Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 391

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: pjm »

fererencz írta:
2023.08.30., szer. 13:21
Na! Mi az, hogy csörömpölés? :rolleyes:
Talán ez sem egyet jelent mindenkinél.
Ha a gyerek pakolja el az edényeket? gondolkodik.gif

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 918

Hozzászólás Szerző: fererencz »

Na! Mi az, hogy csörömpölés? :rolleyes:
Talán ez sem egyet jelent mindenkinél.
Nem szotkam hibázni.

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó

fererencz írta:
2023.08.30., szer. 12:28

Sokat hallgatok különféle rock / metál zenéket, de nem általános.
Szerintem sem.

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó

-CB- írta:
2023.08.30., szer. 12:12
Azé a legtöbb metál csapnivalóan csörömpöl. Tudom, mert a párom is szereti, az előbb említett csapat a kedvence.
Nem leszek ezzel népszerű, nem is tartom magam hithű ódiofülnek, de.

Emlékeim frissítése okán kattintottam párat és a PC-s füles (Focusrite-Beyerdynamic) rendszeren nálam pl a Metallica nem csörömpöl, sőt a teteje kissé konyul. Tény, hogy sok minden fel van tekerve, hangos akar lenni mindenhol, de nem találok csörömpölést. Lehet, hogy egyikünk rossz felvételhez jutott (amúgy tényleg - anno beszerzéseknél sok energiát fektettem, hogy miből kell japán, európai, vagy amerikai, esetleg kanadai). Vagy akusztika...
De pl a System of a Down sem szokott, esetleg csak lassú, kéthangszeres rendszereken. Biztos van ami igen, mint már itt is írtátok, ezekből is van jobb és rosszabb - akarom mondani nekem és rendszeremnek jobban és kevésbé megfelelő felvétel.
Mivel nem vitának, csak gondolkodásra szántam, részemről off...

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

-CB- írta:

Azé a legtöbb metál csapnivalóan csörömpöl. Tudom, mert a párom is szereti, az előbb említett csapat a kedvence.
Sokat hallgatok különféle rock / metál zenéket, de nem általános. Bár lehet, hogy gyakori. Más stílusban is tapasztaltam már hasonlót.
Minden esetre van az a szint, amit már nem tudok tolerálni. Nyilván más körülmények között az a felvétel lehet "jobb", mint megtudtuk.
Nem szotkam hibázni.

-CB-
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1430

Hozzászólás Szerző: -CB- »

tamagaba írta:
2023.08.30., szer. 12:13
-CB- írta:
fererencz írta:
2023.08.30., szer. 12:07

Én is szeretem a zenéjüket, de már nem tudtam elviselni, annyira sok és hangos volt minden hang.
Tekerd fel egy kicsit a mélyet :D
Keresem, de nem találom:-)
Egy ismerős vett most jó áron egy komoly erősítőt, amit azért adtak el, mert nincs rajta Lúdnesz, tehát azé nem szól jól.

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 752
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

-CB- írta:
fererencz írta:
pjm írta:
2023.08.30., szer. 12:03

Nem szégyen az, sokan szeretik.
Én is szeretem a zenéjüket, de már nem tudtam elviselni, annyira sok és hangos volt minden hang.
Tekerd fel egy kicsit a mélyet :D
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme
Deviant Mirage Pro - Chronos Master Virtuoso IV
Adrya Resor Centaury 6 - Bauers & Wilkans Etherium 9 - Griffon Hyperion II

-CB-
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1430

Hozzászólás Szerző: -CB- »

fererencz írta:
pjm írta:
fererencz írta:
2023.08.30., szer. 10:46
Otthon hallgattam aznap én is pár percig, először és utoljára, pedig talán tetszene is...

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

pjm írta:
fererencz írta:
Otthon hallgattam aznap én is pár percig, először és utoljára, pedig talán tetszene is...
Nem szotkam hibázni.

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó

fererencz írta:

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

fapaci írta:
2023.08.30., szer. 10:29
Tehát a problémára a hangerőgomb nem ad megoldást.
Jogos lehet, és meggyőző, amit írsz. Ezek szerint fontos pontokat (pontos okokat) nem érintett a videó, bár nem az volt a lenyeg. Kompromisszum, aminek ára van, és a tömegnek kedveznek. Áodiofíl kevés van, viszonylag, de zaj egyre több.

Jött valami új Mötallika album, amit a kollégák irodai körülmények között 2.1 Géniusz vackon lelkesen hallgattak, élveztek. Otthon hallgattam aznap én is pár percig, először és utoljára, pedig talán tetszene is...
Nem szotkam hibázni.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11475
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

fapaci írta:
2023.08.30., szer. 10:29
fererencz írta:
2023.08.30., szer. 09:35
Nekem nem az jött le, hogy a digitális technikát, vagy a hangmérnököket hibáztatja, inkább pl a kiadót, aki megköveteli, hogy a végeredmény "jó nagyot szóljon", legyen ennek bármi is az ára.
Próbáljuk elképzelni, hogy egy cégnek (kiadó) van egy kurrens terméke (zenei felvétel), amiből szeretne sokat eladni, de mindent elkövet "bármi áron", hogy a vásárlói elégedetlenek legyenek vele. Mi oka lenne a kiadónak elrontania a saját kiadványait?
Sőt, a végén arról szól, miért ne lehetne digitális oldalon is a szerencsétlen felhasználóra és a hangerőtekerentyűre bízni a megfelelő hangerőt (hogy ne menjen esetlegesen a minőség rovására), mint általában vinyl esetén?
Mert nem a zenei műsor hangereje az indító probléma, hanem az egyre zajosabb környezet miatt beszűkült dinamika tartomány. Az 1950-es évek óta átlagosan 8-10 dB-lel nőtt az emberi környezet zajszintje, miközben a hangosabb zajok elleni védettségünk nem lett erősebb, sőt sokkal többeknek van halláskárosultságuk. Folyamatosan szűkül az a dinamika tartomány, ami befér a háttérzaj és a komforthatárunk, fájdalomküszöbünk. Ez csendes környezetben 50-60 dB, tipikus nagyvárosi lakótérben 30-45 dB, utcán, tömegközlekedésen, autóban 10-20 dB. Az értékeket tovább csökkenti, hogy az otthoni kommersz lejátszó rendszereink nem képesek akármekkora hangnyomást létrehozni magas torzítás és meghibásodás nélkül, de a családtagjaink és szomszédaink jogai is korlátozzák a tartományt.

Ha zajos környezetben hallgatsz nagy dinamika átfogású felvételeket, a műsor nagy részéről lemaradsz, a halkabb történéseket (pl. térhangok, al/felharmonikusok) nem fogod érzékelni, mert a háttérzajszint alatt lesznek, az agyad nem képes őket kiválogatni a zajból. Ha pedig feltekered a hangerőt, a hangosabb részek fájdalmasak lesznek, a komfortos tartományon kívül esnek számodra, vagy a környezeted számára, bónuszként kivégzed a hangsugárzóidat és a füledet. Tehát a problémára a hangerőgomb nem ad megoldást.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

fererencz írta:
2023.08.30., szer. 09:35
Nekem nem az jött le, hogy a digitális technikát, vagy a hangmérnököket hibáztatja, inkább pl a kiadót, aki megköveteli, hogy a végeredmény "jó nagyot szóljon", legyen ennek bármi is az ára.
Próbáljuk elképzelni, hogy egy cégnek (kiadó) van egy kurrens terméke (zenei felvétel), amiből szeretne sokat eladni, de mindent elkövet, hogy a vásárlói elégedetlenek legyenek vele. Mi oka lenne a kiadónak elrontania a saját kiadványait?
Sőt, a végén arról szól, miért ne lehetne digitális oldalon is a szerencsétlen felhasználóra és a hangerőtekerentyűre bízni a megfelelő hangerőt (hogy ne menjen esetlegesen a minőség rovására), mint általában vinyl esetén?
Mert nem a zenei műsor hangereje az indító probléma, hanem az egyre zajosabb környezet miatt beszűkült dinamika tartomány. Az 1950-es évek óta átlagosan 8-10 dB-lel nőtt az emberi környezet zajszintje, miközben a hangosabb zajok elleni védettségünk nem lett erősebb, sőt sokkal többeknek van halláskárosultságuk. Folyamatosan szűkül az a dinamika tartomány, ami befér a háttérzaj és a komforthatárunk, fájdalomküszöbünk. Ez csendes környezetben 50-60 dB, tipikus nagyvárosi lakótérben 30-45 dB, utcán, tömegközlekedésen, autóban 10-20 dB. Az értékeket tovább csökkenti, hogy az otthoni kommersz lejátszó rendszereink nem képesek akármekkora hangnyomást létrehozni magas torzítás és meghibásodás nélkül, de a családtagjaink és szomszédaink jogai is korlátozzák a tartományt.

Ha zajos környezetben hallgatsz nagy dinamika átfogású felvételeket, a műsor nagy részéről lemaradsz, a halkabb történéseket (pl. térhangok, al/felharmonikusok) nem fogod érzékelni, mert a háttérzajszint alatt lesznek, az agyad nem képes őket kiválogatni a zajból. Ha pedig feltekered a hangerőt, a hangosabb részek fájdalmasak lesznek, a komfortos tartományon kívül esnek számodra, vagy a környezeted számára, bónuszként kivégzed a hangsugárzóidat és a füledet. Tehát a problémára a hangerőgomb nem ad megoldást.

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6676

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

fererencz írta:
2023.08.30., szer. 09:38
tonee73 írta:
2023.08.30., szer. 09:33

Ismét sikerült bedobni egy agyonrágott gumicsontot, immáron 665.-ik alkalommal, remélem nem ugaranak rá sokan ismét.
Ilyen alapon itt minden gumicsont. De elnézést akkor!
Nekem új volt ez a megközelítés a témában, segített kicsit a megértésében. Nem állást foglaltam, vagy bedobtam egy szubjektív látomást, úgy gondolom. Majd próbálok érdekesebb dolgot, vagy semmit előhozni.
Nem éppen minden, de ezt a témát és az ezt követő vitát / kat már párszor elolvashattuk.
Nem is mondtam, hogy állást foglaltál, de nemsokára megjelennek majd akik fognak (a végére szinte már anyázásba fajulóan, sajnos).
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

tonee73 írta:
2023.08.30., szer. 09:33

Ismét sikerült bedobni egy agyonrágott gumicsontot, immáron 665.-ik alkalommal, remélem nem ugaranak rá sokan ismét.
Ilyen alapon itt minden gumicsont. De elnézést akkor!
Nekem új volt ez a megközelítés a témában, segített kicsit a megértésében. Nem állást foglaltam, vagy bedobtam egy szubjektív látomást, úgy gondolom. Majd próbálok érdekesebb dolgot, vagy semmit előhozni.
Nem szotkam hibázni.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

fapaci írta:
2023.08.30., szer. 09:27

Kik és milyen céllal rontják el, illetve mi az eredeti elképzelés?

Az előző videó még érdekes lehetett sokaknak, de ez már inkább a szokásos hifista hiedelmeket sorolja, szakmázásnak nem sok nyomát hallom benne. A loudness problémát a digitális technikára kenni és azzal ellenpontozni, hogy mindenkinek van hangerő gombja, inkább vicces, mint szakmai. Az már csak hab a sütin, hogy az elkövető számos másik videóban magyarázza, miként kell szénné komprimálni az énes sávokat.
Szakmailag sajnos nem értek hozzá, nem tudom minősíteni a videókat, csak mint laikus.
Nekem nem az jött le, hogy a digitális technikát, vagy a hangmérnököket hibáztatja, inkább pl a kiadót, aki megköveteli, hogy a végeredmény "jó nagyot szóljon", legyen ennek bármi is az ára. Sőt, a végén arról szól, miért ne lehetne digitális oldalon is a szerencsétlen felhasználóra és a hangerőtekerentyűre bízni a megfelelő hangerőt (hogy ne menjen esetlegesen a minőség rovására), mint általában vinyl esetén?
Nem szotkam hibázni.

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6676

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

fererencz írta:
2023.08.30., szer. 08:49
Elnézést, de nekem nagyon tetszik ez a csatorna, hoztam is ide még egy videót. Téma volt itt, vinyl, vagy a digitális a "jobb"?
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

fererencz írta:
2023.08.30., szer. 08:49
... kevésbé tudják "elrontani" a végeredményt, az eredeti elképzeléshez képest. Az utolsó mondatok tanulságosak viszont. Meg egyébként is, a többi videóban is sok jó gondolat van, a szakmázáson túl.
Kik és milyen céllal "rontják el", illetve mi az az eredeti elképzelés?

Az előző videó még érdekes lehetett sokaknak, de ez már inkább a szokásos hifista hiedelmeket sorolja és növeli a felesleges feszültséget. A loudness problémát a digitális technikára kenni és azzal ellenpontozni, hogy mindenkinek van hangerő gombja, inkább vicces, mint szakmai, bár lehet, hogy a humorista szakmára gondoltál. Az már csak hab a sütin, hogy az elkövető számos másik videóban magyarázza, miként kell szénné komprimálni az énes sávokat.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Luxor Audio 2023.08.30., szer. 09:36-kor.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

Valamint belegondolva, tényleg találkoztam streamelt zeneszámokkal, amik idegesítőek, furán hangosak voltak. Bosszantó ez, valóban. Buta kiadók!! :rolleyes:
Nem szotkam hibázni.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

Elnézést, de nekem nagyon tetszik ez a csatorna, hoztam is ide még egy videót. Téma volt itt, vinyl, vagy a digitális a "jobb"?
Nos, egy lehetséges, de jónak tűnő magyarázatot ad arra, miért szeretik sokan a fekete lemezeket. Én is a digitális mellett érveltem, azonos keverést, masterelést feltételezve, de itt van a kutya elásva! Vinyl esetén nincs akkora tér a módosításra, a hangerő érzetének növelésére, így kevésbé tudják "elrontani" a végeredményt, az eredeti elképzeléshez képest. Az utolsó mondatok tanulságosak viszont. Meg egyébként is, a többi videóban is sok jó gondolat van, a szakmázáson túl.

youtu.be/UzSmUEWknRU
Nem szotkam hibázni.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1567

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Ok, ez egy példa.
Nyilván szerepet játszott ebben az MQA - sztoriban a permanens agymosás.
Én, amikor először kezdtem érdeklődni a dacok iránt, megkérdeztem a tapasztaltabbakat erről a kérdésről.
Az ötödik dac van azóta nálam, egyik sem tudta az MQA - T...

Persze, hogy ki mit milyen meggondolatlanul hajszol, az talán kor és tapasztalat kérdése is.
Aki régóta benne van bármilyen hobbiban, azt nehezebb megvezetni.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Rock60 írta:
2023.08.29., kedd 10:57
Szerintem nincsen olyan ember, aki a nem érzékelhető dolgokat hajszolja.
Ahhhhh.... Melyik bolygón töltöd napjaidat? Pl. mutass nekem egy embert, aki korrekt összevetés során valaha is hallotta az MQA hangzási előnyét! Én nem tudok ilyen személyről, ennek ellenére rengetegen úgy választanak lejátszót, D/A konvertert, hogy MQA-t mindenképpen tudjon.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

Rock60 írta:
2023.08.29., kedd 10:57
fererencz írta:
2023.08.29., kedd 08:08

A másik oldala meg az eleje a videónak: olyan apró eltéréseket hajszolunk, aminek a többszörösét sem vagyunk képesek magabiztosan érzékelni.
Nem tudom, mire gondolhat a költő. gondolkodik.gif
Én pl. nem hajszoltam még olyasmit, amit ne tudnék érzékelni.
Más igen ?
Amig nem hallottam, hogy az egyik bizti másképpen szól, mint a másik, vagy az egyik IEC dugónak más a hangja, mint akár a más bevonatú márkatársáé, addig eszembe sem jutott, hogy foglalkozzak a kérdéssel.
Hogy a digit coax kábelről ne is beszéljek. :D

Szóval, mire gondolhatott a költő ?
Fogalmam sincs, milyen hatásai vannak ezeknek hangilag, de ha jelentős, akkor nem ezekre a dolgokra gondolt a költő. Szimplán csak a valósan <1dB változásra gondoltam, nem keverve más jellegű változásokkal.

Helyesen tovább is lehet gondolni (akár akusztika), vagy helyette félre vinni, amit irtam.
Nem szotkam hibázni.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1567

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

fererencz írta:
2023.08.29., kedd 08:08

A másik oldala meg az eleje a videónak: olyan apró eltéréseket hajszolunk, aminek a többszörösét sem vagyunk képesek magabiztosan érzékelni.
Nem tudom, mire gondolhat a költő. gondolkodik.gif
Én pl. nem hajszoltam még olyasmit, amit ne tudnék érzékelni.
Más igen ?
Amig nem hallottam, hogy az egyik bizti másképpen szól, mint a másik, vagy az egyik IEC dugónak más a hangja, mint akár a más bevonatú márkatársáé, addig eszembe sem jutott, hogy foglalkozzak a kérdéssel.
Hogy a digit coax kábelről ne is beszéljek. :D

Szóval, mire gondolhatott a költő ?

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6531

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

SoundMania írta:
2023.08.29., kedd 08:46
Az sem mindegy milyen "paraméterekről" van szó! Hogy méred pl a zeneiségét[...]
Fején talált szög :D

A "zeneiség" illetve a "zenei" jelző - ha valamiféle hangzásminsőég-jellemzőként használod - egy teljesen szubjektív megfoghatatlan valami. Amint leírtad, tíz olvasó tízféle "jellemzőt" fog mögé képzelni.
Ha pedig megkérdem, hogy mit értesz zeneiség alatt, akkor csak további megfoghatatlan szubjektív "paraméterekkel" tudod körülírni.

Szerintem eufemizmusa a "személyes tetszésindex"-nek (ami szintén nagyon szubjektív, de legalább nem megfoghatatlan).
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”