És akkor most gondoljunk az akusztikai problémák által létrehozott 20-30 dB-es eltérésekre!
A dinamika az egyik leginkább félreértelmezett paraméter a HiFi-ben, sokan a hangminőséggel azonosítják a hangfelvételek esetén, lásd DR listák...

És akkor most gondoljunk az akusztikai problémák által létrehozott 20-30 dB-es eltérésekre!

Az sem mindegy milyen "paraméterekről" van szó! Hogy méred pl a zeneiségét, vagy a hangzás símaságát ? Sokféle oldalról meg lehet közelíteni a "paramétereket" ! :)fererencz írta: ↑2023.08.29., kedd 08:08Lehet, hogy valamit benézek, rosszul értelmezek, de nekem az, hogy már ez a 20dB környéki hangerő különbség is hatalmas, és ennek a sokkal többszörösét is kevésnek gondoljuk, ha forrasról, készülékről van szó.
A másik oldala meg az eleje a videónak: olyan apró eltéréseket hajszolunk, aminek a többszörösét sem vagyunk képesek magabiztosan érzékelni.
Ott van, Andre Previn alatt megtalálod.white-tiger írta: ↑2023.08.29., kedd 07:43A Tidalon is fent van? Ha nem és van onnan is ötlet, meghallgatnám ...alto írta: ↑2023.08.24., csüt. 20:11Itt összeszedtem pár tesztelésre alkalmas zenét: https://www.bartimexaudio.hu/blog/17-tu ... elo-zenek
De például nagyon jó a színpadképhez André Previn és Bécsi Filharmonikusok Also sprach Zarathustra felvétele (Telarc). Az elején az üstdobnak a bal hátsó sarokból kell szólnia, mélyen, jóval hangfalak síkja mögött. Sokan ezt az Űrodüsszeia 2001 filmzenéjeként ismerik, de hát Richard Strauss eredetileg nem ahhoz írta.![]()

Lehet, hogy valamit benézek, rosszul értelmezek, de nekem az, hogy már ez a 20dB környéki hangerő különbség is hatalmas, és ennek a sokkal többszörösét is kevésnek gondoljuk, ha forrasról, készülékről van szó.

Számodra mi derült ki belőle?

A Tidalon is fent van? Ha nem és van onnan is ötlet, meghallgatnám ...alto írta: ↑2023.08.24., csüt. 20:11Itt összeszedtem pár tesztelésre alkalmas zenét: https://www.bartimexaudio.hu/blog/17-tu ... elo-zenek
De például nagyon jó a színpadképhez André Previn és Bécsi Filharmonikusok Also sprach Zarathustra felvétele (Telarc). Az elején az üstdobnak a bal hátsó sarokból kell szólnia, mélyen, jóval hangfalak síkja mögött. Sokan ezt az Űrodüsszeia 2001 filmzenéjeként ismerik, de hát Richard Strauss eredetileg nem ahhoz írta.![]()

Otthoni zenehallgatás közben a teljes rendszer produkcióját élvezzük, a végeredményben minden esetben benne van a hangsugárzóink elektroakusztikai, a szobánk akusztikai hatása és a saját képességeink is, ezért nem csak az elektromos jel hibátlan feldolgozása a feladat. Hogy az akusztikának mekkora jelentősége van, azt mindenki megtapasztalta, aki valaha is másik helyiségbe költöztette a rendszerét, vagy átbútorozta a szobáját, vagy csak nyitott füllel mozog a világban.cables írta: ↑2023.08.27., vas. 09:50Amíg nem nagyon jó a hangjel reprodukálása, addig kár variálni fizikai beállításokkal, mert ami elvész a rendszerünkben, annak annyi, azt tologatással, meg szoba átrendezéssel nem lehet visszahozni. Tehát akkor lesz jó a tér, meg minden más érzet (felbontás, dinamika), ha nagyon jól adja vissza a lejátszó rendszerünk a felvételnél valamilyen formában rögzített hangjelet.

Fogalmam sincs, ezt csak gyorsan kigugliztam neked.
Pár hete, esténként kezdett az olvasólámpa villogni, finoman. Picit csak.

Gyárilag az RM-S221 a hozzá való, tessék:

Ez egyáltalán nincs így.cables írta: ↑2023.08.27., vas. 09:50----
Egy megjegyzés a sztereo- tér és mélység témához.
Nyilván csak arról a hatásról/érzetről lehet beszélni, ami rögzítve lett a lemezeken vagy a fájlokban. Azt pedig a zene minden más jellemzőjével együtt egyetlen feszültség-idő függvény, a hangjel hordozza. Ennek minél tökéletesebb lejátszása a cél, ezen ügyködünk, kísérletezgetünk a High-End világában. És itt jön, amiért az egészet beírtam: Amíg nem nagyon jó a hangjel reprodukálása, addig kár variálni fizikai beállításokkal, mert ami elvész a rendszerünkben, annak annyi, azt tologatással, meg szoba átrendezéssel nem lehet visszahozni. Tehát akkor lesz jó a tér, meg minden más érzet (felbontás, dinamika), ha nagyon jól adja vissza a lejátszó rendszerünk a felvételnél valamilyen formában rögzített hangjelet.
Ez fordítva is ugyanígy igaz, lehet itthon a világ legjobb berendezése, ha a szobaakusztika oly mértékben rossz, hogy tönkreteszi az egészet.cables írta: ↑2023.08.27., vas. 09:50----
Egy megjegyzés a sztereo- tér és mélység témához.
Nyilván csak arról a hatásról/érzetről lehet beszélni, ami rögzítve lett a lemezeken vagy a fájlokban. Azt pedig a zene minden más jellemzőjével együtt egyetlen feszültség-idő függvény, a hangjel hordozza. Ennek minél tökéletesebb lejátszása a cél, ezen ügyködünk, kísérletezgetünk a High-End világában. És itt jön, amiért az egészet beírtam: Amíg nem nagyon jó a hangjel reprodukálása, addig kár variálni fizikai beállításokkal, mert ami elvész a rendszerünkben, annak annyi, azt tologatással, meg szoba átrendezéssel nem lehet visszahozni. Tehát akkor lesz jó a tér, meg minden más érzet (felbontás, dinamika), ha nagyon jól adja vissza a lejátszó rendszerünk a felvételnél valamilyen formában rögzített hangjelet.

Úgy tűnik, nyelvünk itt kissé vergődik.PgSpa írta: ↑2023.08.26., szomb. 22:35A sztereó tér mélységéhez: szerintem számos zenetörténeti példa van arra, hogy az előadások fontos része volt a tér, több zenekarral, kórussal, stb. A zene pódiumra kerülése úgy is felfogható, hogy egy degenerációs folyamat, amit a praktikum szült talán. A két csatornás sztereó ez utóbbit próbálja utánozni, mert kialakulása idején is ez volt és ma is ez az uralkodó elrendezés.
Hát, számomra mindig is a saját pozícióm/irányom volt a kiindulási alap, amelyik fal előttem van, tehát a hangfalak mögött, az az elülső fal, ami mögöttem, az a hátsó.

Akkor legyen. A hallgató mögötti tér azért kevésbé okoz akusztikai problémát akkor ha 1m-nél távolabb vagyunk a hátsó faltól. Nálam ez több mit 1m. A szoba 3,4x7m tetőtér, hangsugárzók a 3,4m fal előtt. Van egy ronda 24Hz-es legalsó állóhullámom, amit semmilyen fal közeli nyelővel sem lehet eltüntetni. Viszont a szoba geometria közepén ez az állóhullám közel nulla, tehát ott hallgatom. Mögöttem hátsó ferde mennyezeten 2db bőrmembrános basszus nyelő. Továbbá mellettem hátrafelé balról-jobbról nyitott polcos szekrények könyvel, sok kacattal. A szekrények felett egy-egy kőzetgyapotos nyelő. Hátul 2db bütykölős, szerszámos íróasztal, azokon és mellettük is sok kacat. A padló fa-szalagparketta, alatta kétréteg 5mm-es alátét fólia, felette vastag pamut szőnyeg, a padló 60%-a felületén.

Kezdek összezavarodni. :)
Az egész otthoni zenehallgatás egy vaskos illúzió.Még ha csak a hangmérnök alkotta illúzióról van szó. Mert ne csapjuk be magunkat, szinte biztosan azt hallgatunk...![]()

Nos igen, egy csaladi nappali, az elsődleges funkciója miatt, zenehallgatásra sokszor kompromisszumos.Alex_Aston írta: ↑2023.08.26., szomb. 16:04Mivel végig erről beszéltem, leginkább igen, erre gondoltam.zoli73 írta: ↑2023.08.26., szomb. 13:49Ugye ez az utolsó mondat nem álltalános érvényű, hanem csak a Ti nappalitokra értendő?Alex_Aston írta: ↑2023.08.26., szomb. 12:33No meg miért nem lesz sosem zeneszoba a családi nappaliból.
És szerintem jól van ez így.
.
20230826_122850.jpg![]()
Bár azért szerintem a családi nappali és a zeneszoba ütik egymást. Mert vagy ez, vagy az ugye, a kettő együtt nem megy.
Én amúgy inkább vagyok együtt a gyerekekkel zenehallgatás közben, miközben ők rajzolgatnak a szoba szélén, a képen is átható asztalon, vagy akár a két hangfal előtt játszanak a szőnyegen, mint, hogy bezárkózzak egy külön szobába, ami amúgy sincs. A nappaliból kitúrni pedig nem fogom őket, ennyire nem vagyok önző. Szerintem a gyerek vállalás igen sok lemondással is jár, még ha ezt sokan nem is így gondolják.
Fognak még ők maguktól is majd elvonulni és bezárkózniaddig nem a zene a fontosabb.
Az itt korábban felvázolt több dolog szerintem nem fér bele egy CSALÁDI nappaliba (faltól közel 2 méterre elhelyezett dobozok, hatalmas diffúzorok, stb.).