SMB verzió eltérés okozhat ilyet.
Itt van egy összefoglaló, de persze lehet, hogy már túl vagy rajta :)
https://kb.synology.com/en-uk/DSM/tutor ... red_folder
Ha nem megy, a DLNA elérés lehet egyszerűbb, amíg megoldódik.
SMB verzió eltérés okozhat ilyet.
Az én fiam nem gimibe megy, és ilyen ingyen laptop lehetőségről sem tudok.
Köszönöm szépen a részletes magyarázatot! Sok kérdésre választ adott, de még több kérdés vetődött fel bennem. Az egyik, tudom naív és tájékozatlan vagyok, de ha veszek egy laptopot pl. a Media Marktban, akkor azt nem beüzemelve kapom, vagy kérhetem úgy is? A másik, én azt hittem ma már laptopokban csak SSD háttértár van. Az erre vonatkozó információkat a készülék leirásában megtalálom, vagy ezt szeretik elhallgatni?Aszpirin írta: ↑2023.05.26., pén. 17:48Tudom, hogy ajándék, de szerintem mindenképp próbáld megtudni, hogy mire szeretné ő használni.zoli73 írta: ↑2023.05.26., pén. 12:39Szép napot mindenkinek!
Egy kis segítséget, tanácsot szeretnék kérni.
Ajándékba tervezünk venni egy laptop-ot, a fiúnk általános iskolai ballagására.
A keret 150, max. 200 ezer Forint. Az igények: ami egy 15 éves gyereknek, aki középiskolába készül, megfeleljen. Én tudatlan vagyok a témában, ezért kérek segítséget. Ennyiért lehetmelfogadható laptop-ot kapni, vagy ezek még "gagyik"? Tényleg nem tudom, de a keret ennyi.
Köszönöm!
Kértek már tőlem ilyen tanácsot, gyerek számára is, de ott elég egyértelműen kiderült, hogy valamilyen szinten a játék az cél, és arra.- sajnos - az általad megadott keret nem elég - új gép esetén.
Kompromisszumok tehát lesznek, kérdés, hogy a fiad boldog lesz-e vele a kompromisszumok miatt.
Amit mindenképp döntsetek még el Ti:
- biztos laptop kell? Lásd ZolaBA hozzászólását, egyetértek vele. Ha igen, biztos, akkor:
- méret (kisebb, nagyobb)
- kell-e a világítós billentyűzet (avagy este sötétben használná-e)
- kell-e a numerikus billentyűzet-rész
- kell-e kamera (megtippelem, hogy erre igen a válasz)
- szoftverezettség: kell-e pl. MS Office majd a suliba (áltlában nem ingyé' van, sajna)
Amire mindenképp figyeljetek:
- ár-érték miatt inkább AMD, mint Intel
- inkább több RAM, mint több háttértár (ha játszani akar, és több játékot telepít, 500 GB SSD, ha nem, 256 GB is elég), a pénzt inkább a RAM-ra fordítsátok. Windows-nál ez fontos alapszabály.
- a háttértár SSD legyen, erre akár többször is kérdezzetek rá (olcsó gépeknél talán még bele lehet futni az eMMC nevű, alaplapra forrasztott háttértárral, ezt MESSZE kerüljétek el, akármennyire is jóáras a gép? -- és a HDD (magyar nevén vincseszter) - oké ez csak vicc, igazi neve: merevlemez) is eléggé korszerűtlen már, jelentősen csökkenti az akkumulátoros üzemidőt és relatíve lassú, meg hangos is)
- Vigyázat! Sok helyen az oprendszer nem jár a géphez (vagy FreeDOS meg hasonló használhatatlan baromságokkal adják), ezzel lesz jóáras a gép. Ezt elég könnyű benézni. Minimum egy Windows Home legyen mellé (sajnos ez dob az áron, de én kalóz-oprendszerrrel nem vágnék neki...). Linux NEM PÁLYA nálatok (szerintem), a leg-felhasználóbarátabb Linux-szal (pl Ubuntu) is belefuthattok később kellemetlenségekbe egy-egy update után, ami megkeseríti az életeteket, mert - amint írtad - nincs affinitásotok az IT-hoz. Just my two pence.
Ha megvan, a windows-alapú beüzemelésnél gyerek számára van egy-két csapda/bosszantó dolog, amit majd telefonon elmondok, illetve szívesen segítek.
Tudom, hogy ajándék, de szerintem mindenképp próbáld megtudni, hogy mire szeretné ő használni.zoli73 írta: ↑2023.05.26., pén. 12:39Szép napot mindenkinek!
A keret 150, max. 200 ezer Forint. Az igények: ami egy 15 éves gyereknek, aki középiskolába készül, megfeleljen. Én tudatlan vagyok a témában, ezért kérek segítséget. Ennyiért lehetmelfogadható laptop-ot kapni, vagy ezek még "gagyik"? Tényleg nem tudom, de a keret ennyi.
Köszönöm!
Nyilván való, hogy a mai fiatalok jobban képben vannak, mint Mi, de mivel meglepetésnek szánjuk, így Őt nem vonhatjuk bele a kiválasztásába. Amúgy a fiúnk nem egy IT zseni, tőlem örökölte na.ZolaBA írta: ↑2023.05.26., pén. 13:23Az átlag 15 éves fiúk sokszor jobban képben vannak mint "mi"![]()
Az az igazság, hogy új gépnél ez a keret biztosan kompromisszumos. Viszont, hogy miből lehet/érdemes engedni ahhoz kéne tudni mit szeretne, mire használná, stb. Játszana-e, hordozná vagy inkább fix, sok a kérdés.
Én simán betenném a pénzt egy borítékba... értem, hogy ajándék de egyrészt ha valamivel alá/mellé lősz az szar, másrészt akit érdekel a téma annak a vadászat, választás, beszerzés is jó élmény - gondoljunk csak a hifire, ki szeretné ha más választana neki valamit![]()
Ha nem játszik a gyerek 3D-s játékokkal, akkor simán bele fér.zoli73 írta: ↑2023.05.26., pén. 12:39Szép napot mindenkinek!
Köszönöm!
Az átlag 15 éves fiúk sokszor jobban képben vannak mint "mi"
Így olvasva azért ez nem egy egyszerű beavatkozás, legalábbis nekem nem. Valakit biztos be kell vonnom, mert én ehhez nem értek egy kukkot sem.Alex_Aston írta: ↑2022.10.22., szomb. 00:37Úgy képzeld el, mint egy streamert, amit bridge uzemmódban használsz, és egy külső DC kerül mögé.
Tehát a szolgáltató router csak átengedi a netet (illetve, ha optika, akkor média konverter is), minden mást az általad beállított router végez.
Biztonságosabb is, mert tűzfalat is te állítod be, vagy egy szakember, akit megbízol![]()
Azt tudod, hogy milyen sebességű a net előfizetés? Feleséged laptopján, ami kábellel csatlakozik, egy nyugis pillanatban érdemes sebességet mérni többször is, hogy lássátok, miből lehet főzni.
De a stabil 65Mbps egyébként elég gyors, legalább is netezéshez bőven elég. Ezen még 4k film is nézhető online.
Szóval más lesz ott a gond, szerintem a router.
Az áram kimaradás pedig szonte biztos, hogy bullshit. Digit órával rendelkező mikro van? Azon rögtön nullázódna az óra a legkisebb áramszünet esetén is, gondolom feltűnne neked.
Úgy képzeld el, mint egy streamert, amit bridge uzemmódban használsz, és egy külső DC kerül mögé.
Helyette vélhetőleg nem, de utána kötve igen.
Tehát akkor én nyugodtan, minden bonyodalom nélkül vehetek, és használhatok egy szabadon választott routert, a szolgáltató által adott helyett? Ez nem ütközik semmi akadályba? Teszem azt a szolgáltató levédi valami kóddal, hogy ne "buzerálják", vagy nem minősül szerződés szegésnek?ZolaBA írta: ↑2022.10.21., pén. 20:21Vehetsz egy saját routert, amivel a wifi sokkal jobb lesz. Hogy milyen márka és fajta routert arról sok fórum szól. Asus, tplink, xiaomi, stb. olcsóbbak 16-18 ezer körül, jobbak 26 felett, határ a csillagos ég. Viszont, ha nagy a lakás/ház akkor nem érdemes egy mondjuk 50 ezreset venni, hogy az majd tuti jó, mert a wifi jel erőssége szabványban korlátolt, lehet rajta 100 antenna akkor is a rádiófrekvencia teljesítmény maximum szabályzott, ezért az egy 50 ezres helyett a két 25 ezres szinte mindig jobb megoldás (pláne ha a kettő között kábel van).
Vehetsz egy saját routert, amivel a wifi sokkal jobb lesz. Hogy milyen márka és fajta routert arról sok fórum szól. Asus, tplink, xiaomi, stb. olcsóbbak 16-18 ezer körül, jobbak 26 felett, határ a csillagos ég. Viszont, ha nagy a lakás/ház akkor nem érdemes egy mondjuk 50 ezreset venni, hogy az majd tuti jó, mert a wifi jel erőssége szabványban korlátolt, lehet rajta 100 antenna akkor is a rádiófrekvencia teljesítmény maximum szabályzott, ezért az egy 50 ezres helyett a két 25 ezres szinte mindig jobb megoldás (pláne ha a kettő között kábel van).
Köszönöm az ajálást, azt gondoltam, az ilyen szünet mentes tápok ennél húzósabb árban vannak, ennyit símán megér a kényelem, biztosnság.fenyő írta: ↑2022.10.21., pén. 13:01Nekem ez vált be:zoli73 írta: ↑2022.10.20., csüt. 22:31"az ilyen jellegű problémákat az elekromos hálózat feszültség kilengései, illetve a nagyon rövid idejű(<1sec) áram kimaradások okozzák, ezt a készülékek nem, vagy csak nehezen tolerálják. Ezen rendellenességek jelentkezése esetén, a készülék hálózati dugóját húzzuk ki néhány másodpercre, majd dugjuk vissza".
Kstar Micropower 600 LED szünetmentes tápegység. (Aquában 12.700,- volt)
2 éve hozzá se kellet nyúlni, tök csendes. Esetleges rövid áramkimaradás esetén nincs bosszúság. Én a Synology NAS-hoz vettem, de rá van kötve a router is.
Igen, sajnos ez az "egyszerre lógunk a Wi-fi-n", nálunk sűrűn előfordul. Jelen pillanatban a párom az asztali gépnél ül(ez nem Wi-fi), a fiam nyomja az Xbox-ot, én tabletről fórumozok. Ez utóbbi kettő már Wi-fi. Kb. 3m-re a routertől mondanám, hogy rendben van a sebesség, de például képek nagyon lassan, alig-alig, vagy egyáltalán nem töltödnek be. Mobilnet/telefon ilyen nincs, ott minden ugrik. Tehát így már elég nyögve nyelős.Alex_Aston írta: ↑2022.10.20., csüt. 22:43Ez a sebesség tulajdonképpen mindenre is elég.zoli73 írta: ↑2022.10.20., csüt. 22:31Szép estét mindenkinek!
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Adott a kábeltéve/internet szolgáltatótól származó modem(?), rooter(?). Igazából nem is tudom mi a pontos meghatározása. Ebbe jön bele a jel a szolgáltatótól optikai kábelen, majd innen kapja a jelet a tv set top box, ill. az internet csatlakozást az asztali pc, és a fiam Xbox-ja, ezek mind kábelen. Továbbá ez a készülék biztosítja a Wi-fi jelet is a házon belül, ill. egy bizonyos határig kívül is.
Viszont, ha egyszerre lóg rajta több eszköz, a gyerek épp filmet tölt le, más meg netezne közben, stb., akkor lehet az adott pár percben lassabb.
A legjobb megoldás, hogy a szolgáltatói routert "egyenesbe" kell kötni, és venni egy jobb vasat mellé, ami ellátja a routert funkciót. Nálam is így van, egy 25e Ft-os Asus látja el ezt a feladatot. A wifi sebesség így egy légtérben a routerrel 500Mbps körül van.
Viszont 2 fallal odébb bármit is csinálsz, gyengül a jel. Lehet konnektorba dugható wifi jel erősítőt használni, ami az adott jelet sugározza tovább. Azt oda érdemes tenni, ahol még azért ó a jel, mondjuk a szomszéd szobába. És akkor 2 fallal odébb jobb lesz a sebesség. De csodák sajna nincsenek, a legjobb, ha kábellel viszed a jelet, és ott helyben van másik wifi szóró vas. De simán lehet, hogy elég lesz a konvektoros cucc is.
Ki a szolgáltató? Tcom, vagy Upc/Voda? Legjobb megoldás szerintem Digire váltani, ha van rá mód. Akkor kőkorszaki sem top box, vagy a TV-be való kártya sem kell.
Ha azt hiszed, azt sem tudom, miről van szó, tévedsz.avl2 írta: ↑2022.10.21., pén. 08:10
kb. 2.5 honapja, közben szamtalan sima frissitesi probalkozas utan, egyszercsak azt irta, hogy "naprakész"
azóta is "naprakesz", az aktualis frissiteseket fel"veszi"; es eddig sosem volt vele müködesben erzekelt gond
EaseUs Todo Backup 2022-t hasznalok egyebkent (bar nincs semmi fontos ami csak azon a gepen lenne), de nem gondolom, hogy az segitett volna
Nekem ez vált be:zoli73 írta: ↑2022.10.20., csüt. 22:31"az ilyen jellegű problémákat az elekromos hálózat feszültség kilengései, illetve a nagyon rövid idejű(<1sec) áram kimaradások okozzák, ezt a készülékek nem, vagy csak nehezen tolerálják. Ezen rendellenességek jelentkezése esetén, a készülék hálózati dugóját húzzuk ki néhány másodpercre, majd dugjuk vissza".
kb. 2.5 honapja, közben szamtalan sima frissitesi probalkozas utan, egyszercsak azt irta, hogy "naprakész"
Ez a sebesség tulajdonképpen mindenre is elég.zoli73 írta: ↑2022.10.20., csüt. 22:31Szép estét mindenkinek!
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Adott a kábeltéve/internet szolgáltatótól származó modem(?), rooter(?). Igazából nem is tudom mi a pontos meghatározása. Ebbe jön bele a jel a szolgáltatótól optikai kábelen, majd innen kapja a jelet a tv set top box, ill. az internet csatlakozást az asztali pc, és a fiam Xbox-ja, ezek mind kábelen. Továbbá ez a készülék biztosítja a Wi-fi jelet is a házon belül, ill. egy bizonyos határig kívül is.