Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1432

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

juliush írta:
2023.08.25., pén. 11:59

Már megbocsáss, de egy stúdióban felvett muzsika meg sem történt? gondolkodik.gif
Ki látta ? :fekverohog:

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4149

Hozzászólás Szerző: juliush »

tunerman írta:
2023.08.25., pén. 10:20
Ez az "olcsó Naxos lemezt betenni, és ha elájulás van" tökéletes tévút, mert amit nem vettek fel "jó" hangminőségben azt nem is fog "jól" szólni :smile29:
Nyilván nem igazán ismered a Naxos katalógusát, számtalan remek, nagyon-nagyon magas műszaki szinvonalat képviselő felvételük van.
tunerman írta:
Inkább arra hívnám fel a nagyérdemű figyelmét, hogy élő, vagy koncertfelvételekről győzködjék egymást, ugyanis ezek MEGTÖRTÉNT események. A helyszín aurája és a zenészek érzelmi egymásra hatása nem pótolható semmilyen stúdiómunkával, vagy remix-el.
TJ.
Már megbocsáss, de egy stúdióban felvett muzsika meg sem történt? gondolkodik.gif
Az élő felvételek különleges érzelmi töltése, varázsa vitathatatlan, de többnyire cserébe jóval kisebb játéktere van a hangmérnöknek a körülmények folytán. Quid pro quo.
Egyébként számos muzsikus stúdióban is képes igazán felvillanyozó előadásra.
Folder.jpg
Folder.jpg (86.38 KiB) Megtekintve 1126 alkalommal
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1386

Hozzászólás Szerző: akvapark »

chord_ írta:
2023.08.25., pén. 09:51
Szerintem tévút ezekkel a lemezekkel tesztelni.
Merthogy rendkívül igényes felvételek, még ha olykor kissé hatásvadászok is, és akkor is jól szólnak, amikor nem szólnak jól.

Részemről, célszerűbbnek tartom egy átlag olcsó Naxos lemezt betenni, és ha elájulás van, akkor valamit tényleg jól csináltunk.
Amúgy, egy szimpla szóló lantlemeznél is kijöhet a 'tér szerelmeseinek' a vágyálma.
Szerintem meg maga a "tesztelés" a tévút.
Általában hallgatott lemezt, CD-t, streamet hallgatni, és ha a zene hallgatásának izgalma fog el hazafelé, akkor jó a "rendszer" nem kell változtatni, mérni. leborulok.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Izzó lándzsahegy, olvadt ólom ?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11028
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Snipi írta:
2023.08.25., pén. 10:17
Bocsánat, de ezzel vitába kell szállnom. Ezek egyáltalán nem hatásvadász lemezek. A 60-as évek elején készültek (hiszen még a Mester is élt) és a Telarc lemezek is jó régiek, még a parasztvakító felvételek korszaka előttről származnak.
Parasztvakításra bármit lehet használni, csak a parasztot és a vakítást kell definiálni.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

tunerman írta:

Ez az "olcsó Naxos lemezt betenni, és ha elájulás van" tökéletes tévút, mert amit nem vettek fel "jó" hangminőségben azt nem is fog "jól" szólni :smile29:
Inkább arra hívnám fel a nagyérdemű figyelmét, hogy élő, vagy koncertfelvételekről győzködjék egymást, ugyanis ezek MEGTÖRTÉNT események. A helyszín aurája és a zenészek érzelmi egymásra hatása nem pótolható semmilyen stúdiómunkával, vagy remix-el.
TJ.
Elméletileg. Viszont, ha úgy van, ahogy Fapaci mondta, és a koncertfelvétel is több
mikrofonos, akkor ott is rengeteg lehetősége van a hangmérnöknek egy stúdióban utómunkálatokat végezni. Hangzásban és terességben is.

Fapaci ?

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 581

Hozzászólás Szerző: Snipi »

tunerman írta:
chord_ írta:
Merthogy rendkívül igényes felvételek, még ha olykor kissé hatásvadászok is, és akkor is jól szólnak, amikor nem szólnak jól.

Részemről, célszerűbbnek tartom egy átlag olcsó Naxos lemezt betenni, és ha elájulás van, akkor valamit tényleg jól csináltunk.
Amúgy, egy szimpla szóló lantlemeznél is kijöhet a 'tér szerelmeseinek' a vágyálma.
TJ.
Én a magam részéről imádom a koncertlemezeket.
Ajánlom is mindenkinek - aki szereti - Zorán 2019-es Aréna koncertlemezét. Szerintem fenomenális. Nem annyira minőségre gondolok, inkább magára a zenére. Én ilyen jól sikeredett magyar kiadású lemezt már rég nem hallottam.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2834

Hozzászólás Szerző: tunerman »

chord_ írta:

TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

chord_ írta:

Bocsánat, de ezzel vitába kell szállnom. Ezek egyáltalán nem hatásvadász lemezek. A 60-as évek elején készültek (hiszen még a Mester is élt) és a Telarc lemezek is jó régiek, még a parasztvakító felvételek korszaka előttről származnak.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Mi régen nagyon rá voltunk pörögve erre a témára. Jól ismert fórumtársunk el is magyarázta, hogy a térinformáció a legfontosabb, amelyik rendszer ezt tudja, na, az már mindent tud, a karzatról is föntről jöjjön a hang, stb...
Volt egy sztori többek között :
Elmentünk megnézni, meghallgatni és esetleg megvenni egy akkor nagyon neves és ritka Oraculum lemezjátszót.
Srác mutatja a lemezjátszót, én meg kérdezem tőle :
- És tere van ?
- Micsoda ?
- Köszi, szia ! - És már ott sem voltunk. :fekverohog:

Persze, változnak az idők, a tudás és a vélemények.
Már tudjuk, hogy a térinformáció nem mindenek fölötti, Fapaci el is magyarázta, hogy felvételi oldalon milyen szinten lehet ezt manipulálni.
Ettől függetlenül én most is fontosnak tartom, hogy a jó hang mellett legyen a lejátszott zenének levegője, szélessége és mélysége, és a karzaton dalolóknak a hangja valóban fentről szálljon alá...

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 1039

Hozzászólás Szerző: chord_ »

Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 889

Hozzászólás Szerző: fererencz »

Szerintem ez a 3D hatás, széles színpad, mélység, kicsit túl vannak gondolva, értékelve.
Úgy tudom, ezeket nem kívánatos "torzítások" is előidézik, néha többet mutatva, mint érzékelni kellene.
Egyébként, nekem pl sokat változott a témához való hozzáállásom, amikor Tievery Corporation dalokat vettem fel az alap, 40 éves Akai deck-emmel, normál kazettára, Spotify-ról: a hangok ugyan úgy, pontosan behatárolhatóan "mozogtak" a térben (távolság, irány).
Nem szotkam hibázni.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2834

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Mahler Das Lied von der Erde CD
Otto Klemperer Christa Ludwig, Fritz Wunderlich

Sokak szerint ez az élő felvétel a referencia, az utolsó tétel (A búcsú) drámaisága pedig számomra lenyűgöző leborulok.gif
TJ.
Csatolmányok
Mahler Das Lied von der Erde CD.jpg
Mahler Das Lied von der Erde CD.jpg (26.87 KiB) Megtekintve 945 alkalommal
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

Aztán van még egy (persze több is) lemez ami iszonyatosan jó tesztelni is. No meg főleg hallgatni. Aram Hacsaturján Spartacus és Ganayeh. Vezényel a szerző jáccik a bécsi filharmónikás zenekar. Asszem Decca kiadvány, de nem biztos.
Ehun van kigugliztam a borítót, télleg Decca.
s-l1600.jpg

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4149

Hozzászólás Szerző: juliush »

A Stereophile magazin egyik tesztlemezén van egy rövid track, amelyen a rákövetkező zongorafelvételhez előkészített és bemikrofonozott kápolnát járja körbe trappolva/tapsikolva/dumálgatva az egyik technikus.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

alto írta:
2023.08.24., csüt. 20:11
greenbio írta:
2023.08.24., csüt. 18:51
Alto, tudnál említeni pár zenét, amivel a színpad mélységét lehet tesztelni?
Itt összeszedtem pár tesztelésre alkalmas zenét: https://www.bartimexaudio.hu/blog/17-tu ... elo-zenek

De például nagyon jó a színpadképhez André Previn és Bécsi Filharmonikusok Also sprach Zarathustra felvétele (Telarc). Az elején az üstdobnak a bal hátsó sarokból kell szólnia, mélyen, jóval hangfalak síkja mögött. Sokan ezt az Űrodüsszeia 2001 filmzenéjeként ismerik, de hát Richard Strauss eredetileg nem ahhoz írta. :D
Az nekem megvan eredetiben. Apám hozta anno a 70-es vagy 80-as években az USA-ból. Most már az enyém. Az tényleg k..va jól szól. Mint a legtöbb Telarc lemez. Még fantasztikus ugyancsak Telarc-ban az 1812 ha nem vágja ki a tűt a barázdából amikor elsütik az ágyút meg a Tűzmadár. Nem tesztlemez, de ezekkel a lemezekkel kijön, hogy faja egy rendszer, vagy nem az.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

alto írta:
2023.08.25., pén. 08:24

De például nagyon jó a színpadképhez André Previn és Bécsi Filharmonikusok Also sprach Zarathustra felvétele (Telarc). Az elején az üstdobnak a bal hátsó sarokból kell szólnia, mélyen, jóval hangfalak síkja mögött.
Ezt a lemezt számtalanszor meg kellett hallgatnom, de az elejét biztos. Nem volt olyan hifis cimborám, akinek ne lett volna meg, és ne akarta volna megmutatni. Ez már így becsípődőtt, mindig tesztlemeznek használták a hifisták.
Bármennyire is jó zene, nekem már sikerült megútálnom... sad.gif

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Volt régen egy fantasztikus nyomású Mahler IV - em, a jól rémlik Zubin Metha - val, vagy talán Bruno Walter - ral.
Az üstdobok úgy szóltak hátulról, mint ha a Marcibányi téren ütötték volna őket. :D Ettől függetlenül is eszméletlenűl jól szólt az album.
Volt egy hifis haverom, aki kölcsönkérte pár napra. Mikor vissza kellett volna adnia, bevallotta, hogy a fogyatékos barátnője ráborította a körömlakk lemosót...
Aztán, mondta, hogy bocs... :smile51:

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3193
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

dixie-chicken írta:
2023.08.25., pén. 08:06
alto írta:
greenbio írta:
Itt összeszedtem pár tesztelésre alkalmas zenét: https://www.bartimexaudio.hu/blog/17-tu ... elo-zenek

De például nagyon jó a színpadképhez André Previn és Bécsi Filharmonikusok Also sprach Zarathustra felvétele (Telarc). Az elején az üstdobnak a bal hátsó sarokból kell szólnia, mélyen, jóval hangfalak síkja mögött. Sokan ezt az Űrodüsszeia 2001 filmzenéjeként ismerik, de hát Richard Strauss eredetileg nem ahhoz írta. :D
a filmzenében használt vátozat látható a csatolmányban...tesztelés céljábol nem biztos hogy a "térleképzés" végett használják (jópáran)...van ott más is.. ;)

youtu.be/P3F99KzP3cg
Imádtam ezt a filmet. Persze, leginkább hallgatni érdemes Strauss darabját, mert egy mestermű, csak volt itt egy kérdés szinpadkép tesztelésről.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2731

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

alto írta:
greenbio írta:

a filmzenében használt vátozat látható a csatolmányban...tesztelés céljábol nem biztos hogy a "térleképzés" végett használják (jópáran)...van ott más is.. ;)

youtu.be/P3F99KzP3cg
Csatolmányok
20230715_173227.jpg
20230715_173227.jpg (123.66 KiB) Megtekintve 952 alkalommal
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1115

Hozzászólás Szerző: denesdr »

fapaci írta:
2023.08.24., csüt. 22:23
denesdr írta:
2023.08.24., csüt. 19:51
Ha a doboz előlapjának szélessége akkora vagy alig nagyobb, mint a rá szerelt hangszóró(k) membránjának vagy közép/magassugárzó waveguide-jának/tölcsérének szélessége, akkor a vízszintes off-axis (fő akusztikai tengelyen kívüli átvitel) jóval kevesebb egyenetlenséget fog mutatni az on-axis átvitelhez képest, mintha egy, a hangszóróktól jóval szélesebb hangsugárzóelőlapra lennének szerelve.
Biztosan sok ilyen eset van, de megmutatom a legutóbbi saját hangdobozom közép/magas átvitelét tengelyben és 30 fokban mérve. Az előlap szélessége kb 50 cm volt, ami a középsugárzó membránjának (110mm) majdnem ötszöröse, a magassugáró "nyílásának" (kb 35mm) 14-szerese. Napokig játszottam a szimulátorban a hangszórók tologatásával az előlapon, de megérte.

Falo Active disp.jpg
A kulcsmondatot kiemeltem. Egy megfelelően keskeny előlapon és méretben passzoló magaswaveguide használatával legfeljebb néhánytíz percet kellett volna eltölted a szimulátorral és valószínűleg még szebben is nézett volna ki ez a grafikon, igaz, hogy akkor viszont több baffle step loss kompenzációt kellett volna belekalkulánod az egyenletbe. Egyébként valóban egész jól mutat az a két görbe önmagában, meg egymáshoz képest is, de azért megnézném a másik vízszintes irányba mutató 30 fokos választ is (mivel ha jól tudom off-center elrendezést választottál a hangszóróknak, emiatt garantálható az aszimmetrikus polár válasz), illetve 90 fokos szögig bezárólag 10-15 fokos lépesekben ugyanezt. Azért nálad még ebből a két görbéből is látszanak a diffrakciós hatások, illetve a kónuszos közép- és a tipikus waveguide nélküli magassugárzó közti polárválasz különbség. Persze ha meg keskeny dobozt használtál volna, akkor nem fért volna el a 12" mélyhangszóró az előlapon. Ilyen ez a hangsugárzó építősdi. :tutiok:

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11028
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

denesdr írta:
Ha a doboz előlapjának szélessége akkora vagy alig nagyobb, mint a rá szerelt hangszóró(k) membránjának vagy közép/magassugárzó waveguide-jának/tölcsérének szélessége, akkor a vízszintes off-axis (fő akusztikai tengelyen kívüli átvitel) jóval kevesebb egyenetlenséget fog mutatni az on-axis átvitelhez képest, mintha egy, a hangszóróktól jóval szélesebb hangsugárzóelőlapra lennének szerelve.
Biztosan sok ilyen eset van, de megmutatom a legutóbbi saját hangdobozom közép/magas átvitelét tengelyben és 30 fokban mérve. Az előlap szélessége kb 50 cm volt, ami a középsugárzó membránjának (110mm) majdnem ötszöröse, a magassugáró "nyílásának" (kb 35mm) 14-szerese. Napokig játszottam a szimulátorban a hangszórók tologatásával az előlapon, de megérte.

Falo Active disp.jpg
Falo Active disp.jpg (84.67 KiB) Megtekintve 1036 alkalommal

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1115

Hozzászólás Szerző: denesdr »

dbrnsk írta:
2023.08.24., csüt. 21:02
Nekem volt mindenféle, maradok a baromi széles előlapúaknál. :) Az asszony is szereti. Muszáj neki.... :D
Mondjuk az vitathatatlan, hogy a széles előlapnak van egy olyan tulajdonsága, hogy elfér rajta akár egy lavór méretű mélyhangszóró is. :smile29:
Persze nyilván ez nem mindenkinek nélkülözhetetlen, sokan jól elvannak kisebb hangszórókkal is.

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1526

Hozzászólás Szerző: dbrnsk »

Nekem volt mindenféle, maradok a baromi széles előlapúaknál. :) Az asszony is szereti. Muszáj neki.... :D

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3193
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

denesdr írta:
Rock60 írta:
2023.08.24., csüt. 13:36
fapaci írta:
2023.08.24., csüt. 10:58

Nem tudhatom a valódi okát, de szerintem lakberendezési szempontok alkották a modern formákat. Miközben a hangszórók magasságát és a doboz belső térfogatát nem nagyon lehetett csökkenteni/növelni, földig kellett érnie a doboznak, hogy ne kelljen külön állvány alájuk. Így kaptunk torony formájú dobozokat és tenyérnyi hangszórókat.
Jó, jó, de azért, mert egy hangfal földig ér, még nem szükséges keskenynek lennie.
Volt Infityfirity Kappa 7 - em, az is szélesebb volt, mint mély...
Gondoltam valami akusztikai okokra vezethető vissza ez a forma - váltás.
Vagy csak egyszerűen elegánsabb a keskeny és beütött az asszony - faktor ?
Lehet, hogy egy kicsit off lesz, de talán többeket érdekelhet a hangdobozszélesség téma.
Lehetnek/vannak akusztikai okai is a szemből keskeny hangsugárzók alkalmazásának, ilyen például a dobozdiffrakció csökkentése. Ha a doboz előlapjának szélessége akkora vagy alig nagyobb, mint a rá szerelt hangszóró(k) membránjának vagy közép/magassugárzó waveguide-jának/tölcsérének szélessége, akkor a vízszintes off-axis (fő akusztikai tengelyen kívüli átvitel) jóval kevesebb egyenetlenséget fog mutatni az on-axis átvitelhez képest, mintha egy, a hangszóróktól jóval szélesebb hangsugárzóelőlapra lennének szerelve. Persze a széles előlap is kezelhető valamilyen szinten a kéretlen diffrakciók ellen, például méretes éllekerekítéssel (lásd Infinity Kappa) vagy épp a hangszórók off-center elhelyezésével (pl nagyobb ATC dobozok), de ezekhez képest a keskeny doboz mindig jobban fog viselkedni a diffrakciót/off-axis uniformitást tekintve, hátránya viszont, hogy a baffle step loss (ez egy hangnyomásveszteség a mélyfrekvenciák irányába) magasabb frekvencián indul, mint egy szélesebb előlapú hangsugárzó esetében.
A feleség/esztétikai faktor is persze valószínűleg elég nagy szerepet játszik a szemből keskeny hangdobozok elterjedésében.
Igen, ez a korrekt műszaki magyarázat.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”