Az elmúlt hetekben úgy adódott, hogy egy csomó belépő kategóriás streamer fordult meg nálam. Azt is tudjátok, hogy én magam sokáig Chromecast Audio + Spotify használó voltam, a Tidal jobb minőségét pedig először egy nagy gyári lineáris tápos Auralic Aries Minivel próbáltam kiélvezni.
Közben újra elindult a bogár, így megfordult nálam az utóbbi időben (vagy saját vásárlás, vagy kedves fórumtársi felajánlás okán) Femto clockos Aualic Aries, Lindemann Bridge első széria, Wiim Mini, Wiim Pro, Taga Harmony TWA 10B, Elecrocompaniet Rena 1.
A hallgató lánc mindig ugyanaz volt: Heed Obelisk Si3 + Heed Obelisk DA v2.1 dac kártyával (néha Heed Obelisk Si3 belső v2.3 kártyával) + Heed Enigma5 dobozok. A kábelek a Heed saját kábelei, amiről nem sokat tudni, de annyit talán, hogy az alapjaik stúdió célra szánt pro-audio kábelek, amik részben mérés, részben „fül” alapján kerültek kiválasztásra.
Részben @ottokár kolléga legutóbbi érdekes „gombhoz_a_kabát” bejegyzése, részben a tesztek során bennem egyre inkább kikristályosodó és egyfelé mutató gondolatok arra ösztönöztek, hogy írjak róluk pár sort.
Szerintem téglát fogok dobni az iszapba, de legalább pörög a topic!
Szóval: a tesztelések során egyre inkább az az érzésem kezd kialakulni, hogy a mai olcsó, de modern lejátszók egyre többet tudnak, talán többet, mint a pár évvel ezelőtti középkategória. Ez teljesen logikus, hiszen a streaming mára első számú műsorforrássá lépett elő, letarolva minden mást. Ettől beindult a fejlesztés és a tömeggyártás, így ami pár éve még luxuscikk volt, az ma már alap elvárás. Gondoljatok bele, Spotify kliens lassan már lesz a vasalóban is, (ami persze túlzás, de nem is annyira vicc).
Az is egyre nyíltabb „titok” – bár nem reklámozzák, de sok cikkben lehet olvasni - hogy a világ nagy hifi gyártói gyakorlatilag mind abból a néhány féle, 30-50 USD-s (kínai) streamer alapkártyából építkezik; hogy végül ezek mégis nagyon másképp szólnak, az a kiszolgáláson múlik: táp, órajel, kábelek, műveleti erősítő, hűtés, meg egy csomó dolog, amihez nem értek.
Mondjuk a Silent Angel konkrétan nem titkolja ezt, tudni lehet, hogy a Munich teljes mértékben egy Raspberry Pi4, de hogy teljesen másképp szól, kategóriát ugrik, az a fejlesztéseknek köszönhető (ennek részleteit persze már nem árulják el, bár néhány infot csepegtetnek, pl az üzemi hőfok optimalizálásáról); lásd Retofuturista kolléga igényes összahasonlító tesztjét a blogjában!
De az általam fél évig használt Taga is egy lengyel fejlesztő csapat terméke, láthatóan az is egyszerű kínai hardware alapú, mégis jó hang, ami táppal, kábellel nálam nagyot tudott lépni felfelé.
Számomra ezek a tapasztalások azt mutatják, hogy talán érdemesebb ma már egy JÓ modern, új fejlesztésű alap(abb) streamert megvenni, és azt fejeszteni a „kiszolgáló” oldalon = táp + kábel + JÓ DAC; ebből lesz ma a jó hang megfizethető áron.
Egy Wiim PRO, Rena S1, Argon SOLO (ezt nem hallottam, de egy közelben lakó hifis kolléga, akinek megbízom a véleményében, jókat mondott róla) meg ami még jön majd a piacra hamarosan (Elipson, Arylic) - mert meggyőződésem, hogy jön még egy sor fejlesztés, egyre több szolgáltatással, egyre jobb hanggal és egyre olcsóbban vezethet el egy hallgatható ÉS megfizethető streamer-világhoz.
A jövő receptje tehát
szerintem[/i: MODERN új streamer 150-200€ kategóriáig + tisztességesen megépített lineáris táp + jó kábelek + jó hangú DAC; és igen, nemcsak ésszerű, de kötelező lehet akár a streamer árának többszörösét elkölteni tételenként. Az így kapott végeredmény egy JÓ DAC-kal ki fog szolgálni bármilyen audiofil rendszert.
OKOK, egy felső kategóriás Auralic "G-osztály" , Cambridge "Edge" kategória vagy nagy Lumin jobban szól, de egyrészt azok is ugyanezt játszák, csak egy dobozon belül, másrészt nem tudom, az ár-minőség mutató itt mennyire borul (hisz már 1-2-3mFt körül járunk). Izgalmas lenne egy olyan tesztet csinálni, ahol egy olcsó, de fulltuningos streamert összeengedünk egy "gyári" állapotú felső kategóriással, és meghallgatjuk, mi sül ki belőle? (Nem biztos, hogy minden audiofil forgalmazó örülne a végeredménynek …)
A fenti eszmefuttatást inkább kérdésnek szántam, mint „megmondásnak”, valójában érdekelne, volt-e másnak hasonló tapasztalata mostanában?