na,nicns kedvem dolgozni, de annál jobban érdekel ez a kerék és ívenfutás és konstrukciók témakör és beugrott a nemrég bemásolt Dura Ace módosítás
At Milan-San Remo, the new tyres were mounted on Shimano Dura-Ace C60 deep-section tubeless wheels. Shimano makes the C60s stiffer than the C50s that van der Poel was riding at E3 Saxo Classic, using 1.8mm spokes in place of 1.5mm. It says that this makes them better for manoeuvring at high speeds - useful for a race-winning descent of the Poggio then.
Rákeresetem erre a C60 kerékre és már 1,8as küllőkkel hozza a shimano.com
első: (
https://bike.shimano.com/en-EU/product/ ... -TL-F.html )
itt látható, mi volt a probléma.
A mostani küllők mérete: Spokes|Diameter (mm) 2.0-1.8-2.0
leolvasása: a küllő két végén, ahol nincs lapítva, az átmérő 2mm, míg a lapított közepe 1,8mm (általában 0,9 vagy 1mm vastagsággal, de ez arányosan lehet kisebb is)
korábban ez 2.0-1,5-2.0 volt
az elterjedt, jófromán legkisebb küllőméret a felnifékes bicajokon a 2.0-2.0-2.0, de jellemzően nagyobbak vannak, pl egy Fulcrum 3-ason. A Zero és a Ksyrium más álaltfaj, mert ott aluküllők vannak, azok lehetnek még nagyobbak.
de azt is látjuk, hogy a Shimanonál a tárcsafékoldalon kétkeresztes füzést alkalmaznak, így a küllők száma felment 24-re a radiálisan használt 14, 16 vagy 18 helyett. A különbözetet (tömeg, ami nem nagy,de sok kicsi sokra megy) igyekeznek lespórolni és kisebb küllőt használnak, aminek ráadásul a megfeszítéséhez (ugyanazon küllőfeszesség eléréséhez) kisebb erő kell, így használhatnak kisebb küllőanyát is. Csak ez a fagyi visszanyal, mert a kerék, mint fentebb is írják, nem jól irányítható. Ezt korrigálandó, előkerült az 1,8-as küllő, ami még mindig kisebb, mint a radiális fűzéseknél alkalmazottak és ne felejtsük el, hogy az egyik oldal kétkeresztesen van fűzve, ami nem ad olyan stabilitást, mint a radiális fűzés. Ráadásul nem tudom, nem e lenne már akkor okosabb, szimmetrikusan mindkét oldalt kétkreszetesren fűzni,hogy a jobb és balkanyarban azonosan torzuljon a kerék

Persze, az még több küllő, újabb súly...
érdekes dolog ez a kerék téma... bár axxem, beleragadtam

nem egyszerű a nagyon jó kerék megkreálása... Idővel itt is kiforrja magát, de nyilván több buktatót hordoz, mint a hagyományos megoldás, ahova már megszületett a radiálisan fűzött kerék. Aszimmetrikus felnikialakításra (keresztmetszet) tudok gondolni, ami ellensúlyozná a fékoldali kétkeresztes fűzés adta eltérő rugalmasságot. idővel meglesz, vagy csak egyszerűen beletörődünk ebbe a megoldásba. De azt el tudom képzelni, hogy már megvan, de majd pár éve múlva kapod meg, mint forradalmi újítást (ha nekem, egyszeri parasztgyerekrnek eszembejut, ne jutna a profiknak?

). főleg,hogy hátsó kerekek estén már alkalmaztak aszimmetriks megoldást a hajtásoldali más terhelés miatt, vagy a Pinarello, aki a komplett vázat
aszimmetrizálja
ez még szimmetrikus
na, hirtelen ennyi a kerekekről...

avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu