dixie-chicken írta: ↑2023.08.21., hétf. 17:40
sztem a streaming opció(k) felgyorsitják a "kukázás" folyamatot,mivel nagy a választék,habzsolunk,nem tudunk megfelelő időt eltölteni "X" zenei anyaggal,mint régen,nincs megfelelően "kielemezve" maga a zene,nem keletkezik igazi "kötődés"...lehet vlmi értékest átugrunk...régen ha megvásároltunk vlmit,akkor azt többször meghallgattuk (mivel "sok pénzt adtunk ki érte"),és nem kevés olyan zene van,amely "ismétlést" kiván,ma ez nincs igazán meg...ami igazán jó zene,az nem elsőre ugrik be,ma egy vlmikori LP árán,havi előfizetést kapunk,napi szinten,akár 5-10-15 felvételt is átfuthatunk...felületesen...és lassan leépiti az értékrendűnket...
Nyilván mindenki másképp éli ezt meg, eltérő esztétikai preferenciákkal, attitűddel, de jómagam személy szerint pont az ellenkezőjét látom.
Egyrészt a streaming platformok jóvoltából nemcsak a fogyasztó számára nyílt ki a világ, de az előadók is korábban elképzelhetetlen lehetőséget kaptak a megjelenésre. Hogy ez áldás vagy átok, hogy inkább "hígult-e" a felhozatal, mint bővült, ennek megítélését rátok bízom.
Befogadói oldalról én azokkal az időkkel tudom a mai állapotokat összevetni, mikor a fizikai médiumokhoz való kötődés miatt, és különösen a vasfüggönyön innen, egy-egy mű gyakorlatilag egy kéz ujjain megszámlálható opcióban állhatott rendelkezésre, sokszor a béna favágó kezén...ha egyáltalán! A zene pont azért nem kerülhetett "kielemzésre", mélyebb megismerésre, mert egyszerűen nem ismerkedhettünk meg különböző nézetekkel, interpretációkkal, az volt, amit a polcokon az akkori rendszer felkínált, és egy-egy külföldi út, vagy a Kodály Antikváriumban felbukkanó nyugati használt LP karácsonnyá változtathatta a nyári hőség napjait is.
Ehhez képest manapság praktikusan a megjelenéssel egyidőben rendelkezésre áll szinte a teljes repertoár, számtalan különböző előadó, iskola, együttes, hangszer interpretálásával, mindez sok-sok ismeretanyaggal körítve. A mögöttes intelligencia figyeli a szokásainkat és igen jó találati aránnyal irányítja figyelmünket olyan darabokra, előadásokra, melyek abszolút elkerülnék a radarernyőnket egyébként.
És persze ott az avx-hez hasonló fórumok sokasága, ahol hasonló érdeklődésű emberekkel oszthatjuk meg élményeinket, vagy akaszthatjuk össze az emoji-ainkat, akár a világ túlsó oldaláról is.
Elismerem, nem mindig könnyű elválasztani a búzát az ocsutól, de inkább küzdjek a bőség zavarával...
Ami a lejátszás minőségi szinvonalát illeti: A közelmúlt költözése során előkerült az egyetemi éveim kollégiumi zenehallgatásának műszaki hátterét praktikusan egymagában biztosító Panasonic walkman-em, a régi kazetták egy jelentős részével. Nosztalgikus örömkönnyeimmel küzdve tettem le a 15e Ft-ért vásárolt Sennheiser HD250BT típusú vezetéknélküli fejhallgatómat, melyet a mobilomról szoktam hallgatni, mikor a mobilitást gyakorlom (vagy a TV-ről, vagy a tabletről, vagy videokonferenciázni a laptopról...) hogy elmerüljek a régi gyönyörűségekben...hogy aztán hitetlenkedve csóváljam a fejem, hogyan is tetszhetett az egyáltalán valaha! Egyszerűen még a fasorban sincs minőségben ehhez a low end modern füleshez képest! És a Roon Arc-kal bárhol hallgatom a többezer lemeznyi gyűjteményem bármelyik darabját, vagy a Tidal, Presto Classical katalógusait, vagy a Spotify-t...ahelyett a pár tucat műsoros vagy egyedileg összeollózott kazetta helyett, amit akkoriban súlyos költségen sikerült beszereznem...
(Tudom, nem számoltam a telefon árával, de az amúgy is megvan, sőt legtöbben a cégtől úgyis kapják, vagy a szolgáltató hajítja utánunk az új előfizetés reményében...)
Nem mondom, hogy nem kaotikus, meg rohanó, meg stresszes a mai világunk...de személy szerint azért nem gondolnám, hogy semmi pozitívum nem sült ki ebből az egyébként fenntarthatatlan fejlődésből!