Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Általában a hifiről
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 5972
Re: Általában a hifiről
Két, hifihez egyáltalán nem köthető hozzászólást (beleértve az enyémet is) áthelyeztem a zöld topikba. Ott érdemes a napelem-beruházások hifitől tábvol álló pro-kontra szempontjait tovább vitatni.
Az olyan hozzászólások, amelyek a napelemes erőművek invertereinek hálózati "zajra" (és ezáltal a hifizés feltételezett vagy valós élményére) gyakorolt hatását firtatják/magyarázzák továbbra is szívesen látottak az általános hifis topikban.
Az olyan hozzászólások, amelyek a napelemes erőművek invertereinek hálózati "zajra" (és ezáltal a hifizés feltételezett vagy valós élményére) gyakorolt hatását firtatják/magyarázzák továbbra is szívesen látottak az általános hifis topikban.
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
Köszönöm.Őszintén szólva az aggasztott leginkább hogy elkezd búgni az erősítőm,és tudom hogy van erre is megoldás,de eddig csend van,szóval nem is annyira a hang,mert azt gondoltam hogy nem csesződhet el annyira ettől,ha nem a készülékek jó működése az ami megnyugtató a számomra.istvan01 írta: ↑2023.06.09., pén. 07:03Téged most kevésbé érdekel, hogy mennyi és megéri-e a HMKE. Inkább csak az aggaszt, mennyivel emelkedik ezzel a napelemhez közeli fogyasztók feszültség szinusz torzítása, zaja. Mivel ezek nagy, nagyon nagy teljesítményű kapcsi tápok, ráadásul nem fogyasztók, hanem hálózatra vissza dolgoznak. Viszont termelt zaj/W-juk mégis alacsonyabb, mint az átlag 100W-os dugaszt tápoké, mert szigorúan követniük kell a közműhálózat feszültségét, néhány volttal rápakolnak feszültséget és áramot. A modernebb napelem inverterek fajlagosan már kevesebb zajt küldenek a hálózatra, mert egyre magasabb mintavételi frekivel kapcsolnak, kevesebb fojtó is elég nekik a kimenetükön. Tehát jóval 10kHz felett, de inkább közelebb a 100Khz-hez a zajuk. Magasabb frekis zaj hamarabb csillapodik a hálózaton.Shimano írta: ↑2023.06.08., csüt. 21:08Nézd én nem tudom hogy mennyibe fáj most kiépíteni egy ilyen rendszert,de annak aki egy családi házban 10-12000ft-os villanyszámlát fizet havonta,annak nem hiszem hogy egy racionális döntés ebbe pénzt fektetni.Ha van egy elektromos autód akkor azt mondom hogy ok,van benne ráció,de így nem sok,szerintem.
A harvester ötletet köszönöm Aszpirinnak,lehet beszerzek egyet,már csak kíváncsiságból is.Egyelőre nem hallok semmi változást,remélem ez így is marad.
Tájékoztatlak, a komplett telepített napelem beruházás manapság tisztán önerőből kb 500eFt/kWp 3kWp-20kWp között. 1kWp napelem éves átlagban Magyarországon termel 1100-1200kWh-t. Évi max 0.5% teljesítmény kapacitás csökkenéssel kell számolni öregedés okán. Ezzel 25-30évre előre megveszed az áram fogyasztásod, és függetlenedsz minden későbbi áram ártól. Ebbe most durván bekavart kedves kormányunk azzal, hogy 2024 utáni telepítéseknél végleg megszűnik az éves, de még a havi szaldó is. Azután már költségesebb a napelem beruházás, mert elveszik a nyári többlet termelés, vagy mellé kell építeni egy akkumulátor telepet.
Ha biztosra akarnál törekedni zajvédelemben, akkor gondolkozzál el PSaudio P10/P12/P15 beruházáson.
De ez már itt OFF, van erre másik topic
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 10971
- Kapcsolat:
A hifizés mennyire racionális tevékenység? Tipikusan olyan kérdések ezek, amiket nem csak megtérülési szempontok alapján érdemes vizsgálni.Shimano írta: ↑2023.06.08., csüt. 21:08Nézd én nem tudom hogy mennyibe fáj most kiépíteni egy ilyen rendszert,de annak aki egy családi házban 10-12000ft-os villanyszámlát fizet havonta,annak nem hiszem hogy egy racionális döntés ebbe pénzt fektetni.Ha van egy elektromos autód akkor azt mondom hogy ok,van benne ráció,de így nem sok,szerintem.
Téged most kevésbé érdekel, hogy mennyi és megéri-e a HMKE. Inkább csak az aggaszt, mennyivel emelkedik ezzel a napelemhez közeli fogyasztók feszültség szinusz torzítása, zaja. Mivel ezek nagy, nagyon nagy teljesítményű kapcsi tápok, ráadásul nem fogyasztók, hanem hálózatra vissza dolgoznak. Viszont termelt zaj/W-juk mégis alacsonyabb, mint az átlag 100W-os dugaszt tápoké, mert szigorúan követniük kell a közműhálózat feszültségét, néhány volttal rápakolnak feszültséget és áramot. A modernebb napelem inverterek fajlagosan már kevesebb zajt küldenek a hálózatra, mert egyre magasabb mintavételi frekivel kapcsolnak, kevesebb fojtó is elég nekik a kimenetükön. Tehát jóval 10kHz felett, de inkább közelebb a 100Khz-hez a zajuk. Magasabb frekis zaj hamarabb csillapodik a hálózaton.Shimano írta: ↑2023.06.08., csüt. 21:08Nézd én nem tudom hogy mennyibe fáj most kiépíteni egy ilyen rendszert,de annak aki egy családi házban 10-12000ft-os villanyszámlát fizet havonta,annak nem hiszem hogy egy racionális döntés ebbe pénzt fektetni.Ha van egy elektromos autód akkor azt mondom hogy ok,van benne ráció,de így nem sok,szerintem.
A harvester ötletet köszönöm Aszpirinnak,lehet beszerzek egyet,már csak kíváncsiságból is.Egyelőre nem hallok semmi változást,remélem ez így is marad.
Tájékoztatlak, a komplett telepített napelem beruházás manapság tisztán önerőből kb 500eFt/kWp 3kWp-20kWp között. 1kWp napelem éves átlagban Magyarországon termel 1100-1200kWh-t. Évi max 0.5% teljesítmény kapacitás csökkenéssel kell számolni öregedés okán. Ezzel 25-30évre előre megveszed az áram fogyasztásod, és függetlenedsz minden későbbi áram ártól. Ebbe most durván bekavart kedves kormányunk azzal, hogy 2024 utáni telepítéseknél végleg megszűnik az éves, de még a havi szaldó is. Azután már költségesebb a napelem beruházás, mert elveszik a nyári többlet termelés, vagy mellé kell építeni egy akkumulátor telepet.
Ha biztosra akarnál törekedni zajvédelemben, akkor gondolkozzál el PSaudio P10/P12/P15 beruházáson.
De ez már itt OFF, van erre másik topic
Éppen ezt akartam kérdezni. Itt tényleg érdekes lenne egy vakteszt, meg aztán tényleg kérdés, mekkora a placebo-hatás ezekben az esetekben. Egy panelben akár százasával lóghatunk ugyanazon a villanyhálózaton, nem vagyok benne biztos, hogy egy napelemnek (akár saját házon) nagyobb hatása lehet a villanyra, mint az összes szomszéd ezer gépének - akármilyen mérőszámokkal is mérjük.
Van egy napelem egy házon, amiről megy a drót a villanyoszlopra valamiféle zavarral, zavarjellel, akármivel, ahol elmegy x db dróton a másik oszlopok felé, meg a szomszédba is, ha éppen oda is megy drót. Mennyit érzékel ebből a szomszéd - mármint olyan zajt, ami a napelem előtt nem volt (mérni kellett volna a napelem előtt is, akkor nagyobb az esély a jó eredményre) - hát, mondjuk azt, hogy van bennem némi szkepszis.
Mennyit érzékel ebből egy műszer, és mennyit érzékel a fülünk, amikor hallgatunk valamit? Ez meg egy másik kérdés - bennem talán egy kicsivel több szkepszissel.
Én bölcsésznek születtem, lehet, hogy hülyeségeket írok, de abban bízom, hogy a fülem (meg a rendszerem?) nem ilyen érzékeny, hogy ezeket a különbségeket halljam - hál istennek.

erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla
Nézd én nem tudom hogy mennyibe fáj most kiépíteni egy ilyen rendszert,de annak aki egy családi házban 10-12000ft-os villanyszámlát fizet havonta,annak nem hiszem hogy egy racionális döntés ebbe pénzt fektetni.Ha van egy elektromos autód akkor azt mondom hogy ok,van benne ráció,de így nem sok,szerintem.gomolalaci írta: ↑2023.06.08., csüt. 20:24Én nem tartom f@szságnak! Sőt! 8 éve van egy 2 kW-os rendszerem, és azóta nem fizetek áramszámlát...Shimano írta: ↑2023.06.08., csüt. 12:43Napelem telepítés befolyásolhatja a hifi hangzását,van erről tapasztalat?A szomszédomnál épp most teszik fel ezeket az undormányokat,és pont arra az oszlopra kötik ahonnét hozzám is jön az áram.Kicsit tartok tőle,nyugtassatok meg.![]()
Hogy mi a tököm értelme van most ezeket a f@szságokat felrakatni mikor se elektromos autó,meg se semmi nagyobb fogyasztó,az is jó kérdés lenne,de engem most nem ez érdekel,ha nem az amit kérdeztem.
Telepítéskor azt kértem a szerelőtől, hogy ne arra a fázisra kösse (3 van) a betáplálást amelyiken a zene van.
Semmilyen zajt nem hallok, pedig már hálózati zajszűrőm sincs vagy egy éve....
-
- Fórumlakó
- Értékelés: 361
Én nem tartom f@szságnak! Sőt! 8 éve van egy 2 kW-os rendszerem, és azóta nem fizetek áramszámlát...Shimano írta: ↑2023.06.08., csüt. 12:43Napelem telepítés befolyásolhatja a hifi hangzását,van erről tapasztalat?A szomszédomnál épp most teszik fel ezeket az undormányokat,és pont arra az oszlopra kötik ahonnét hozzám is jön az áram.Kicsit tartok tőle,nyugtassatok meg.![]()
Hogy mi a tököm értelme van most ezeket a f@szságokat felrakatni mikor se elektromos autó,meg se semmi nagyobb fogyasztó,az is jó kérdés lenne,de engem most nem ez érdekel,ha nem az amit kérdeztem.
Telepítéskor azt kértem a szerelőtől, hogy ne arra a fázisra kösse (3 van) a betáplálást amelyiken a zene van.
Semmilyen zajt nem hallok, pedig már hálózati zajszűrőm sincs vagy egy éve....
A gondolkodás nem megerőltető...
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 5972
Nem vagyok villanyszerelő, de nekem lenne egy nagyon mórickás megoldásom: valakitől (akár tőlem) kölcsönbe egy PS Power Noise Harvester-t, majd rácsíptetni krokodilokkal egyenként a fázisokra (egyik csatlakozóját mindig a nullvezetéken tartva, of course), a tipikusan legzajosabb napszakban. Amelyik fázison a legsűrűbben villog a led-je, az a legzajosabb, amelyiken a legritkábban villan fel, az a legkevésbé zajos. Persze nem biztos, hogy szemmel ez "mérhető" lesz, ha nagyon sűrűn villog, de ha nem az, akkor nincs is szignifikáns eltérés az egyes fázisok "zajossága" között - szerintem. IIletve ha csak egyszer-egyszer villan fel, akkor egy stopperrel mérheted két felvillanás közötti időt.Shimano írta: ↑2023.06.08., csüt. 18:21Még egy kérdés.Mennyire szakmai és egyértelmű egy ilyen keressük meg a legkevésbé zajos fázist kérés a villanyszerelői körökben?Csak azért hogy ne kelljen magyarázni hogy mit is akarok,és ne is nézzenek hülyének ha ezzel állok eléjük.A külön ösvény hasznát pl nagyon nem értették,de remélem ez már egy szakmaibb,és érthetőbb dolog.
Nagyon fapados módszer, de szerintem működhet. Én azért tartom a mai napig a Noise Harvestert, mert eléggé jól látható információt nyújt arról, hogy épp menyire zajos a hálózat (mellesleg számomra számomra nincs hallható hatása, pedig elvileg kellene legyen, jöhetnek a késdobálások :) ) Elég nagy a szórás egy napon belül is, van amikor akár fél perc is eltelik két villanás között, és van amikor másodpercenként 3-4-et is villan, azaz vadul villog.
Ha érdekel a dolog, elküldöm neked postán, vagy összefutunk valahol.
- Csatolmányok
-
- IMG_5640.JPG (3.02 MiB) Megtekintve 3222 alkalommal
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
Én megszorzom,de attól még nem lesz zajtalanabb a fázisom,már ha most az lett,mert még az sem biztos,szóval a kérdés továbbra is kérdés marad,tehát az hogy ki tudná nekem ezt kimérni ha a viĺlanyszerelők erre nincsenek felkészülve?.Persze lehet csak kiálltom azt a farkast ami nincs is,de lehet nyugodtabban aludnék ha erre pont kerülne,és ránézne egy értő szaki a fázisokra valamikor.istvan01 írta: ↑2023.06.08., csüt. 18:40Egyetlen képzett és vizsgázott villanyszerelő sem tart magánál torzítás mérőt, nem fogja érteni mi az, és főleg minek.Shimano írta: ↑2023.06.08., csüt. 18:21Még egy kérdés.Mennyire szakmai és egyértelmű egy ilyen keressük meg a legkevésbé zajos fázist kérés a villanyszerelői körökben?Csak azért hogy ne kelljen magyarázni hogy mit is akarok,és ne is nézzenek hülyének ha ezzel állok eléjük.A külön ösvény hasznát pl nagyon nem értették,de remélem ez már egy szakmaibb,és érthetőbb dolog.
A nagy és ingyenes 2022évi választás előtt beharangozott napelem pályázatokban kizárólag háromfázisú napelem rendszerre lehetett pályázni. Persze, ha ingyenes akkor mindenki igyekezett nagy korábbi fogyasztást igazolni, tehát háromfázisút telepítenek manapság. Ha meg akarod saccolni a szomszédod max kWp teljesítményét, akkor a panelek számát megszorzod 350Wp-al, leggyakoribb átlagos teljesítmény. Persze már 400Wp-nál tartanak a 1,7m2 méretű paneleknél.
Az a vicc az egészben hogy nincs az egész utcában senkinél napelem,pedig sok az új építésű és igen értékes ház is,én meg arra megyek haza hogy a szomszédomnál teszik fel őket,és +-ban a hab a tortán még az hogy pont ugyanarról az elágazásról megy hozzájuk,és hozzám is az áram.Veszek is egy lottót,mert ezek után még akár az is bejöhet.

Egyetlen képzett és vizsgázott villanyszerelő sem tart magánál torzítás mérőt, nem fogja érteni mi az, és főleg minek.Shimano írta: ↑2023.06.08., csüt. 18:21Még egy kérdés.Mennyire szakmai és egyértelmű egy ilyen keressük meg a legkevésbé zajos fázist kérés a villanyszerelői körökben?Csak azért hogy ne kelljen magyarázni hogy mit is akarok,és ne is nézzenek hülyének ha ezzel állok eléjük.A külön ösvény hasznát pl nagyon nem értették,de remélem ez már egy szakmaibb,és érthetőbb dolog.
A nagy és ingyenes 2022évi választás előtt beharangozott napelem pályázatokban kizárólag háromfázisú napelem rendszerre lehetett pályázni. Persze, ha ingyenes akkor mindenki igyekezett nagy korábbi fogyasztást igazolni, tehát háromfázisút telepítenek manapság. Ha meg akarod saccolni a szomszédod max kWp teljesítményét, akkor a panelek számát megszorzod 350Wp-al, leggyakoribb átlagos teljesítmény. Persze már 400Wp-nál tartanak a 1,7m2 méretű paneleknél.
Még egy kérdés.Mennyire szakmai és egyértelmű egy ilyen keressük meg a legkevésbé zajos fázist kérés a villanyszerelői körökben?Csak azért hogy ne kelljen magyarázni hogy mit is akarok,és ne is nézzenek hülyének ha ezzel állok eléjük.
A külön ösvény hasznát pl nagyon nem értették,de remélem ez már egy szakmaibb,és érthetőbb dolog.

Köszi!Ezek szerint meg kell keresni a legkevésbé zajos fázist,és arra kötni a hifit.Ezzel eddig nem foglalkoztam mert nem éreztem hogy kellene,de majd keresek egy szakit aki kiméri azt a fázist ami a legmegfelelőbb.Most már kíváncsi vagyok arra hogy milyen eltérések vannak,lehetnek a fázisok közt,főleg így ezzel a napelemes baromsággal is megáldva.Már működik a cucc,egyelőre nem érzek változást,de ki tudja mi lesz ezután.istvan01 írta: ↑2023.06.08., csüt. 14:21Nálam tetőn pontosan 10éve működik 2,2kWp napelem, kínai inverterrel. 3kW alatt inkább egyfázisú invertereket telepítenek, kevéssel olcsóbb is mint azonos 3fázisú teljesítményű. Áramszolgáltató jobban szereti a 3fázisra termelőket. Bizony, az én inverterem bazi nagy villamos zajt termel, de szándékosan a hifim másik fázisról táplált. Nekem van néhány PSaudio Harvester, ami relatív zajmérésre kiváló, zajszűrésre már kevésbé. A napelemes fázisra dugva a harvester szinte folyamatosan világít-villog. A furcsa az, hogy amikor az inverter kb 5-10% teljesítményen termel, akkor a villamos zaj a legnagyobb, de amikor max csúcson, akkor villog harvester kb 10Hz-el. A másik és hifis fázison a harvester néha órákig semmit nem villant, néha 5-10másodoercenként egyet.Shimano írta: ↑2023.06.08., csüt. 12:43Napelem telepítés befolyásolhatja a hifi hangzását,van erről tapasztalat?A szomszédomnál épp most teszik fel ezeket az undormányokat,és pont arra az oszlopra kötik ahonnét hozzám is jön az áram.Kicsit tartok tőle,nyugtassatok meg.![]()

Nálam tetőn pontosan 10éve működik 2,2kWp napelem, kínai inverterrel. 3kW alatt inkább egyfázisú invertereket telepítenek, kevéssel olcsóbb is mint azonos 3fázisú teljesítményű. Áramszolgáltató jobban szereti a 3fázisra termelőket. Bizony, az én inverterem bazi nagy villamos zajt termel, de szándékosan a hifim másik fázisról táplált. Nekem van néhány PSaudio Harvester, ami relatív zajmérésre kiváló, zajszűrésre már kevésbé. A napelemes fázisra dugva a harvester szinte folyamatosan világít-villog. A furcsa az, hogy amikor az inverter kb 5-10% teljesítményen termel, akkor a villamos zaj a legnagyobb, de amikor max csúcson, akkor villog harvester kb 10Hz-el. A másik és hifis fázison a harvester néha órákig semmit nem villant, néha 5-10másodoercenként egyet.Shimano írta: ↑2023.06.08., csüt. 12:43Napelem telepítés befolyásolhatja a hifi hangzását,van erről tapasztalat?A szomszédomnál épp most teszik fel ezeket az undormányokat,és pont arra az oszlopra kötik ahonnét hozzám is jön az áram.Kicsit tartok tőle,nyugtassatok meg.![]()
Az én minimum 3% torzításom elsősorban a KÖF/KIF közműhálózati trafó vasban (is) spórolós méretezéséből származik, ami a szinusz csúcsoknál telítés -> vágás formában jelentkezik. Az utcai trafó itt a körzetben kb 25éves. Ennél is régebbi szép időkben nem volt jellemző ez a trafó vas spórolás, tehát ott emiatt nem képződik torzítás. De, ha ahol a régi trafókat cserélni kell, főleg kapacitás növelés okán, oda már modern és vasban (optimalizált) trafó kerül.alto írta: ↑2023.06.08., csüt. 13:50Nálam jellemzően 1% alatt van, ügyfeleknél is szoktam nézni néha, előfordul a 3-4 % is, de jellemzően inkább jóval alatta marad. Nyilván ez körzetenként nagyon változó tud lenni, meg erősen függ a közelben lévő ipari nagyfogyasztóktól, vagy a szomszédok által használt zajos eszközöktől.istvan01 írta: ↑2023.06.08., csüt. 13:41Ezt az 1% alatt? Ezt miből tetszett kiolvasni?alto írta: ↑2023.06.08., csüt. 13:19
Annyiban befolyásolhatja, hogy napelemekhez használt inverterek közül a legjobb minőségűek THD-ja is 2-3 % körül van, míg a normál MVM áramé általában bőven 1% alatt marad, tehát amikor a szomszéd éppen visszatáplál, akkor várhatóan "zajosabb" lesz nálad is a bejövő táp, ami készülékfüggően ronthat a hangon.
Ahol már max 1% a közműhálózat torzítása, ott már alig érdemes aktív, passzív szűrőt beiktatni, ami hoz is visz is.
Nálam a konnektorban hálózat torzítása soha nem volt még 3,0% alatt, ez is csak nyári kora hajnalban, amikor már nincs közvilágítás, nem mennek a környező házakban háztartási gépek, számítógépek, klímák sem mert még alig 18C fok van kint. Jellemző nálam nappal-este 4.0-4,5% torzítása 230V (jellemzően 235-240V) hálózaté.
Egyébként az 1% környékén is van jótékony hatása a hálózati szűröknek.
Ez a vas telítésből származó torzítás a villamos berendezések 99%-át nem zavarja, hifisek?? Olyan kategória nem létezik áramszolgáltatási normákban.
Nálam jellemzően 1% alatt van, ügyfeleknél is szoktam nézni néha, előfordul a 3-4 % is, de jellemzően inkább jóval alatta marad. Nyilván ez körzetenként nagyon változó tud lenni, meg erősen függ a közelben lévő ipari nagyfogyasztóktól, vagy a szomszédok által használt zajos eszközöktől.istvan01 írta: ↑2023.06.08., csüt. 13:41Ezt az 1% alatt? Ezt miből tetszett kiolvasni?alto írta: ↑2023.06.08., csüt. 13:19
Annyiban befolyásolhatja, hogy napelemekhez használt inverterek közül a legjobb minőségűek THD-ja is 2-3 % körül van, míg a normál MVM áramé általában bőven 1% alatt marad, tehát amikor a szomszéd éppen visszatáplál, akkor várhatóan "zajosabb" lesz nálad is a bejövő táp, ami készülékfüggően ronthat a hangon.
Ahol már max 1% a közműhálózat torzítása, ott már alig érdemes aktív, passzív szűrőt beiktatni, ami hoz is visz is.
Nálam a konnektorban hálózat torzítása soha nem volt még 3,0% alatt, ez is csak nyári kora hajnalban, amikor már nincs közvilágítás, nem mennek a környező házakban háztartási gépek, számítógépek, klímák sem mert még alig 18C fok van kint. Jellemző nálam nappal-este 4.0-4,5% torzítása 230V (jellemzően 235-240V) hálózaté.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275
Az elektroncsövek páros számú harmonikusokat tartalmazó torzításra igaz lehet amit írsz, de a tápban megjelenő harmonikus torzítás szerintem nem így hat.denesdr írta: ↑2023.06.08., csüt. 13:38Vagy akár szubjektíven "javíthat" (pontosabban jobban tetszővé alakíthat) is. Mivel a zene tele van harmónikusokkal, így a harmónikus torzítás (ami hozzáadott harmónikusokat jelent) felfogható egyfajta fűszerezésként, ami bár a hanganyag összetételében nem szerepel, de mindig van, aki egy kicsit sósabban szereti a húslevest vagy édesebben a palacsintát, mint ahogy az a receptben le van írva.alto írta: ↑2023.06.08., csüt. 13:19Annyiban befolyásolhatja, hogy napelemekhez használt inverterek közül a legjobb minőségűek THD-ja is 2-3 % körül van, míg a normál MVM áramé általában bőven 1% alatt marad, tehát amikor a szomszéd éppen visszatáplál, akkor várhatóan "zajosabb" lesz nálad is a bejövő táp, ami készülékfüggően ronthat a hangon.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Ezt az 1% alatt? Ezt miből tetszett kiolvasni?alto írta: ↑2023.06.08., csüt. 13:19
Vagy akár szubjektíven "javíthat" (pontosabban jobban tetszővé alakíthat) is. Mivel a zene tele van harmónikusokkal, így a harmónikus torzítás (ami hozzáadott harmónikusokat jelent) felfogható egyfajta fűszerezésként, ami bár a hanganyag összetételében nem szerepel, de mindig van, aki egy kicsit sósabban szereti a húslevest vagy édesebben a palacsintát, mint ahogy az a receptben le van írva.alto írta: ↑2023.06.08., csüt. 13:19Annyiban befolyásolhatja, hogy napelemekhez használt inverterek közül a legjobb minőségűek THD-ja is 2-3 % körül van, míg a normál MVM áramé általában bőven 1% alatt marad, tehát amikor a szomszéd éppen visszatáplál, akkor várhatóan "zajosabb" lesz nálad is a bejövő táp, ami készülékfüggően ronthat a hangon.
Ezek a szomszédok hülyék lehetnek, hogy az ingyen áramot választják az egyre drágább, és egyébként is bizonytalan ármozgású (olcsóbb biztosan sosem lesz) vásárolt helyett.

Valamint alto kapcsán: amúgy is jobb a hang esténként az eddigi tapasztalatok szerint, napelem nélkül is. Vagy esőben kell hifit hallgatni.

Nekünk van napelem, én még sosem vettem észre, mikor táplál vissza. Persze ez a fülem hibája is lehet. No meg inverterből is van ezerféle, sokféle minőséggel - és ez nem csak a hálózat zavarására vonatkozik.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla
Annyiban befolyásolhatja, hogy napelemekhez használt inverterek közül a legjobb minőségűek THD-ja is 2-3 % körül van, míg a normál MVM áramé általában bőven 1% alatt marad, tehát amikor a szomszéd éppen visszatáplál, akkor várhatóan "zajosabb" lesz nálad is a bejövő táp, ami készülékfüggően ronthat a hangon.Shimano írta: ↑2023.06.08., csüt. 12:43Napelem telepítés befolyásolhatja a hifi hangzását,van erről tapasztalat?A szomszédomnál épp most teszik fel ezeket az undormányokat,és pont arra az oszlopra kötik ahonnét hozzám is jön az áram.Kicsit tartok tőle,nyugtassatok meg.![]()
BARTIMEX AUDIO Honlap
Biztos lesz aki azt mondja, hogy befolyásolja és lesz olyan is aki azt, hogy nem. Ez elég megnyugtató?Shimano írta: ↑2023.06.08., csüt. 12:43Napelem telepítés befolyásolhatja a hifi hangzását,van erről tapasztalat?A szomszédomnál épp most teszik fel ezeket az undormányokat...
...Hogy mi a tököm értelme van most ezeket a f@szságokat felrakatni mikor se elektromos autó,meg se semmi nagyobb fogyasztó,az is jó kérdés lenne

Hűtőszekrényük, mosógépük (netán villanybojlerük) csak van!?

Szerk.: ja, hogy te csak a telepítésre gondoltál? Mert ha igen és ha az hangos, akkor bizony zavarhatja a hifi hangját.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára denesdr 2023.06.08., csüt. 13:22-kor.
Napelem telepítés befolyásolhatja a hifi hangzását,van erről tapasztalat?A szomszédomnál épp most teszik fel ezeket az undormányokat,és pont arra az oszlopra kötik ahonnét hozzám is jön az áram.Kicsit tartok tőle,nyugtassatok meg.

-
- Fórumlakó
- Értékelés: 361
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 10971
- Kapcsolat:
Elsősorban türelmet terem(t), de ha elég sokáig hallgatod, utána minden tetszeni fog, szóval tuningra is kiváló eszköz.
- -CB-
- Beköltözött
- Értékelés: 1209