Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1320

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

A teljes hangrendszer piros sub nélkül, kék a subbal ?
Vagy, csak a sub, EQ - val és anélkül ?

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 873

Hozzászólás Szerző: fererencz »

Vidám létezést!

Az EQ-zás, és egy sub beillesztése sokak szerint ördögtől való. Ezzel én is nagyon sokáig így voltam. Próbából vettem egy újonnan párszáz júrós ütött-kopott sub-ot. Kapot egy minimális EQ korrekciót (csak lefaragtam, nem emeltem meg sehol, valamint cirka 200Hz felett nem nyúltam hozzá). Nem cm-re pontosan ugyan onnan mértem, ez a magasabb hangok felé haladva okozhat eltérést.

Ez lett belőle:
sub+korrekció.jpg
sub+korrekció.jpg (200.74 KiB) Megtekintve 1901 alkalommal
A javulás leírhatatlan, az SQ veszteség megbecsülhetetlen. :D :napsut:
Nem szotkam hibázni.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

Igazából csak arra szerettem volna utalni, hogy a Studio szót következetesen nem használják (talán nem véletlenül) semmilyen hivatalos oldalon vagy leírásban az MQA-val kapcsolatban.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

Aszpirin írta:
2023.04.20., csüt. 14:58
fapaci írta:
2023.04.20., csüt. 08:51
Érdekes csavar a történetben a Tidal legújabb lépése, hogy esetleg MQA kódolás nélkül is elérhetővé teszik a nagyfelbontású műsorokat. No de ezeket minek fogják hívni, ha az MQA verzió kapta a Studio Master megjelölést?
:kapdelm:
Mivel a Studio kifejezés idáig nem volt a bűvös 3 betűs mozaikszó része, így most már egy ötlet van is rá, mi lehetne az MQA nélküli (vagy veszteségmentes MQA kódolású, ha úgy tetszik) magas felbontású FLAC fájlok neve: SMQA, azaz az igazi Studio Master Quality Authenticated. juppi.gif Ettől jobb már nem is létezik, ami egy stúdióból jöhet, így hát eljövé az audiofil kánaán. :cheers1:
/irony off

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5956

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

fapaci írta:
Hogy hol tart most az MQA, azt mindenki láthatja. Egy - nem éppen a legjelentősebb - streaming szolgáltató teljes mellszélességgel kiállt mellette, a többiek távol tartották magukat tőle.
Azért ennél egy picit többet értek el a marketing bullshit-tel: azt mindenképp, hogy "hifisták" tömegei keresték az "MQA-tudással" rendelkező DAC-okat, hálózati lejátszókat. Ez a trend itt az AVX-en is jól megfigyelhető volt, és talán még mindig tart. Aki utánajárt, az eljutott odáig, hogy nem az MQA-tudás miatt lesz jó egy DAC, és lesz@rta, de nem vagyok biztos benne, hogy ők voltak (vannak) többségben.
A magára valamit adó lejátszóprogramok számára is de facto kötelezővé vált az MQA első kibontása, hogy a lelkes hifisták (közöttük a magyar "nagycsaládosok" is :rolleyes: ) hájreszben tudják hallgatni a Tidal kínálatát.
fapaci írta:
Érdekes csavar a történetben a Tidal legújabb lépése, hogy esetleg MQA kódolás nélkül is elérhetővé teszik a nagyfelbontású műsorokat. No de ezeket minek fogják hívni, ha az MQA verzió kapta a Studio Master megjelölést?
:kapdelm:
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10970
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Ear írta:
2023.04.19., szer. 09:43
Hogyne lenne hivatalos nyilatkozat, csak persze nem a honlapon, hanem a nyilvánosan elérhető adatbázisokban.

A Chapter 11 amira hivatkoznak pont erre szolgál
Hivatalos nyilatkozat az lesz, amiben bejelentik, hogy az MQA mögé új befektető állt be. Ahogy 2 évvel ezelőtt is bejelentették, hogy a jelenlegi befektetők egyike távozni fog, csak akkor ebből valamiért nem lett média cunami.

A Chapter 11 az USA jogrendszerének része, az MQA csődeljárás pedig UK-ban zajlik, ezért ez a magyarázat félrevezető, de ehhez a témához nem értek, egy nemzetközi jogász hitelesebben tudna nyilatkozni.

A jogi és üzleti háttér reménytelen feszegetése helyett talán több értelme lenne arról beszélgetni, miért is olyan fontos téma az MQA, illetve hogy mire jutott a bejelentése óta eltelt 8 év alatt. Emlékezzünk, mert akkoriban igen komoly dolgok hangzottak el! Talán a túl lelkes kommentelők, vagy a kevésbé tájékozott újságírok miatt olyanokat is olvashattunk, hogy az MQA figyelembe veszi és javítja a teljes audio lánc hibáit a stúdiók A/D konvertereitől a zenehallgató lejátszó eszközéig. Erre azért sokan felkaptuk a fejünket, de aztán lassan kiderült, hogy az MQA inkább egy kisebb adatmennyiséget célzó tömörítő eljárás és - amiről kevés szó esik - egy jogkezelő, ellenőrző rendszer. Szerintem a zenei kiadókat is inkább utóbbi képessége miatt érdekelte.

Hogy hol tart most az MQA, azt mindenki láthatja. Egy - nem éppen a legjelentősebb - streaming szolgáltató teljes mellszélességgel kiállt mellette, a többiek távol tartották magukat tőle. Érdekes csavar a történetben a Tidal legújabb lépése, hogy esetleg MQA kódolás nélkül is elérhetővé teszik a nagyfelbontású műsorokat. No de ezeket minek fogják hívni, ha az MQA verzió kapta a Studio Master megjelölést?

Számomra kérdéses, hogy az 5G és az optikai hálózatra kötött lakások korában mennyire van praktikus haszna a tömörítésnek és audiofilként jutunk-e bármilyen hallható előnyhöz az eredeti nagyfelbontású anyaghoz képest. De ha van is ilyen előnye, az bizonyosan eltörpül az MQA körüli pénzcsörgés zaja mellett.

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1207

Hozzászólás Szerző: pali923 »

alto írta:
2023.04.14., pén. 14:25
Azért azt szögezzük már le, hogy szó sem volt itt a Tidal megrogyásáról. Az MQA áll csődvédelem alatt, nem a Tidal.
Ebben igazad van, de azért ha a nagy többség meghallja azt a szót, hogy MQA, egyből a kínai gyárak és a Tidal jutnak eszébe. És azt is tudjuk, hogy sem a tőzsde, sem a hifisták lelkivilága nem viselkedik mindig racionálisan. :D Lehet, hogy elég ha sokan azt gondolják: erről a szolgáltatóról keringenek valami pletykák (mindegy is, mifélék), megnézem, mit tud a többi. gondolkodik.gif
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3145
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

Azért azt szögezzük már le, hogy szó sem volt itt a Tidal megrogyásáról. Az MQA áll csődvédelem alatt, nem a Tidal.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

pali923 írta:
2023.04.14., pén. 08:14
Ha pedig a Tidal megroggyan, erősen korlátos lesz az itthoni nagyfelbontású streamelés.
Jaja, csak a HRA meg az Apple Music maradna egyelőre Hi-Resre, meg az ügyeseknek a Qobuz. Illetve Deezer, Spotfy, Amazon Music, sb, ha a CD-minőség elég.
Szegény nagycsaládosok járnának rosszul, lennének elnyomva megint :rolleyes:
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

pali923
V.I.P.
V.I.P.

wittao írta:
2023.04.14., pén. 11:50
Amazon Music van tudtommal az Auralic-oknal (Ariesnel legalabbis biztosan).
Igen, 2021 végén beletették a firmware-be azt is. Viszont végigcsináltam velük a próbahónapot annak idején, de a szoftverüket nem kedveltem meg. Igaz, akkor még nem volt meg a Mini, és az akkori streamerembe csak a Tidal volt beledrótozva. Lehet, hogy adok nekik még egy esélyt, vagy lehet, hogy kénytelen leszek.
Bár nem nagyon hiszek abban, hogy teljes bukás lesz a Tidal.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2006

Hozzászólás Szerző: wittao »

pali923 írta:
2023.04.14., pén. 11:44
Alex_Aston írta:
2023.04.14., pén. 08:42
Apple, Deezer tudtommal mindenkinek elérhető, minden gond nélkül.
Lehet, hogy csak azért, mert nem jártam utána, de érzek némi kihívást abban, hogy mondjuk az Auralic Minimet rávegyem a Deezer vagy az Apple lejátszásra - feltéve, hogy szimpatikus nekem akármelyik szolgáltató. Az biztos, hogy a Tidal mindenbe is bele van integrálva valahogy, a többiek meg nem feltétlenül.
Amazon Music van tudtommal az Auralic-oknal (Ariesnel legalabbis biztosan).
Core Audio, TARALABS, MBL, PrimaLuna, PASS Labs, YG, Vivid, Entreq
Elektroncsovek: Sophia Electric

pali923
V.I.P.
V.I.P.

Alex_Aston írta:
2023.04.14., pén. 08:42
Lehet, hogy csak azért, mert nem jártam utána, de érzek némi kihívást abban, hogy mondjuk az Auralic Minimet rávegyem a Deezer vagy az Apple lejátszásra - feltéve, hogy szimpatikus nekem akármelyik szolgáltató. Az biztos, hogy a Tidal mindenbe is bele van integrálva valahogy, a többiek meg nem feltétlenül.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3255

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

pali923 írta:
2023.04.14., pén. 08:14
Ha pedig a Tidal megroggyan, erősen korlátos lesz az itthoni nagyfelbontású streamelés. Azért itt még nem tartunk, reméljük.
Ahogy a másik Tidal témánál volt a Wittao által betett válasz, én úgy látom, ők előre menekülnek.
De ha mégis megroggyan a Tidal, miért lenne korlátos a hazai nagyfelbontású Stream?

Nálunk max akkor lesz pánik, ha megszűnik a családi csomag, és több ezer "csóró" emberke nem fog tudni rá előfizetni... :rolleyes:
Csak a Marantz! :-D

pali923
V.I.P.
V.I.P.

fapaci írta:
2023.04.14., pén. 07:51
A hírt (hivatalos bejelentés hiányában) mindenki a saját érzelmei és előítélete szerint értelmezi és adja tovább.
Elvileg ennek az egésznek csak azokat kéne felizgatnia, akik a pénzecskéjüket direkt egy MQA-képes DAC-ra gyűjtögették. Akik kimaradtak belőle, azoknak meg úgyis mindegy.
Meg esetleg felmerülhet még, hogy a Tidal megszenvedi-e ezt a kavarást. Akármi is van, valami történik. Márpedig az üzleti világban a bizonytalanság és információhiány az, amit leginkább szeretnek elkerülni. Ha pedig a Tidal megroggyan, erősen korlátos lesz az itthoni nagyfelbontású streamelés. Azért itt még nem tartunk, reméljük.

wittao
V.I.P.
V.I.P.

A szo, amit keresunk : csodvedelem.
Teljes fizeteskeptelenseg, es annak erdekeben, hogy a tartozas miatt a szallitok ne szamoltassak/tathassak fel a ceget (itt az MQA eseten borulna minden), a ceg kerhet ilyet.
Ebbol az allapotbol 99%-ban nincs visszaut a gyakorlatban.
Ez azert joval komolyabb dolog par befekteto helycseres tamadasanal, valojaban komoly befektetoi penzekre/csodara van szukseg, hogy az MQA-t kihuzzak a felszamolas vagy vegelszamolas alol.
A poen, hogy ebben leginkabb a shenzen audio gyartoi kore erdekelt, millionyi eladott termekkel, amiknek a zaszlajara az MQA volt kasirozva eveken at. A tobbieknek majdnem mindegy.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 873

Hozzászólás Szerző: fererencz »

Egy valamit még biztosan elértek: Minden hifis felületen a szolgáltató nevét és logóját latom. :D 36_1_5.gif
Nem szotkam hibázni.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Aszpirin írta:
2023.04.13., csüt. 22:38
Az persze egyéni megítélés kérdése, hogy ez milyennek hangzik.
Ez a lényeg. A hírt (hivatalos bejelentés hiányában) mindenki a saját érzelmei és előítélete szerint értelmezi és adja tovább. És persze a körülötte kialakult vita tökéletesen alkalmas arra, hogy beszélgetés közben ismét porrá alázzák egymást a hobbitársak.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

fapaci írta:
2023.04.13., csüt. 22:07
Nem ment csődbe az MQA, hanem néhány befektető és részvényes helyet cserél a cégben, emiatt az ottani szabályok szerint kötelező "csődeljárást" kérniük. Ez csak a magyar nyelvben és magyar fülekben hangzik úgy, mint a világvége (ami ettől függetlenül persze bármikor bekövetkezhet).
Khm... komlyan???? Kötelező a csődeljárás, ha "néhány befektető és részvényes helyet cserél a cégben"??? Khm....
Akkor valószínűleg érdekesek a körülményei ennek a helycserének...

A csődeljárást minden esetben fizetésképtelenség előzi meg. Tehát vagy rosszul fordította valaki, és nem csődeljárásról (bankruptcy)van szó, vagy mégis, és akkor az azt jelenti, hogy a hitelezők, beszállítók, szolgáltatók felé fiztésképtelen a cég. Az persze egyéni megítélés kérdése, hogy ez milyennek hangzik. A csőd pont a cég ideiglenes védelmét jelenti a követelésekkel szemben, és nem feltétlenül jelenti a cég végét. De nem is egy "jó" dolog, a világ egyik táján sem.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

pali923 írta:
2023.04.13., csüt. 19:50
Egy kicsit azért kíváncsi lettem: gondolom, valamiféle jog- vagy más díjat kellett fizetni a kiadóknak és a DAC-gyártóknak is annak a szervezetnek/cégnek (azt sem tudom, hogy ez mi), ami ezt az MQA-t kitalálta és kezelte. Ez ment most csődbe? Ugyanakkor meg azt olvasom, hogy ezután is jönnek majd MQA fájlok a megosztókra, és lehet ezután is hallgatni az eddig feltöltött fájlokat. Meg talán lesznek/lehetnek majd új DAC-ok is.

Akkor viszont mi lesz ezzel a jog- vagy miféle díjjal ezután? Vagy totálisan félreértettem ezt az egészet?
Mondjuk inkább úgy, hogy félre van magyarázva és rettenetesen túl van tolva a dolog annak dacára, hogy érdemi infó és hivatalos nyilatkozat nincs róla. Nem ment csődbe az MQA, hanem néhány befektető és részvényes helyet cserél a cégben, emiatt az ottani szabályok szerint kötelező "csődeljárást" kérniük. Ez csak a magyar nyelvben és magyar fülekben hangzik úgy, mint a világvége (ami ettől függetlenül persze bármikor bekövetkezhet). És persze aki nem áll be a kárörvendő sorba, az biztosan MQA rajongó, bár esetemben ez elég fura lenne, hiszen erős ellenérzéseim vannak a témában és szándékosan soha nem vásároltam MQA dekódolásra alkalmas eszközt.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

alto írta:
2023.04.13., csüt. 16:55
wittao írta:
2023.04.13., csüt. 15:58
Ez most itt egy hivatalos formaban kozolt valasz a Tidal reszerol:
3646E2C7-FEC0-4DBD-AE36-7B1F6C7600D1.jpeg
Dolby Atmos meg "Sony 360 Reality Audio", szent szar, parasztvakítás amihez házimozi erősítő kell. :ohnoohnoohno:
Remélem ezek még hamarabb kikopnak mint az MQA.
Atmos a filmhez tutijó.
Zenéhez még nem hallottam jónak, de nem igazán tudom, hogy veszteségesen vagy veszteségmentesen tömörített Atmos-t adnak-e a szolgáltatók. Sztereóban persze sok értelmét nem látom. És mellesleg tuti jól megvagyok nélküle...

pali923
V.I.P.
V.I.P.

wittao írta:
2023.04.13., csüt. 16:26
Tehat a Tidal eljutott vegre oda, amiert par eve konyorgok.
Bevallom férfiasan, nem mindent értek én ebből a történetből. Ehhez bizonyára hozzájárulnak hiányos jogi és egyéb ismereteim és angoltudásom is. Annyira nem izgatott eddig sem az MQA, szándékosan választottam Schiit dac-ot is.
Egy kicsit azért kíváncsi lettem: gondolom, valamiféle jog- vagy más díjat kellett fizetni a kiadóknak és a DAC-gyártóknak is annak a szervezetnek/cégnek (azt sem tudom, hogy ez mi), ami ezt az MQA-t kitalálta és kezelte. Ez ment most csődbe? Ugyanakkor meg azt olvasom, hogy ezután is jönnek majd MQA fájlok a megosztókra, és lehet ezután is hallgatni az eddig feltöltött fájlokat. Meg talán lesznek/lehetnek majd új DAC-ok is.

Akkor viszont mi lesz ezzel a jog- vagy miféle díjjal ezután? Vagy totálisan félreértettem ezt az egészet?

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3145
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

wittao írta:
Dolby Atmos meg "Sony 360 Reality Audio", szent szar, parasztvakítás amihez házimozi erősítő kell. :ohnoohnoohno:
Remélem ezek még hamarabb kikopnak mint az MQA.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

wittao
V.I.P.
V.I.P.

Alex_Aston írta:
2023.04.13., csüt. 16:10
wittao írta:
Tehát megkérdezted, hogy a kedvenc zenéid meglesznek e, vagy meg kell e őket keresni/jelölni a másik formátumban, jól értem?
És erre jött ez a bla, bla semmi válasz?
Peter Veth (MQA rajongoi klub admin) kerdezte a Tidaltol meg, hogy akkor most mi is lesz az MQA anyagok sorsa.
Tidal pedig leirta, hogy elerhetoek lesznek az MQA anyagok ES a nem MQA nagy felbontasu fajlok is.
Tehat a Tidal eljutott vegre oda, amiert par eve konyorgok.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3255

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

wittao írta:
Tehát megkérdezted, hogy a kedvenc zenéid meglesznek e, vagy meg kell e őket keresni/jelölni a másik formátumban, jól értem?
És erre jött ez a bla, bla semmi válasz?
Csak a Marantz! :-D

wittao
V.I.P.
V.I.P.

3646E2C7-FEC0-4DBD-AE36-7B1F6C7600D1.jpeg (71.99 KiB) Megtekintve 2128 alkalommal

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”