revox írta: ↑2023.08.11., pén. 23:30
figyeltem, csak kisebb-kontra nagyobb sztorikat vázoltam
a végén summáztam, a széltől tenném függővé. ha télen nagy a szél, jobb a 37es. ha nem érdekes, akkor a 45ös CULT
mi sokat jártunk télen, de ithon. ami még megmaradt, ha defekt van. az idő ellened dolgozik. ha le kell szállni, a pulzus pillanatok alatt lemegy és az izzadtságot se szellőzteti ki a memetszél a technikai ruházatban. magyarul baromi hamar elkezdesz fázni. ha felétek is hideg van(gondolom), legyen a kerék tubeless, de lehet a téli mínuszokban célszerűbb sima külső-belső rendszert használni. ritkán volt defektünk, de ha volt, mire belsőt cseréltünk, már a végére alig volt kéz, ami a szelepet vissza bírta tekerni. sose legyen, de ha egyszer beüt és nem segít a tej, gondban leszel.
Soha semmi gondom nem volt semmilyen szélben a 60-as kerékkel sem, 80+ kg vagyok, nem zavar ha 90+-nál fúj be egy nagyobb széllökés sem! Ez nem szempont egyáltalán.
Tubeless
Próbálj ki egy tubless kereket, tényleg! Élj vele egy fél évig, szerintem soha többet nem fogod visszasírni se a belsőt, se a szigot. Pontosan a tubless ad sokkal, de sokkal nagyobb biztonságot és kevesebb problémát! Gondold végig: ha kis defekted van, azt megfogja a lötyi, meg se kell állni, mehetsz tovább, mintha mi sem történt volna! Belsővel ez minden esetben útszéli szerelést jelent ám! Amennyiben közepesebb defekted van, akkor 2 eshetőség van, vagy megállsz és felpumpálod jobban megint, mert annyira leeresztett, vagy csak hazagurulsz mondjuk 3-4 barral, mert igazából megteheted azt is. Itt továbbra is jóval kevesebb az eltöltendő idő, mintha belsőt kéne még cserélned. Ha akkora a defekt, hogy nem fogja meg a lötyi magas nyomáson, azért alacsonyabb nyomáson már meg szokott állni... azaz 6 bárra vissza fújod,de megint leenged 3 ra... ez van hogy 1-2 óra alatt történik csak meg, azaz, ha nem értél még haza, megálsz még 1x visszapumpálni kicsit. Ha meg 2 perc alatt történik meg a leengedés, akkor aznap ennyi és legrövidebb úton hazamész, mert ki fog tartani, továbbra sem kell semmit szerelned, max ráfújni kicsit.
Legrosszabb esetben kapsz egy nagy vágást, amit nem fog megfogni sehogy sem a lötyi. Ez esetben ott a lehetőség, hogy ugyanúgy beledobj egy belsőt! annyival hosszabb a művelet, hogy a lötyit kiöntöd, majd a nagyját kitörlöd, ja meg a szelepet kiszeded. Szóval legeslegrosszabb esetben is egy bazi nagy vágás esetén vagy ott, mint a legkisebb felütésnél egy belsővel.
Van még továbbá kis behúzó is, amivel a nagyobb vágást be tudod húzni, ez is gyakorlatilag egy B opció ami megint csak gyorsabb és egyszerűbb, mint egy belső csere...
Lassan 50.000km alatt eddig 2x kellet menteni, de csak azért, mert nem volt nálam semmi... :) Ha lett volna belső+co patron, akkor megoldottam volna.