Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Ezoterikus, misztikus és voodooba hajló HiFi eszközök

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11512
Kapcsolat:

Re: Ezoterikus, misztikus és voodooba hajló HiFi eszközök

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Sosztakovics írta:
2023.06.30., pén. 15:29
Aki ezeken a hangszereken gyakorol, hangot képez, ergo napi 3-4 órát a kezében tartja, nagyon odafigyel a gyakorlóhelyisége akusztikájára.
Örülök, ha ezt tapasztalod, szerencsések a zenész ismerőseid. Az enyémek többsége mezei lakószobában, vagy zenekari próbateremben gyakorol. Előbbieket ismerjük, de utóbbi sem a tökéletes hangzásról szól, inkább a komfortos próbalehetőségről.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 918

Hozzászólás Szerző: fererencz »

Már én sem tudom követni. :D
Nekem a gitár esetén nagyon kellemes a visszhangos szoba. Talán a hangszer hangjából is többet hallok, nem csak torzításokról lehet szó (a szoba miatt). Gitáron játszva más, néha kevesebb nekem a hang, mint valaki mást közelről hallgatva. Egy hegedű pl már sokkal másabb, ott szinte a saját füledbe húzod. Előbb említett hangszereknél megint másabb lehet a helyzet.
Szóval, klasszikus gitár esetén örülök, hogy a hallott hang közelíti a szoba (visszaverődések) hangját a hangszer saját hangjához képest (amit azt pengetve hallok).
Nem szotkam hibázni.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1129

Hozzászólás Szerző: denesdr »

Sosztakovics írta:
2023.06.30., pén. 16:06
denesdr írta:
2023.06.30., pén. 15:48
Sosztakovics írta:

Én abból indulok ki, hogy a klasszikus hangszereknek akkora a hangnyomása, hogy azt kevesen tolerálnák 10 perc után. Már egy fuvolából is óriási hang árad ki, a trombitáról, harsonáról nem is beszélve. Aki ezeken a hangszereken gyakorol, hangot képez, ergo napi 3-4 órát a kezében tartja, nagyon odafigyel a gyakorlóhelyisége akusztikájára. És meggyőződésem, hogy egy ilyen szobában, amely úgy van kialakítva, hogy a játékos érdemi szakmai munkát végezhessen éveken át a saját jól felfogott érdekében, egy hifi berendezésnek is jól kell szólnia.
Nem akarok belevau, de a valóság enyhén szólva kissé árnyaltabb, mégpedig azért, mert a zenészhez általában nagyon közel van a hangszer, amin játszik, így a szoba akusztikáját a zenész jóval kisebb mértékben hallja, mint a hangszerét. Még hangszer sem kell, hogy ki tudjuk próbálni, elég egészen közel ülnünk a hangsugárzó(k)hoz, kb olyan távolságra, mint a hangszer van a zenésztől, szinte alig vagy egyáltalán nem fogjuk hallani a szobát.
Jaj!
Jaj, benéztem, ez az ezo topik, nem pedig a szobaakusztikás!
Egyébként meg ahogy fererencz is említette, hogy Ő egy eléggé csengő-bongó helyiségben szeret igazán gitározni, ami valószínűleg csapnivaló lenne hifizésre. Ez pont azért van, mert a hangszer közelsége miatt a közvetlen hang lesz a domináns, nem pedig a visszavert és ugye a jó hangszerhanghoz szükség van némi zengésre, ami pedig a visszaverődésekből keletkezik és ha túl közel van a fülünk a hangforráshoz, akkor a szobai zengést kevésbé halljuk.

Sosztakovics
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 239

Hozzászólás Szerző: Sosztakovics »

denesdr írta:
2023.06.30., pén. 15:48
Sosztakovics írta:
fapaci írta:
2023.06.29., csüt. 23:33

Nagyon nem ugyanaz a két hang. Akkor lenne igazad, ha a kiadványokon kizárólag nyers, egészen közeli mikrofonozással rögzített hangszerhangok szerepelnének minden egyéb tartalom nélkül. Míg az akusztikai hangszereknek szükségük van zengő térre, akusztikai erősítésre, a készre kevert, térinformációkkal ellátott hangfelvételeken ezek már ott vannak. Pl. ha egy templomi felvételt lejátszanál egy templomban, szerintem nem örülnél a hallottaknak, szinte semmit nem lehetne kivenni a zenéből a túlzott zengés miatt.
Én abból indulok ki, hogy a klasszikus hangszereknek akkora a hangnyomása, hogy azt kevesen tolerálnák 10 perc után. Már egy fuvolából is óriási hang árad ki, a trombitáról, harsonáról nem is beszélve. Aki ezeken a hangszereken gyakorol, hangot képez, ergo napi 3-4 órát a kezében tartja, nagyon odafigyel a gyakorlóhelyisége akusztikájára. És meggyőződésem, hogy egy ilyen szobában, amely úgy van kialakítva, hogy a játékos érdemi szakmai munkát végezhessen éveken át a saját jól felfogott érdekében, egy hifi berendezésnek is jól kell szólnia.
Nem akarok belevau, de a valóság enyhén szólva kissé árnyaltabb, mégpedig azért, mert a zenészhez általában nagyon közel van a hangszer, amin játszik, így a szoba akusztikáját a zenész jóval kisebb mértékben hallja, mint a hangszerét. Még hangszer sem kell, hogy ki tudjuk próbálni, elég egészen közel ülnünk a hangsugárzó(k)hoz, kb olyan távolságra, mint a hangszer van a zenésztől, szinte alig vagy egyáltalán nem fogjuk hallani a szobát.
Jaj!

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

Sosztakovics írta:
fapaci írta:
Sosztakovics írta:
2023.06.29., csüt. 21:44
Mert ahol egy hangszer jól szól, ahol élmény vele gyakorolni és hangot képezni, ott a hifi is meghálálja magát. Hang-hang.
Nagyon nem ugyanaz a két hang. Akkor lenne igazad, ha a kiadványokon kizárólag nyers, egészen közeli mikrofonozással rögzített hangszerhangok szerepelnének minden egyéb tartalom nélkül. Míg az akusztikai hangszereknek szükségük van zengő térre, akusztikai erősítésre, a készre kevert, térinformációkkal ellátott hangfelvételeken ezek már ott vannak. Pl. ha egy templomi felvételt lejátszanál egy templomban, szerintem nem örülnél a hallottaknak, szinte semmit nem lehetne kivenni a zenéből a túlzott zengés miatt.
Nem akarok belevau, de a valóság enyhén szólva kissé árnyaltabb, mégpedig egyrészt azért, mert a zenészhez általában nagyon közel van a hangszer, amin játszik, így a szoba akusztikáját a zenész jóval kisebb mértékben hallja, mint a hangszerét. Még hangszer sem kell, hogy ki tudjuk próbálni, elég egészen közel ülnünk a hangsugárzó(k)hoz, kb olyan távolságra, mint a hangszer van a zenésztől, szinte alig vagy egyáltalán nem fogjuk hallani a szobát.
Illetve ahogy Cables is pedzegette nemrég, egy hangszernek általaban egész más a térben való lesugárzása, mint egy hangsugárzónak.

Sosztakovics
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

fapaci írta:
Sosztakovics írta:
Mert ahol egy hangszer jól szól, ahol élmény vele gyakorolni és hangot képezni, ott a hifi is meghálálja magát. Hang-hang.

arzachel
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 836

Hozzászólás Szerző: arzachel »

viri írta:
2023.06.30., pén. 12:56

Apóstól én is elhoztam egy szett hungrált, nálam volt valami mintha hatása, egy barátommal le is vakteszteltettem, és 3-ból 3x nélküle tetszett neki jobban. Persze 3 alkalom kevés, én magam elbuktam volna a vakteszten szerintem. Lehet, hogy nem jó helyre tettük hátulra középre, de centinként azért nem akartuk meghallgatni ugyan azt a számot, részemről hungrál pipa.

ui.: azért valami jobb tippek jöhetnek, egész nyáron szabin vagyok :smile29:
A Hungrál nekem se jött be,de belegondolva hogy 1981-ben Herman van den Dungen a Kiseki hangszedők kifejlesztője a legjobb hangszedőjét Lapis Lazuli féldrágakőből tervezte. Gondoltam egy merészet és 2db Lapis Lazuli piramist vettem és felkerültek a Quadok tetejére.Nem csalódtam a holland nem véletlenül használta ezt az anyagot a legdrágább hangszedőjéhez.15.000.-DM volt anno.
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft

LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

Alex_Aston írta:
2023.06.30., pén. 12:56
hollohazi írta:
2023.06.30., pén. 12:18
A színek és formák témaköréhez egy konkrét példa.
Hasonlókat olvasva belegondolok abba, hogy egy ilyen módon berendezett laktérben, ha az ember kivenne onnan egyetlen ezo elemet, akkor tényleg fészkelődve ülne le az adott személy zenét hallgatni, és nem tudná élvezni azt?
Mert ha igen akkor ott szerintem más gondok lehetnek, és nem a rendszerrel.
Mármint nem a zenelejátszó rendszerrel. :D
De igazából nincs ezzel semmi gond, mert tudjuk, hogy mindenki úgy élvez...

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4238

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

hollohazi írta:
2023.06.30., pén. 12:18
A színek és formák témaköréhez egy konkrét példa.
Hasonlókat olvasva belegondolok abba, hogy egy ilyen módon berendezett laktérben, ha az ember kivenne onnan egyetlen ezo elemet, akkor tényleg fészkelődve ülne le az adott személy zenét hallgatni, és nem tudná élvezni azt?
Mert ha igen akkor ott szerintem más gondok lehetnek, és nem a rendszerrel.
Csak a Marantz! :-D

viri
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1675

Hozzászólás Szerző: viri »

Elképzelem ahogy összeszorított fogakkal önuralmat gyakorol ezen beírás után a szkeptikus társaság :D
Vagy ez csak a vihar előtti csönd? gondolkodik.gif :rolleyes: :D

Egyébbként, nekem pl. tényleg csak annyi a bajom ezzel, hogy nem tudnék nyugodtan zenét hallgatni, ha az járna a fejemben, hogy a hátam mögött a másik szobában 4 méterre felrakott szimbólum, nem mozdult-e el pár centire...

Apóstól én is elhoztam egy szett hungrált, nálam volt valami mintha hatása, egy barátommal le is vakteszteltettem, és 3-ból 3x nélküle tetszett neki jobban. Persze 3 alkalom kevés, én magam elbuktam volna a vakteszten szerintem. Lehet, hogy nem jó helyre tettük hátulra középre, de centinként azért nem akartuk meghallgatni ugyan azt a számot, részemről hungrál pipa.

ui.: azért valami jobb tippek jöhetnek, egész nyáron szabin vagyok :smile29:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára viri 2023.06.30., pén. 12:58-kor.
Audio PC(PPV3)- Core Audio Karuna USB/spdif - Audio Note DAC3 - Audio Note Soro SE - JBL 250Ti Classic Edition -Rythmik Audio F15 subok- sub ic-k: AQ Husky - Audience Conductor hf kábel+ic-k, tápok: Kondo Avocado, Kondo Persimmon, Entreq Primer pro usb, ösvény végén: Siltech octopus signature

hollohazi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 315

Hozzászólás Szerző: hollohazi »

A színek és formák témaköréhez egy konkrét példa. Ez talán az egyik legnehezebben megfejthető jelenség, illetve mindenképp azok közé tartozik. A háromféle ezo eszközből, amit használok, ez a második, kb. 20 db van belőle, kettesével egymás fölé ragasztva használom őket. Ez az eszköz azok közé az eszközök közé tartozik, ami a hifi szobán kívül is hat a megszokott, ismert pozíciókon túl elhelyezve. Ezek a helyek: a hallgató feje és a két hangsugárzót öszzekötő képzeletbeni vonal felezőjén túl előre és hátra, függőleges síkban elhelyezve, több méter távolságra a hifi szobától. Pontosítva: Nálam a szomszéd kerítésén az egyik, kb. 4 m távolságra a szoba 45 cm széles falától, a másik a hallgató mögötti szoba falán, kb. 6 m távolságban, szintén fejmagasságban. Ezek elhelyezése a színeken túl meglehetősen pontosan kell, hogy történjen, mert 5-10 cm már sokat számít. Ugyancsak érdekesség, hogy a szomszéd szobában egy dobozban lévő nem használt ilyen elemeket el kellet vinnem vagy 20 m-re, mert érezhető negatív hatásuk volt. Úgy tudom a Tchang csengettyűknek ebből a célból történt demonstrálása 12 m-re történt a hifi szoba falától.
20230630_095419  kerítés karakterrel.jpg
20230630_095419 kerítés karakterrel.jpg (1.2 MiB) Megtekintve 2260 alkalommal
47 Lab Midnight Blue Cd játszó, 47 Lab Midnight Blue elő-és végerősítő, 47 Lab Lens Alnico széles sávú hangsugárzó , Funk Vector III lemezjátszó, Funk FX 3 kar, Hana SL MC hangszedő,  47 Lab Shigaraki MC phono, Tiglon, Shun Mook, Schallwand, Schnerzinger

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4390

Hozzászólás Szerző: juliush »

Hmmm...egyre inkább az az érzésem, hogy az "audiofil" társadalom a tipikus "félig-üres-a-pohár" gárda.
Személy szerint jómagam, némiképp belelátva az egész technikai hátterébe, a számtalan absztrakcióba, kompromisszumba, amellyel a technológia dolgozni kényszerül és tényleg sok személyes koncertélmény után, itthon a kanapémról élvezve a zenét folyamatosan azon ámulok és bámulok, mennyi mindent képes már visszaadni a rendszerem!
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3016

Hozzászólás Szerző: earforce »

cables írta:
2023.06.30., pén. 07:08
Szerintem a nagy különbség (sok egyéb mellett) főleg abból adódik, hogy a húrok másképp (gömb sugárzóként) rezgetik a levegőt, a hangszórók meg síkban.
Erről az jut eszembe hogy akárhányszor elmegyek egy élő koncert vagy élő hangszer mellett, legyen az akár egy lakás 2. emeletéről kiszűrődő gitár vagy zongora vagy énekhang 10-ből 10x meg tudom mondani hogy 'na ez élő hang'. Úgy hogy persze a 'forrást' nem látom csak hallom.
Ez vajon miért van?
Elméleteim már vannak rá:)
SYNOLOGY|ZIDOO Z30PRO|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 1.6|REL S3 SHO|CHORD MOJO|GUSTARD H10|DAN CLARK NOIRE X

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

cables írta:
2023.06.30., pén. 07:08
Én egyszer halottam a kis szobánkban megszólalni egy akusztikus koncert gitárt. Elképesztő hang élmény volt. Szerintem a nagy különbség (sok egyéb mellett) főleg abból adódik, hogy a húrok másképp (gömb sugárzóként) rezgetik a levegőt, a hangszórók meg síkban.
No meg kimaradt a teljes felvételi, sokszorosítási és lejátszási lánc.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2395

Hozzászólás Szerző: cables »

fapaci írta:

...Míg az akusztikai hangszereknek szükségük van zengő térre, akusztikai erősítésre, a készre kevert, térinformációkkal ellátott hangfelvételeken ezek már ott vannak.
Én egyszer halottam a kis szobánkban megszólalni egy akusztikus koncert gitárt. Elképesztő hang élmény volt. Szerintem a nagy különbség (sok egyéb mellett) főleg abból adódik, hogy a húrok másképp (gömb sugárzóként) rezgetik a levegőt, a hangszórók meg síkban.

rTom
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 97

Hozzászólás Szerző: rTom »

Sosztakovics írta:
rTom írta:
2023.06.29., csüt. 21:00
Amíg fizikai magyarázatot kerestek az ezoterikus jelenségekre, teljesen tévúton jártok.
A csengettyű nem ezoterikus cucc. .
A harang nem véletlenül nem kolomp, fazék, vagy bili formájú.
Ha megfelelő! a formája akkor a megnyílvánult teremtő kiáradásának zengésére harmónizál.
A szférákra nyit ajtót a léleknek.
Persze megpróbálhatjátok kottába leírni.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Sosztakovics írta:

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

chord_ írta:
2023.06.29., csüt. 20:00
Lehet, hogy másképp is működhetnek. Valószínűleg nem annyira szűk spektrumon képesek rezonálni, és mondjuk pont azon a környéken, ahol a szettnek / szobának 'túllövése' van valami miatt. Vagyis, ezekből a bántó csúcsokból egyszerűen elvesz, ill. 'elrezonáltat' valamit.
Egy egyszerű mechanikai szerkezet rezonanciája mindig ugyanazon frekvencián jön létre, sávosan nem tud működni. Ha egy ilyen csengettyűt megütsz, mindig ugyanazon a hangon szólal meg, a saját rezonancia frekvenciáján. Így viselkedik a harang, a megfeszített húr, vagy a dob membránja is. A rezonancia frekvencia módosításához mechanikai változás szükséges, pl növeled a csengettyű tömegét, méretét.

A szobák szűksávos "túllövése" csak a basszus sávban értelmezhető, ott is erősen lokációfüggő a jelenség. Erre egy apró rezonáns tárgynak biztosan nincs hatása.

Egy hangyányi következetlenség úszkál a levegőben, amúgy. Sokan az akusztikai kezelések mindenhatóságában majdnem jobban hisznek, mint a drágább / jobb készülékben. Itt pedig nem lila pöttyről vagy egy matricáról vagy egy beszorított félcentis náddarabról van szó. Vagy egy más szigetelésű vezetékről. Hanem egy rezgő cuccról. Vagy nem?
Nem lehet, hogy ez csak szimplán egy 'mini' akusztikai kezelés, a mindenféle woodoo meg csak úgy menet közben rárakódott?
Velem együtt sokan örülnének, ha az akusztikai problémákat ilyen csengettyűkkel meg lehetne oldani, de valamiért nincs nyomuk a szakirodalomban.

A zenehallgatón kívül semminek sincs mindenhatósága a HiFi-ben szerintem, de vallom, hogy vannak fontos és kevésbé fontos dolgok. Én sokszor megtapasztaltam, mire képes egy átlagos lánc tökéletes akusztikai környezetben és egy High End rendszer csapnivaló helyiségben, ráadásul ezeket a különbségeket - a legtöbb ezo trükk hatásával ellentétben - akárhányszor és bárki számára egyértelműen lehet prezentálni, de elég hozzá egy költözés is. És mint itt mindenki (?), én is a saját tapasztalataim alapján alakítom ki a véleményem és a tanácsaim, bónuszként megúszom a kényszerű ideológiák gyártását is.

konzumprodukt
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 12

Hozzászólás Szerző: konzumprodukt »

Sosztakovics írta:
rTom írta:
Amíg fizikai magyarázatot kerestek az ezoterikus jelenségekre, teljesen tévúton jártok.
A csengettyű nem ezoterikus cucc. Az a dolga, hogy csilingeljenek vele. Hogy azért cseng, mert egy adott frekvencián rezonál vagy azért, mert megkocogtatom, teljesen indifferens. Lényeg, hogy ne legyen tompított.

Azért meghallgatnám, hogy a nagy gonddal összerakott rendszerek hogyan szólnak egy 30 dB alapzajjal rendelkező, igényesen megépített és behangolt zeneszobában. Lehet, hogy egyből nem kellene senkinek ez a sok biszbasz.

Nálam a sweet point sem téma. Soha nem középről hallgatom a hangsugárzókat. Mindig látványosan jobbra ülök tőlük. ( Koncertteremben is így ülök. Kizárólag szélre. ) A rendszer balra helyezkedik el teljes egészében, és még véletlenül sem úgy, ahogyan azt a szakik ajánlják. A jobb oldali hangsugárzó és köztem kb 2,5 méter van, a fotel pedig úgy áll, hogy az ülőfelülete a két hangsugárzó közötti távolság közepére nézzen. Nálam ez vált be. A hanghullámoknak van minek nekiütközniük és elnyelődniük. És a hangszeresek most hatalmas előnyben vannak. Mert ahol egy hangszer jól szól, ahol élmény vele gyakorolni és hangot képezni, ott a hifi is meghálálja magát. Hang-hang.
Akkor hozzád lehet menni zenét hallgatni középre. :D

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

Sosztakovics írta:
És a hangszeresek most hatalmas előnyben vannak. Mert ahol egy hangszer jól szól, ahol élmény vele gyakorolni és hangot képezni, ott a hifi is meghálálja magát. Hang-hang.
Klasszikus gitárral én pont ellenkezőleg tapasztalom. Ott szeretem a hangját a házban a legjobban, ahol még szinte beszélgetni is kellemetlen, olyan visszhangos. Ez persze lehet az én furaságom is. :D
Nem szotkam hibázni.

Sosztakovics
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

rTom írta:
A csengettyű nem ezoterikus cucc. Az a dolga, hogy csilingeljenek vele. Hogy azért cseng, mert egy adott frekvencián rezonál vagy azért, mert megkocogtatom, teljesen indifferens. Lényeg, hogy ne legyen tompított.

Azért meghallgatnám, hogy a nagy gonddal összerakott rendszerek hogyan szólnak egy 30 dB alapzajjal rendelkező, igényesen megépített és behangolt zeneszobában. Lehet, hogy egyből nem kellene senkinek ez a sok biszbasz.

Nálam a sweet point sem téma. Soha nem középről hallgatom a hangsugárzókat. Mindig látványosan jobbra ülök tőlük. ( Koncertteremben is így ülök. Kizárólag szélre. ) A rendszer balra helyezkedik el teljes egészében, és még véletlenül sem úgy, ahogyan azt a szakik ajánlják. A jobb oldali hangsugárzó és köztem kb 2,5 méter van, a fotel pedig úgy áll, hogy az ülőfelülete a két hangsugárzó közötti távolság közepére nézzen. Nálam ez vált be. A hanghullámoknak van minek nekiütközniük és elnyelődniük. És a hangszeresek most hatalmas előnyben vannak. Mert ahol egy hangszer jól szól, ahol élmény vele gyakorolni és hangot képezni, ott a hifi is meghálálja magát. Hang-hang.

rTom
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 97

Hozzászólás Szerző: rTom »

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

Nagyon furmányos ez a csengettyű...
A hangtálam 587Hz alaphanggal rezeg. Ezt 2%-on belüli frekvenciájú, fülre elég hangos szinusz jellel próbáltam gerjeszteni. Néhány méterről nem sikerült, csak 5-10cm közel a hangsugárzóhoz kezdett el alig érezhetően rezegni, alig hallhatóan, vagyis csak közvetlen a fülemhez emelve hallottam.
Nem tudom, hogy méret (felület), tömeg, saját hang frekvenciája ezt mennyire befolyásolja.

Tálka marad, nem kell kivinnem, nem torzít bele érezhetően a hangba.
Nem szotkam hibázni.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

chord_ írta:
2023.06.29., csüt. 20:00
... Hanem egy rezgő cuccról. Vagy nem?
Nem lehet, hogy ez csak szimplán egy 'mini' akusztikai kezelés, a mindenféle woodoo meg csak úgy menet közben rárakódott?
Ha ilyen jelzőket aggatunk rá, még a végén mérni is lehet, akár egy okostelefon segítségével is. :rolleyes:
Nem szotkam hibázni.

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1191

Hozzászólás Szerző: chord_ »

fapaci írta:
2023.06.29., csüt. 18:18
hollohazi írta:
2023.06.29., csüt. 08:10
A Tchang féle bronz, ezüst, arany, platina csengettyűk egyfajta rezonátorok, szerintem különböző frekvenciákra vannak hangolva és felharmonikusokat pótolnak, önmagukban is hallható a hangjuk úgy tudom.
Hogy az éppen hallgatott zenei műsor felharmonikusait pótolják, ahhoz ezeket a csengettyűket be kellene hangolni arra a hangra/hangnemre, amit éppen hallgatunk, bár ugye egy zenei darabon belül nem ritka a hangnemváltás, szóval viszonylag gyorsan kell majd cserélgetni a csengettyűket a szobában, nem árt hozzájuk kezelő személyzet, zenekar sem. Ha csak úgy találomra szólalnak meg valamilyen hangmagasságon, annak eredménye nem zenei al/felharmonikus (egész számú többszörös frekvenciájú) hang lesz, hanem torzítás, disszonancia. Mondjuk ha a csengettyű Cisz (C#) hangon rezonál, de mi éppen egy c-moll darabot hallgatunk, garantáltan bántó lesz benne a Cisz. Ugyanez történik, amikor damping, tompítás nélküli akusztikus hangszereket teszünk a zenehallgató szobába. Látványra nyilván nagyon klassz, de hallásra igencsak kétséges az eredmény.

Akit érdekel, mennyire zavaró az ilyesmi, annak javaslom, próbáljon egyszerre kétféle zenét hallgatni! Ebből általában tökéletes kakofónia alakul ki, nagyon ritka esetben lesz élvezetes.
Lehet, hogy másképp is működhetnek. Valószínűleg nem annyira szűk spektrumon képesek rezonálni, és mondjuk pont azon a környéken, ahol a szettnek / szobának 'túllövése' van valami miatt. Vagyis, ezekből a bántó csúcsokból egyszerűen elvesz, ill. 'elrezonáltat' valamit. Kb. mint a rezonáns állványok, csak finomabban, meg sokkal-sokkal kisebb energiával, de nem kizárt, hogy érzékenyek vagyunk itt a módfelett pici változásokra is.
Felharmonikust talán nem nagyon pótolhat, mert maga is az adott anyagból nyeri az energiát, és passzív rezonáns a rendszer, esetleg valami irányhatás lehet, nem tudom.
Nyilván nem a basszus-tartományra gondoltam, hanem valahol felül.

És ez is csak egy elmélet... meg én sosem próbáltam ilyesmit.

Egy hangyányi következetlenség úszkál a levegőben, amúgy. Sokan az akusztikai kezelések mindenhatóságában majdnem jobban hisznek, mint a drágább / jobb készülékben. Itt pedig nem lila pöttyről vagy egy matricáról vagy egy beszorított félcentis náddarabról van szó. Vagy egy más szigetelésű vezetékről. Hanem egy rezgő cuccról. Vagy nem?
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”