Sosztakovics írta: ↑2023.06.13., kedd 11:36
Nem beszélek a zenetanulás ellen. Sőt! Csak ha valaki későn kezdi el, felnőtt fejjel, rengeteg dolgot kénytelen lesz kihagyni. A zenetanulás nem gyorstalpaló tanfolyam. Nem ajánlgatjuk csak úgy fűnek-fának. Zenélni és zenét tanulni életstílus és elhivatottság. Belső kényszer szüli és tartja életben. Ezt meg kellene érteni. Faló beírásából nekem az jött le, hogy ne a hifizésre költsünk, helyette inkább kezdjünk el tanulni valamilyen hangszert. Ez így elsőre szépnek tűnik, a gondolatot nem a butaság szülte, csak hát a zenélés nem a hifizés olcsósított alternatívája. Annál egy kicsivel magasabbrendű dolog, és éppen ettől olyan borzasztóan nehéz. Sokkal egyszerűbb és élvezetesebb készülékeket cserélgetni, mint rendesen megtanulni játszani egy fuvolán van egy csellón. Elmélyülten akar valaki zenét hallgatni? Üljön le egy fotelba és úgy hallgassa! Ne cseréljen közben hengerfej tömítést a kocsijában! És ha ezután kedve támad zenét tanulni, ám tegye! De ne legyenek olyan illúziói, hogy majd úgy fog 10 év múlva zongorázni mint pl Hélène Grimaud.
Elképedve olvasom soraidat, meg ezt az egész beszélgetést. Nagyjából ugyanannyi időt, 4 évtizedet töltöttem zenéléssel és HiFi-vel, ezek mellett kicsit kevesebb ideig, kb 3 évtizedig voltam hangmérnök, így van némi - elfogultság és előítélet nélküli - véleményem mindhárom tevékenységről.
Egyáltalán nem kötelező gyerekkorban elkezdeni a zenetanulást, bár nyilván nem árt. A zene a kultúránk része, ezért van intenzív zenei és művészeti oktatás minden jóléti társadalomban, de ennek nem az a célja, hogy mindenkiből világsztár zenész legyen. Több ismerősömnek telt kemény hangszeres és zeneelméleti oktatással a gyerekkora és biztosan nem mondanák, hogy ennek nem volt nagy ára, hiszen rengeteg dolog kimaradt az életükből a rendkívül magas elvárások miatt, miként az élsportolóknál is. Amit mondasz, hogy aki
"későn kezdi el, felnőtt fejjel, rengeteg dolgot kénytelen lesz kihagyni", annak az ellenkezője is igaz.
De mondanóm lényege sokkal inkább az alapszintű zeneértés és zenei ismeret, amihez egyáltalán nem kell egy fél élet. Micsoda negatív gondolat az, hogy aki nem képes Grimaud szintjén muzsikálni, az bele se kezdjen? Akkor mi a fene pl. a népzene? Vagy miért létezik többszázezer amatőr zenekar? A versenysportot sem érdemes keverni a tömegsporttal, utóbbit bármilyen korban el lehet kezdeni és lehet végezni, sőt gyakorlatilag kötelező lenne, miként a zeneoktatásnak is annak kellene lennie. Mindkettő a szórakozásról szól, míg a versenysport és a sztárzenészek élete a teljesítményről.
Hogy kinek mi okoz élvezetet, az magánügy és semennyire sem vitatéma. Én imádtam zenélni és hifizni is. Ezek bár néha furcsán méregették egymást, de nálam soha nem voltak haragban, nem konkurálnak, nagyon is jó barátok és támogatják egymást, ám egyikük sem képes helyettesíteni a másikat, ezért butaság őket alternatívaként beállítani. Aki figyelmesen olvasta korábbi soraimat, vélhetően értelmezni is tudta azokat. Nem állítottam és nem is tanácsoltam, hogy hifizés helyett tessék zenélni.
Hogy kapcsolódjak a topik címéhez is... Bármilyen témát, kérdést ki lehet sarkítani, eltúlozni, bizarr módon elszakadni a valóságtól, de ez általában a tudatos kontroll hiányát és erős elfogultságot, elvakultságot jelez, amiket nevezhetünk mániának is.
viri írta: ↑2023.06.13., kedd 13:31
Ez a beszélgetés kezd teljesen vakvágányon futni.
Nagyon visszafogottan fogalmaztál.