Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Sztereó erősítők

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1388

Re: Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Snipi írta:
2023.08.15., kedd 09:40
Azért ez így ebben a formában nem teljesen igaz.
Ez sok mindentől függ. A jelzett hangszer minőségétől is, a zenész tudásától is és sok minden egyébtől is amibe inkább nem mennék bele. Hallottam én már olyan élő zenét ami nagyon haloványan szólt, de persze ez a ritkább eset.
Tényleg az a ritkább eset.
Én konkrétan arra gondoltam, hogy ha a hifim helyén a szobámban - a példánál maradva - egy brácsa szólna, vagy egy kamarazenekar játszana, asszem nem lenne vita, függetlenűl a zenészek képességétől.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2301

Hozzászólás Szerző: cables »

Snipi írta:
2023.08.15., kedd 09:40
Rock60 írta :
"Egy zenész barátom mondta, de persze más is felhozta már, hogy ha pl. egy brácsa megszólalna a nappalimban, az annyival dinamikusabban, valóságosabban, természetesebben szólna, mint bármilyen drága rendszeren egy konzerv-brácsa, hogy az valóban az ég és a Föld."

Ez sok mindentől függ. A jelzett hangszer minőségétől is, a zenész tudásától is és sok minden egyébtől is amibe inkább nem mennék bele. Hallottam én már olyan élő zenét ami nagyon haloványan szólt, de persze ez a ritkább eset.
Azért arra nem ártana figyelni, hogy az idézet nem általában élő zenéről szólt, hanem nappaliban megszólaló hangszerről. Ez nem ugyanaz. Egy szobában, közel térben a hangszer hangjának teljes felharmonikus tartalmát halljuk, ami tényleg megdöbbentő élmény. Nagyobb térben az igazi finomságok - amik a szépséget adják - elveszhetnek.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 883

Hozzászólás Szerző: fererencz »

Ear írta:
2023.08.15., kedd 16:36

Nem érted. Hagyjuk is.
Pont, hogy értette. Nem csak bedobta, hogy nem lehet, mert sajt, mert leírhatatlan mágia van mögötte.
Nem szotkam hibázni.

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3178
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

shany írta:
2023.08.15., kedd 09:26
juliush írta:
2023.08.14., hétf. 20:45
chord_ írta:
2023.08.14., hétf. 20:26
Az, hogy a cikk írója, amilyen hangot jónak tart, és én pl., vagy akár ti, ahhoz mit szólnék/szólnátok, az a cikkből parádésan nem derül ki.
Én ezt tartom problémának, nem pedig azt, hogy a magyarázatai / érvelései elektrotechnikailag korrektek-e, ill. hogy 'ért'-e hozzá.
Gondolom sokak számára közismert, hogy Bruno Putzey nevéhez fűződött korábban a Hypex, mostanság a Purifi D-osztályú erősítő-modulok és például a Mola Mola eszközök tervezése, fejlesztése. Ez talán segít megfelelő perspektívába helyezni a gondolatait és hangzásbéli preferenciáit.
A kiindulási pont ez volt, egy kérdés ( amely tényként tartalmaz/állít be feltételezéseket ):
"Na például milyen jó lenne ha a visszacsatolás pozítiv hatásai mellett (torzítás, damping, sávszélesség) lenne valamilyen mérési módszer a negatív hatások számszerűsítésére is. Sajnos nem tudok ilyenről, hallani lehet, mérni nem, tehát egyesek szerint nem is létezik a jelenség."

Erre linkeltem az írást, amely a választ (is) tartalmazza. A válasz pedig:
- Ha a negatív visszacsatolás ( hangfrekvenciás jelek erősítésében gondolkodunk, és jól tervezett és jól működő visszacsatolásban ) mértéke, nagyobb egy bizonyos szintnél ( 30dB ), akkor csak előnye van az alkalmazásának.
- Sajnos az elmúlt évtizedek során jó néhány áramkör tervezési hibát vétettek - akár neves tervezők is -, amelyek a hallható effektusokat okozhatnak, egyszerű torzítás méréssel kifogástalan készülék esetén is. Konkrét ilyen hibát is említ a szerző.
- Ezeket a hibákat - tévesen - sokan házasították össze a negatív visszacsatolás használatának tényével.

( sajnos ez a negatív visszacsatolás témakör sokkal bonyolultabb/nehezebb/magasabb szintű témakör mint gondolják errefelé... Sírnivaló milyen hozzászólások születtek.... )

Bruno Putzey-nek ( szerző ) nincs semmilyen "jó hang" preferenciája. Egyszerűen olyan készüléket akar tervezni/létrehozni/megközelíteni elméletben és gyakorlatban, amely a közönség/vásárló számára elkészített, az alkotók által létrehozott hanganyagot bármiféle változtatás/színezés/torzítás/kellemesítés/természetesítés/jóhangosítás nélkül adja vissza. ( mellesleg a Purifi csapata által készülő csúcsminőségű hangszórók is ezt a célt szolgálják )

Nyilván szánalmas ez a "jóhangtalan" hozzáállás :D
Annyit még meg lehet jegyezni a ( nagymértékű ) negatív visszacsatolással kapcsolatban, hogy - látszólag - a feketeöves hifisták is sokkal megengedőbbek vele szemben, ha kellően drága készülékben alkalmazzák ( és nem titkolja el a gyártó ). Pl. az említett Soulution, stb erősítők esetében
Én nem szeretem feketén-fehéren szemlélni a dolgokat, hiszen a valóságban sokféle egyéb árnyalat is létezik. Önmagában egy technológia nem minősíthető jónak vagy rossznak, önmagában egy technológia nem garantálhat semmiféle minőséget. A mérnöki implementáció az ami biztosítani tudja minőséget, az adott technológia előnyeinek a kiaknázásával, és a hátrányainak a kompenzálásával.

Itt egy másik cikk a témában Nelson Pass tollából, fizikusként legalább annyira hozzáértő mint Bruno Putzey villamosmérnökként, és a Pass Labs és First Watt erősítők tervezőjeként legalább akkora név a szakmában, mint Putzey.
https://www.passlabs.com/technical_arti ... feedback/

Kicsit árnyaltabb képet fest a témáról. Egy szemléletes hasonlattal él, miszerint a negatív visszacsatolás olyan mint a hitelkártya, kényelmes és hasznos ha okosan használjuk, viszont büntet, ha bután tesszük ugyanezt.
Alapvetően egyet tudok érteni azzal következtetésével, hogy ha képesek vagyunk alacsony torzítású, megfelelő sávszélességű és stabil erősítőt építeni negatív visszacsatolás nélkül is, akkor miért is ne tennénk ezt?

Az is kétségtelen, hogy a negatív visszacsatolás szemben kialakult averziót az ilyen "buta" implementációk okozzák alapvetően. Ha egy erősítő nyilt hurkú erősítésének sávszélessége nem elég magas (értsd ez alatt a hifi sávszélesség - 2hz - 20khz - töbszörösét), akkor a negatív visszacsatolás ugyan remek THD mérési eredményeket produkál a szokásos 1 kHz-es jellel mérve, de ezt semmit nem mond el arról, hogy milyen a torzítás 5-10-15 Khz-en mérve, ahol a negatív visszacsatolás a korlátozott sávszélesség miatt már nem tudja kifejteni az áldásos hatását. Pont ezt a hibát követték a korai japán kommersz félvezetős erősítőkkel, és ezért szóltak borzasztóan. Az ellenpéldát hozta Gábor (Limar) a Soulutionokkal, ahol kiváló hangot kapunk bőséges negatív visszacsatolással is. Meg kell ehhez nézni a Soulutionok gain bandwidthjét, és érthetővé válik a dolog.

Én mindig azon az álláspontos voltam, hogy az audionirvánát elérni nem lehet, de meg lehet közelíteni teljesen különböző utakon is. Tehát az én véleményem Jenő és Gábor véleménye között helyezkedik, nem gondolom csak NFB nélkül, vagy csak NFB-el lehet jó hangú erősítőt építeni, lehet így is úgy is, és lehet mindkét módszerrel rosszat is.

Most az objektív mérnöki megfontolások mellett némi szubjektivizmust is bevetnék: Ismerve az említett két úriember konstrukcióit (Mola mola, Hypex Ncore Putzeytól és Pass Labs, First Watt Passtól), az én szubjektív megítélésem szerint csak az utóbbiakkal tudnék együttélni, így empírikusan és nem teoretikusan inkább Pass álláspontját tudom jobban elfogadni.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 539

Hozzászólás Szerző: Snipi »

Rock60 írta :
"Egy zenész barátom mondta, de persze más is felhozta már, hogy ha pl. egy brácsa megszólalna a nappalimban, az annyival dinamikusabban, valóságosabban, természetesebben szólna, mint bármilyen drága rendszeren egy konzerv-brácsa, hogy az valóban az ég és a Föld."

shany
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 355

Hozzászólás Szerző: shany »

juliush írta:
2023.08.14., hétf. 20:45
chord_ írta:
Az, hogy a cikk írója, amilyen hangot jónak tart, és én pl., vagy akár ti, ahhoz mit szólnék/szólnátok, az a cikkből parádésan nem derül ki.
Én ezt tartom problémának, nem pedig azt, hogy a magyarázatai / érvelései elektrotechnikailag korrektek-e, ill. hogy 'ért'-e hozzá.
Gondolom sokak számára közismert, hogy Bruno Putzey nevéhez fűződött korábban a Hypex, mostanság a Purifi D-osztályú erősítő-modulok és például a Mola Mola eszközök tervezése, fejlesztése. Ez talán segít megfelelő perspektívába helyezni a gondolatait és hangzásbéli preferenciáit.
A kiindulási pont ez volt, egy kérdés ( amely tényként tartalmaz/állít be feltételezéseket ):
"Na például milyen jó lenne ha a visszacsatolás pozítiv hatásai mellett (torzítás, damping, sávszélesség) lenne valamilyen mérési módszer a negatív hatások számszerűsítésére is. Sajnos nem tudok ilyenről, hallani lehet, mérni nem, tehát egyesek szerint nem is létezik a jelenség."

Erre linkeltem az írást, amely a választ (is) tartalmazza. A válasz pedig:
- Ha a negatív visszacsatolás ( hangfrekvenciás jelek erősítésében gondolkodunk, és jól tervezett és jól működő visszacsatolásban ) mértéke, nagyobb egy bizonyos szintnél ( 30dB ), akkor csak előnye van az alkalmazásának.
- Sajnos az elmúlt évtizedek során jó néhány áramkör tervezési hibát vétettek - akár neves tervezők is -, amelyek a hallható effektusokat okozhatnak, egyszerű torzítás méréssel kifogástalan készülék esetén is. Konkrét ilyen hibát is említ a szerző.
- Ezeket a hibákat - tévesen - sokan házasították össze a negatív visszacsatolás használatának tényével.

( sajnos ez a negatív visszacsatolás témakör sokkal bonyolultabb/nehezebb/magasabb szintű témakör mint gondolják errefelé... Sírnivaló milyen hozzászólások születtek.... )

Bruno Putzey-nek ( szerző ) nincs semmilyen "jó hang" preferenciája. Egyszerűen olyan készüléket akar tervezni/létrehozni/megközelíteni elméletben és gyakorlatban, amely a közönség/vásárló számára elkészített, az alkotók által létrehozott hanganyagot bármiféle változtatás/színezés/torzítás/kellemesítés/természetesítés/jóhangosítás nélkül adja vissza. ( mellesleg a Purifi csapata által készülő csúcsminőségű hangszórók is ezt a célt szolgálják )

Nyilván szánalmas ez a "jóhangtalan" hozzáállás :D
Annyit még meg lehet jegyezni a ( nagymértékű ) negatív visszacsatolással kapcsolatban, hogy - látszólag - a feketeöves hifisták is sokkal megengedőbbek vele szemben, ha kellően drága készülékben alkalmazzák ( és nem titkolja el a gyártó ). Pl. az említett Soulution, stb erősítők esetében

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2773

Hozzászólás Szerző: tunerman »

... A teljes átfogó visszacsatolás okoz a legnagyobb technikai nehézséget, mert az egyes fokozatok bajait nem lehet egy kalap alatt, egy módon megoldani.Tehát a könnyen mérhető frekvencia tartományban egyértelmű az NFB jobbító hatása, javítja, csökkenti a kimeneti impedanciáját is. Időtartományban már nem egyértelmű a hasznossága.

De mi van az egyes alkatrészek sajáthang effektusával? Mit tehet a jól tervezett NFB ezekkel? Javítja? Eltünteti? Vagy inkább bezavar az NFB ebben?...
Az erősítő kimenetén nemcsak a valamennyire torzított zene jelenik meg egyidejűleg, hanem sok minden más is:

- mágnesesen/kapacitíve indukálódott 50Hz
- tápegységből származó 100Hz
- különböző külső és belső zajkomponensek
- áthallásból származó jelek

A global NFB nem tud válogatni a kimeneten megjelenő különböző jelek között - és mivel a bemenő jelhez képest történik a hibajavítás -, így egy sokváltozós INVERZ jelmixtura keringhet az erősítőben a visszacsatolás miatt.
Ezért sokan egyértelműen degeneratív hatásúnak tartják a globális NFB-t.

A no NFB-s erősítőkben - megfelelően jó zajelnyomás/áthallás/ THD esetén - a REAL TIME zenei jel halad végig :smile53:
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11007
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

LIMAR írta:
2023.08.14., hétf. 21:51
Azért az megvan ugye, hogy a zenei jelek nem a hangszerekből kerülnek a hangszórókra az otthoni láncon, hanem felvételeket hallgatunk. És ezeken a felvételeken a hangszerek jelei (hangja) nagyságrendekkel több alkatrészen mennek keresztül már a stúdiókban, mint a házi lejátszó elektronika alkatrészeinek mennyisége. Arról nem is beszélve, ha digitális forrást hallgatunk. Ott sok nagyságrenddel nagyobb a felvétel készítés és visszajátszás során az alkatrészek mennyisége, nem beszélve az AD/DA átalakítások, bitmélység konverziók sokaságáról.
Ez igaz volt a 80-90-es évek analóg stúdióira, ahol készülékek tucatjain kergették át a Szent Jelet, de egy modern stúdióban nem sok alkatrésszel találkozik, A/D átalakítás után valójában csak szoftverek nyúlnak hozzá matematikai alapon. A digitalizálás alapesetben a hangmixer bemeneti fokozataiban, komolyabb esetben különálló A/D konverteren történik, ezek sincsenek igazán elbonyolítva, viszonylag egyszerű áramkörök. A digitális stúdió mixerek is számítógépek, a gombok, tekerők, csúszkák szoftvereket, tehát képleteket vezérelnek, a Szent Jel nem halad át a pultokon. D/A átalakítás a stúdiókban jellemzően nem történik, csak a monitorozásnál, de az ugye egy párhuzamos ágon folyik, a Szent Jelre nincs közvetlen hatással, az digitális állapotban kerül ki a stúdióból.

Aztán hogy a megrendelő mit csinál a kész anyaggal, az már egy másik történet. A streaming szolgáltatások világában jelenleg csendes káosz uralkodik a formátumokat, felbontásokat illetően, így valóban sok konverzió történhet a felvevő / mastering stúdióból kikerülő anyagon. A MRC legutóbbi felvételei 8-10 formátumban, verzióban laknak a gépemen, ami kissé nevetséges szerintem, de idővel bizonyára letisztul majd a téma.
Rock60 írta:
2023.08.14., hétf. 23:53
Most tételezzük fel, hogy mégis csak létezne egy olyan rendszer, amin úgy szólalna meg a brácsa - vagy bármi - mint maga a valóság. Szeretném én látni azt a hifistát, aki ezen is fanyalogna, hogy de hát ez neki nem tetszik, ezért, vagy azért... Asszem, ezen hang hallatán mindnyájan csak az álunkat keresgélnénk a földön.
Ez igaz volt a 80-90-es évek HiFi-jére, amikor tényleg a hanghűség volt a fő szempont. Most beleolvasol bármelyik Facebook csoport beszélgetéseibe, láthatod, hogy manapság nagyon más célok vezérlik a hobbitársakat. Az egyéni ízlés, a hősünk által elképzelt JÓ HANG annyira szerteágazó, hogy csoda lenne, ha mindenkinek tetsző végeredmény születne, sőt valójában erre most kisebb az esélyünk, mint pár évtizeddel ezelőtt, tehát a piac bővítését és színesítését célként kitűző kereskedelem sikert aratott.
Rock60 írta:
2023.08.14., hétf. 23:53
Szerintem nem a " jóság " megítélésében vannak különbségek, hanem a hibák tolerálásában. Mivel minden műszaki produktum valamilyen kompromisszummal küzd, a saját árkategóriájával arányosan, mindegyiknek van egy kis negatív oldala is, az erényei, pozitívumai mellett. Ezek azok a negatívumok, amiket nagyon különböző képen tolerálunk és ítélünk meg, és talán ezek alapozzák meg a véleményünket, ítéletünket.
Az igazán nagy különbség a felhasználók céljaiban van, hogy ki mit vár el az otthoni zenehallgatástól. Aki zenei oldalról közelít az élményhez, az jóval kevésbé akad fenn a műszaki hibákon.

Mathias
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 274

Hozzászólás Szerző: Mathias »

Ear írta:
2023.08.14., hétf. 22:41
Mathias írta:
2023.08.14., hétf. 16:22
De gitár erősítőket és hangládáikat egy ideje már szimulálnak.
Pontosabban azt szimulálják, hogy az adott erősítő az adott ládával, adott mikrofonnal hogy szólna felvéve. És ez azért nagyon nem ugyan az.
Az erősítőre kötött loadbox-al nem kell feltétlenül láda és mikrofon az erősítő hangjának felvételéhez. A láda szimulációkat is külön készítik így lehet szabadon kombinálni őket.
Ezen a videón a srác a saját erősítőjére taníttatta rá a korábban említett Neural Amp Modelert és maga is meglepődik mennyire ugyanolyan, mint az eredeti. https://www.youtube.com/watch?v=5CFvYt03w58&t=947s

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3493

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

LIMAR írta:
2023.08.14., hétf. 21:51
....
Arról nem is beszélve, hogy a magas nyílthurkú erősítés és a nagy visszacsatolás miatt az alkatrészek egyedi hatásai is sok nagyságrenddel kevésbé jelennek meg a kimeneten.
Ebben azért én nem lennék ennyire biztos. Az NFB egy-egy erősítő fokozaton, de több fokozaton át, pláne a teljes BE-KI között, szinte kizárólag a felső frekisáv kitolására optimális és az ezzel összefüggő torzítások csökkentésére alkalmas. A teljes átfogó visszacsatolás okoz a legnagyobb technikai nehézséget, mert az egyes fokozatok bajait nem lehet egy kalap alatt, egy módon megoldani.Tehát a könnyen mérhető frekvencia tartományban egyértelmű az NFB jobbító hatása, javítja, csökkenti a kimeneti impedanciáját is. Időtartományban már nem egyértelmű a hasznossága.

De mi van az egyes alkatrészek sajáthang effektusával? Mit tehet a jól tervezett NFB ezekkel? Javítja? Eltünteti? Vagy inkább bezavar az NFB ebben?
Egy talán furcsa példát hoznék erre. Egy kisjelű vezeték, IC kábel ilyen-olyan tulajdonságát tudjuk javítani NFB-vel? Önmagában nem, mert visszacsatolást csak aktív, energia-táp felhasználású eszközzel tudunk értelmezni. De mi van akkor, ha úgy csatolunk vissza erősítőnél, hogy az NFB nem a négypólus erősítő bemenetére történik, hanem annak inputjára csatlakozó kábel túl végére, ami lehet 10cm, de akár 200cm is? Ezzel a kábel hatás eltűnik, vagy ami negatív tulajdonsága volt, az mind feljavul? Nem hinném.

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1388

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Mathias írta:
2023.08.12., szomb. 11:40

Azért nem, mert nincs olyan, hogy egyetemesen, mindenki számára azonosan "jó" hang.
A gond ott van, hogy mindenki a saját maga által jónak ítélt hangot tartja abszolút jó hangnak, ami mindenki számára jó hang kéne hogy legyen, sőt ez a high fidelity, mert hát az nem lehet, hogy amit én jónak ítélek, az nem a valósághoz leghűebb hang.
És ebből vannak a viták, mert más "jó hangja" nem esik egybe ezzel.
Számtalanszor megfogalmazott gondolatok ezek - mármint, hogy mindenkinek mást jelent a jó - és én mindig tamáskodva olvasom.

Egy zenész barátom mondta, de persze más is felhozta már, hogy ha pl. egy brácsa megszólalna a nappalimban, az annyival dinamikusabban, valóságosabban, természetesebben szólna, mint bármilyen drága rendszeren egy konzerv-brácsa, hogy az valóban az ég és a Föld.

Most tételezzük fel, hogy mégis csak létezne egy olyan rendszer, amin úgy szólalna meg a brácsa - vagy bármi - mint maga a valóság.
Szeretném én látni azt a hifistát, aki ezen is fanyalogna, hogy de hát ez neki nem tetszik, ezért, vagy azért...
Asszem, ezen hang hallatán mindnyájan csak az álunkat keresgélnénk a földön.

Szerintem nem a " jóság " megítélésében vannak különbségek, hanem a hibák tolerálásában.
Mivel minden műszaki produktum valamilyen kompromisszummal küzd, a saját árkategóriájával arányosan, mindegyiknek van egy kis negatív oldala is, az erényei, pozitívumai mellett.
Ezek azok a negatívumok, amiket nagyon különböző képen tolerálunk és ítélünk meg, és talán ezek alapozzák meg a véleményünket, ítéletünket.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

1. A felvételi oldal minőségével/veszteségeivel nincs mit tennünk, de a lejátszási oldalon minőségileg "bármit" megtehetünk
2. Azt egyszerűen be lehet látni, hogyha azonos nagyságrendben van a no NFB-s erősítő paramétere egy NFB-t tartalmazóéval, akkor az a lineárisabb műkődés eredménye
3. Tudomásul kell vennünk, hogy az NFB használata olcsóbb, egyszerűbb, könnyebben gyártható, szabványosítható terméket hoz létre (pl. opamp), és ezért szakmai tudást nem igénylő folyamat
4. Ezért az analóg oktatási rendszerekben kizárólag az NFB használata szerepel, sehol sem lehet találni a no NFB elvét, ismertetését, kapcsolási megoldásait. Mitha az nem létezne, ezért hallgatnak róla
5. És egy egyszerű magyarázat minderre - a gazdaságosság lett az egyetlen vezérlő elv, minden más nem számít - bárki is állítja az ellenkezőjét.
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

LIMAR
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 3333
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: LIMAR »

tunerman írta:
2023.08.14., hétf. 15:29
Azért az alap fizikát nehéz lenne semmivé tenni ahhoz hogy legyen NFB, mert ahhoz több erősítőfokozat kell (megnövelt erősítés, hogy legyen miből visszacsatolni), és azokhoz pedig több passzív/aktív alkatrész kell. :smile29:
Kéretik a beépített plussz alkatrészek hatását kikövetkeztetni:
- a bejövő zenei jel jobb lesz tőlük
- nem csinálnak semmit a zenei jelekkel
- itt van, hogy valójában mi történik

Ami a további elméleti fejtegetéseket illeti, teljesen feleslegesek, mert itt már teljesen tönkre van vágva a zenei jelek természethű átvitele.
TJ.
TJ!

Azért az megvan ugye, hogy a zenei jelek nem a hangszerekből kerülnek a hangszórókra az otthoni láncon, hanem felvételeket hallgatunk. És ezeken a felvételeken a hangszerek jelei (hangja) nagyságrendekkel több alkatrészen mennek keresztül már a stúdiókban, mint a házi lejátszó elektronika alkatrészeinek mennyisége. Arról nem is beszélve, ha digitális forrást hallgatunk. Ott sok nagyságrenddel nagyobb a felvétel készítés és visszajátszás során az alkatrészek mennyisége, nem beszélve az AD/DA átalakítások, bitmélység konverziók sokaságáról.
A negatív visszacsatolt erősítők bajai nem abban vannak, hogy sok az alkatrész bennük, hanem az, hogy a tervezők nem tudják alkalmazni az NFB-ben rejlő lehetőségeket több okból. Nincs kellő tehetségük megfelelő kapcsolástechnika tervezésére. Nincs elég anyagi lehetőségük megfelelő elektronikák kivitelezésére a gyártóknak.
Jelenleg az erősítéstechnika szinte kompromisszum mentes csúcsait kizárólag félvezetős erős NFB-vel rendelkező erősítők képviselik (Boulder, Halcro, Soulution...). Az NFB ésszel használva és szinte anyagi korlátok limitje nélkül kivitelezve olyan elektronikákat képes létrehozni, amik alkalmasak MINDEN terhelésre, szintre minőség romlás nélkül továbbítani a bemenetére érkező jeleket.
Sajnálatosan a NFB-t nem tartalmazó erősítők csak nagyon korlátos körülmények között képesek kiszolgálni a rájuk kötött terheléseket (hangszórók). Nagy a kimeneti impedanciájuk, ami együtt jár azzal, hogy a hangszórók impedancia menete egy az egyben megjelenik a kimeneti frekvencia menetben. Nem képesek jelentős áramokat leadni, kicsi a teljesítményük, nem alkalmasak méretesebb terekben kellő hangnyomást előállítani. Nem képesek kis impedanciás hangszórók meghajtására....
Arról nem is beszélve, hogy a magas nyílthurkú erősítés és a nagy visszacsatolás miatt az alkatrészek egyedi hatásai is sok nagyságrenddel kevésbé jelennek meg a kimeneten.
Ami a Negatív Visszacsatolt Erősítők rossz megítélését okozza, az nem az elméleti hibái, hanem a nem megfelelő kivitelezés/tervezés.
Ha egy NFB erősítő nyílthurkú erősítése a hallható tartományban egyenletes, lineáris, az elektronika sebessége nyílt hurokban is kellően gyors, akkor a visszacsatolt elektronika átvitele, hangja sem lesz rossz. A baj, hogy a legtöbb erősítő a lehető legprimitíveb kapcsolású, minimál alkatrésszel, hogy majd a NFB megoldja a gondokat. Hát NEM oldja meg. 1kHz mérőjellel csodás paramétereket lehet kapni, csak hát a zene nem 1 kHz. Tranziens viselkedése ezeknek az erősítőknek katasztrofális - a hangjuk is. Ez sajnos a 99%.
Ha egy erősítő már nyílt hurokban is lineáris és kellően gyors, akkor visszacsatolva csak még jobb lesz.
Ezek a dolgok már a 70-es, 80-as években ismeretesek voltak és Nelson Pass, Matti Otala már akkor is leírta a TIM, SID okozta hangi problémákat egy NFB erősítőben.
Sajnálatosan az akkori Japán félvezetősök botrányosan rossz hangját az NFB ész nélküli és végtelen primitív alkalmazása okozta. Mérve persze 0,000xx% volt a torzításuk, csak hallgathatatlanok voltak.
A tervezők azóta már megtanulták, hogyan kell alkalmazni a NFB-t, az eszközeink sebessége több nagyságrenddel megnőtt, így a csillagok kedvező állása mellett született elektronikák (Soulution, Boulder, Audionet, Halcro...) már olyan átvitellel és hanggal rendelkeznek gyakorlatilag minden terhelésen és kimeneti szinten, amire egyetlen NFB-t nem tartalmazó erősítő sem képes.
A csöves erősítők pedig az aktív elemek nemlinearitása, a jeltranszformátorok alkalmazása miatt egyáltalán nem alkalmasak a kompromisszum mentes átvitelre - EGYIK sem, ártól függetlenül. Jel erősítésre alkalmasak, teljesítmény erősítésre NEM.
Persze a torzításuk lehet kellemes sokaknak, de korrektnek egyik sem nevezhető.

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4102

Hozzászólás Szerző: juliush »

chord_ írta:
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 1017

Hozzászólás Szerző: chord_ »

shany írta:
2023.08.14., hétf. 16:01
Praktikus lehet olyantól is olvasni, aki valóban is ért hozzá. Tehát nem ilyen fórum/diyer/guru stb. szinten.
A cikkben próbált a szerző olvasmányos stílusban írni, de a szakmai részek sajnos nem elkerülhetőek, mélyebb ismereteket is igénylnek.
https://linearaudio.net/sites/linearaud ... ume1bp.pdf
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

Mathias
V.I.P.
V.I.P.

fererencz írta:
2023.08.14., hétf. 14:15
Sokat foglalkoztat mostanában ez a Carver-kihívás téma...
https://www.stereophile.com/content/carver-challenge

Tehát, elég lenne egy megfelelően nagy teljesítményű, mérve ideálisat hozó (neutrális) készülék, es akár szoftveresen, vagy analóg módon hangolhatjuk bármilyen hangzású / szintű erősítővé?
Nem olvastam el még a linket. De gitár erősítőket és hangládáikat egy ideje már szimulálnak. Az elején még azért nem voltak túl jók, de mára azért elég sokat fejlődtek. Van már pl deep learninges is https://www.neuralampmodeler.com/ (ingyenes, opensource) . Néztem néhány videót róla, úgy tűnt akik próbálták azt mondják közel van az eredetihez.
Ha jól láttam akkor saját cuccunkra is lehet tanítani, így akár ki is lehet próbálni otthon.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

Ear írta:
2023.08.14., hétf. 15:45
fererencz írta:
2023.08.14., hétf. 14:15

Tehát, elég lenne egy megfelelően nagy teljesítményű, mérve ideálisat hozó (neutrális) készülék, es akár szoftveresen, vagy analóg módon hangolhatjuk bármilyen hangzású / szintű erősítővé?
Nem.
Ez igen meggyőző válasz! :rolleyes:
A cikkből úgy tűnik, hogy 30 évvel ezelőtt, az akkori technikai színvonalon, egy sufniban is lehetséges volt ez.
Nem szotkam hibázni.

shany
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 355

Hozzászólás Szerző: shany »

alto írta:
2023.08.14., hétf. 14:07
....
Na például milyen jó lenne ha a visszacsatolás pozítiv hatásai mellett (torzítás, damping, sávszélesség) lenne valamilyen mérési módszer a negatív hatások számszerűsítésére is. Sajnos nem tudok ilyenről, hallani lehet, mérni nem, tehát egyesek szerint nem is létezik a jelenség.
Praktikus lehet olyantól is olvasni, aki valóban is ért hozzá. Tehát nem ilyen fórum/diyer/guru stb. szinten.
A cikkben próbált a szerző olvasmányos stílusban írni, de a szakmai részek sajnos nem elkerülhetőek, mélyebb ismereteket is igénylnek.
https://linearaudio.net/sites/linearaud ... ume1bp.pdf

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

alto írta:
2023.08.14., hétf. 14:07
sutemenyx írta:
2023.08.13., vas. 21:36
juliush írta:
2023.08.13., vas. 19:22
Teljesítmény vonatkozásában is vannak viszonylag friss élményeim. …
…kísérleti célra épített 0dB erősítésű MOS-FET-es kimenő fokozattal (RCA bemenet->hangfal kimenet) felnyitotta a szememet. Először is már a csöves előerősítőm 12dB erősítéssel bíró kimenetéről hajtva tökéletesen erőteljes, dinamikus hangzást produkált a fentiek szerinti felállásban, 2-3 óra közötti hangerő állásban. Vagyis a durván 2V kimenőfeszültségű alacsony jelet 12dB-lel erősítve elegendő volt a kakaó, ráadásul az előerősítő végre végezhette a nominális feladatát! …
És aztán az a baj, hogy ha a fejébe veszi valaki, hogy nem igazán jó az, ha egy erősítő vissza van csatolva, és főleg nem jó, ha nagyon vissza van, akkor jön a fejvakarás. Kb minden forráseszközben és nem csöves erősítőben ilyen fokozatok dolgoznak. Nem ritka, hogy egy alapvetően 90-100dB nyílt hurkú erősítéssel rendelkező fokozatot buffernek használnak 100% visszacsatolással, vagy csak minimálisat erősítenek vele. Van, hogy egy készülék tele van rámolva ilyen opampos áramkörökkel. Mérnöki szempontból minél nagyobb a visszacsatolás annál többet javul minden mérhető paraméter: sávszéleség, damping factor, torzítás. Mégis, van aki szerint nem ettől lesz jó, hanem attól, ha a kívánt műszaki paraméterek úgy tudnak teljesülni, hogy nincs szükség sok fokozatra, átfogó visszacsatolásokra, hanem minden csak annyit csinál és úgy, ahogy kell. Én is ezt tartom a jó megoldásnak.
Na például milyen jó lenne ha a visszacsatolás pozítiv hatásai mellett (torzítás, damping, sávszélesség) lenne valamilyen mérési módszer a negatív hatások számszerűsítésére is. Sajnos nem tudok ilyenről, hallani lehet, mérni nem, tehát egyesek szerint nem is létezik a jelenség.

Azért az alap fizikát nehéz lenne semmivé tenni ahhoz hogy legyen NFB, mert ahhoz több erősítőfokozat kell (megnövelt erősítés, hogy legyen miből visszacsatolni), és azokhoz pedig több passzív/aktív alkatrész kell. :smile29:
Kéretik a beépített plussz alkatrészek hatását kikövetkeztetni:
- a bejövő zenei jel jobb lesz tőlük
- nem csinálnak semmit a zenei jelekkel
- itt van, hogy valójában mi történik

Ami a további elméleti fejtegetéseket illeti, teljesen feleslegesek, mert itt már teljesen tönkre van vágva a zenei jelek természethű átvitele.
TJ.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

Nem szotkam hibázni.

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3178
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

sutemenyx írta:
2023.08.13., vas. 21:36
juliush írta:
…kísérleti célra épített 0dB erősítésű MOS-FET-es kimenő fokozattal (RCA bemenet->hangfal kimenet) felnyitotta a szememet. Először is már a csöves előerősítőm 12dB erősítéssel bíró kimenetéről hajtva tökéletesen erőteljes, dinamikus hangzást produkált a fentiek szerinti felállásban, 2-3 óra közötti hangerő állásban. Vagyis a durván 2V kimenőfeszültségű alacsony jelet 12dB-lel erősítve elegendő volt a kakaó, ráadásul az előerősítő végre végezhette a nominális feladatát! …
És aztán az a baj, hogy ha a fejébe veszi valaki, hogy nem igazán jó az, ha egy erősítő vissza van csatolva, és főleg nem jó, ha nagyon vissza van, akkor jön a fejvakarás. Kb minden forráseszközben és nem csöves erősítőben ilyen fokozatok dolgoznak. Nem ritka, hogy egy alapvetően 90-100dB nyílt hurkú erősítéssel rendelkező fokozatot buffernek használnak 100% visszacsatolással, vagy csak minimálisat erősítenek vele. Van, hogy egy készülék tele van rámolva ilyen opampos áramkörökkel. Mérnöki szempontból minél nagyobb a visszacsatolás annál többet javul minden mérhető paraméter: sávszéleség, damping factor, torzítás. Mégis, van aki szerint nem ettől lesz jó, hanem attól, ha a kívánt műszaki paraméterek úgy tudnak teljesülni, hogy nincs szükség sok fokozatra, átfogó visszacsatolásokra, hanem minden csak annyit csinál és úgy, ahogy kell. Én is ezt tartom a jó megoldásnak.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4102

Hozzászólás Szerző: juliush »

Mathias írta:
2023.08.13., vas. 21:26
Úgy számolom, hogy így a te készülékeiddel a hallgatási pozícióban olyan ~88dB csúcs hangnyomás érhető el.
A matekot ebben az esetben elég jól igazolni látszik az empirikus tapasztalás! :D
Hej, ha így menne az audiofília minden egyes bugyrában!!!
0 dBFS 1 kHz-es színusszal mérve. Headbangereknek lehet, hogy kevés, de nekem, a kis szobában, az általam hallgatott zenékkel több mint elég (értsd k..va hangos).
Lábjegyzet: az 1 kHz-es jel esetén nem játszik, de úgy 50 Hz alatt, amelynek a leközvetítéséhez elengedhetetlen a kakaó, már a REL mélynyomó végzi a munka dandárját, saját erősítővel lengetve a membránt. Csembalónál nem létkérdés, de mondjuk egy Hans Zimmer soundtrack meghálálja az ilyesmit...
IMG_2483.jpg
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2880
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

juliush írta:
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

Mathias
V.I.P.
V.I.P.

juliush írta:
Ízlelgessük egy picit, praktikusan az alacsonyszintű kimenő jel erősítés nélkül hajtja a nem túl érzékeny Harbetheket!
Úgy számolom, hogy így a te készülékeiddel a hallgatási pozícióban olyan ~88dB csúcs hangnyomás érhető el.

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 364

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

,,És ezekről óvatosan kérdezed x fejlesztőt/gyártót, aztán y-t, aztán z-t, és rájössz, hogy itt egy komplett Bábel van."

Illetve: KAMU!
A gondolkodás nem megerőltető...

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”