Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Moziszoba építés
Re: Moziszoba építés
A világ legnagyobb hibáját követnéd el azzal, hogy eltakarnád a téglafalat!
Simán lekaparnám a vakolatot a nyers téglát fugát átkefélném, majd impregnálóval átkenném, így lenne egy gyönyörű természetes, sötét és érdekes felületed.
Bármit teszel szigetelésnek, csak rontasz a tégla minőségén, és a helyiség saját klímáján, ráadásul még az akusztikának is jó a tégla felület, egyébként most divat a kisméretű tégla dekoráció, nem is értem, hogyan juthatna valaki eszébe, hogy ezt eltakarja.
Szellőzést kell neki adni és készen is vagy. Innen válogathatsz még ötleteket.https://hu.pinterest.com/pin/351351208441451090/
Simán lekaparnám a vakolatot a nyers téglát fugát átkefélném, majd impregnálóval átkenném, így lenne egy gyönyörű természetes, sötét és érdekes felületed.
Bármit teszel szigetelésnek, csak rontasz a tégla minőségén, és a helyiség saját klímáján, ráadásul még az akusztikának is jó a tégla felület, egyébként most divat a kisméretű tégla dekoráció, nem is értem, hogyan juthatna valaki eszébe, hogy ezt eltakarja.
Szellőzést kell neki adni és készen is vagy. Innen válogathatsz még ötleteket.https://hu.pinterest.com/pin/351351208441451090/
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára phyton71 2023.05.14., vas. 16:37-kor.
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven
- Red75
- V.I.P.
- Értékelés: 830
Nem feltétel a két sor. Jellemzően 3-an szoktunk mozizni. Ez majd kialakul. Még nem vettük birtokba, szóval a tervek még csak a fejemben léteznek.
5.1 lesz.

5.1 lesz.

Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000
Ezzel fel kellene keresned egy szakkivitelezőt és leszigeteltetni belülről. Ha nincs talajvíznyomás, akkor ez nem olyan bonyolult. Gépi úton fenntartott páratartalom ilyen esetben, hogy érzékeny berendezéseket telepítesz, nem jó megoldás.Red75 írta: ↑2023.05.14., vas. 12:34Köszönöm a választ!
Igen éppen ilyenre, illetve ezekre az anyagokra gondoltam.
Nos, az már biztos, hogy ingatlant váltunk... Az új házban, illetve alatta van egy boltíves "száraz" (65% páratartalom) boltíves pince. Munkavédelmi oktatásokat tartottak itt régebben. Mérete: 5.2x4.6m. 2.3m belmagasságú. Kb 3m-es vászon elfér kényelmesen. Ülések akár 2 sorban, 3-3 fő részére. Egyszerű 5.1 felállás, ebből nem engedek.![]()
Apaci72 által is említett magas páraáteresztésű szigetelőanyagokkal, szellőztetéssel, párátlanítógéppel és hűtő-fűtő klímával tenném komfortossá a helyiséget, a régi vakolat leverésével kezdeném. Semmi csicsa, egyszerű mozi lesz a mostani elektronikával, viszont nagyobb vászonnal.
A munkálatok előreláthatólag ősszel kezdődnek, mert előtte nyilván a ház fontosabb lakótereire kell az idő/energia.![]()
Addigra kialakul a pontos koncepció.
Az építő jellegű és segítő szándékú tanácsokat előre is megköszönöm.
Pince.jpg
Esetleg hívj fel egy Mapei műszaki tanácsadót, nekik van olyan belülre való szigetelő habarcsuk, ami még víznyomást is tud tartani bizonyos feltételekkel, de azt is szigetelő szakemberrel kell felrakatni, aki garanciát vállal a munkájára, ők azt is tudnak ajánlani.
A mennyezet meg a padló között legalább nem kell állóhullám kialakulásra számítanod.
Olvastam hogy nem engedsz az 5.1-ből, azért itt elférne kényelmesen a 7.1 is minimum, még ha a front wide-okat nem is erőlteted.
A 230 cm nem rossz egy pincében, de az középen mérve, a szélein alacsonyabb?
Két sor kell neked? A szélein a hátsó sor dobogóján már egy magasabb embernek hajbókolnia kellene. Igaz egy jó mozinak meg kell adni a tiszteletet! A vetítő fénye nem takaródna ki a középen üllő fejétől ebben az esetben?
Olvastam hogy nem engedsz az 5.1-ből, azért itt elférne kényelmesen a 7.1 is minimum, még ha a front wide-okat nem is erőlteted.
A 230 cm nem rossz egy pincében, de az középen mérve, a szélein alacsonyabb?
Két sor kell neked? A szélein a hátsó sor dobogóján már egy magasabb embernek hajbókolnia kellene. Igaz egy jó mozinak meg kell adni a tiszteletet! A vetítő fénye nem takaródna ki a középen üllő fejétől ebben az esetben?
- Red75
- V.I.P.
Köszönöm a választ!
Nos, az már biztos, hogy ingatlant váltunk... Az új házban, illetve alatta van egy boltíves "száraz" (65% páratartalom) boltíves pince. Munkavédelmi oktatásokat tartottak itt régebben. Mérete: 5.2x4.6m. 2.3m belmagasságú. Kb 3m-es vászon elfér kényelmesen. Ülések akár 2 sorban, 3-3 fő részére. Egyszerű 5.1 felállás, ebből nem engedek.
Apaci72 által is említett magas páraáteresztésű szigetelőanyagokkal, szellőztetéssel, párátlanítógéppel és hűtő-fűtő klímával tenném komfortossá a helyiséget, a régi vakolat leverésével kezdeném. Semmi csicsa, egyszerű mozi lesz a mostani elektronikával, viszont nagyobb vászonnal.
A munkálatok előreláthatólag ősszel kezdődnek, mert előtte nyilván a ház fontosabb lakótereire kell az idő/energia.
Nos, az már biztos, hogy ingatlant váltunk... Az új házban, illetve alatta van egy boltíves "száraz" (65% páratartalom) boltíves pince. Munkavédelmi oktatásokat tartottak itt régebben. Mérete: 5.2x4.6m. 2.3m belmagasságú. Kb 3m-es vászon elfér kényelmesen. Ülések akár 2 sorban, 3-3 fő részére. Egyszerű 5.1 felállás, ebből nem engedek.

A munkálatok előreláthatólag ősszel kezdődnek, mert előtte nyilván a ház fontosabb lakótereire kell az idő/energia.

Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000
- Apaci72
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 143
Gipszkarton, cement, hungarocell, műanyagok,
stb. felejtős ebben az esetben.
Ha megoldható a vízszigetelelés (ami már magában egy jelentős költségtényező lehet), csak olyan anyagokkal szabad dolgozni, ami a páraáteresztés/szabályozást segíti. Érdemes utánanézni ezeknek a "hagyományos" építési anyagoknak.
Pl. Steico termékek, vagy Biokay által forgalmazott/gyártott anyagok.
Sok sikert!

Ha megoldható a vízszigetelelés (ami már magában egy jelentős költségtényező lehet), csak olyan anyagokkal szabad dolgozni, ami a páraáteresztés/szabályozást segíti. Érdemes utánanézni ezeknek a "hagyományos" építési anyagoknak.
Pl. Steico termékek, vagy Biokay által forgalmazott/gyártott anyagok.
Sok sikert!
PD Cyviz F22 - Apple TV4K - Oppo 203 - Sennheiser Ambeo Max - Nordost/Hydra/Power-R - Kontaset
- Red75
- V.I.P.
Biztosan.
Mindenesetre most egy ilyen volna elérhető számomra. Talán sikerül is valamilyen módon megvalósítani.
Már több, mint 20 éves vágyam egy olyan dedikált HM szoba, amiben nincs "hangerő korlát" (értsd: nem kell a családra, szomszédokra örökké tekintettel lenni). Ez a "vágy" még a DVDcenter korából származik. Talán vannak itt rajtam kívül, akik emlékeznek erre.

Gépi szellőztetéssel, meg klímával, csak hát az költséges. Azon kívűl ha párás a levegő, gondolom régi pince, nincs kívülről körbeszigetelve, így biztosan párás is. Ami egy borospincénél nem jelentett problémát, az egy mozinál a kárpitokban, elektronikákban gondot jelenthet. Ha meg folyamatosan szellőzteted, szárítod akkor a kapillárisok kitágulhatnak, folyamatosan jön a nedvesség a földből. De egy hozzáértő majd megmondja.Red75 írta: ↑2023.05.01., hétf. 09:20Sziasztok!
Nem tudom, hogy épített-e már valaki ház alatti boltíves pincéből házimozit? Nem igazán találok ilyenről infót.![]()
Fűtést, szellőztetést, páratartalom csökkentést miképpen lehetne megoldani vajon? Ha volna tapasztalat, esetleg konkrét link, azt megköszönném.![]()
- Red75
- V.I.P.
Sziasztok!
Nem tudom, hogy épített-e már valaki ház alatti boltíves pincéből házimozit? Nem igazán találok ilyenről infót.
Fűtést, szellőztetést, páratartalom csökkentést miképpen lehetne megoldani vajon? Ha volna tapasztalat, esetleg konkrét link, azt megköszönném.
Nem tudom, hogy épített-e már valaki ház alatti boltíves pincéből házimozit? Nem igazán találok ilyenről infót.

Fűtést, szellőztetést, páratartalom csökkentést miképpen lehetne megoldani vajon? Ha volna tapasztalat, esetleg konkrét link, azt megköszönném.

Köszönöm szépen Neked is! 510x660
TSanyi írta: ↑2023.04.19., szer. 22:06Világítással már jól állsz! A heti 1 fal, az nem lassú, mi lenne ha lenne időd???Xtras5 írta: ↑2023.04.19., szer. 16:37Sziasztok. Nemrég hozzáláttam a szobácskát csinálni hosszas tervezgetés után. Az előtétfalat csinálom, a kép készítése óta már haladtam vele, 1 napos munkám van még rajta és kész, a szigetelést várom jelenleg. Kevés időm van sajna, így a terv, hogy heti egy fal lesz meg a kábelezéssel együtt, meg közben pár apróság, mármint ami szerkezetet illeti, utána meg a többi szépen sorban.
IMG_7665.jpg
Hajrá! Csak így tovább!![]()
Igen, az rendben van, a ledek időben bekerültek :_) Télen szerettem volna vele időt eltölteni, de nem jött össze, sokat szöszöltem a tervezgetéssel. Mire kiagyaltam sok apróságot, elment az idő. Köszönöm szépen!
TSanyi írta: ↑2023.04.19., szer. 22:06Világítással már jól állsz! A heti 1 fal, az nem lassú, mi lenne ha lenne időd???Xtras5 írta: ↑2023.04.19., szer. 16:37Sziasztok. Nemrég hozzáláttam a szobácskát csinálni hosszas tervezgetés után. Az előtétfalat csinálom, a kép készítése óta már haladtam vele, 1 napos munkám van még rajta és kész, a szigetelést várom jelenleg. Kevés időm van sajna, így a terv, hogy heti egy fal lesz meg a kábelezéssel együtt, meg közben pár apróság, mármint ami szerkezetet illeti, utána meg a többi szépen sorban.
IMG_7665.jpg
- Morph
- Törzsvendég
- Értékelés: 616
Mekkora a szoba szélessége? Igényes a menyó már most az látszik! Gratula!TSanyi írta: ↑2023.04.19., szer. 22:06Világítással már jól állsz! A heti 1 fal, az nem lassú, mi lenne ha lenne időd???Xtras5 írta: ↑2023.04.19., szer. 16:37Sziasztok. Nemrég hozzáláttam a szobácskát csinálni hosszas tervezgetés után. Az előtétfalat csinálom, a kép készítése óta már haladtam vele, 1 napos munkám van még rajta és kész, a szigetelést várom jelenleg. Kevés időm van sajna, így a terv, hogy heti egy fal lesz meg a kábelezéssel együtt, meg közben pár apróság, mármint ami szerkezetet illeti, utána meg a többi szépen sorban.
IMG_7665.jpg

Nappali! MoziTCL 75C935 , Pc,
"Pinyó" mozi 7.1.4: PJ: Epson 12000B, ,Proci , Hang: KRIX Vászon: Screen research, Madzag: Wire World Helicon OCC,Fapaci. SUB:Krix, Arendal
"Pinyó" mozi 7.1.4: PJ: Epson 12000B, ,Proci , Hang: KRIX Vászon: Screen research, Madzag: Wire World Helicon OCC,Fapaci. SUB:Krix, Arendal
Hajrá! Csak így tovább!
Világítással már jól állsz! A heti 1 fal, az nem lassú, mi lenne ha lenne időd???Xtras5 írta: ↑2023.04.19., szer. 16:37Sziasztok. Nemrég hozzáláttam a szobácskát csinálni hosszas tervezgetés után. Az előtétfalat csinálom, a kép készítése óta már haladtam vele, 1 napos munkám van még rajta és kész, a szigetelést várom jelenleg. Kevés időm van sajna, így a terv, hogy heti egy fal lesz meg a kábelezéssel együtt, meg közben pár apróság, mármint ami szerkezetet illeti, utána meg a többi szépen sorban.
IMG_7665.jpg
Hajrá! Csak így tovább!

Sziasztok. Nemrég hozzáláttam a szobácskát csinálni hosszas tervezgetés után. Az előtétfalat csinálom, a kép készítése óta már haladtam vele, 1 napos munkám van még rajta és kész, a szigetelést várom jelenleg. Kevés időm van sajna, így a terv, hogy heti egy fal lesz meg a kábelezéssel együtt, meg közben pár apróság, mármint ami szerkezetet illeti, utána meg a többi szépen sorban.
[/quote]Akusztikailag nem tudom milyen lesz - a hátsó rész így olyan, amin kicsit szerintem majd változtatni kell pár akusztikai elemmel - de gondolom azokat is eltervezted már.
A szubok végül milyenek lesznek és hány darab?
Köszönöm!

Régóta igen, közben azért történnek kisebb változások, de inkább csak finomhangolás formájában.
Kap a hátsó fal majd kezelést igen, és a kutyaólakba lesz jó vastag sötétítő függöny is, és egy sokkal nagyobb szőnyeg a mostaninál, alá pedig gumi, na meg egy jó nagy L-alakú kanapé, és a technika is kap egy szép szekrényt, a hásó surroundok pedig grilleket, az oldalsó sugárzók furnérozva fognak készülni, az egyetlen látható elem lesz.
A hangfalak elrejtése szerintem is a legnagyobb előrelépés volt minden téren, így nincsenek látható kábelek, és a helyiségből sem vesz el annyit, optikailag sokkal nagyobb lett a tér, és igen letisztultabb is.
Szub, jelenleg 2db 12"-os passzív kocka dolgozik közvetlen a kanapé hátára tolva, és a frontoldal kap még 2db 12"-ost a képen látható már előkészített helyekre.
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven
Kb felülről nálam is így néz ki. Csak mondjuk az oldalsók padlón álló dobozok lesznek, azt nem tudom, hogy úgy jó lesz-e?
Köszi!
Csalóka a kép, mert 36x70cm-es a doboz 10"-os mélyközéppel szerelve.
Ezek csak a surround back sugárzók, 2m-re vannak egymástól a hangsugárzók függőleges középső tengelye, a két oldalsó az természetesen szélesebbre fog kerülni, és oldalra. A kanapé 1m-re a faltól, lesz majd természetesen normális kanapé, csak nehezen jön az ihlet, hogy milyen is legyen. Direkt csak csepegtetem a folyamatot, hogy legyen min szórakoznom.

Klassz lett! Nincsenek túl szűken a hátsó hangszórók? Szögek így adták ki, vagy a ferde tetősík miatt nem akartad kijjebb tolni?
A dekor háromszögek el vannak forgatva a másik oldalhoz képest.
Klasszak a sugárzóid!

A dekor háromszögek el vannak forgatva a másik oldalhoz képest.
Klasszak a sugárzóid!

Nèmi változás a mozimban, vègre vègleges formát kaptak a surround back fali dobozaim.
A frontoldal változatlan.
- Csatolmányok
-
- IMG_20230318_211016.jpg (3.14 MiB) Megtekintve 2086 alkalommal
Igen, kalkuláltam vele, a felirattal és a nézési idővel is. Feliratot tekintve nem félek, mert nem szeretem, ugyanakkor mondjuk egy sorozat nézésénél lehet sokra futja ki magát pár óra hossza. 5m a max távolság, ha szeretnék hagyni mögöttem 1m-t. Bízom benne jó lesz. Ha nem, már meg van a B-C terv.
B: jön egy 350-es vászon és ez megy.
C: veszek egy maszkolhatót, és állítgatom mint egy jó gépész.
Ha kitapasztaltam, akkor megmondom Nektek majd én a tutit!
B: jön egy 350-es vászon és ez megy.
C: veszek egy maszkolhatót, és állítgatom mint egy jó gépész.
Ha kitapasztaltam, akkor megmondom Nektek majd én a tutit!
DeLorean írta: ↑2023.03.17., pén. 10:46A baj, hogy nem az egyszeri élmény számít, hanem a folyamatos, nem fárasztó filmezés. Akár feliratokkal is.
Ezek, bármit is mond KP tudományosan, orvosilag és mindenféle szempontból kitalált távolságok.
A 40 fokos szög tényleg ideális szerintem. Úgy még mindent látsz, nem fárasztó a szemnek és a 4m vászon piszok nagy élmény.
nekem két pozi van. Az első előrébb, a hátsó (ami a fő) hátrább. Az első sorból nekem nem tetszik. Vagyis jó, de fárasztó.
A surround és back surround elhelyezése tökéletes így a kép alapján.
Ha a fő pozi az első sor lesz, akkor az fontos, hogy akármennyire is jó az akusztika a hátsó sorban ülőknél a basszus tuti sok lesz, ha azt majdnem a falra tolod. SZVSZ.
Köszönöm a válaszod. 1m-t szeretnék hagyni a hátsó sugárzók és a hallgatási pozi között minimum, amennyire engedi én hátrahúzom a nézőkét. Kitapasztalom melyik esik a legjobban, az itthoni felállás szerint elvileg jól esik majd :)
DeLorean írta: ↑2023.03.17., pén. 09:56Vannak azért ajánlások erre.Xtras5 írta: ↑2023.03.17., pén. 07:52Sziasztok. A hátsó surround-okat így helyeztem el egyelőre képzeletben, teszek is fel róla egy képet. A kérdésem, hogy véleményetek szerint rendben lehet így, van valami amit figyelembe kellene vennem? A vászon 4m-es lesz, a kanapét vagy inkább mondjuk első sornak, azt 4m-re szeretném a vászontól, de ha kell, egy picit hátrébb viszem, ezt majd meglátom milyen lesz élesben, hátsó sort nem tervezek feltétlenül. Az első sor szélessége igazodna valamelyest a szoba szélességéhez, de gondolom amúgy is a középpont számít.
A THX ideális nézési távolságot javaslom neked - az 40 fokot jelent és egyszerű a kiszámítása - a vászon álóját kell venni és annyira tenni a nézési pontot. Úgy lesz 1:1 a nézési távolság. Ennél a többi ajánlás, szabvány távolabbi.
Egy 3m széles vászon átlója 459cm.
![]()
- -KP-
- V.I.P.
- Értékelés: 1681
Miért a THX az etalon? Az IMAX pl. 90-120fok-ot ajánl. Szerintem a thx ajánlások betartása abszolút nem eredményez impresszív moziélményt, mikor azt mondja, hogy 2.5 méter széles vásznat nézzek 4méterről vagy messzebb.DeLorean írta: ↑2023.03.17., pén. 09:56Vannak azért ajánlások erre.Xtras5 írta: ↑2023.03.17., pén. 07:52Sziasztok. A hátsó surround-okat így helyeztem el egyelőre képzeletben, teszek is fel róla egy képet. A kérdésem, hogy véleményetek szerint rendben lehet így, van valami amit figyelembe kellene vennem? A vászon 4m-es lesz, a kanapét vagy inkább mondjuk első sornak, azt 4m-re szeretném a vászontól, de ha kell, egy picit hátrébb viszem, ezt majd meglátom milyen lesz élesben, hátsó sort nem tervezek feltétlenül. Az első sor szélessége igazodna valamelyest a szoba szélességéhez, de gondolom amúgy is a középpont számít.
A THX ideális nézési távolságot javaslom neked - az 40 fokot jelent és egyszerű a kiszámítása - a vászon álóját kell venni és annyira tenni a nézési pontot. Úgy lesz 1:1 a nézési távolság. Ennél a többi ajánlás, szabvány távolabbi.
Egy 3m széles vászon átlója 459cm.
![]()
Előfogom természetesen, ezt csak azért szerkesztettem hogy ne improvizáljak az építéskor, hanem valami alapján haladjak, a vászon mögött ki van szerkesztve az előtétfalam is, na meg persze így tudom mi az anyagigény, és eszerint rendeltem.
Ezzel csináltam:
https://home.by.me/en/
Ezzel csináltam:
https://home.by.me/en/
Front wideoknak nem készíted elő a helyet, kábelcsövezést?
Mivel rajzoltad?
Mivel rajzoltad?