Múlt hét sem telt el tétlenül.
Zozi megkeresett azzal a kéréssel, hogy a
Christie HD10K gépben is készítsem el(a HD6K-M nagy sikere után) az ANSI kontraszt feljavítást illetve ha már úgy is kikell pakolnom a fényutat apró darabokban akkor nézzek rá a tüköralagút pozícióra. Magával hozott egy objektívet azzal a céllal, hogy szeretné ha elkészítenék bele egy íriszt ami megduplázza a gyári konztrasztértéket cserébe nagyjából 30% fényveszteséggel.
-
Elsőnek a gépet vettem kezelés alá, hozott állapotban mértem egy teljesen nyitott irisz mellettí max fénysűrűséget max zoomállás mellett.
136fl a kiinduló pontom. Keztem a bontással és közel egy óra elteltével már szépen kivolt pakolva a prizma és DMD blokkot körülölelő terület. Egy kis felmattítás majd zsirtalanítás után meg is kapta a
TS-Optics által forgalmazott
black250 névre hallgató távcsövek belső felületére kifejlesztett fényelnyelő festéket.
-

- HD10K-M prizma blokk.jpg (562.36 KiB) Megtekintve 3040 alkalommal
-

- HD10K-M prizma blokk felépítve.jpg (548.74 KiB) Megtekintve 3040 alkalommal
-

- HD10K-M objektív fogadó.jpg (603.87 KiB) Megtekintve 3040 alkalommal
-
Amíg a részegységek száradtak megpucoltam a teljes fényutat. Pár óra eltelte után már épült is újra össze. Bekapcsolás kis melegítés és már állítottam is a tüköralagút szögét illetve a fokuszát a DMD-hez képest. Minél kevesebb ráhagyással vetíti be a DMD-k felületét annál nagyobb a fénysűrűség de annál kevesebb korrigálhatóság marad. Na sebaj, csak a tökéletes az elfogadható. Ezt követően egy gyors ujramérés és a kapott eredmény
154fl, 12% amit sikerül kinyerni ezzel a gépből a takarítással egybevéve.
Kezdődhet az objektív tuning. Erre a hét első napján ejtettem sort, szerencsémre könnyen bontható az
ILS 1.4-1.8 objektív. Kis idő után már elém is tárult a gyári irisz.
Pár méretetzés és számolgatás után készítettem pár méretet, első próbára beraktam egy nagyobb átmérőt, de még is a gyárinál jóval kisebbet. Megmértem és a gyári
2200:1 és
154fl teljesen nyitott irisz állapot helyett
2700:1 illetve
120fl fénysűrűséget fogadott. Nem rossz kezdésnek de nem ez a cél. Kicseréltem egy jóval agresszivebbre.
3502:1 79fl..viszont a 2 belepróbált darabból már pontosan kitudom számolni azt az átmérőt amire szükségem van. Harmadikra meg is született a megfelő méretű, visszamérten
3300:1 kontraszt és
108fl. Tökéletes
30% fénysűrűség vesztés. Hívtam Zolit, hogy ez is megvan és hogy szükségem lenne a HD6K-M gépre mivel abba a gépbe készítettem a Tuning objektívet, hisz Pali ebbe a gépbe már gyártott egy tökéleteset viszont ez a gép 1.3 ívhosszú izzóval van megtámogatva. Zoli kérésére azt a gépet kicsit felcsavartuk egy rövidebb ívhossz segítségével hosszasan konzultálva Batyóval. Ez adott a HD6k-M gépnek +20% fényerő növekedést. A 2 gép között még így is van 20% a HD10K javára a mi nem is csoda, hiszen 10500Lumen. A telefon hívás követően pár óra leforgását követően már nálam is volt a HD6k-M vetítő Zozi társaságában. Pár próba,csere és mérést követően azt az iriszt választotta ami 30% fényveszteség mellett közel megduplázza a gyári kontrasztértéket. Akadt pár
5900:1 körüli érték is a nagy géppel, viszont a nagy veszteséges hangáteresztő vászonfelületen való üzemeltetést hagytuk szemelőtt.(azért megjegyzem, hogy az
5900:1 kontrasztértéket
25fl fénysűrűség mellett képes volna hozni 315cm szélességű 0,8gaines vászonfelületen az agresszívabb iriszem használatával)
-

- Christie ILS lens.jpg (613.26 KiB) Megtekintve 3040 alkalommal
-

- Christie ILS lens irisz.jpg (610.09 KiB) Megtekintve 3040 alkalommal
-

- ILS lens irisz.jpg (648.36 KiB) Megtekintve 3040 alkalommal
-

- Tuning irisz.jpg (516.27 KiB) Megtekintve 3040 alkalommal
-
A végleges irisz kapott egy 600cig hőálló matt fekete festést, h leminimalizáljuk a fényszórást.
-
És egy kis
"baki" a végére részemről hála Zoli sas szemének köszönhetően feltárúlt. A vászon bal függőleges szélén észlelhető volt egy halovány bevilágítottság mivel igyekeztem a legszűkebbre venni a dmd focust. Tudván, hogy mihez kell nyúlnom, 2perc alatt tökéletesre állítottam és lelakkoztam a jővőbiztos pozíciója érdekében. Mentségemre szóljön, hogy 150fl mellett nézni és állítani a gép vetített képét megerőltető a szemnek.
-
Zozi álltal visszamért értékek ás összehasonlítás a Zoziplexben.
-

- Ziziplex Visszamért értékek.jpg (149.66 KiB) Megtekintve 3040 alkalommal
-
Ezúttal is köszönöm a bizalmat!