Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 918

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: fererencz »

alto írta:
2023.08.23., szer. 17:09

Ez a videó és benne szereplő mérések valójában azt demonstrálják, hogy egy adott geometriájú szobában a gerjesztés helyének és a lehallgatási pozíciónak a változtatásával jelentősen befolyásolható a szoba saját átviteli függvénye. Ezért szoktunk hangfalat tologatni, mert a falakat nyilván nem tudjuk, és a lehallgatási pozíciót determinálja általában a szoba berendezése. Ezzel a tologatással lehet valamennyire csökkenteni a szoba okozta átviteli anomáliákat az adott lehallgatási pozícióban.

Viszont közhely vagy sem, a hangfalakat valóban célszerű távol tartani a falaktól. A fal közelsége két hatással bír: 1. Kiemeli a mélyeket (sarokba helyezve ez hatás megkétszereződik), ami a vékonyka hangú kisdobozok esetén még akár hasznos is lehet, bár nem feltétlenül ott emel ahol kellene, de általában inkább kellemetlen mélykiemelést, a szoba "döngését" eredményezi. Ez a mélykiemelés az elterjedt városi legendákkal szemben nem függ attól, hogy a bassreflexport előre, hátra vagy lefele néz, vagy nincs is (ugye zárt dobozok is léteznek), a mélykiemelés minden esetben érvényesül. 2. Még kellemetlenebb hatás, hogy a hangfalak falra tolása a három dimenziós szinpadképet (feltéve hogy azt a felvétel tudja) két dimenzióssá degradálja, azaz az összes zenész előrejön a szinpad elejére, és a két hangfal által meghatározott síkban helyezkedik el, a szinpadmélységi információk eltűnnek. Ezt mindenki viszonylag egyszerűen tudja tesztelni otthon, feltéve, hogy a rendszere elég jó ehhez, a szoba akusztika nem kavar be (a sok szabad sík felület a visszaverődések miatt könnyen el tudja rontani a szinpadképet), és megfelelő felvétellel tesztel.
Nem azt írtam, hogy minden esetben igaz, hanem hogy a közhely nem általános érvényű. De szerintem az sem általános érvényű, amit Te írtál.

Siegfried Linkwitz: "Some audiophiles have claimed that the perceived sound stage depth corresponds to the distance from the loudspeaker to the wall behind it. That claim is mistaken. The wall behind the loudspeakers as well as the loudspeakers themselves completely disappear on many recordings of live events where apparently the venue acoustics are sufficiently embedded in the sound to recreate the sense of space. A dipole illuminates that wall more strongly than a conventional box type loudspeaker and this might contribute to a stronger sense of depth and openness" and "The perception of distance of a source within a space, however, depends largely upon the degree to which reverberation has changed the source signals onset, decay and envelope at the receiving location [17]. The two ear signals do not need to be different from each other to hear distance and space. With an appropriate microphone technique and in a suitable recording venue, space information is automatically embedded in the two channels. Even a single channel contains sufficient cues to create the impression of space, as observed when listening to old monaural recordings over a single loudspeaker."
Nem szotkam hibázni.

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1172

Hozzászólás Szerző: chord_ »

alto írta:
2023.08.23., szer. 17:09

Viszont közhely vagy sem, a hangfalakat valóban célszerű távol tartani a falaktól. A fal közelsége két hatással bír: 1. Kiemeli a mélyeket (sarokba helyezve ez hatás megkétszereződik), ami a vékonyka hangú kisdobozok esetén még akár hasznos is lehet, bár nem feltétlenül ott emel ahol kellene, de általában inkább kellemetlen mélykiemelést, a szoba "döngését" eredményezi. Ez a mélykiemelés az elterjedt városi legendákkal szemben nem függ attól, hogy a bassreflexport előre, hátra vagy lefele néz, vagy nincs is (ugye zárt dobozok is léteznek), a mélykiemelés minden esetben érvényesül. 2. Még kellemetlenebb hatás, hogy a hangfalak falra tolása a három dimenziós szinpadképet (feltéve hogy azt a felvétel tudja) két dimenzióssá degradálja, azaz az összes zenész előrejön a szinpad elejére, és a két hangfal által meghatározott síkban helyezkedik el, a szinpadmélységi információk eltűnnek. Ezt mindenki viszonylag egyszerűen tudja tesztelni otthon, feltéve, hogy a rendszere elég jó ehhez, a szoba akusztika nem kavar be (a sok szabad sík felület a visszaverődések miatt könnyen el tudja rontani a szinpadképet), és megfelelő felvétellel tesztel.
Van, amikor ez nem érvényes.
Van, amikor az előrehúzott (akár a szoba közepéig) dobozok egy olyan 3D színpadképet rajzolnak, amely soha sehol nem hallható élő koncerten; cserében, a mély, az kivékonyodhat, plusz a hátsó falról érkező visszaverődések késése akár még a tónust is összemaszatolhatja.

Jómagam erősen kedvelem azokat a megoldásokat, amelyek használják a szobát, 'táncba viszik', akárcsak a valódi hangszerek.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - TT DAC - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3559
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

fererencz írta:
2023.08.23., szer. 11:13
A REW programhoz van ez a jó kis útmutató, ami hasznos lehet a témával ismerkedőknek, de azért linkelem, mert kicsit ellentmond a közhelynek, hogy a dobozokat lehetőleg távol rakjuk a hátsó faltól, mert csak úgy lehet jó:

https://youtu.be/CuEwoeN7ZJk?t=1880&si=ll_OLaBzmM3iswI5
Ez a videó és benne szereplő mérések valójában azt demonstrálják, hogy egy adott geometriájú szobában a gerjesztés helyének és a lehallgatási pozíciónak a változtatásával jelentősen befolyásolható a szoba saját átviteli függvénye. Ezért szoktunk hangfalat tologatni, mert a falakat nyilván nem tudjuk, és a lehallgatási pozíciót determinálja általában a szoba berendezése. Ezzel a tologatással lehet valamennyire csökkenteni a szoba okozta átviteli anomáliákat az adott lehallgatási pozícióban.

BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2250

Hozzászólás Szerző: wittao »

asebestyen írta:
2023.08.22., kedd 21:43
PgSpa írta:
2023.08.22., kedd 20:56
asebestyén: néha felpezsdítő a csipkelődő humorod, de azért a rítusokkal kapcsolatban hozzászólnék. Látom, hogy kerékpározol. Van egy barátom, akivel hifi vonalon, meg amúgy is lassan negyven éve sokat beszélgetek. Ő is kerékpáros, évente 25-26e km a célja, ha nem megy szabadban, akkor görgőzik, azt a szót, hogy bicikli, ki sem lehet ejteni előtte, szóval vannak ott is becsípődések. Ha Tour van, a szeánszolás szünetel stb...
Visszatérve a stream káros hatásairól elmélkedő vonalra: szerintem mi Kelet-Európaiak és az idősebb korosztály nem is értjük még most sem, hogy egy fogyasztói társadalom hogyan működik. Amikor először láttam a ,80-as évek végén Ausztriában, hogy Oberwart egyik boltjában az ECM LP-ket fillérekért ömlesztik, mert már a kutyának sem kell, eszembe jutott, hogy Vida Feri boltjának kirakata előtt (R.I.P, Lord alapító) hogyan csorgattuk a nyálunkat a legújabb yugo nyomások után vágyakozva... A stream bősége engem is zavarba hoz, és Roon-t nem használva néha unom is a keresést, régi vágyak becsípődése miatt megdobogtatja a szívem egy szép LP borító. Irracionális? Butaság? Biztosan, de sokaknak az egész hifi az, idézve egykori főnököm "Az én fülem a Szokol rádóhoz van szokva". :smile29:
Örülök, hogy vannak, akik felismerik a viccet és az öniróniát. :smile53:
Mikor valaki egy ilyen hobbiban annyira komolyan veszi magát, hogy nem tud röhögni saját magán, azaz "vérhifista", ott az egészet megette a fene az én véleményem szerint, amivel persze nem kell egyetérteni.
Én is végigmentem szinte az összes szeánszon, volt old hifim, megvan a teljes CD gyűjteményem a mai napig, nincs is eldobozolva, pedig nincs már mivel lejátszani, ragasztgattam a pöttyöket a magassugárzókra, stb, stb... Mikor a feleségem meg a lányom kék pöttyel a homlokukon vigyorogtam rám, együtt jól kiröhögtünk engem. :D Igaz, hogy ez volt az összes értelme a pöttyragasztásnak, de így legalább megérte. Remélem most az összes pöttyös "hangfalas" halálbüntetést kér rám. :D
Nem is kell egy hobbinak racionálisnak lenni, de a jelentőségét azért illik a helyén kezelni, ami valahol a semmi és az alig valami között van. Persze, ha bármibe időt, munkát fektet az ember, vagy komoly erőfeszítéseket tesz, fontossági sorrendben előre helyezi, amit hobbiként csinál, akkor hajlamos azt hinni egy idő után, hogy az az általában elvárható és mindenkinek ugyanígy kéne megítélnie azt a dolgot, mert a szent hifi, meg a szent "A HANG", ha hifiről van szó.
De ugyanez a kerékpár is, meg gyakorlatilag az összes hobbi, ami a férfinak kell, hogy megmutathassa a világnak, milyen hülyeségekre is el lehet költeni a sok pénzt meg az időt. :D
Igen, általában mindenkinek meg lesz élete végéig a kis sárga gumikacsája, csak ahogy telnek az évek mindig más lesz a gumikacsára szánt összeg :)
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 918

Hozzászólás Szerző: fererencz »

A REW programhoz van ez a jó kis útmutató, ami hasznos lehet a témával ismerkedőknek, de azért linkelem, mert kicsit ellentmond a közhelynek, hogy a dobozokat lehetőleg távol rakjuk a hátsó faltól, mert csak úgy lehet jó:

https://youtu.be/CuEwoeN7ZJk?t=1880&si=ll_OLaBzmM3iswI5
Nem szotkam hibázni.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 8286

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

PgSpa írta:
2023.08.22., kedd 20:56
asebestyén: néha felpezsdítő a csipkelődő humorod, de azért a rítusokkal kapcsolatban hozzászólnék. Látom, hogy kerékpározol. Van egy barátom, akivel hifi vonalon, meg amúgy is lassan negyven éve sokat beszélgetek. Ő is kerékpáros, évente 25-26e km a célja, ha nem megy szabadban, akkor görgőzik, azt a szót, hogy bicikli, ki sem lehet ejteni előtte, szóval vannak ott is becsípődések. Ha Tour van, a szeánszolás szünetel stb...
Visszatérve a stream káros hatásairól elmélkedő vonalra: szerintem mi Kelet-Európaiak és az idősebb korosztály nem is értjük még most sem, hogy egy fogyasztói társadalom hogyan működik. Amikor először láttam a ,80-as évek végén Ausztriában, hogy Oberwart egyik boltjában az ECM LP-ket fillérekért ömlesztik, mert már a kutyának sem kell, eszembe jutott, hogy Vida Feri boltjának kirakata előtt (R.I.P, Lord alapító) hogyan csorgattuk a nyálunkat a legújabb yugo nyomások után vágyakozva... A stream bősége engem is zavarba hoz, és Roon-t nem használva néha unom is a keresést, régi vágyak becsípődése miatt megdobogtatja a szívem egy szép LP borító. Irracionális? Butaság? Biztosan, de sokaknak az egész hifi az, idézve egykori főnököm "Az én fülem a Szokol rádóhoz van szokva". :smile29:
Örülök, hogy vannak, akik felismerik a viccet és az öniróniát. :smile53:
Mikor valaki egy ilyen hobbiban annyira komolyan veszi magát, hogy nem tud röhögni saját magán, azaz "vérhifista", ott az egészet megette a fene az én véleményem szerint, amivel persze nem kell egyetérteni.
Én is végigmentem szinte az összes szeánszon, volt old hifim, megvan a teljes CD gyűjteményem a mai napig, nincs is eldobozolva, pedig nincs már mivel lejátszani, ragasztgattam a pöttyöket a magassugárzókra, stb, stb... Mikor a feleségem meg a lányom kék pöttyel a homlokukon vigyorogtam rám, együtt jól kiröhögtünk engem. :D Igaz, hogy ez volt az összes értelme a pöttyragasztásnak, de így legalább megérte. Remélem most az összes pöttyös "hangfalas" halálbüntetést kér rám. :D
Nem is kell egy hobbinak racionálisnak lenni, de a jelentőségét azért illik a helyén kezelni, ami valahol a semmi és az alig valami között van. Persze, ha bármibe időt, munkát fektet az ember, vagy komoly erőfeszítéseket tesz, fontossági sorrendben előre helyezi, amit hobbiként csinál, akkor hajlamos azt hinni egy idő után, hogy az az általában elvárható és mindenkinek ugyanígy kéne megítélnie azt a dolgot, mert a szent hifi, meg a szent "A HANG", ha hifiről van szó.
De ugyanez a kerékpár is, meg gyakorlatilag az összes hobbi, ami a férfinak kell, hogy megmutathassa a világnak, milyen hülyeségekre is el lehet költeni a sok pénzt meg az időt. :D
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

andarson
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 647

Hozzászólás Szerző: andarson »

kupecke írta:
2023.08.22., kedd 19:08
andarson írta:
2023.08.22., kedd 15:59
Vállalom gyarló igényeim :)... és múlt héten lett egy karos kávéfőzőm plussz pár kávéfőzéshez szükséges eszközöm. Azóta azt olvasgatom, hogy hány másodperc alatt hány gramm kávénak kell kijönnie a gépből, hány fokon :) egy új hobbi van születőben.
Az avx szelleme kísért :D
Tömegcihózis ;) , vagy az érdi levegő? Az sztem nem. Nekem is volt ilyen szép cipőm, már se daráló, se karos, csak az eredeti olasz Brikka maradt, e téren is van élet a hegyoldalban, nem bírálva semmit, hiszen az út is aranyból van :napsut:
Ez itt kicsit off, de már másodjára lépek erre az útra, jóllehet az első próbálkozás is fényesnek látszott, bevallom az piszkosul félre ment, viszont azokkal a tapasztalásokkal felvértezve most célzottabb az irány. A jó kávét nagyon szeretem és nagy valószínűséggel avx nélkül sosem hittem volna, hogy én egyszer otthon is tudok majd jó kávét főzni. Jelenleg, még, hiszem... :D és az is biztos, hogy a hifiből, mint hobbiból szerzett tapasztalásaim jó részét próbálom ide is átmenteni, ami a határok kereséséből és kijelöléséről szól elsősorban, mind anyagilag vagy más ráfordítás szempontjából.
Linn Majik DS, Philips CD 204, Dual 1219 (Sumiko Blue point no.3 Lo), Musical Fidelity M6x Vinyl, Forté Audio Model 40, Forté Audio Model 4, JBL 4333

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 465

Hozzászólás Szerző: PgSpa »

kupecke
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1356

Hozzászólás Szerző: kupecke »

andarson írta:
2023.08.22., kedd 15:59
Vállalom gyarló igényeim :)... és múlt héten lett egy karos kávéfőzőm plussz pár kávéfőzéshez szükséges eszközöm. Azóta azt olvasgatom, hogy hány másodperc alatt hány gramm kávénak kell kijönnie a gépből, hány fokon :) egy új hobbi van születőben.
Az avx szelleme kísért :D
Tömegcihózis ;) , vagy az érdi levegő? Az sztem nem. Nekem is volt ilyen szép cipőm, már se daráló, se karos, csak az eredeti olasz Brikka maradt, e téren is van élet a hegyoldalban, nem bírálva semmit, hiszen az út is aranyból van :napsut:

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11489
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

chord_ írta:
2023.08.22., kedd 14:24
Részemről - ki merem jelenteni...
Klassz, hogy leírtad, ez a tiszta beszéd. :smile32:

Azt hiszem, az általad leírtakban rejlik a vízválasztó a hobbitársak között, pl. közted és köztem is. Életemben egyetlen olyan zenei kiadvánnyal találkoztam, amit a hangzása miatt hajítottam ki, máskor ez csak tartalmi, zenei okokból fordult elő, meglehetősen gyakran. Sőt sokáig azt a célt tűztem ki magam elé, hogy olyan rendszert építsek, amin a kevésbé jól sikerült anyagok is elviselhetően szólalnak meg (a tesztlemezeket meghagyom másoknak). Fentiek tükrében lehetséges, hogy sikerült.
andarson írta:
2023.08.22., kedd 15:47
Aztán bő egy éve megijedtem, hogy vége a hobbimnak, mert nem láttam racionális indokot egy hangfal cserében, egy kábel cserében vagy egy erősítő cserében, úgy éreztem a minőségi igényeim maximálisan ki vannak elégítve.
Velem pontosan ez történt pár évvel ezelőtt, még a szekrény mélyére sok évvel ezelőtt elcsomagolt lemezjátszómmal is elkezdtem szemezni, de végül kerestem magamnak másik hobbit.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2395

Hozzászólás Szerző: cables »

Rock60 írta:
2023.08.22., kedd 13:13

Ezt a jazz korongot LP -n nem adták ki véletlenül ? :D
Nem, csak CD formátumban

andarson
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:
2023.08.22., kedd 15:53
andarson írta:
Aztán bő egy éve megijedtem, hogy vége a hobbimnak, mert nem láttam racionális indokot egy hangfal cserében, egy kábel cserében vagy egy erősítő cserében, úgy éreztem a minőségi igényeim maximálisan ki vannak elégítve. Ekkor kábé kétségbeesésemben jött az ötlet, hogy materiális zene, vinyl gyűjtésbe kezdek és ennek fog élni a hifista énem.
Ebben minden benne van. Magyarán muszáj volt valamire költeni :D :D

Ha úgy folytatódik, mint nálam, akkor egyszer majd rájössz, hogy a pénzednek van jobb helye, mint a totál túlárazott vinyl, CD vagy SACD lemezek. Ott majd egy új hobbi kezdődik :D
Linn Majik DS, Philips CD 204, Dual 1219 (Sumiko Blue point no.3 Lo), Musical Fidelity M6x Vinyl, Forté Audio Model 40, Forté Audio Model 4, JBL 4333

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6537

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

andarson írta:
Aztán bő egy éve megijedtem, hogy vége a hobbimnak, mert nem láttam racionális indokot egy hangfal cserében, egy kábel cserében vagy egy erősítő cserében, úgy éreztem a minőségi igényeim maximálisan ki vannak elégítve. Ekkor kábé kétségbeesésemben jött az ötlet, hogy materiális zene, vinyl gyűjtésbe kezdek és ennek fog élni a hifista énem.
Ebben minden benne van. Magyarán muszáj volt valamire költeni :D :D

Ha úgy folytatódik, mint nálam, akkor egyszer majd rájössz, hogy a pénzednek van jobb helye, mint a totál túlárazott vinyl, CD vagy SACD lemezek. Ott majd egy új hobbi kezdődik :D
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

andarson
V.I.P.
V.I.P.

Kapcsolódva az előző témákhoz nagyvonalakban, megpróbálva senkit nem untatva.

Tizenpár éve lettem hifista, amikor megfogalmazódott bennem az az igény, hogy a zenét szeretném a körülményeimhez mérten elérhető legjobb minőségben élvezni, hallgatni. Mivel én gyakorlatilag számítógéppel együtt nőttem fel, sosem volt materiális zenei gyűjteményem, illegális MP3 letöltések, majd szintén illegális FLAC letöltések adták a zenei gyűjteményem. Az első általam összeállított rendszer alapját is PC + USB DAC adta, majd rá pár évre (és azóta is) hálózati lejátszó a központi agya a rendszeremnek, streamre előfizetve. A streammet olyannyira szeretem, hogy imádom amikor egy lemez végére érek és a hozzá hasonló, de számomra ismeretlen dalokat magától kezdi el játszani a szoftver.

Azóta lassú tempóban gyűjtöm a lemezeket, időnként csalódva egy új lemez hibájában, időnként örülve egy jó lemez minőségének...
és hogy melyik a racionálisabb, lemezt hallgatni vagy streamet arról tömören azt gondolom, hogy a hifizés nem egy racionális hobbi.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1574

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

chord_ írta:
2023.08.22., kedd 14:24

Igazad van.
Részemről - ki merem jelenteni, hogyha rosszul szól egy lemez, egy felvétel, én bizony nem fogom meghallgatni. Mert nekem kell a hangi szépség. Ezért vergődünk a sok kábellel / alátéttel / rendszer-építéssel, nem?
Hogy ezzel kizárom magam sok (rosszul felvett) jó zenéből?
Így jártam.
A szívemből szóltál. Ezért veszek AAA lemezeket. :napsut:

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1172

Hozzászólás Szerző: chord_ »

fapaci írta:
2023.08.22., kedd 13:21
alto írta:
2023.08.22., kedd 12:26
A zene analizálását hagyjuk meg azoknak, akiknek ez a szakmája. Szerintem a zeneszerető emberek túlnyomó többségének nincs zenész diplomája vagy doktorija zeneelméletből - magamat is beleértve ebbe a többségbe - így számunkra inkább az a lényeg, hogy hagyjuk a zenét hatni az érzelmeinkre. Ettől még persze lehet véleményünk, de a kritikai elemzésnek nincs sok értelme tárgyi tudás nélkül.
No de akkor mi a helyzet a hangzás megítélésével? Veszélyes vizek ezek... :D
Igazad van.
Részemről - ki merem jelenteni, hogyha rosszul szól egy lemez, egy felvétel, én bizony nem fogom meghallgatni. Mert nekem kell a hangi szépség. Ezért vergődünk a sok kábellel / alátéttel / rendszer-építéssel, nem?
Hogy ezzel kizárom magam sok (rosszul felvett) jó zenéből? (pl. magyar népzenék vaskos része?)
Így jártam.
Akkor sem fogom meghallgatni.
Ha viszont meghallgatok valamit, a zene mellett igenis érdekel a visszaadott tónushelyesség, és nagyon élvezem, ha valami komoly többletet hallok, ami nagyon nem zenei dolog, hanem pl. hangmérnöki elképzelés. Vagy egy kábel varázslata.

És nem átallom le- felszerelni mostanában pl. a 230-as dugókat, és kétségbe esni, hogy mekkora jelentősége van ennek is... :)
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - TT DAC - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

alto írta:
A zene analizálását hagyjuk meg azoknak, akiknek ez a szakmája. Szerintem a zeneszerető emberek túlnyomó többségének nincs zenész diplomája vagy doktorija zeneelméletből - magamat is beleértve ebbe a többségbe - így számunkra inkább az a lényeg, hogy hagyjuk a zenét hatni az érzelmeinkre. Ettől még persze lehet véleményünk, de a kritikai elemzésnek nincs sok értelme tárgyi tudás nélkül.
No de akkor mi a helyzet a hangzás megítélésével? Veszélyes vizek ezek... :D

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1574

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

cables írta:
2023.08.21., hétf. 23:22
----
Nyilván mindenki a maga szokásai, ízlése és lehetőségei szerint ítéli meg azt, ami történik manapság a zene világában. Én se vagyok kivétel, csak talán annyiban, hogy a munkám miatt az átlagnál jóval kevesebb időm van zenét hallgatni. Ma viszont volt rá lehetőségem. Egy kedves ismerős mutatta meg mennyit javított a rendszere hangján az új készülék. Fájlokat hallgattunk a netről az ő kedves számait, kivétel nélkül elképesztő minőségű felvételeket, tényleg élvezet volt hallgatni. Kíváncsi lettem arra, hogy mit csinál ez a rendszer egy kommersz sláger számmal. Kértem, hogy hallgassuk meg a Brother in Arms-t, amit sokszor hallottam CD-ről és LP-ről. OK mondta és rákeresett a számra. Próbálta az eredeti felvételt megkeresni, de csak egy re-mastered verziót talált. Az jó lesz-kérdezte. Persze. Elkezdtük hallgatni, aztán egymásra néztünk: Ennek semmi köze az eredeti számhoz, annak hangulatához. Mark Knopfler gitározott és énekelt, de mintha nem ő lett volna.
Kicsit szomorúan mentem haza, de a posta ládámban volt egy kis csomag. Felvittem kibontottam, a Capri Records egyik új CDje volt benne. Alig vártam, hogy lefeküdjön a nejem, és meghallgassam.

Capri CD.jpeg

Egy nagyon laza piano trió, ismert jazz standard számok kiváló hangminőségben. Odafigyelős és háttér zenének egyaránt kiváló. A borító rajz és a humoros, élcelődő ajánlás a borítón megnyugtató és szívderítő. Nekem ez a zenélés. Ez a maradandó élmény.
Nem szokásom egész írásokat idézni, csak a lényeges sorokat, amire reagálni szeretnék.
Ugyanis nem tartom túl udvarias dolognak a fórumtársakra nézve többször elolvastatni egy hosszabb hozzászólást.
De ez annyira telitalálat, annyira helyén van minden gondolat, annyira kifejezi a fizikai hordozók varázsának a lényegét, hogy már csak egy kérdésem maradt :

Ezt a jazz korongot LP -n nem adták ki véletlenül ? :D
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2023.08.22., kedd 13:27-kor.

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 729

Hozzászólás Szerző: Snipi »

Aszpirin írta:
Snipi írta:
2023.08.22., kedd 12:13
Vannak vélemények. Van ilyen van olyan. Vannak értékrendek. Van ilyen van olyan.
Az egyik emberé nem olyan mint a másiké. Ez van.
El kéne fogadni, és nem megsértődni.
Ki sértődött meg? Én nem :D Leírtam az enyémet, mert a tiéd olyan, az enyém meg ilyen :rolleyes:
Jó zeneelemzést! :napsut:
látod-látod mégiscsak megsértődtél ... soha életemben nem beszéltem és nem is szoktam a zenét elemezni.
de most már tényleg befejeztem ...

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

Snipi írta:
2023.08.22., kedd 12:13
Vannak vélemények. Van ilyen van olyan. Vannak értékrendek. Van ilyen van olyan.
Ki sértődött meg? Én nem :D Leírtam az enyémet, mert a tiéd olyan, az enyém meg ilyen :rolleyes:
Jó zeneelemzést! :napsut:
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3559
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

Aszpirin írta:
2023.08.22., kedd 11:51
Érdekes dolgot figyeltem meg.
Az AVX-en az a "hangadó, vezető" vélemény, hogy a ZENE hallgatása a lényeg. Ami konkrétan általában a "kütyüzés" ellen irányul, de azért gondoljunk bele a jelen kontextusban...
Itt pedig most felvetődött, hogy a streaming úgymond igénytelenné teszi a zenehallgatást, ami persze hamar beletorkollik a "streaming kontra fizikai hordozók", majd a "digitális kontra analóg gumicsontokba".

És ezen a ponton nem értem, illetve ha értem, akkor nem értek egyet azzal a vélekedéssel, hogy a könnyen elérhető, nagy és széles műfajspektrumú "zenetömeg" megakadályozza az elmélyült, analizáló zenehallgatást, ezáltal silányítva annak vélt minőségét.
Nem tudom, más hogy van vele, de én biztosan nem azért hallgatok zenét, hogy analizáljam, elemezzem. Hanem hogy jó érzést keltsen bennem, nyugtasson, szórakoztasson - ezt már korábban is leírtam. Számomra megette a fene a "minőségi" zenehallgatást, ha az a zene folytonos elemzését jelenti. Azi iskolában is a legjobban a verselemzéseket utáltam. Mire gondolt a költő, stb... brr...
Szóval, akkor elsilányodtam zenehallgatásilag. Olyannira, hogy a zenét autóban is hallgatom (nagyon messze nem hifi-körülmények között), de nemrég még JBL Charge-ot is vettem, hogy kertipartik vagy egyyszerű kinnlét alatt is szóljon. Érdekes lenne ilyen környezetekbe lemezjátszót vinni :) És sajnos az autókból is kikoptak a CD-lejéátszók meg kazáttás magnók. Fizikai adathordozónak legfeljebb pendrájvot vagy a telefonom zenekönyvtárát tekinthetném autóban, de én mégis újabban a Roon ARC-ot használom - Qobuz-ról (és ritkábban a szerverként szolgáló otthoni iMac-re kapcsolt merevlemezről) streamelve a zenét.
Szóval, igénytelen vagyok. Felvállalom. Bár nem értek egyet a jelzővel, mert nem hiszem, hogy az igényesség itt dőlne el.

(jelzem, úgy néz ki, otthonra felszámolom a teljes "nagy" rendszeremet és minden fizikai adathordozót. Helyette egy komolyabb de sokkal-sokkal egyszerűbb füles-lánc lesz, és igen, streaming. Az ok prózai, nincs már helye a nagy rendszernek. Fizikailag.)
Maximálisan egyetértek. A zene analizálását hagyjuk meg azoknak, akiknek ez a szakmája. Szerintem a zeneszerető emberek túlnyomó többségének nincs zenész diplomája vagy doktorija zeneelméletből - magamat is beleértve ebbe a többségbe - így számunkra inkább az a lényeg, hogy hagyjuk a zenét hatni az érzelmeinkre. Ettől még persze lehet véleményünk, de a kritikai elemzésnek nincs sok értelme tárgyi tudás nélkül.

A verselemzést szívből gyűlöltem én is, és például azt sem bírom, ha egyesek a zenét vizuális képekkel próbálják magyarázni, képzeljünk ide csörgedező patakokat, csivitelő madarakat. Nem vagyok vizuális típus, és a fene sem akar csivitelő madarakat vizualizálni minden második cselló szonátához. Hagyom magam érzelmileg bevonódni a zenébe, számomra az jó zene, amelyik így tud hatni rám. Ha meg mindenképp magyarázni kell, akkor inkább magyarázom például Bach kontrapunkcióját gyönyörű zenei matematikával, mint fostos galambokkal. :D
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

PgSpa írta:
2023.08.22., kedd 10:07
Fapacinak: bevallom én is leragadtam a fizikai hordozóknál, és ennek fő oka az, hogy egy LP-t hallgatni rítus, és ez éppen az élő zene szertartását idézi számomra. A stream nálam két funkciót tölt be: az újdonságok meghallgatása -ha tetszik fizikai hordozón beszerzem- és az autózás közbeni zenehallgatás. Amúgy nem köt le valamiért...
Rendben van ez így. Nálam is van rítus, csak nem kötődik tárgyakhoz, inkább az elmémben játszódik.

Kár, hogy a beszélgetés elment a streaming versus lemezek irányba, ebben én is hibás vagyok. Bár a szerző nem akarta megindokolni kijelentését, jó lenne visszakeveredni az eredeti témához: miért gondolják néhányan, hogy a nagy zenei kínálat igénytelenséget, sekélyességet okoz a zenehallgatók köreiben?

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 729

Hozzászólás Szerző: Snipi »

Nem szívesen, de reagálok - röviden - Aszpirin hozzászólására.
Részemről ennyi nincs több hozzáfűznivalóm.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 8286

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Aszpirin írta:
2023.08.22., kedd 11:51
Az AVX-en az a "hangadó, vezető" vélemény, hogy a ZENE hallgatása a lényeg. Ami konkrétan általában a "kütyüzés" ellen irányul, de azért gondoljunk bele a jelen kontextusban...
Itt pedig most felvetődött, hogy a streaming úgymond igénytelenné teszi a zenehallgatást, ami persze hamar beletorkollik a "streaming kontra fizikai hordozók", majd a "digitális kontra analóg gumicsontokba".

És ezen a ponton nem értem, illetve ha értem, akkor nem értek egyet azzal a vélekedéssel, hogy a könnyen elérhető, nagy és széles műfajspektrumú "zenetömeg" megakadályozza az elmélyült, analizáló zenehallgatást, ezáltal silányítva annak vélt minőségét.
Nem tudom, más hogy van vele, de én biztosan nem azért hallgatok zenét, hogy analizáljam, elemezzem. Hanem hogy jó érzést keltsen bennem, nyugtasson, szórakoztasson - ezt már korábban is leírtam. Számomra megette a fene a "minőségi" zenehallgatást, ha az a zene folytonos elemzését jelenti. Azi iskolában is a legjobban a verselemzéseket utáltam. Mire gondolt a költő, stb... brr...
Szóval, akkor elsilányodtam zenehallgatásilag. Olyannira, hogy a zenét autóban is hallgatom (nagyon messze nem hifi-körülmények között), de nemrég még JBL Charge-ot is vettem, hogy kertipartik vagy egyyszerű kinnlét alatt is szóljon. Érdekes lenne ilyen környezetekbe lemezjátszót vinni :) És sajnos az autókból is kikoptak a CD-lejéátszók meg kazáttás magnók. Fizikai adathordozónak legfeljebb pendrájvot vagy a telefonom zenekönyvtárát tekinthetném autóban, de én mégis újabban a Roon ARC-ot használom - Qobuz-ról (és ritkábban a szerverként szolgáló otthoni iMac-re kapcsolt merevlemezről) streamelve a zenét.
Szóval, igénytelen vagyok. Felvállalom. Bár nem értek egyet a jelzővel, mert nem hiszem, hogy az igényesség itt dőlne el.

(jelzem, úgy néz ki, otthonra felszámolom a teljes "nagy" rendszeremet és minden fizikai adathordozót. Helyette egy komolyabb de sokkal-sokkal egyszerűbb füles-lánc lesz, és igen, streaming. Az ok prózai, nincs már helye a nagy rendszernek. Fizikailag.)
Jaaaa, ha a zenére figyelsz, akkor sose lesz belőled rendes hifista. A szertartásokkal meg mi lesz? Mert 1 kattos vagy automatikus programindító szertartás, olyan nincs. Tessék lemezt mosni, fémlapokra tenni, lövöldözni rá antistat pisztollyal, woodoo nyavajákra helyezni, aztán hülye zene helyett a hangokat tessék figyelni és akkor ott lesz a csoda. És a csoda fokozható, ha csak AAA lemezeken lévő hangokat hallgatsz, de ami fontosabb talán még ennél is, vintidzs motyó legyen minden, ami néha 1-2 napig Nálad van, amíg nem bütykölik valamelyik műhelyben. Nem gondoltam, hogy ezt még mindig magyarázni kell a 21. században. ;peace;
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”