Rock60 írta: ↑2023.08.20., vas. 22:30
Nem tudom, mi a klasszikus hifizés. Ha az, hogy két hangfalon jó minőségben zenét hallgatunk, akkor most is van ilyen, legfeljebb kisebb a tábor. Ami meg nem az, az nem hifi. Pl az I-phonba dugott fülhallgatót nem nevezném annak. Ahogy a Sony walkmannról sem gondoltuk anno, hogy hifi.
Tudtommal nincs a hifizésre egzakt definíció, de legtöbbünknek lemezek hegyeit, kábelek erdejét és készülékek hadát jelentette, amiket ráadásul rendszeresen cserélgettünk is a tökéletes hangzást kergetve. Erre ma már nagyjából semennyi igény nincs, ezért a hifisták aránya a zenehallgatók között tovább zsugorodott. Ha nem számítom azokat, akiket a hobbink miatt ismertem meg, fiatalabb koromban a szűkebb ismerettségi, rokonsági körömben 4-5 hifista is volt, akikkel vigyorogva konstatáltuk, hogy jééé, te is? Ma egyetlen ilyen személyről sem tudok.
Ha benézünk egy modern, a mai trendeket követő lakótérbe, ott sem helye, sem létjogosultsága nincs a mi (egykori) kütyüinknek. Akinek zenére van igénye, az megoldja mobil, rejtett, vagy kompakt eszközökkel. Szerintem nem kell ezen szomorkodni, pláne igénytelenséget látni benne, inkább az igények, miattuk pedig a piaci kínálat változása zajlik. Én is teljesen újfajta eszközöket használok már, de sem a zenei igényeim, sem a kapott élmény nem változott érdemben, vagy ha mégis, akkor inkább feljebb léptek.
Az elmúlt hónapokban három nagyobb A/V rendszer telepítésében vettem részt. Mindegyiknél rejtett, vagy legalábbis kevésbé szembeötlő hangsugárzókat, láthatatlan kábelezést és az összes elvárt funkciót önmagukban tudó készülékeket kértek a megrendelők annak dacára, hogy költséghatárt nem igazán jelöltek meg, mindhárom rendszer bőven 20 MFt feletti volt. Rendszeresen elhangzott a megbeszéléseken, hogy nem akarnak látni semmiféle kütyüt, maximum egy táblagép lehet szem előtt és kézközelben, amivel mindent tudnak vezérelni. Talán mondanom sem kell már, hogy egyik esetben sem kérték fizikai hordozók lejátszási lehetőségét, kizárólag online szolgáltatásokat akarnak használni filmnézésre és zenehallgatásra is, még NAS-ra sem volt igény.
Viszont ha a hifizés alatt jó minőségű zenehallgatást értünk, akkor a hifisták tábora ma sokkal-sokkal nagyobb, mint valaha, hiszen soha ennyien nem fértek hozzá olyan zenei kínálathoz és hangminőséghez, mint manapság. Ha elfogadjuk, hogy a High Fidelity a magas minőségű zenehallgatást jelenti, akkor ebbe bizony beletartoznak a mobil eszközök, az egybekészülékek és a fej/fülhallgatók nagy része is.
Van itt még egy érdekes aspektus. Azt hiszem, a hagyományos HiFi visszaszorulása mögött az is rejtőzik, hogy túl nagy az eszközök piaci kínálata. Ez nem hogy csábító lenne, inkább elrettentő a laikusok számára. Pár percig tanácstalanul nézegetik a boltok, webáruházak kínálatát, aztán inkább hagyják az egészet, mert fogalmuk sincs, mit kellene venni, miért van ennyiféle cucc, egyik miben tud többet a másiknál. 20-30 évvel ezelőtt 5 percben el tudtam mondani, mit érdemes beszerezni az otthoni zenehallgatáshoz. Ma órákig magyarázhatom, melyik készülék mire jó, milyen szolgáltatásból lehet választani. Szóval attól tartok, erősen túl lett tolva a dolog kínálati oldalon. A mostanában sokat emlegetett egykori HiFi Magazin is addig volt életképes, míg 6-8 erősítőből kellett kiválasztani a legjobbat. 1500 készülékből ez már reménytelen és érdektelen is.