A helyzet az, hogy nem, nem hallottam jobbnak. Illetve a helyzet az, hogy az MQA nagyobb felbontású ugyan, de ezt a nagyobb felbontást veszteséges tömörítésnek tekinthető módszerrel kínálja. Ergo a 24/96 MQA FLAC NEM ugyanaz a minőség, mint a 24/96 natív PCM-et veszteségmentesen tömörítő FLAC. Ugyanez a helyzet a CD-változattal is (normál CD vs MQA-CD), csak ott nincs a FLAC-tömörítés.istvan01 írta: ↑2023.04.08., szomb. 08:36Te nem hallottál jobbnak MQA-s zenét az MQA nélkülihez képest? Ez ugye azt takarná, hogy az MQA-ban magasabb felbontásban (tudom, itt kínálnak több fokozatot is) eredeti felvételt jobban megközelítő, nagyobb felbontású zenét adnak. És mégsem hallja ezt egy pesszimista kisebbség(?). Igen, számtalan TIDAL-MQA-s ember ezt hallja és dicséri és kiáll az elv mellett. Persze a körítés marketing tolja ezerrel, és már 24b/352k/384k zenékről beszél (persze veszteséges), akkor 100%, hogy a 24b/92k MQA-maszter zene az beton biztos. Én meg ott vagyok pesszimista, hogy a TIDAL-re feltöltők valóban stúdió minőséget és nem egy 16b/44k felkonvertált fájlt raknak fel? Miközben tudjuk, ezt a felkonvertálást ma már minden tisztességes DAC/hálózati/PC lejátszó már képes elvégezni helyben ON THE FLY.Aszpirin írta: ↑2023.04.08., szomb. 06:49Ja, kb 3 éve én is mondogatom (vissza lehet keresni), hogy az MQA-ban nem halok semmi jobbat, csreébe rosszabb (még bőven a leleplező botrány előtt), majd hogy nagyon lehúzásszaga van a dolognak, magam részéről száműztem teljesen, Tidalból is, amint lehetett... De akkor még itt a fórumon is MQA-őrület volt (tisztelet persze a kivételeknek).
Viszont az MQA-marketing annyira sikeres volt, hogy a hifis emberek zöme a mai napig MQA-s DAC-okat meg lejátszókat preferálHogy mindemellett hogyan lett csőd, az az igazi érdekes történet.
Az MQA problémáját most már méréssel is kimutatták ugye (ld. GoldenSound leleplező akciója), tehát objektíve is problémás. Ráadásul az is kijött (szintén méréssel), hogy az extra bevitt zaj bőven a hallható tartományban van, mind frekvencia, mind amplitúdó tekintetében. Na most, azt ugye tudjuk, hogy az érzékelt zaj/torzítás megítélése igen sok esetben szubjektív. Hallják az emberek a különbséget, és mivel a marketing jól működik, tudják, hogy azt pozitívan kell megéljék. Így pozitívan is élik meg. Főleg ha pont emiatt vettek meg egy drága MQA-képes DAC-ot.
Felkonverzió: az, hogy valami felkonvertált, igen egyszerű bemérni. Bizony bukott már meg SACD (korong) is... miért pont a TIDAL-re feltett kismillió album között ne lenne felkonvertált? A szkepticizmusod tehát valahol jogos, ugyanakkor valószínűleg ritka az ilyen "csalás".