Szerintem a tendenciát jól mutatja a Mission 778x és az ÚJ Cyrus One sorozat megjelenése.
Ezek a készülékek láthatóan a mi régivágású hifis nemzedékünk nosztalgia faktorához szólnak, nem véletlen a "Menő Manó" egykori Mission Cyrus One és Two széria stílusát és megjelenését tökéletesen utánzó retro kinézet.
Miközben belül egy modern készülék mindkettő, és a csúcs kivitelük nemcsak dac-ot, de már streamert is tartalmaz, miközben még ott figyel bennük az MM phono, meg a fülhallgató kimenet is.
Hogy a hangban mennyi a kompromisszum, azt most engedjük el, egyébként a tesztek szerint egyik sem kiemelkedő, de semelyik belső komponens sem gagyi miközben az áruk - főleg ha az egyenkénti komponensek, és az ahhoz tartozó KÁBELEK árát is hozzáadjuk - egészen megfizethető.
Vagy mondok mást: nemrég egy fórumtársnál volt alkalmam röviden meghallgatni az új Marantz 40n erősítőt, ami szintén dac + streamer (HEOL rendszerű). Azt kell mondjam, abban a hangban (KEF nagymonitorokkal) már semmi kompromisszum nem volt, és a minőségi komponens hifi áraihoz képest ez sem tragikus. Kábel pedig kell hozzá egy jó táp, egy jó LAN és egy jó hf kábel. Ez utóbbi pl jelen esetben egy diy Canare volt, igen jó hangot produkálva.
Ezzel szemben nálam most van: erősítő + dac + streamer + ehhez lineáris táp + lineáris táp a ruterhez. Dobozok és kábelek erdeje. OK, még befér a szekrény mögé, de már unom. Azt meg pláne, hogy ha BÁRMELYIK ponton belenyúlok a sorba, borul a felépített hangkép, lehet kezdeni újra.
Nem véletlen, hogy a mai erősítőkben mára szinte mindenhol alap a dac kártya, de lassan a streamer kártya is, és ezekből vehetsz 200+ ezerért és 2mFt-ért is amilyet akarsz, és amire van pénzed.
Vessetek a mókusok elé, de nekem ez tetszik. Nyilván öregszem, de nincs már igényem arra, hogy komponenseket cserélgessek, sőt egyre jobban unom. Ezért szimpatikus nekem ez az irány, ami az erősítők szolgáltatásaiban jelentkezik, és vélhetően a piac is elfogadja (sőt igényli), másképp a gyártók nem erre állnának át egyre inkább.
Tegyük hozzá, ebben biztosan közrejátszik, hogy a streaming első számú forrássá lépett elő nálam, LP-t és CD-t olyan rég hallgattam, hogy az LP szíját le kellett vennem, mert állásában elporladt (!) a CD lejátszóm belső szíjai detto
De ezt már itt nem akarom kifejteni, eddig szerintem sikerült a ontopic maradnom, a többi viszont már egyértelműen az álatános hifizős topicba való.