Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Sztereó erősítők

Indy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1633

Re: Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: Indy »

dixie-chicken írta:
2023.09.05., kedd 11:30
több példányom is volt az A1-böl,újonan vásárolt UK-bol.,olyan 170 font volt az export ára,volt olyan ahol a feliratozás "British Fidelity" volt és nem MF...alapjáraton ha jól van(volt) rendszerbe illesztve,és ha a nemamplifikált zenei irányvonalon voltál,szépen el lehetett zenélgetni vele...
Kezdetben Epos, majd Royd dobozra kötöttem rá, amit tudott, azt nagyon jól csinálta, én seggre estem tőle. :smile53: Nem biztos hogy ma is tetszene...

Sokkal jobb erősítő szerintem mint a későbbi Electra E10, mert az A1 hangjának van teste, az E10 nekem vékonyka volt. Súlytalan.
Indulj el egy úton, én is egy másikon...

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2782

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

Snipi írta:
2023.09.05., kedd 10:09
fererencz írta:
2023.09.05., kedd 09:58
tunerman írta:
2023.09.05., kedd 09:22

Egy kis elvi segítség a végfok kapcsolástechnikájához :smile29:
Egy sima 2 tranzisztoros alapkapcsolás push pull üzemmódban kivitelezve, átlagos alkatrészbázissal "A" osztályba állítva.
Semmi oka nincs arra, hogy "jól szóljon", dehát a minimál technikát + "A" osztályt nem lehetett még most sem leírni :smile53:
TJ.
Azt nem írtam, hogy ezt túl is kellene lépni, csak azt, hogy a név + fíling dolgon kívül szvsz nem sokat adtak hozzá, a relatíve 3x-os árért cserébe.

Egyébként, állítólag a 70-100 éves technikai színvonalon is bőven elvagyunk. Lásd csöves erősítők.
https://audiosciencereview.com/forum/in ... nts.44020/
Télleg nem azé ... Nekem MF1-esem nem volt A osztályúból, de egy Hiraga igen. (Valamelyik Hifi magazinban talán 1986, mert azt írta "20 éves fiam és akkor voltam annyi" apám írt is róla ... ) Aztán lett egy csöves utána. És volt csodálkozás ... :D

eredeti Hiraga volt,vagy vlmilyen klonedó ?...az A1-est is klónozzák,akkárcsak a Pass féle F,M vagy SIT-eket,a végeredmények lehetnek akkár jobbak is mint az eredetik,csak az ritka mint a fehér holló... ;)
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Musical Fidelity M6Si,Soulnote E-1,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2782

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

Indy írta:
2023.09.05., kedd 08:34
fererencz írta:
2023.09.05., kedd 08:17
A nosztalgia ára: 189 GBP 1985-ben (mai árfolyamon 557 GBP), 1499 GBP 2023-ban.

https://www.av-online.hu/hifi/musical-f ... teszt_4094
1985-ben, az MF egy második termékes cég volt, vagyis kezdő a piacon, szerintem ezért volt az ár annyi, amennyi. Most már komoly szereplő, a név pedig kötelez. :)

Nekem ez volt anno az első audiophile erősítőm, ami szerintem már a highend alját is karcolgatta, e nélkül lehet hogy nem merültem volna el mélyebben ebben a szép hobbiban. :smile29:
több példányom is volt az A1-böl,újonan vásárolt UK-bol.,olyan 170 font volt az export ára,volt olyan ahol a feliratozás "British Fidelity" volt és nem MF...alapjáraton ha jól van(volt) rendszerbe illesztve,és ha a nemamplifikált zenei irányvonalon voltál,szépen el lehetett zenélgetni vele...emlékszem az első példányomat,egy nyúzótesztre vittem el akkori hifistákhoz,egy ESL63 lett rákötve...túlélte :D ,ahogyan mondjuk egy KEF 105/2-est is.....amikor az A1 megjelent,az MF már "térképen volt"..'82 "The Preamp",és a hozzátartozó elsőgenerációs "Dr.Thomas" végfok...aztán volt nekik egy "Synthesis" névre hallgató integráltjuk:

https://en.wikipedia.org/wiki/Musical_Fidelity

Az A1 végul is Tim De Paravicini tervezés...

https://zstereo.co.uk/2013/03/17/musical-fidelity-a1/

:smile49:
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Musical Fidelity M6Si,Soulnote E-1,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 647

Hozzászólás Szerző: Snipi »

fererencz írta:
2023.09.05., kedd 09:58
tunerman írta:

Egy sima 2 tranzisztoros alapkapcsolás push pull üzemmódban kivitelezve, átlagos alkatrészbázissal "A" osztályba állítva.
Semmi oka nincs arra, hogy "jól szóljon", dehát a minimál technikát + "A" osztályt nem lehetett még most sem leírni :smile53:
TJ.
Azt nem írtam, hogy ezt túl is kellene lépni, csak azt, hogy a név + fíling dolgon kívül szvsz nem sokat adtak hozzá, a relatíve 3x-os árért cserébe.

Egyébként, állítólag a 70-100 éves technikai színvonalon is bőven elvagyunk. Lásd csöves erősítők.
Télleg nem azé ... Nekem MF1-esem nem volt A osztályúból, de egy Hiraga igen. (Valamelyik Hifi magazinban talán 1986, mert azt írta "20 éves fiam és akkor voltam annyi" apám írt is róla ... ) Aztán lett egy csöves utána. És volt csodálkozás ... :D

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 915

Hozzászólás Szerző: fererencz »

tunerman írta:

TJ.

Nem szotkam hibázni.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3101

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Az eredeti MF A1 elvi kapcsolása.
Csatolmányok
musical-fidelity A1 amplifier schematic.pdf
(19.43 KiB) Letöltve 187 alkalommal.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3101

Hozzászólás Szerző: tunerman »

fererencz írta:
2023.09.05., kedd 08:50
Indy írta:

1985-ben, az MF egy második termékes cég volt, vagyis kezdő a piacon, szerintem ezért volt az ár annyi, amennyi. Most már komoly szereplő, a név pedig kötelez. :)

Nekem ez volt anno az első audiophile erősítőm, ami szerintem már a highend alját is karcolgatta, e nélkül lehet hogy nem merültem volna el mélyebben ebben a szép hobbiban. :smile29:
Ezzel végül is azt erősítetted meg, hogy az érzést kell megfizetni (nosztalgia, név). :rolleyes:

Azért ránézésre nem nagyon lépték túl a majd' 40 éves technikai színvonalat. :D
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

Indy írta:

Ezzel végül is azt erősítetted meg, hogy az érzést kell megfizetni (nosztalgia, név). :rolleyes:

Azért ránézésre nem nagyon lépték túl a majd' 40 éves technikai színvonalat. :D
Nem szotkam hibázni.

Indy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1633

Hozzászólás Szerző: Indy »

fererencz írta:
2023.09.05., kedd 08:17

Indulj el egy úton, én is egy másikon...

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

Nem szotkam hibázni.

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 357

Hozzászólás Szerző: pjm »

Az aktív dobozokban is van erősítő.. :rolleyes:

De igen, részemről is befejeztem.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1507

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Ez már tényleg nem tartozik ide - mindjárt kikapunk - a részemről be is fejezem evvel a kérdést.
Nem csak kevesebben hifiznek, hanem / majdnem / mindent kevesebben csinálnak.
Kevesebben olvasnak, kevesebben tévéznek, kevesebben hifiznek, igen.
Megy helyette éjjel - nappal a telefon nyomkodása és a telefonon zenehallgatás.
Meg is bolondulnék... :smile51:
Általában a hifiről folytassuk, ha van mit.

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó

Rock60 írta:
2023.08.21., hétf. 10:19
pjm írta:
2023.08.21., hétf. 10:02

"80 - as évek közepes hifi-torony szintnek tűnik"
Köszömöm, hogy alátámasztottad a mondandóm.
Számold ki, mindezt egy kisebb fizetés feléből. Vagy egy olcsóbb telefon árából. Egy közepes hifi akkor hány havi fizetés lett volna? És hidd el, van feljebb.
De a legtöbb embernek nem is kell feljebb.... Érted....
Nem peoratív értelemben mondtam a hifi-tornyot, csak hogy kb. ilyennek tűnt a laptopon. / Ami persze nem jelent semmit, élőben már lehet, hogy mást mondanék./
Ez nyílván sokkal kevesebb pénz, mint régen a torony.
Egy 80 - as évekbeli Pioneer, Sony, vagy Technics torony egy évi fizu volt kb.
Nem túlzottan beszélünk el egymás mellett, vagy egyáltalán nem. Én azt mondom, hogy ez egy példa arra, ha valaki azt akarja, hogy élvezhetően megszólaljon neki valami a Pl a TV mellett, és nem szán rá hifi mértékkel sokat, de annyira hétköznapi értékrendben mégsem filléres. Van minden szükséges bemenete, távirányítója és hifi érzete van. Jó ránézni. Szerintem ez egy jó irány, persze nem a hithű ódiofüleknek, de egy olyan piaci rész ami elégedettséggel tölthet el sokakat, másokat elindíthat egy úton. ;)

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

pjm írta:
2023.08.21., hétf. 10:02

Számold ki, mindezt egy kisebb fizetés feléből. Vagy egy olcsóbb telefon árából. Egy közepes hifi akkor hány havi fizetés lett volna? És hidd el, van feljebb.
Nem peoratív értelemben mondtam a hifi-tornyot, csak hogy kb. ilyennek tűnt a laptopon. / Ami persze nem jelent semmit, élőben már lehet, hogy mást mondanék./
Ez nyílván sokkal kevesebb pénz, mint régen a torony.
Egy 80 - as évekbeli Pioneer, Sony, vagy Technics torony egy évi fizu volt kb.

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó

tottyi írta:
2023.08.21., hétf. 10:00
pjm írta:
2023.08.21., hétf. 09:07
Én ha most kezdeném valami egybekütyü lenne aktív dobozokkal és kész. De lehet, hogy még így is meg fogom lépni.

S ezt csak úgy itt hagyom a viszolygóknak. ATC SCM 50 aktív vs passzív... ráadásul a passzív is a saját ATC erősítővel hajtva. Előtte egy Chord DAC és jó.

https://www.youtube.com/watch?v=Ms0WLy7 ... fectSystem
Nekem egesz jol bejottek az aktiv dobozok. :rolleyes:
Ez is csak egy út a sok közül. :smile32:

S ha tetszik, akkor még jó is, örülünk! :smile32:

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó

Rock60 írta:
2023.08.21., hétf. 09:52
Megnéztem, meghallgattam. Biztos jó valamennyire.
Nyilván laptopról nem jön le, de ez nekem olyan 80 - as évek közepes hifi-torony szintnek tűnik.
Ami számomra piros pont, hogy figyeltek a szimmetriára. / Jobbos-balos./
Sok prémium gyártó régebben és még ma is az asszimetrikus felépítésű dobozaiból két egyformát adott, ahelyett, hogy tükörszimmetrikus lett volna a pár.

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 938

Hozzászólás Szerző: tottyi »

pjm írta:
Én ha most kezdeném valami egybekütyü lenne aktív dobozokkal és kész. De lehet, hogy még így is meg fogom lépni.

S ezt csak úgy itt hagyom a viszolygóknak. ATC SCM 50 aktív vs passzív... ráadásul a passzív is a saját ATC erősítővel hajtva. Előtte egy Chord DAC és jó.

Nekem egesz jol bejottek az aktiv dobozok. :rolleyes:
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - WW Platinum Eclipse 8 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó

mishow írta:
2023.08.21., hétf. 09:44
Gyanítom, mi azért tudjuk/tudnánk ezt könnyen megtenni, mert - együtt és külön is - alaposan "kihifiztük" már magunkat.
Lássuk be, azért ezt az utat be kellett járni ahhoz, hogy most tudjuk, mire van/lenne igazán szükségünk, és mit tudunk ma már könnyű szívvel elengedni.
Sokka többet is hifizhettem volna, de így is rájöttem, hogy körbejár az ember egy idő után. Megtapasztalsz ezt is, azt is, aztán ami addig alap volt megborul stb. Plusz van jobb időtöltésem is mint árulgatni és vásárolgatni... gondolkodik.gif

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Megnéztem, meghallgattam. Biztos jó valamennyire.
Nyilván laptopról nem jön le, de ez nekem olyan 80 - as évek közepes hifi-torony szintnek tűnik.
Ami számomra piros pont, hogy figyeltek a szimmetriára. / Jobbos-balos./
Sok prémium gyártó régebben és még ma is az asszimetrikus felépítésű dobozaiból két egyformát adott, ahelyett, hogy tükörszimmetrikus lett volna a pár.

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2629

Hozzászólás Szerző: mishow »

pjm írta:
Én ha most kezdeném valami egybekütyü lenne aktív dobozokkal és kész.
Nálam meg, ha most kezdeném, valami egybekütyü erősítő passzív dobozokkal és kész. A lényeg ugyanaz! :rolleyes: ;)
Persze ehhez le kell mondani a hifizésről
Le bizony! :smile53:
Gyanítom, mi azért tudjuk/tudnánk ezt könnyen megtenni, mert - együtt és külön is - alaposan "kihifiztük" már magunkat.
Lássuk be, azért ezt az utat be kellett járni ahhoz, hogy most tudjuk, mire van/lenne igazán szükségünk, és mit tudunk ma már könnyű szívvel elengedni.
A mai generációnak viszont (látom a családban a harmincéveseken) már nincs mit elengednie, hiszen eleve nincs is ilyen igénye, csak szóljon a zene normálisan és kész. Pedig én próbálkoztam, elhihetitek ... :smile29:

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó

Rock60 írta:
2023.08.20., vas. 20:45
Mindig lesz egy olyan szintje a komponensekből összerakott hifinek, ami fölé nő az egybeherkentyűknek.
Ezért mindig lesz mivel kütyüzni, erről gondoskodni fog a piac, és a termék-manadgerek.
Szerintem.
Az eleje igaz, a második fele meg egy olyan dolog, hogy egyre szélesebb téren jelennek meg a mindent is tudó eszközök, mert rájöttek, hogy ez is egy marketing eszköz. Nem mindenki akar kütyüzni, és aki nem, az is hatalmas piac, tehát ezt a rést is be kell foltozni.

Már vannak olyan aktív dobozok, amik analóg, digitális és Bluetooth bemenetekkel is rendelkeznek, leteszed pl a TV mellé és mindened van ami kellhet. Ez bizony azoknak, akik nem műszaki szemmel nézik ezt, csak hallgatni akarják zenéjüket/filmjüket bizony egyszerű megoldás, nem akarnak kötögetni, nem is tudnak. A kábelek rosszul néznek ki, az meg, hogy emellett a saját árában még jól is szól szinte már másodlagos.
A világ nagy tömege nem a hifizés és a kütyüzés felé tart, hanem a kényelem felé.

Nézd meg például ezt:

https://www.arukereso.hu/aktiv-hangfal- ... mek-leiras

Annyira nem rossz ez, 140 ezerből bármely hifi boltban kapnál egy kábelt kb. Itt meg egy működő rendszer, ami szerintem azért nem teljesen élvezhetetlen. Sőt, filmek, zúzósabb zene mellé még teste is van.

https://www.youtube.com/watch?v=QRyb01y ... DIO.review

Persze élőben tuti jobb, de így is lejön, hogy ez már nem annyira kacat.

Lehet ezt nem szeretni, de ez is egy piaci szegnens. És jó, hogy fejlődik. Szerintem.

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó

mishow írta:
2023.08.21., hétf. 08:43
Szerintem a tendenciát jól mutatja a Mission 778x és az ÚJ Cyrus One sorozat megjelenése.
Ezek a készülékek láthatóan a mi régivágású hifis nemzedékünk nosztalgia faktorához szólnak, nem véletlen a "Menő Manó" egykori Mission Cyrus One és Two széria stílusát és megjelenését tökéletesen utánzó retro kinézet.
Miközben belül egy modern készülék mindkettő, és a csúcs kivitelük nemcsak dac-ot, de már streamert is tartalmaz, miközben még ott figyel bennük az MM phono, meg a fülhallgató kimenet is.
Hogy a hangban mennyi a kompromisszum, azt most engedjük el, egyébként a tesztek szerint egyik sem kiemelkedő, de semelyik belső komponens sem gagyi miközben az áruk - főleg ha az egyenkénti komponensek, és az ahhoz tartozó KÁBELEK árát is hozzáadjuk - egészen megfizethető.
Vagy mondok mást: nemrég egy fórumtársnál volt alkalmam röviden meghallgatni az új Marantz 40n erősítőt, ami szintén dac + streamer (HEOL rendszerű). Azt kell mondjam, abban a hangban (KEF nagymonitorokkal) már semmi kompromisszum nem volt, és a minőségi komponens hifi áraihoz képest ez sem tragikus. Kábel pedig kell hozzá egy jó táp, egy jó LAN és egy jó hf kábel. Ez utóbbi pl jelen esetben egy diy Canare volt, igen jó hangot produkálva.
Ezzel szemben nálam most van: erősítő + dac + streamer + ehhez lineáris táp + lineáris táp a ruterhez. Dobozok és kábelek erdeje. OK, még befér a szekrény mögé, de már unom. Azt meg pláne, hogy ha BÁRMELYIK ponton belenyúlok a sorba, borul a felépített hangkép, lehet kezdeni újra.
Nem véletlen, hogy a mai erősítőkben mára szinte mindenhol alap a dac kártya, de lassan a streamer kártya is, és ezekből vehetsz 200+ ezerért és 2mFt-ért is amilyet akarsz, és amire van pénzed.

Vessetek a mókusok elé, de nekem ez tetszik. Nyilván öregszem, de nincs már igényem arra, hogy komponenseket cserélgessek, sőt egyre jobban unom. Ezért szimpatikus nekem ez az irány, ami az erősítők szolgáltatásaiban jelentkezik, és vélhetően a piac is elfogadja (sőt igényli), másképp a gyártók nem erre állnának át egyre inkább.
Tegyük hozzá, ebben biztosan közrejátszik, hogy a streaming első számú forrássá lépett elő nálam, LP-t és CD-t olyan rég hallgattam, hogy az LP szíját le kellett vennem, mert állásában elporladt (!) a CD lejátszóm belső szíjai detto gondolkodik.gif
De ezt már itt nem akarom kifejteni, eddig szerintem sikerült a ontopic maradnom, a többi viszont már egyértelműen az álatános hifizős topicba való. :smile53:
Érdekes amit írsz, mert a régebbi motorosok neveltetése az volt, hogy mindent pakolj egy dobozba. Azóta ez számomra többször borult. Az aktív dobozok igenis tudnak jók lenni. Az egybeépített elektronikák igenis tudnak jók lenni. Ha kiveszed az egyenletből a kábelezést meg az állványokat, és azokat vagy beleteszed az integrált csomagba vagy simán eltöltesz belőle néhány kellemes napot valahol, mindenképp érdemes az örömfaktort lemérni, nem beszélve a hifistáknál sokszor jellemző kiegészítők utáni futkosást (időben, anyagiakban).
Persze ehhez le kell mondani a hifizésről.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Ok, nyílván úgy van, ahogy mondjátok.
Mivel én egyáltalán nem hallgatok stream-ről zenét, nekem ez valahogy kimaradt mint élmény, így ehhez sem viszonyítani, sem viszonyulni nem tudok.
Gondolom, a HEOL rendszer azt jelenti, hogy nincsen kábel. / ? /

Javítanám magam. Nincsen jelentősége, csak a hitelesség kedvéért.
A régi egybe kocka-hifi nem Philips, hanem Siemens volt, A Menő Manóról nekem a Nad ugrott be, nem a Misszió.

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2629

Hozzászólás Szerző: mishow »

Szerintem a tendenciát jól mutatja a Mission 778x és az ÚJ Cyrus One sorozat megjelenése.
Ezek a készülékek láthatóan a mi régivágású hifis nemzedékünk nosztalgia faktorához szólnak, nem véletlen a "Menő Manó" egykori Mission Cyrus One és Two széria stílusát és megjelenését tökéletesen utánzó retro kinézet.
Miközben belül egy modern készülék mindkettő, és a csúcs kivitelük nemcsak dac-ot, de már streamert is tartalmaz, miközben még ott figyel bennük az MM phono, meg a fülhallgató kimenet is.
Hogy a hangban mennyi a kompromisszum, azt most engedjük el, egyébként a tesztek szerint egyik sem kiemelkedő, de semelyik belső komponens sem gagyi miközben az áruk - főleg ha az egyenkénti komponensek, és az ahhoz tartozó KÁBELEK árát is hozzáadjuk - egészen megfizethető.
Vagy mondok mást: nemrég egy fórumtársnál volt alkalmam röviden meghallgatni az új Marantz 40n erősítőt, ami szintén dac + streamer (HEOL rendszerű). Azt kell mondjam, abban a hangban (KEF nagymonitorokkal) már semmi kompromisszum nem volt, és a minőségi komponens hifi áraihoz képest ez sem tragikus. Kábel pedig kell hozzá egy jó táp, egy jó LAN és egy jó hf kábel. Ez utóbbi pl jelen esetben egy diy Canare volt, igen jó hangot produkálva.
Ezzel szemben nálam most van: erősítő + dac + streamer + ehhez lineáris táp + lineáris táp a ruterhez. Dobozok és kábelek erdeje. OK, még befér a szekrény mögé, de már unom. Azt meg pláne, hogy ha BÁRMELYIK ponton belenyúlok a sorba, borul a felépített hangkép, lehet kezdeni újra.
Nem véletlen, hogy a mai erősítőkben mára szinte mindenhol alap a dac kártya, de lassan a streamer kártya is, és ezekből vehetsz 200+ ezerért és 2mFt-ért is amilyet akarsz, és amire van pénzed.

Vessetek a mókusok elé, de nekem ez tetszik. Nyilván öregszem, de nincs már igényem arra, hogy komponenseket cserélgessek, sőt egyre jobban unom. Ezért szimpatikus nekem ez az irány, ami az erősítők szolgáltatásaiban jelentkezik, és vélhetően a piac is elfogadja (sőt igényli), másképp a gyártók nem erre állnának át egyre inkább.
Tegyük hozzá, ebben biztosan közrejátszik, hogy a streaming első számú forrássá lépett elő nálam, LP-t és CD-t olyan rég hallgattam, hogy az LP szíját le kellett vennem, mert állásában elporladt (!) a CD lejátszóm belső szíjai detto gondolkodik.gif
De ezt már itt nem akarom kifejteni, eddig szerintem sikerült a ontopic maradnom, a többi viszont már egyértelműen az álatános hifizős topicba való. :smile53:

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3381

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Rock60 írta:
2023.08.20., vas. 22:30
De, gondolok rá.
Régen is volt egybe-hifi, a mi generációnk minden képviselője ismeri talán a Philips - kockát. Erősítő, tuner és kazettás deck volt egybeépítve.
Feleségbarát volt ? Biztosan.
Rosszul szólt ? Nem, egész jó volt.
Azt hallgatta mindenki ? Nem.
Nyilván annyival hallgatnak ma többen egybe-hifit, amennyivel jobban szól, mint régen.
De, mindig lesznek, akik ezt a szintet felül akarják múlni.

Nem tudom, mi a klasszikus hifizés. Ha az, hogy két hangfalon jó minőségben zenét hallgatunk, akkor most is van ilyen, legfeljebb kisebb a tábor.
Ami meg nem az, az nem hifi. Pl az I-phonba dugott fülhallgatót nem nevezném annak. Ahogy a Sony walkmannról sem gondoltuk anno, hogy hifi.

Régen sem hifizett mindenki.
Volt aki tiki-takizott, volt aki görkorcsolyázott, vagy motorozott.

Pontosan emlékszem, hogy a Videoton Cleopatra, a Tesla NC 440, a Pionner HPM 150 és a CT 506 már milyen kuriózumnak számított.
Az ismerőseim körében már kész csodabogárnak számítottam a Nad-kacsával a T 20- MC 20 - al, Onkyo erősítővel, CT-F 850 - el.
Rendszeresen szerveztem ismerőseim körében elég nagy összejöveteleket, házibulikat, vagy nálam, vagy hoztam-vittem a zenét. A 20 - 25 - ös kompániából egy valakinek volt még hifinek nevezhető holmija.
Ezt csak azért hoztam fel, mert akkor sem úgy volt, hogy mindenki hifizett, boldog, boldogtalan.
Innentől csak ismételni tudnám korábbi magamat...
Igen, az egybehifik ma már lényegesen magasabb minőséget képviselnek, mint egykoron, ezért biztosra veszem, hogy többen tértek át rá a külön komponenses hifiről, mint fordítva.
Az én hifis pályafutásom, a koromnál fogva a 80' évek végén kezdődött, akkor szinte csak külön készülékekből összerakott rendszerek léteztek, mégis, az ismeretségi körömből sokkal többen hifiztek, mint ma. Az akkori Videoton erősítő, Pioneer CT-506, Tesla NC 420, Orion HS 280 rendszeremmel nem tűntem annyira csodabogárnak, mit ma, a mai rendszeremmel. Akkor az ismeretsegi körömből/korosztályomból kb. 15-20-an hifiztek, ez ma 3-ra zsugorodott. Annnak idején a minőségi zenehallgatás = hifizés sokkal inkább magától érthetőső volt, mint ma.
Mind a formatumok, mind az erősítőtechnika annyit fejlődött, hogy ma már az átlag ember hangminőség igényét, nem csak külön komponensekből összeállított rendszerekkel lehet kielégíteni. Szerencsére, ez utóbbira azért még mindig van igény, de már egyre kisebb, és sajnos egyre inkább úri huncutságnak számit.
Magam részéről, én még mindig ebbe a zsugorodó társaságba tartozom, és ez valószínüleg így is marad.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”