Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3628

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

wittao írta:
2023.04.07., pén. 09:52
Mar regen elkezdett az a bizonyos lufi kipukkanni. Elgondolkodtak mit is adott az MQA? Aztan a papirlap ures maradt… vicc az egesz.
Az a nagy kerdes, vajon a Tidalt is rantja-e magaval, vagy a Tidalt meg fogja vasarolni valaki. Nagyon az MQA iranyaba inditottak mindent.
Amikor még én is mertem véleményezni az MQA-t és ezzel persze a TIDAL üzleti modellt, nagyon haraptak rám a szakértők. Lufi? Erre nem is számítottam, hogy lufiként fug kifújni talán. Arra sokkal inkább, hogy úgy fog elhalványulni mint az SACD a HIGH-END-ben, ami persze még mindig létezik, csak a nagy felbontásnak és a copyrightnak már vannak jó, jobb alternatívái. De, a veszteséges MQA ígéret a magasabb felbontásra? ugyan már.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9694

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

wittao írta:
2023.04.07., pén. 09:52
Mar regen elkezdett az a bizonyos lufi kipukkanni. Elgondolkodtak mit is adott az MQA? Aztan a papirlap ures maradt… vicc az egesz.
Az a nagy kerdes, vajon a Tidalt is rantja-e magaval, vagy a Tidalt meg fogja vasarolni valaki. Nagyon az MQA iranyaba inditottak mindent.
Én arra gondolok, hogy az MQA esetleg pénzel is támogatja a szolgáltatót. gondolkodik.gif

Én egyébként az MQA nélküli verzióra fizetek elő.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2133

Hozzászólás Szerző: wittao »

Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1117

Hozzászólás Szerző: denesdr »

https://www.whathifi.com/news/mqa-is-go ... nistration

https://www.audiosciencereview.com/foru ... -us.43633/

Találtam egy kis magyarázatot, hogy ez mit is jelent:
"A cikkben írják, hogy új tulajt keres, azt már korábban kezdhette és nyilván nem talált. Most konkrétan csődeljárás alá került fizetésképtelenség miatt. Ilyenkor már ők nem kereshetnek tovább, hanem majd a kijelölt csődbiztos fogja megpróbálni eladni, ilyenkor a cég eredeti menedzsmentjének/tulajának már nincs beleszólása kb. semmibe. Ha nincs vevő (aki természetesen ki kell fizesse a tartozásokat is a vételáron felül), akkor pedig felszámolás alá kerül, azaz megszűnik. (Angolul a csődbiztos az 'administrator', a csődeljárás alá kerülni pedig 'going into administration'.)"

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11223
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

tunerman írta:
2023.04.06., csüt. 15:06
A profi mikrofonerősítőkön, vagy más mikrofonbemenettel rendelkező berendezéseken ez beszédérthetőséget javító kapcsoló elengedhetetlen szolgáltatás.
Nem feltétlenül, hiszen sok mikrofonba beépítik, de valóban ott van szinte minden fogadó készüléken. Ezért is volt furcsa a kondenzátoros történet.

Kép

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1502

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Hoppácska... :napsut:

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3054

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Voyager írta:
2023.04.04., kedd 18:07
asebestyen írta:
2023.04.03., hétf. 20:25
Az hogy dinamikus vagy éppen kondenzátor mikrofon, az mindössze a jelátalakítás elvét jelöli, semmi köze a minőséghez és / vagy a proximációhoz, esetleg a karakterisztikához, stb.....
Valójában ennél sokkal többről van szó! (és majd kijavítanak a szakemberek)

Természetesen igaz, hogy a mikrofonok ezen két típusának jelei, eltérő átalakítás révén kerülnek továbbításra, de ennél azonban jóval összetettebb a helyzet.

A dinamikus mikrofonok például robusztusabb kialakítással rendelkeznek, és nagyobb hangnyomásra is képesek az érzékenyebb mikrofonokkal szemben. Ennek eredményeként általában erősebb, teltebb hangot produkálnak, ami például élő fellépéseknél előnyös lehet.

A kondenzátor mikrofonok viszont nagyobb felbontású, részletesebb hangzást tudnak közvetíteni, mivel azok jobb frekvenciaválasszal rendelkeznek. Ezeket leginkább stúdió felvételekhez ajánlják, ahol fontos a magas minőségű, részletgazdag hangrögzítés.

Összefoglalva, a mikrofonok típusának kiválasztása sokkal több tényezőtől függ, mint csupán a jelátalakítástól.
Lezárva a beszédhang/mikrofon témát, itt egy Stellavox SP8 professzionális szalagos magnó mikrofonbemenetének a rajza. A bemenet dinamikus és kondenzátor mikrofonokat is tud fogadni, természetesen fantomtáppal rendelkezik.
A lényeg az, hogy választókapcsoló van a beszéd és zenei felvételekhez, beszéd esetén beiktat egy RC tagot, ami korlátozza a zavaró mélyátvitelt, ez a "BASS CUT SWITCH".
A profi mikrofonerősítőkön, vagy más mikrofonbemenettel rendelkező berendezéseken ez beszédérthetőséget javító kapcsoló elengedhetetlen szolgáltatás.
TJ.
Csatolmányok
Stellavox SP8 mic input bass cut switch.jpg
Stellavox SP8 mic input bass cut switch.jpg (833.2 KiB) Megtekintve 1659 alkalommal
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

rTom írta:
2023.04.05., szer. 21:44
denesdr írta:
2023.04.05., szer. 20:48
rTom írta:
2023.04.05., szer. 20:35
Tényleg csak halkan, és utoljára a témában, pár hsz-el lejjebb szösszentem egyet:
AA57DA05-3AAE-4759-B445-E77BE38DA0B1.jpeg
Ez milyen kütyü a képen, ha lehetek ennyire indiszkrét?
Deq2496, de már nem használom. Viszont a tekerőgombjaival sokkal gyorsabban és egyszerűbben paraméterezhető mint a szoftveres megoldások. A célfrekiket pillanat alatt megtalálja vele az ember. A 64 preset pedig igen hasznos amikor kisérleteznél a beállításokkal.
Köszi! Használsz valami mást helyette vagy EQ nélkül is jó (vagy neked megfelelő) az átviteled?

rTom
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 95

Hozzászólás Szerző: rTom »

denesdr írta:
2023.04.05., szer. 20:48
rTom írta:
Tényleg csak halkan, és utoljára a témában, pár hsz-el lejjebb szösszentem egyet:
Deq2496, de már nem használom. Viszont a tekerőgombjaival sokkal gyorsabban és egyszerűbben paraméterezhető mint a szoftveres megoldások. A célfrekiket pillanat alatt megtalálja vele az ember. A 64 preset pedig igen hasznos amikor kisérleteznél a beállításokkal.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

rTom írta:

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 913

Hozzászólás Szerző: fererencz »

alto írta:
2023.04.05., szer. 20:20

Fura ezen az átviteli görbén, hogy 60Hz-nél hirtelen 10-12 dB-t esik az átvitel, lényegében ez alapján a teljes alsó oktáv hiányzik. Vagy nem stimmel valami a méréssel, vagy valami pirinyó hangfalat használsz. Milyen szoftverrel mértél, a mikrofon kalibrációs adatait betöltötted?
Érzésre annyira azért nem kritikus. Az viszont igaz, hogy van még meló vele, rakok be egy képet (a Bonsai-t kell nezni, talán egyeseknek ismerős a mérés :D), ami közelről van mérve, ez azért mást mutat. Igen, ez egy viszonylag kompakt (kb 12liter belül, 165mm mély-közép + passzív membrán) doboz. REW-vel mértem.
Túl sokat nem akartam így korrigálni, kézzelfogható dolgokhoz kell majd még nyúlnom.
470741_bonsai_bns_near.jpg
470741_bonsai_bns_near.jpg (113.63 KiB) Megtekintve 1607 alkalommal
Nem szotkam hibázni.

rTom
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 95

Hozzászólás Szerző: rTom »

fererencz írta:
2023.04.05., szer. 19:05
Elvileg itt hifi témában semmi sem off, ezért felteszem a kérdésem: Hogyan nevezzük azt, amikor a szoba akusztikai anomáliáit szoftveresen, hangszín(és ki tudja még mi)szabályozással próbáljuk korrigálni? DSP? :D Lényegtelen.

Na, én mostanában valami ilyesmibe kezdtem bele. Nem rég vettem egy mikrofont, majd a forrást is úgy alakítottam, hogy egy Equalizer APO nevezetű programmal faraghassak kicsit a hangzáson. Ugyanis, ha élhetően rendezem a nappalit, és az elméleti "sweet spot"-ba ülök, ami durván egy szabályos háromszög 3. csúcsa, akkor (most már látom is, nem csak hallom) egy (két) erős kiemelés miatt nem tudom élvezni a zenét. Nagyon sok mindent kipróbáltam: kis tologatás, 20-féle doboz (elég sokféle méret, kialakítás), alátétek, kőlapok, dugózás, sólámpa, ásványgyűjtemény, de a hiba nem akart eltűnni. A "sweet spot"-ot inkább feláldoztam a hallgathatóság oltárán, cserébe pár erős beszakadásért. Ó, jajjjj!

Aztán ugye stratégiát kezdtem váltani, olvasgattam a témában (sajnos még csak karcolom), mértem, és elkészítettem az első "korrekciómat". Mondanom sem kell, hogy borzalmas, kiábrándító volt. Aztán kis gondolkodás, olvasás. Célgörbe. Hmm... Aztán úgy sokadjára (és nagyon sok szitokszó után) összeállt valami, ami valószínűleg még messze nem jó, de legalább nem sz.r. Annyira nem, hogy tegnap elindítottam egy gyilkos, klasszikus Metallica albumot. Gyönyör és élvezet! Mintha vegyítettem volna a hangfala zenehallgatást a fejhallgatózással. Gondolkodtam, milyen komponens váltás/fejlesztéssel lehetne szemléltetni az előrelépést, de nem megy.

A hifizésem első pár évében sok kis bizbasszal foglalkoztam. Élveztem, könnyű, jó kis móka volt. Utóbb már ezt nem mondhatom el. Sokat kell olvasni (főleg külfődiűl), sok a lemaradásom, amit pótolnom kell. Nincs semmi izgalom, sem móka. Na de az eredmény...

bonsai_korrekcio.jpg

Talán, maradni kellett volna a rádiós mikrofonozásnál? gondolkodik.gif
AA57DA05-3AAE-4759-B445-E77BE38DA0B1.jpeg (867.93 KiB) Megtekintve 1628 alkalommal
Ha kiszeded a “búgást” 60-70 Hznél meg fogsz lepődni.
A kiválóan masterelt Metalicának amúgy jól áll még egy-két freki megcsavarása, van még tartalék dög benne ;)

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

fererencz írta:
Elvileg itt hifi témában semmi sem off, ezért felteszem a kérdésem: Hogyan nevezzük azt, amikor a szoba akusztikai anomáliáit szoftveresen, hangszín(és ki tudja még mi)szabályozással próbáljuk korrigálni?
Ekvalizálás, konyhanyelven EQ-zás. Tudom, szőrözök, de továbbra is azt mondom, nem a szoba akusztikai anomáliáit korrigálod, hanem a következményeit tologatod a jelszint változtatásával több/kevesebb sikerrel.

Az alábbi mérés pár napja készült egy ügyfelemnél, a két görbe közötti különbség a beépített automata elektronikus korrekció hatása. Meglehetősen hasonlatos a Te esetedhez és jól látszik rajta, ez a megoldás mire képes és mire nem.

Elektr korr.jpg
Elektr korr.jpg (185.97 KiB) Megtekintve 1589 alkalommal

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3375
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

fererencz írta:
Elvileg itt hifi témában semmi sem off, ezért felteszem a kérdésem: Hogyan nevezzük azt, amikor a szoba akusztikai anomáliáit szoftveresen, hangszín(és ki tudja még mi)szabályozással próbáljuk korrigálni? DSP? :D Lényegtelen.

Na, én mostanában valami ilyesmibe kezdtem bele. Nem rég vettem egy mikrofont, majd a forrást is úgy alakítottam, hogy egy Equalizer APO nevezetű programmal faraghassak kicsit a hangzáson. Ugyanis, ha élhetően rendezem a nappalit, és az elméleti "sweet spot"-ba ülök, ami durván egy szabályos háromszög 3. csúcsa, akkor (most már látom is, nem csak hallom) egy (két) erős kiemelés miatt nem tudom élvezni a zenét. Nagyon sok mindent kipróbáltam: kis tologatás, 20-féle doboz (elég sokféle méret, kialakítás), alátétek, kőlapok, dugózás, sólámpa, ásványgyűjtemény, de a hiba nem akart eltűnni. A "sweet spot"-ot inkább feláldoztam a hallgathatóság oltárán, cserébe pár erős beszakadásért. Ó, jajjjj!

Aztán ugye stratégiát kezdtem váltani, olvasgattam a témában (sajnos még csak karcolom), mértem, és elkészítettem az első "korrekciómat". Mondanom sem kell, hogy borzalmas, kiábrándító volt. Aztán kis gondolkodás, olvasás. Célgörbe. Hmm... Aztán úgy sokadjára (és nagyon sok szitokszó után) összeállt valami, ami valószínűleg még messze nem jó, de legalább nem sz.r. Annyira nem, hogy tegnap elindítottam egy gyilkos, klasszikus Metallica albumot. Gyönyör és élvezet! Mintha vegyítettem volna a hangfala zenehallgatást a fejhallgatózással. Gondolkodtam, milyen komponens váltás/fejlesztéssel lehetne szemléltetni az előrelépést, de nem megy.

A hifizésem első pár évében sok kis bizbasszal foglalkoztam. Élveztem, könnyű, jó kis móka volt. Utóbb már ezt nem mondhatom el. Sokat kell olvasni (főleg külfődiűl), sok a lemaradásom, amit pótolnom kell. Nincs semmi izgalom, sem móka. Na de az eredmény...

bonsai_korrekcio.jpg

Fura ezen az átviteli görbén, hogy 60Hz-nél hirtelen 10-12 dB-t esik az átvitel, lényegében ez alapján a teljes alsó oktáv hiányzik. Vagy nem stimmel valami a méréssel, vagy valami pirinyó hangfalat használsz. Milyen szoftverrel mértél, a mikrofon kalibrációs adatait betöltötted?
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

fererencz írta:
Hogyan nevezzük azt, amikor a szoba akusztikai anomáliáit szoftveresen, hangszín(és ki tudja még mi)szabályozással próbáljuk korrigálni? DSP?
Egy szóval? Teljeshifiláncésszobahallgatásipozícióbanmérteredőátvitelénekszoftvereskorrekciója.
A DSP túl tág fogalom, így inkább a fentebb olvasható kifejezést ajánlanám használni erre az esetre. :D

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Voyager írta:
2023.04.05., szer. 18:13
Persze! De szerintem a(z itt lakó) sok fórumtárs, nem debil annyira, hogy ezt nem értené.
Szerintem sem debilek, de azon meglepődnék, ha mindenki csípőből sorolná a mikrofonfajták jellegzetességeit. Persze ez a téma itt már nem annyira van otthon, szóval szerintem is lapozzunk! Pláne hogy szerintem mindenki félreértette a vitát kiváltó felvetést.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 913

Hozzászólás Szerző: fererencz »

bonsai_korrekcio.jpg
bonsai_korrekcio.jpg (181.59 KiB) Megtekintve 1591 alkalommal
Nem szotkam hibázni.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Jó meglátás. / Mind a kettő./ :D

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1258

Hozzászólás Szerző: pali923 »

Ha én lennék a Pósalaky úr, most azt mondanám: ugorgyunk! 31_1_21.gif
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2159

Hozzászólás Szerző: Voyager »

fapaci írta:
2023.04.04., kedd 20:14
Íme két ábra azonos gyártótól származó mikrofonok frekvencia válaszáról. Az egyik dinamikus, a másik kondenzátor típus. Melyik melyik?
Ugye, hogy nincs köztük drámai különbség, pláne a basszus sávban? Javaslom, gyertek ki ebből a zsákutcából! A mikrofonok közötti különbség nem a frekvencia válaszban keresendő, van ennél tucatnyi fontosabb paraméter.
Persze! De szerintem a(z itt lakó) sok fórumtárs, nem debil annyira, hogy ezt nem értené.

Lehet találni (és feltölteni is) átvitel görbéket (korrekt tengelybeállítással is), de mint közben kiderült, nem is erről van/volt szó. Utóbbinak semmi értelme, mert nem azon múlik ahogyan írtad is.

mic.JPG
mic.JPG (114.39 KiB) Megtekintve 1411 alkalommal

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Talán mindegy.
Az azért nem mindegy, hogy tompa náthás hangon hallatszol a csevegőtársaid herkentyűjén, vagy tisztán, csengően.
Persze nem audiphil mércével kell mérni ezeknek a hangját. Sőt, a gyakorlatban az vált be jobban, főleg mobil üzemmódban, ha egy kicsit magasba húzó volt a hangszín, érthetőbb volt a beszéd a sercegés, susugás és a zavarok között.
A stabil állomásokhoz gyártott mikrofonok viszont szép kiegyensúlyozott hangúak voltak. három magyar gyártó is versenyzett a rádióamatőrök kegyeiért. Este, éjjel, mikor jók a viszonyok, meglepően szépen tudnak szólni, ilyenkor nagyon kijönnek a mikrofonok közti különbségek.
Nekem mind a három gyártótól meg volt a mikrofonom, végül egyet tartottam meg, ma is meg van.
Igaz, rádióm már egy sem...

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1457

Hozzászólás Szerző: akvapark »

Egy naiv kérdés:
-Egy rövidhullámú, csak szövegre használt kütyünél nem mindegy, hogy milyen mikronba beszélnek? gondolkodik.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Most ez a kandi kamera, vagy a Monty Python ?

NEM mondtam - visszanéztem az összes témába vágó hsz-omat - hogy a kondenzátor mikrofonnak jobb, vagy rosszabb - e általában a hangja a dinamikushoz képest, vagy, hogy melyiknek mennyi mélyhangja van.
Azt mondtam, hogy a CB - rádiókhoz gyárilag csomagolt filléres dinamikus mikrofonnak kutyaütő hangja volt, az extraként megvásárolható, q. drága erősítős, echos, Densei kondenzátor mikrofonhoz képest.
/ Ebből indult ki az egyik perpatvar./
Azt is mondtam, hogy az erősítős mikrofonoknak - mivel úgy is van bennük egy elektronika - ha szükséges, hangolható a hangja, illetve a mélyhangátvitele csökkenthetö, megvágható a kondenzátorok értékeinek variálásával.
A technikai bibenlétét a kérdésnek nem ragoztam, nem is értek hozzá, gondolom pl. Fapacinak ugyanolyan 10-20 perces tornagyakorlat lenne, mint annak idején a CB mikrofon - bűvölőknek.
Ilyen módon kellett belenyúlni többek között pl. a Densei-be, vagy a kis rádióstúdió műsorvezetőjének mikrofonjába is.
/ Ez volt a mosolygás és a második perpatvar tárgya./

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2390

Hozzászólás Szerző: cables »

---
Szerintem a frekvencia karakterisztika nem sokat mond a felbontásról!

Szakoldalak így szólnak erről: https://musicianshq.com/whats-the-diffe ... rophones/

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Íme két ábra azonos gyártótól származó mikrofonok frekvencia válaszáról. Az egyik dinamikus, a másik kondenzátor típus. Melyik melyik?
Sennh 02.jpg
Sennh 02.jpg (60.54 KiB) Megtekintve 1639 alkalommal
Sennh 01.jpg
Sennh 01.jpg (55.2 KiB) Megtekintve 1639 alkalommal

Ugye, hogy nincs köztük drámai különbség, pláne a basszus sávban? Javaslom, gyertek ki ebből a zsákutcából! A mikrofonok közötti különbség nem a frekvencia válaszban keresendő, van ennél tucatnyi fontosabb paraméter.

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”