Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Moziszoba építés

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 782

Re: Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: phyton71 »

A világ legnagyobb hibáját követnéd el azzal, hogy eltakarnád a téglafalat!
Simán lekaparnám a vakolatot a nyers téglát fugát átkefélném, majd impregnálóval átkenném, így lenne egy gyönyörű természetes, sötét és érdekes felületed.
Bármit teszel szigetelésnek, csak rontasz a tégla minőségén, és a helyiség saját klímáján, ráadásul még az akusztikának is jó a tégla felület, egyébként most divat a kisméretű tégla dekoráció, nem is értem, hogyan juthatna valaki eszébe, hogy ezt eltakarja.
Szellőzést kell neki adni és készen is vagy.
tégla pince.jpg
tégla pince.jpg (39.01 KiB) Megtekintve 2836 alkalommal
pince mozi2.jpg
pince mozi2.jpg (38.98 KiB) Megtekintve 2830 alkalommal
Innen válogathatsz még ötleteket.https://hu.pinterest.com/pin/351351208441451090/
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára phyton71 2023.05.14., vas. 16:37-kor.
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

Red75
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 830

Hozzászólás Szerző: Red75 »

Nem feltétel a két sor. Jellemzően 3-an szoktunk mozizni. Ez majd kialakul. Még nem vettük birtokba, szóval a tervek még csak a fejemben léteznek. :D
5.1 lesz. :smile53:
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000

konok
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 77

Hozzászólás Szerző: konok »

Red75 írta:
2023.05.14., vas. 12:34
Köszönöm a választ!
Igen éppen ilyenre, illetve ezekre az anyagokra gondoltam.

Nos, az már biztos, hogy ingatlant váltunk... Az új házban, illetve alatta van egy boltíves "száraz" (65% páratartalom) boltíves pince. Munkavédelmi oktatásokat tartottak itt régebben. Mérete: 5.2x4.6m. 2.3m belmagasságú. Kb 3m-es vászon elfér kényelmesen. Ülések akár 2 sorban, 3-3 fő részére. Egyszerű 5.1 felállás, ebből nem engedek. :rolleyes:

Apaci72 által is említett magas páraáteresztésű szigetelőanyagokkal, szellőztetéssel, párátlanítógéppel és hűtő-fűtő klímával tenném komfortossá a helyiséget, a régi vakolat leverésével kezdeném. Semmi csicsa, egyszerű mozi lesz a mostani elektronikával, viszont nagyobb vászonnal.
A munkálatok előreláthatólag ősszel kezdődnek, mert előtte nyilván a ház fontosabb lakótereire kell az idő/energia. sad.gif
Addigra kialakul a pontos koncepció.
Az építő jellegű és segítő szándékú tanácsokat előre is megköszönöm. :smile53:

Pince.jpg
Ezzel fel kellene keresned egy szakkivitelezőt és leszigeteltetni belülről. Ha nincs talajvíznyomás, akkor ez nem olyan bonyolult. Gépi úton fenntartott páratartalom ilyen esetben, hogy érzékeny berendezéseket telepítesz, nem jó megoldás.
Esetleg hívj fel egy Mapei műszaki tanácsadót, nekik van olyan belülre való szigetelő habarcsuk, ami még víznyomást is tud tartani bizonyos feltételekkel, de azt is szigetelő szakemberrel kell felrakatni, aki garanciát vállal a munkájára, ők azt is tudnak ajánlani.

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 439

Hozzászólás Szerző: TSanyi »

A mennyezet meg a padló között legalább nem kell állóhullám kialakulásra számítanod.

Olvastam hogy nem engedsz az 5.1-ből, azért itt elférne kényelmesen a 7.1 is minimum, még ha a front wide-okat nem is erőlteted.

A 230 cm nem rossz egy pincében, de az középen mérve, a szélein alacsonyabb?

Két sor kell neked? A szélein a hátsó sor dobogóján már egy magasabb embernek hajbókolnia kellene. Igaz egy jó mozinak meg kell adni a tiszteletet! A vetítő fénye nem takaródna ki a középen üllő fejétől ebben az esetben?

Red75
V.I.P.
V.I.P.

Köszönöm a választ!
Igen éppen ilyenre, illetve ezekre az anyagokra gondoltam.

Nos, az már biztos, hogy ingatlant váltunk... Az új házban, illetve alatta van egy boltíves "száraz" (65% páratartalom) boltíves pince. Munkavédelmi oktatásokat tartottak itt régebben. Mérete: 5.2x4.6m. 2.3m belmagasságú. Kb 3m-es vászon elfér kényelmesen. Ülések akár 2 sorban, 3-3 fő részére. Egyszerű 5.1 felállás, ebből nem engedek. :rolleyes:

Apaci72 által is említett magas páraáteresztésű szigetelőanyagokkal, szellőztetéssel, párátlanítógéppel és hűtő-fűtő klímával tenném komfortossá a helyiséget, a régi vakolat leverésével kezdeném. Semmi csicsa, egyszerű mozi lesz a mostani elektronikával, viszont nagyobb vászonnal.
A munkálatok előreláthatólag ősszel kezdődnek, mert előtte nyilván a ház fontosabb lakótereire kell az idő/energia. sad.gif
Addigra kialakul a pontos koncepció.
Az építő jellegű és segítő szándékú tanácsokat előre is megköszönöm. :smile53:
Pince.jpg
Pince.jpg (182.66 KiB) Megtekintve 2688 alkalommal
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000

Apaci72
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 143

Hozzászólás Szerző: Apaci72 »

Gipszkarton, cement, hungarocell, műanyagok, :ohnoohnoohno: stb. felejtős ebben az esetben.
Ha megoldható a vízszigetelelés (ami már magában egy jelentős költségtényező lehet), csak olyan anyagokkal szabad dolgozni, ami a páraáteresztés/szabályozást segíti. Érdemes utánanézni ezeknek a "hagyományos" építési anyagoknak.
Pl. Steico termékek, vagy Biokay által forgalmazott/gyártott anyagok.
Sok sikert!
PD Cyviz F22 - Apple TV4K - Oppo 203 - Sennheiser Ambeo Max - Nordost/Hydra/Power-R - Kontaset

Red75
V.I.P.
V.I.P.

TSanyi írta:
2023.05.01., hétf. 10:10
De egy hozzáértő majd megmondja.
Biztosan.
Mindenesetre most egy ilyen volna elérhető számomra. Talán sikerül is valamilyen módon megvalósítani.
Már több, mint 20 éves vágyam egy olyan dedikált HM szoba, amiben nincs "hangerő korlát" (értsd: nem kell a családra, szomszédokra örökké tekintettel lenni). Ez a "vágy" még a DVDcenter korából származik. Talán vannak itt rajtam kívül, akik emlékeznek erre. :smile32:

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

Red75 írta:
2023.05.01., hétf. 09:20
Sziasztok!

Nem tudom, hogy épített-e már valaki ház alatti boltíves pincéből házimozit? Nem igazán találok ilyenről infót. gondolkodik.gif

Fűtést, szellőztetést, páratartalom csökkentést miképpen lehetne megoldani vajon? Ha volna tapasztalat, esetleg konkrét link, azt megköszönném. :smile53:
Gépi szellőztetéssel, meg klímával, csak hát az költséges. Azon kívűl ha párás a levegő, gondolom régi pince, nincs kívülről körbeszigetelve, így biztosan párás is. Ami egy borospincénél nem jelentett problémát, az egy mozinál a kárpitokban, elektronikákban gondot jelenthet. Ha meg folyamatosan szellőzteted, szárítod akkor a kapillárisok kitágulhatnak, folyamatosan jön a nedvesség a földből. De egy hozzáértő majd megmondja.

Red75
V.I.P.
V.I.P.

Sziasztok!

Nem tudom, hogy épített-e már valaki ház alatti boltíves pincéből házimozit? Nem igazán találok ilyenről infót. gondolkodik.gif

Fűtést, szellőztetést, páratartalom csökkentést miképpen lehetne megoldani vajon? Ha volna tapasztalat, esetleg konkrét link, azt megköszönném. :smile53:

Xtras5
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 66

Hozzászólás Szerző: Xtras5 »

Köszönöm szépen Neked is! 510x660
TSanyi írta:
2023.04.19., szer. 22:06
Xtras5 írta:
2023.04.19., szer. 16:37
Sziasztok. Nemrég hozzáláttam a szobácskát csinálni hosszas tervezgetés után. Az előtétfalat csinálom, a kép készítése óta már haladtam vele, 1 napos munkám van még rajta és kész, a szigetelést várom jelenleg. Kevés időm van sajna, így a terv, hogy heti egy fal lesz meg a kábelezéssel együtt, meg közben pár apróság, mármint ami szerkezetet illeti, utána meg a többi szépen sorban.

IMG_7665.jpg
Világítással már jól állsz! A heti 1 fal, az nem lassú, mi lenne ha lenne időd???
Hajrá! Csak így tovább! :tutiok:

Xtras5
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Igen, az rendben van, a ledek időben bekerültek :_) Télen szerettem volna vele időt eltölteni, de nem jött össze, sokat szöszöltem a tervezgetéssel. Mire kiagyaltam sok apróságot, elment az idő. Köszönöm szépen!
TSanyi írta:
Xtras5 írta:
Sziasztok. Nemrég hozzáláttam a szobácskát csinálni hosszas tervezgetés után. Az előtétfalat csinálom, a kép készítése óta már haladtam vele, 1 napos munkám van még rajta és kész, a szigetelést várom jelenleg. Kevés időm van sajna, így a terv, hogy heti egy fal lesz meg a kábelezéssel együtt, meg közben pár apróság, mármint ami szerkezetet illeti, utána meg a többi szépen sorban.

IMG_7665.jpg
Világítással már jól állsz! A heti 1 fal, az nem lassú, mi lenne ha lenne időd???

Morph
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 616

Hozzászólás Szerző: Morph »

TSanyi írta:
Xtras5 írta:

IMG_7665.jpg
Mekkora a szoba szélessége? Igényes a menyó már most az látszik! Gratula! :tutiok:
Nappali! MoziTCL 75C935 , Pc,
"Pinyó" mozi 7.1.4: PJ: Epson 12000B, ,Proci , Hang: KRIX Vászon: Screen research, Madzag: Wire World Helicon OCC,Fapaci. SUB:Krix, Arendal

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

Xtras5 írta:

IMG_7665.jpg

Xtras5
Nincs visszaút
Nincs visszaút

IMG_7665.jpg
IMG_7665.jpg (2.64 MiB) Megtekintve 2052 alkalommal

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

Akusztikailag nem tudom milyen lesz - a hátsó rész így olyan, amin kicsit szerintem majd változtatni kell pár akusztikai elemmel - de gondolom azokat is eltervezted már.

A szubok végül milyenek lesznek és hány darab?
[/quote]

Köszönöm! :smile53:
Régóta igen, közben azért történnek kisebb változások, de inkább csak finomhangolás formájában.
Kap a hátsó fal majd kezelést igen, és a kutyaólakba lesz jó vastag sötétítő függöny is, és egy sokkal nagyobb szőnyeg a mostaninál, alá pedig gumi, na meg egy jó nagy L-alakú kanapé, és a technika is kap egy szép szekrényt, a hásó surroundok pedig grilleket, az oldalsó sugárzók furnérozva fognak készülni, az egyetlen látható elem lesz.
A hangfalak elrejtése szerintem is a legnagyobb előrelépés volt minden téren, így nincsenek látható kábelek, és a helyiségből sem vesz el annyit, optikailag sokkal nagyobb lett a tér, és igen letisztultabb is.
Szub, jelenleg 2db 12"-os passzív kocka dolgozik közvetlen a kanapé hátára tolva, és a frontoldal kap még 2db 12"-ost a képen látható már előkészített helyekre.
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

phyton71 írta:
2023.03.19., vas. 00:12
Csak mondjuk az oldalsók padlón álló dobozok lesznek, azt nem tudom, hogy úgy jó lesz-e?
Gondolom tök mindegy hogy padlón áll, állványon, felakasztva, vagy beépítve. Legalábbis a szöget illetően.

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

TSanyi írta:
2023.03.18., szomb. 23:04
Klassz lett! Nincsenek túl szűken a hátsó hangszórók? Szögek így adták ki, vagy a ferde tetősík miatt nem akartad kijjebb tolni?
A dekor háromszögek el vannak forgatva a másik oldalhoz képest.

Klasszak a sugárzóid!
bravo.gif
Kb felülről nálam is így néz ki.
surround.jpg
surround.jpg (94.97 KiB) Megtekintve 2188 alkalommal
Csak mondjuk az oldalsók padlón álló dobozok lesznek, azt nem tudom, hogy úgy jó lesz-e?

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

TSanyi írta:
2023.03.18., szomb. 23:04
Klassz lett! Nincsenek túl szűken a hátsó hangszórók? Szögek így adták ki, vagy a ferde tetősík miatt nem akartad kijjebb tolni?

Klasszak a sugárzóid!
bravo.gif
Köszi!
Csalóka a kép, mert 36x70cm-es a doboz 10"-os mélyközéppel szerelve.
Ezek csak a surround back sugárzók, 2m-re vannak egymástól a hangsugárzók függőleges középső tengelye, a két oldalsó az természetesen szélesebbre fog kerülni, és oldalra. A kanapé 1m-re a faltól, lesz majd természetesen normális kanapé, csak nehezen jön az ihlet, hogy milyen is legyen. Direkt csak csepegtetem a folyamatot, hogy legyen min szórakoznom. :D

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

Klasszak a sugárzóid!
bravo.gif

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

Nèmi változás a mozimban, vègre vègleges formát kaptak a surround back fali dobozaim.
IMG_20230318_211148.jpg
IMG_20230318_211148.jpg (3.15 MiB) Megtekintve 2086 alkalommal
A frontoldal változatlan.
IMG_20230219_135922.jpg
IMG_20230219_135922.jpg (3.69 MiB) Megtekintve 2081 alkalommal
Csatolmányok
IMG_20230318_211016.jpg
IMG_20230318_211016.jpg (3.14 MiB) Megtekintve 2086 alkalommal

Xtras5
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Igen, kalkuláltam vele, a felirattal és a nézési idővel is. Feliratot tekintve nem félek, mert nem szeretem, ugyanakkor mondjuk egy sorozat nézésénél lehet sokra futja ki magát pár óra hossza. 5m a max távolság, ha szeretnék hagyni mögöttem 1m-t. Bízom benne jó lesz. Ha nem, már meg van a B-C terv.

B: jön egy 350-es vászon és ez megy.
C: veszek egy maszkolhatót, és állítgatom mint egy jó gépész.

Ha kitapasztaltam, akkor megmondom Nektek majd én a tutit!
DeLorean írta:
2023.03.17., pén. 10:46
Xtras5 írta:
2023.03.17., pén. 10:22
Köszönöm a válaszod. 1m-t szeretnék hagyni a hátsó sugárzók és a hallgatási pozi között minimum, amennyire engedi én hátrahúzom a nézőkét. Kitapasztalom melyik esik a legjobban, az itthoni felállás szerint elvileg jól esik majd :)
A baj, hogy nem az egyszeri élmény számít, hanem a folyamatos, nem fárasztó filmezés. Akár feliratokkal is.
Ezek, bármit is mond KP tudományosan, orvosilag és mindenféle szempontból kitalált távolságok.

A 40 fokos szög tényleg ideális szerintem. Úgy még mindent látsz, nem fárasztó a szemnek és a 4m vászon piszok nagy élmény.
nekem két pozi van. Az első előrébb, a hátsó (ami a fő) hátrább. Az első sorból nekem nem tetszik. Vagyis jó, de fárasztó.

A surround és back surround elhelyezése tökéletes így a kép alapján.
Ha a fő pozi az első sor lesz, akkor az fontos, hogy akármennyire is jó az akusztika a hátsó sorban ülőknél a basszus tuti sok lesz, ha azt majdnem a falra tolod. SZVSZ.

Xtras5
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Köszönöm a válaszod. 1m-t szeretnék hagyni a hátsó sugárzók és a hallgatási pozi között minimum, amennyire engedi én hátrahúzom a nézőkét. Kitapasztalom melyik esik a legjobban, az itthoni felállás szerint elvileg jól esik majd :)
DeLorean írta:
2023.03.17., pén. 09:56
Xtras5 írta:
2023.03.17., pén. 07:52
Sziasztok. A hátsó surround-okat így helyeztem el egyelőre képzeletben, teszek is fel róla egy képet. A kérdésem, hogy véleményetek szerint rendben lehet így, van valami amit figyelembe kellene vennem? A vászon 4m-es lesz, a kanapét vagy inkább mondjuk első sornak, azt 4m-re szeretném a vászontól, de ha kell, egy picit hátrébb viszem, ezt majd meglátom milyen lesz élesben, hátsó sort nem tervezek feltétlenül. Az első sor szélessége igazodna valamelyest a szoba szélességéhez, de gondolom amúgy is a középpont számít.
Vannak azért ajánlások erre.
A THX ideális nézési távolságot javaslom neked - az 40 fokot jelent és egyszerű a kiszámítása - a vászon álóját kell venni és annyira tenni a nézési pontot. Úgy lesz 1:1 a nézési távolság. Ennél a többi ajánlás, szabvány távolabbi.
Egy 3m széles vászon átlója 459cm.
:smile32:

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1681

Hozzászólás Szerző: -KP- »

DeLorean írta:
2023.03.17., pén. 09:56
Xtras5 írta:
2023.03.17., pén. 07:52
Sziasztok. A hátsó surround-okat így helyeztem el egyelőre képzeletben, teszek is fel róla egy képet. A kérdésem, hogy véleményetek szerint rendben lehet így, van valami amit figyelembe kellene vennem? A vászon 4m-es lesz, a kanapét vagy inkább mondjuk első sornak, azt 4m-re szeretném a vászontól, de ha kell, egy picit hátrébb viszem, ezt majd meglátom milyen lesz élesben, hátsó sort nem tervezek feltétlenül. Az első sor szélessége igazodna valamelyest a szoba szélességéhez, de gondolom amúgy is a középpont számít.
Vannak azért ajánlások erre.
A THX ideális nézési távolságot javaslom neked - az 40 fokot jelent és egyszerű a kiszámítása - a vászon álóját kell venni és annyira tenni a nézési pontot. Úgy lesz 1:1 a nézési távolság. Ennél a többi ajánlás, szabvány távolabbi.
Egy 3m széles vászon átlója 459cm.
:smile32:
Miért a THX az etalon? Az IMAX pl. 90-120fok-ot ajánl. Szerintem a thx ajánlások betartása abszolút nem eredményez impresszív moziélményt, mikor azt mondja, hogy 2.5 méter széles vásznat nézzek 4méterről vagy messzebb.

Xtras5
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Előfogom természetesen, ezt csak azért szerkesztettem hogy ne improvizáljak az építéskor, hanem valami alapján haladjak, a vászon mögött ki van szerkesztve az előtétfalam is, na meg persze így tudom mi az anyagigény, és eszerint rendeltem.

Ezzel csináltam:
https://home.by.me/en/
TSanyi írta:
2023.03.17., pén. 09:46
Front wideoknak nem készíted elő a helyet, kábelcsövezést?

Mivel rajzoltad?

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

Front wideoknak nem készíted elő a helyet, kábelcsövezést?

Mivel rajzoltad?

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”