épüljön fel a prioritási lista rendszerépítésnél.
Ha már Luxman és Harbeth…
Nálam az egyik legjobb hang (amihez szándékomban áll visszatérni idővel) a Harbeth 40.2 egy Luxman M200-al. Csupán 25w de lakásban több mint elég volt bármire.