Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Zöld topik

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11023
Kapcsolat:

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

nemtomm írta:
2023.07.05., szer. 21:57
Az elemes autók nem fogják megmenteni a világot!
Nem is ez a céljuk.
Az egész dolgot szvsz. egy érdekcsoport működtei, mint mindent.
Az érdekcsoport neve: emberiség. Nem unjátok még, hogy minden mögött valami gonosz erőt láttok?

Miért nem szüntetik meg a PET és az alu dobozokat egy tollvonással?
Alternatíva?

Miért nem elemesek a repülőgépek és a tengerjáró hajók?
Vannak már ilyenek, zajlik a fejlesztés és a kísérletezés.

A belső égésű motor soha nem fog kihalni, mert mindenben jobb az elektromosnál.
Fogadhatunk nagyobb összegben, hogy 20 év múlva egyáltalán nem fognak már ilyeneket gyártani. De ez kevésbé fontos és továbbra sem az a fő kérdés, milyen motor hajtja majd a jövő gépjárműveit. Sokkal fontosabb, hogy hogyan használjuk őket.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Luxor Audio 2023.07.07., pén. 10:52-kor.

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 573

Hozzászólás Szerző: Snipi »

Alex_Aston írta:
2023.07.07., pén. 08:46

Hány gátszakadásról tudsz az áradások miatt, arányaiban hány vizierőmű esetén?
Napenergia előnye (a szél is a nap miatt van ugye), hogy gyakorlatilag "mindig" adott, nem kell bányászni, nem kell előállítani, nem füstöl, nem sugároz, ha baj van.
Csak ezekből fajlagosan igen sok kell. Ezért kell melléjük valami bivaly teljesítményű megoldás is, ami a fúziós erőművek eljöveteléig jelenleg csak az atom.
Ugye nem komoly a kérdés? Mert ha igen az akkor nagyon sajnos lenne.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3457

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Snipi írta:
2023.07.07., pén. 08:24
Ja a vízierőműveket kifelejtettem. Azok meg ha jön az ár, és gátszakadás van, megy az egész környék a p..., akarom mondani a levesbe.
Hány gátszakadásról tudsz az áradások miatt, arányaiban hány vizierőmű esetén?
Napenergia előnye (a szél is a nap miatt van ugye), hogy gyakorlatilag "mindig" adott, nem kell bányászni, nem kell előállítani, nem füstöl, nem sugároz, ha baj van.
Csak ezekből fajlagosan igen sok kell. Ezért kell melléjük valami bivaly teljesítményű megoldás is, ami a fúziós erőművek eljöveteléig jelenleg csak az atom.
Csak a Marantz! :-D

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

Ja a vízierőműveket kifelejtettem. Azok meg ha jön az ár, és gátszakadás van, megy az egész környék a p..., akarom mondani a levesbe.

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

Nekem az elektromos autókkal csak egy gondom van. De gondolom ez is már lerágott csont.
Mivel megy egy villany autó? Hát villannyal. És azt hogy állítják elő? Hát füstöt okádó erőművekben, vagy időnként elemi katasztrófát okozó fissziós reaktorokban.
A szél-nap stb. módon előállított árammal kapcsolatos dolgokba meg nem mennék bele, mert távol álljon tőlem a politizálás.
Én a magam részéről úgy látom, hogy ezt az egész energia témát egyetlen négy betűs szó vezérli : a pénz.

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 598
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

Gázos téma:
volt gázos kocsim, semmi bajom nem volt vele
nem éreztem semmilyen hátrányt azon kívül, hogy elvette a fél csomit a tartály (SUV), jól ment, akkor még olcsó volt
tök tiszta volt a kipu (csak egy rozsdás csődarab) és nem volt büdös. Bezzeg az ismerős dízel Range-e ...
node vannak gondok a kitermeléssel úgy olvasom
https://greendex.hu/palagaz-amerikai-palagaz/
... Mire jó a kerekes kút? Oda lehet tolni, ahol víz van - Hofi Géza ...

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 934

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

gomolalaci írta:
2023.07.05., szer. 20:36
tamagaba írta:
2023.06.23., pén. 14:04
- hol fogjuk tölteni? Pláne a nagy teljesítményű villany autókat
- mi lesz a bontásra került akku pakkokkal
- hogy lesz a kárrendezés az elégtelen akksi hűtésü baleseteknél - kiégett az autó
(engem anno a gázos kocsimmal nem engedtek be a mélygarázsba merthogy robban :smile51: mi lesz a porig égett lakóházakkal, aminek az aljában kigyulladt egy villanyautó és vitt magával mindent - na ott majd fog robbanni gáz és benzin)
- teljes hálózatbővités után mennyibe fog kerülni a villany

Továbbra is a hibridekben hiszek és a jól összehozott navigációval megtervezett villany-benzin motor üzemmódban
és a bicikliben ... ja villanyroller

Ha volt már kérdés és nem tudni akkor :smile29:
Nagyon jók a kérdéseid!
Az elemes autók nem fogják megmenteni a világot! Szerintem nincs is mitől.... Az egész dolgot szvsz. egy érdekcsoport működtei, mint mindent. Miért nem szüntetik meg a PET és az alu dobozokat egy tollvonással? Miért nem elemesek a repülőgépek és a tengerjáró hajók? Mert valakiknek ezekben is hasznuk van. A belső égésű motor soha nem fog kihalni, mert mindenben jobb az elektromosnál. Szerintem az elemes meg fog bukni, bármennyire is ránk akarják erőltetni. Dönt a piac, a tömeg mint mindíg, csak kissé lassan reagál, mint mindíg...
Egy hibridet én is szívesen elfogadnék.. ;peace;
Kicsi befektetéssel a gáz sokkal jobb alternatíva lenne és ráadásul ebből van bőven…nem kel hozzá csak párszáz ezer Ft és simán hozná a környezet szennyezési rátát….viszont nem kéne hozzá fejleszteni semmit sem csak a meglévő kúthálózatot egy kicsit és nem lenne ennyi környezet szennyezés az akkumlátor gyártás során ami nem jó…környezet szennyező… mert a töltés kiépítése nem kevés környezet szennyezéssel jár…nem a jövő 😡
"Az igazi barát szemből támad."

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 367

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

tamagaba írta:
2023.06.23., pén. 14:04
- hol fogjuk tölteni? Pláne a nagy teljesítményű villany autókat
- mi lesz a bontásra került akku pakkokkal
- hogy lesz a kárrendezés az elégtelen akksi hűtésü baleseteknél - kiégett az autó
(engem anno a gázos kocsimmal nem engedtek be a mélygarázsba merthogy robban :smile51: mi lesz a porig égett lakóházakkal, aminek az aljában kigyulladt egy villanyautó és vitt magával mindent - na ott majd fog robbanni gáz és benzin)
- teljes hálózatbővités után mennyibe fog kerülni a villany

Továbbra is a hibridekben hiszek és a jól összehozott navigációval megtervezett villany-benzin motor üzemmódban
és a bicikliben ... ja villanyroller

Ha volt már kérdés és nem tudni akkor :smile29:
Nagyon jók a kérdéseid!
Az elemes autók nem fogják megmenteni a világot! Szerintem nincs is mitől.... Az egész dolgot szvsz. egy érdekcsoport működtei, mint mindent. Miért nem szüntetik meg a PET és az alu dobozokat egy tollvonással? Miért nem elemesek a repülőgépek és a tengerjáró hajók? Mert valakiknek ezekben is hasznuk van. A belső égésű motor soha nem fog kihalni, mert mindenben jobb az elektromosnál. Szerintem az elemes meg fog bukni, bármennyire is ránk akarják erőltetni. Dönt a piac, a tömeg mint mindíg, csak kissé lassan reagál, mint mindíg...
Egy hibridet én is szívesen elfogadnék.. ;peace;
A gondolkodás nem megerőltető...

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3504

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

pali923 írta:
2023.07.05., szer. 16:14
Döntse el mindenki, hogy optimista vagy pesszimista lesz. Pl. simán lehet vizionálni egy olyan szcenáriót, hogy az emberiség szaporodás megtörik egy háború és/vagy járvány miatt, aztán sok probléma megoldódik - legalábbis a ma ismertek közül, de jönnek majd újak. Az optimisták meg gondoljanak valami szebb világot. gondolkodik.gif
Igen, a Föld természetes népesség eltartó képessége kezd kimerülni. Ahogy faló is említette, egy évszázad alatt kb négyszereződött a Föld lakossága, jelenleg is emelkedik. Mai állapot szerint naponta 134ezer/nap a növekedés:
https://www.worldometers.info/world-population/
Van ebben még egy súlyos tényező. Az ipari forradalom óta a világ népessége átlagában az összes erőforrás és energia felhasználása is emelkedik fejenként. Természetesen a fejlett országokban sokkal gyorsabban.
A természeti katasztrófák mellett a földi erőforrások birtoklásért is fokozódnak a helyi és nagy háborúk, végkifejletként még atomháború sem zárható ki. Az redukálhatja a Föld népességét és civilizáció szintjét is hátrább dobhatja 200-300évre.

De, hagyjuk a világméretű bajokat. Egy sokkal egyszerűbb dolog zavar engem a nagyvárosokban főleg. A meleg ellen védekezés split klímák erdejével. Ahogy nemrégen sétáltam 7. kerület fátlan, öreg, szűk és levegőtlen utcáin, látom szaporodni a társasházak falát csúfító klímákat. A klíma a beltérben csökkenti a meleget nyáron, azonban ezzel kisebb mértékben (elhanyagolható?) emeli a városi levegő hőmérsékletét. Eredőben annyival többel, mint ami villamos áramot kell a klímához betáplálni. Ha egy negyedik emeleti lakás alatt lakók már fújják a meleg levegőt a fentebb lakó felé, akkor annak lakója is kénytelen lesz klímát beszerelni, mert éjszak nem tud szellőztetéssel sem hűteni. Vagyis a jólét ma már megengedi, hogy klímagépekkel éljünk együtt, de összességében ez tovább emeli a városok hőmérsékletét, főleg ott, ahol a betonrengeteg piszok jól tárolja a nappali meleget.
/Áldom a lehetőséget hogy vidéki kisváros családi házas részén lakom, klímagép nélkül vészelem át a meleg napokat./

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1217

Hozzászólás Szerző: pali923 »

istvan01 írta:
2023.07.05., szer. 14:41
Válasz? Lehet spekulálni a válaszokon, de az ember megélhetését leginkább rontja a maga összes következményével, az a Földtörténetben soha nem tapasztalt meredekségű globális melegedés.
Sokféleképpen lehet ehhez közelíteni.
Valójában alig egy évszázad óta vannak pontos adatok az időjárás változásairól, vagyis ezeket a kiugró statisztikákat érdemes némi fenntartással kezelni. Vannak már ugyan információk különböző időjárási időszakokról. Vannak elképzelések arról, hogy miért is indult el a népvándorlás kb. 1500 éve, volt egy furcsa időszak 1200 körül, és hasonlók, de pontos információnk ezekről nyilván nincs.

Azzal nem lehet vitatkozni, hogy a baj nagy, és egyre rosszabb lesz a helyzet, abban viszont vita van, hogy ebben mekkora az emberi tevékenység szerepe. Szerintem teljesen mindegy, hány % a szerepünk a mai változásokban, de az biztos, hogy a szeméthegyek, a természet mindenféle kizsákmányolása nagyon rossz irány. Mint ahogy az is biztos, hogy 8Md ember nem kéne erre a bolygóra, főleg ilyen rossz eloszlásban.
Elég sok elmélet (mindenféle oldalról) a mai tendenciákra egy vonalzót rak, aztán jönnek a különböző jóslatok. Azért sokszor volt már, hogy a korábbi változások megtörtek, sajnos nem mindig a jó irányba. Döntse el mindenki, hogy optimista vagy pesszimista lesz. Pl. simán lehet vizionálni egy olyan szcenáriót, hogy az emberiség szaporodás megtörik egy háború és/vagy járvány miatt, aztán sok probléma megoldódik - legalábbis a ma ismertek közül, de jönnek majd újak. Az optimisták meg gondoljanak valami szebb világot. gondolkodik.gif
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Nem tudom, volt-e már itt ez a dokufilm. A melegedés egyik következménye a permafrost olvadása, ami eddig rengeteg mocsári metángázt tartott maga alatt. Melegedés miatt durván robbanás szerűen is kezdik pöfékelni a sarkköri eddig fagyott talajok, eregetik a CO2-nél 23xszor erősebb üveghatású metánt. Ezek lefojtására nem létezik technika. Ez sok száz évre stabilizálja a Föld további melegedését.
https://topdocumentaryfilms.com/arctic- ... m=facebook

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

fapaci írta:
2023.07.05., szer. 13:29
Itt jellemzően olyan kérdésekről beszélgetünk, amikre csak halálunk után lesz valós válasz, mégis már most összeveszünk rajtuk.
Válasz? Lehet spekulálni a válaszokon, de az ember megélhetését leginkább rontja a maga összes következményével, az a Földtörténetben soha nem tapasztalt meredekségű globális melegedés. Ha valós a tegnap felreppent hír, 24-36órás egynapi átlagában mérések kezdete óta a keddi nap volt a legmelegebb. Eddig nem volt jellemző a Föld napi meleg átlagát közölni, de mai technika (internet-műhold) már erre is alkalmas.

Millió évekkel korábban voltak sokkal melegebb és sokkal hidegebb 10-100ezer évek, de akkor ember még nem látszott ki a fák ágai közül, mert még nem emelkedett ki az evolúciós fejlődésből .

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6278

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

Csak hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba: nem vitattam alfaati véleményét és hozzászólásai igazságtartalmát (talán nem az összeesküvés elmélet kifejezést kellett volna használnom, mikor megkértem), de: a téma címe :Zöld topik.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Szerintem soha nem a véleménnyel van probléma, hanem a vitakultúrával és az intelligenciával. Valamiért sok embernél a sajátjától eltérő vélemény nyomos ok a haragra. Itt jellemzően olyan kérdésekről beszélgetünk, amikre csak halálunk után lesz valós válasz, mégis már most összeveszünk rajtuk.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Tragédia az, hogy akik maguk módján aggódnak a jövő és közeljövő megélhetési, környezeti körülményeiért, azok képesek egymásba is döfni virtuális késieket véleményük/tetteik el nem fogadása, meg nem értése miatt. Igen, itt is repkedtek ezek a véres kések.
Ezzel a zöldek egy része teljesen partvonalra kerül, ami rávetül a teljes zöld mozgalomra.

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 870

Hozzászólás Szerző: tottyi »

Kar, hogy elmennek akik maskent gondolkodnak. :( Nekem van egy ismerosom akik a hulyesegei miatt meg az osszeeskuves elmeletei miatt ha megszolalt mar forgattuk a szemunket, hogy most jon egy fel oras unalmas eloadas, aztan evek mulva azok a beszedek szepen kezdtek beigazolodni es mara mar minden csapbol az folyik. Nem azt mondom, hogy minden igaz de van valami lehet benne a tobbit meg nem merem elhinni. gondolkodik.gif
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

alfaati írta:
2023.07.04., kedd 09:54
tonee73 írta:
2023.07.04., kedd 00:13
alfaati írta:
2023.07.03., hétf. 15:01

Tudnám folytatni még...
Semmi bajom veled, de már kezd túl sok lenni az összeesküvésekből meg a politikából.
Megtennéd, hogy kicsit visszaveszel?
Köszönöm. :smile53:
Melyekre gondolsz? Tételesen sorold fel, nevesítsd és bizonyítsd be, hogy azok valóban azok. Különben azt kell gondolnom, hogy te is egy 'gatekeeper' vagy aki nem tud szembenézni a tényekkel, egyetlen érve a "te összeesküvés elméletes vagy" mert kognitív diszonancíban szenvedsz amivel nem bírsz szembe nézni.
Maximális tisztelet!
Nem bizonyítgatok semmit és nem szenvedek semmiféle kognitív disszonanciában.
Egyszerűen sok ezt olvasni.
A topikot most inkább lezárom egy időre. ;peace;
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

alfaati

Hozzászólás Szerző: alfaati »

tonee73 írta:
2023.07.04., kedd 00:13
alfaati írta:

Tudnám folytatni még...
Semmi bajom veled, de már kezd túl sok lenni az összeesküvésekből meg a politikából.
Melyekre gondolsz? Tételesen sorold fel, nevesítsd és bizonyítsd be, hogy azok valóban azok. Különben azt kell gondolnom, hogy te is egy 'gatekeeper' vagy aki nem tud szembenézni a tényekkel, egyetlen érve a "te összeesküvés elméletes vagy" mert kognitív diszonancíban szenvedsz amivel nem bírsz szembe nézni.
Maximális tisztelet!

alfaati

Az 1815-ös Tambora vulkán kitörés olyan éghajlati anomáliát okozott a föld légkörében, amely globálisan 0.7 Celsius fok hőmérséklet csökkenést okozott tartósan.

Nem kéne magunkat a természetre bízni? Nem lehet, hogy egy újabb előre nem kalkulált hasonló kaliberű kitörés plusz a mi beavatkozásunk egyszerre már túl sok lesz és beláthatalan következményekkele jár?

Egy barát kért meg, hogy kérdezzem meg!
Csatolmányok
Screenshot_20230704-091819_Chrome.jpg
Screenshot_20230704-091819_Chrome.jpg (905.65 KiB) Megtekintve 1303 alkalommal

alfaati

Ha az amerikai kormány zöld átmenetre hivatkozva meggyőzi a közvéleményt vásároljanak be napelemes rendszerből, hogy kisebb legyen a polgárok karbonlábnyoma majd pár évvel később elhatározza, hogy blokkolni fogja a napsugarakat amik rontják a napelemek hatásfokát az kimeríti az árulás fogalmát?

Egy barátom számára kérdezem!
Csatolmányok
Screenshot_20230704-090255_Chrome.jpg
Screenshot_20230704-090255_Chrome.jpg (1.04 MiB) Megtekintve 1325 alkalommal

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

ZolaBA írta:
2023.07.04., kedd 06:03
A világnak tucatnyi komoly problémája van …
A pénz elsőre úgy tűnik ezeket megoldaná, de valójában sajnos nem.
A nyugat párszor már elkövette azt a hibát, hogy pénzzel akarta megoldani pl. Afrika problémáját. Nem segített vele, inkább romlott a helyzet, mert a pénz nagy részét útközben - még a feladói oldalon - ellopták, másik része hadurakhoz került, akik fegyvereket vettek és magánhadseregeket állítottak fel belőle. Nem árt néha megkérdezni a rászorulót, mire is lenne szüksége ahelyett, hogy mi próbáljuk kitalálni a távolból. Ezen nem változtat az sem, hogy néhány önjelölt látnok a világ összes gondját átlátja a fotelből.

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1724

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

alfaati írta:
2023.07.02., vas. 11:30
Egyedűl a Rothschild vagyon megoldhatná a világ összes problémáját.
A világnak tucatnyi komoly problémája van …
A pénz elsőre úgy tűnik ezeket megoldaná, de valójában sajnos nem. Ha holnaptól mindenki csilliárdos lenne akkor ki dolgozna és mit tudnánk megvenni? Rohadt szomorú, de az igazság az, hogy a jelenlegi nyugati életszinvonal csak akkor tud létezni ha tömegek élnek szarabbul… A pénz egy szabályzó eszköz.
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

alfaati írta:

Tudnám folytatni még...

alfaati

Kobalt becsült föld tartaléka jelenleg: 7.6 millió Tonna

A 104 oldalas tanulmány amin átrágtam magam 2030-ra 300ezer - 500ezer tonnás igényt fogalmaz meg a párizsi klíma egyezményre hivatkozva.

Na Sherlock! Mikor fogy el a Kobalt készlet ha nem éri meg újrahasznosítani az akkumulátorokat, mert olcsóbb kibányászni harmadik világ beli gyerekekkel???
Csatolmányok
Screenshot_20230703-210336_Drive.jpg
Screenshot_20230703-210336_Drive.jpg (310.51 KiB) Megtekintve 1288 alkalommal
Screenshot_20230703-211054_Drive.jpg
Screenshot_20230703-211054_Drive.jpg (288.39 KiB) Megtekintve 1288 alkalommal
Screenshot_20230703-211337_Drive.jpg
Screenshot_20230703-211337_Drive.jpg (344.93 KiB) Megtekintve 1288 alkalommal

alfaati

Minden zöld-kommunizmusra kapható aktivistának kötelező olvasmány!

Amit a fenntarthatóság izgága, egoista, nárcisztikus megmondóemberek elfelejtenek megemlíteni az ebben a könyvben benne van.
A könyv írója vette a fáradtságot elment a helyszínre és utána járt hány kongói kisgyerek és felnőtt életébe kerül az elektromos átállás illetve a mi kényelmünk.
Utána járt milyen ökológia katasztrófához vezetett az elmúlt 15 év heves Kobalt bányászata.
Azt is elénk tárja, hogy a végtermék felhasználója és a bánya tulajdonos oligarcha közé beépülő értékesítési ügynök milyen marketing fogásokat alkalmaz, hogy minket megnyugtasson arról, hogy itt aztán nem hal meg egy kis gyermek sem a kitermelés során, vagy arról, hogy ez bizony fenntartható forrásokból származó Kobalt.

London nagyságú bánya is akad Kongóban. 125 milliós lakosságával pedig akad elég ember akit kilehet zsákmányolni. Az író úgyfogalmaz, hogy egy új ipari kizsákmányoló kolonializmus alakult ki, ami az elmúlt pár évben a megnövekedet kobalt igények miatt a gyermek rabszolgamunka felvirágozását is elősegítette.
Csatolmányok
Screenshot_20230703-192055_Google.jpg
Screenshot_20230703-192055_Google.jpg (1.05 MiB) Megtekintve 1302 alkalommal
Screenshot_20230703-193209_Google.jpg
Screenshot_20230703-193209_Google.jpg (456.46 KiB) Megtekintve 1302 alkalommal

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”