Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
- clearsound
- Nincs visszaút
- Értékelés: 10
Kábelezzünk: optikai (Toshlink) kábel
Van-e az optikai (Toshlink) kábelnek helyes bekötési iránya? Van-e bejáródási idejük?
Mit tapasztaltatok?
I./ Közismert, hogy a hagyományos (fém vezetőt tartalmazó) interconnect kábeleknek van „helyes” és „helytelen” bekötési iránya, illetve a tápkábelek csatlakoztatásának „helyes” és „helytelen” dugvilla állása.
I.1./ Az interconnect kábelek „helyes”, vagy „helytelen” bekötési irányát a legegyszerűbben és a legpontosabban a Hi-Fi (audiofil) rendszerünk nagyon figyelmes meghallgatásával tudjuk meghatározni.
Ennek során a Hi-Fi (audiofil) rendszerünk egymást követő két önálló elemét (pl. a CD lejátszót – erősítőt, vagy a CD lejátszót – előerősítőt, vagy az előerősítőt – végerősítőt, vagy a DAC – erősítőt, vagy a DAC – előerősítőt, stb.) összekötő interconnect analóg, vagy digitális kábel(eke)t először az egyik, majd –az alapos és figyelmes meghallgatást követően- a fordított irányba kötjük be.
Az „egyik irányba” bekötve a kábelt a zene ellaposodik, kiüresedik, a térhatása csökken, a mélyhang tartalom is érezhetően gyengül. (Ez a „helytelen” irány!)
A „másik irányba” bekötve a kábelt a zene nyugodtabbá, öblösebbé, természetesebbé válik, testet ölt, élvezetre hív, a térbeli hatása, valamint a mély hangok mennyisége megnő. (Ez a „helyes” irány!)
Az interconnect kábelek készülékek közötti „helyes” bekötési irányát javasolt egyértelműen megjelölni.
Nem elhanyagolható szempont, hogy a tapasztalt pozitív zenei hatást INGYEN kapjuk meg!
I.2./ Szintén nem jelent újdonságot, hogy a fentiekben leírt jelenségek a 230V-os hálózati konnektor-aljzatba történő tápkábel-dugvilla „helyes”/”helytelen” bedugási pozíciójánál is jelentkeznek, illetve tapasztalhatók.
A „helyes dugvilla-állás” megkeresése során a tápkábel hálózati dugaljhoz csatlakozó dugvilláját előbb az egyik állásban, majd a 180 fokkal elfordított másik állásban csatlakoztatjuk.
Ez esetben is a teltebb, nyugodtabb, öblösebb, teresebb hangot adó dugvillaállás a megfelelő. (Ez a „helyes” állású dugvilla csatlakozás!)
Természeten valamennyi, 230V-os hálózati készülék tápkábelénél el kell végezni a „helyes” dugvilla állás meghallgatáson alapuló megkeresésének, sokszor igen időigényes, folyamatát.
Javasolt a „helyes”dugvilla állást állást -a 230V-os hálózat dugalja fázisának ismeretében- a tápkábel dugvilláján (pl. egy piros jellel, szigetelőszalag koronggal, stb.) megjelölni. (Így a Hi-Fi rendszerünk esetleges áthelyezésekor már nem szükséges ismételten elvégeznünk ezt a precíz, nagy türelmet és odafigyelést igénylő, hosszú beállítási folyamatot.
I.3./ Van-e az optikai (Toshlink) kábelnek „helyes”, vagy „helytelen” bekötési iránya?
Tapasztalatom szerint: IGEN!
A meghallgatási vizsgálatokat az AudioQuest Carbon 0.75m, majd az AudioQuest Vodka 0.75m Toshlink (optikai) kábelekkel is elvégeztem.
Mindkét esetben jól meg tudtam állapítani az adott kábel „helyes”/”helytelen” bekötési irányát.
A hallott jelenség teljesen megegyezett az interconnect kábelnél leírtakkal.
Érdekes tapasztalat volt, hogy a komolyabb optikai kábelnél (AudioQuest Vodka) jóval nagyobb volt a hallott zenei különbség. (Igaz, ez a kábel teljesen új volt, azaz egyáltalán nem volt bejáródva. Ugyanakkor az AudioQuest Carbon kábelben is csak kb. 10 óra üzemidő volt, így az is bejáratlannak tekinthetjük.)
II./ Kell-e az optikai (Toshlink) kábeleket „bejáratni”?
A I./3./ pontban leírtak vetik fel az újabb kérdést, hogy van-e az optikai (Toshlink) kábeleknek „bejáratási”/”bejáródási” ideje?
Valamennyien tudjuk, hogy hagyományos (fém vezetőt tartalmazó) interconnect kábeleknek van „bejáratási”/”bejáródási” ideje, mely kb. 100-200 üzemóra. (Minél több ez az idő, annál nyugodtabb, letisztultabb, hosszan hallgathatóbb az adott kábel.)
Örömmel venném, ha az optikai (Toshlink) kábelek „bejáratásának”/”bejáródásának” tapasztalatait megosztanátok.
Mit tapasztaltatok?
I./ Közismert, hogy a hagyományos (fém vezetőt tartalmazó) interconnect kábeleknek van „helyes” és „helytelen” bekötési iránya, illetve a tápkábelek csatlakoztatásának „helyes” és „helytelen” dugvilla állása.
I.1./ Az interconnect kábelek „helyes”, vagy „helytelen” bekötési irányát a legegyszerűbben és a legpontosabban a Hi-Fi (audiofil) rendszerünk nagyon figyelmes meghallgatásával tudjuk meghatározni.
Ennek során a Hi-Fi (audiofil) rendszerünk egymást követő két önálló elemét (pl. a CD lejátszót – erősítőt, vagy a CD lejátszót – előerősítőt, vagy az előerősítőt – végerősítőt, vagy a DAC – erősítőt, vagy a DAC – előerősítőt, stb.) összekötő interconnect analóg, vagy digitális kábel(eke)t először az egyik, majd –az alapos és figyelmes meghallgatást követően- a fordított irányba kötjük be.
Az „egyik irányba” bekötve a kábelt a zene ellaposodik, kiüresedik, a térhatása csökken, a mélyhang tartalom is érezhetően gyengül. (Ez a „helytelen” irány!)
A „másik irányba” bekötve a kábelt a zene nyugodtabbá, öblösebbé, természetesebbé válik, testet ölt, élvezetre hív, a térbeli hatása, valamint a mély hangok mennyisége megnő. (Ez a „helyes” irány!)
Az interconnect kábelek készülékek közötti „helyes” bekötési irányát javasolt egyértelműen megjelölni.
Nem elhanyagolható szempont, hogy a tapasztalt pozitív zenei hatást INGYEN kapjuk meg!
I.2./ Szintén nem jelent újdonságot, hogy a fentiekben leírt jelenségek a 230V-os hálózati konnektor-aljzatba történő tápkábel-dugvilla „helyes”/”helytelen” bedugási pozíciójánál is jelentkeznek, illetve tapasztalhatók.
A „helyes dugvilla-állás” megkeresése során a tápkábel hálózati dugaljhoz csatlakozó dugvilláját előbb az egyik állásban, majd a 180 fokkal elfordított másik állásban csatlakoztatjuk.
Ez esetben is a teltebb, nyugodtabb, öblösebb, teresebb hangot adó dugvillaállás a megfelelő. (Ez a „helyes” állású dugvilla csatlakozás!)
Természeten valamennyi, 230V-os hálózati készülék tápkábelénél el kell végezni a „helyes” dugvilla állás meghallgatáson alapuló megkeresésének, sokszor igen időigényes, folyamatát.
Javasolt a „helyes”dugvilla állást állást -a 230V-os hálózat dugalja fázisának ismeretében- a tápkábel dugvilláján (pl. egy piros jellel, szigetelőszalag koronggal, stb.) megjelölni. (Így a Hi-Fi rendszerünk esetleges áthelyezésekor már nem szükséges ismételten elvégeznünk ezt a precíz, nagy türelmet és odafigyelést igénylő, hosszú beállítási folyamatot.
I.3./ Van-e az optikai (Toshlink) kábelnek „helyes”, vagy „helytelen” bekötési iránya?
Tapasztalatom szerint: IGEN!
A meghallgatási vizsgálatokat az AudioQuest Carbon 0.75m, majd az AudioQuest Vodka 0.75m Toshlink (optikai) kábelekkel is elvégeztem.
Mindkét esetben jól meg tudtam állapítani az adott kábel „helyes”/”helytelen” bekötési irányát.
A hallott jelenség teljesen megegyezett az interconnect kábelnél leírtakkal.
Érdekes tapasztalat volt, hogy a komolyabb optikai kábelnél (AudioQuest Vodka) jóval nagyobb volt a hallott zenei különbség. (Igaz, ez a kábel teljesen új volt, azaz egyáltalán nem volt bejáródva. Ugyanakkor az AudioQuest Carbon kábelben is csak kb. 10 óra üzemidő volt, így az is bejáratlannak tekinthetjük.)
II./ Kell-e az optikai (Toshlink) kábeleket „bejáratni”?
A I./3./ pontban leírtak vetik fel az újabb kérdést, hogy van-e az optikai (Toshlink) kábeleknek „bejáratási”/”bejáródási” ideje?
Valamennyien tudjuk, hogy hagyományos (fém vezetőt tartalmazó) interconnect kábeleknek van „bejáratási”/”bejáródási” ideje, mely kb. 100-200 üzemóra. (Minél több ez az idő, annál nyugodtabb, letisztultabb, hosszan hallgathatóbb az adott kábel.)
Örömmel venném, ha az optikai (Toshlink) kábelek „bejáratásának”/”bejáródásának” tapasztalatait megosztanátok.
Re: Kábelezzünk
Jártam már hasonlóan én is, pár hét után viszont megint elkértem a "csodakábeleket" és az újrabekötéskor varázs immár elmaradt.Mézga Aladár írta: ↑2023.03.14., kedd 15:29Most éltem együtt 3 hetet egy Transparent Ultra XLR összekötő kábellel.
Megkönnyeztem amikor visszaadtam a tulajdonosának. Igaz új korában 3000 dollár az ára.
Neked is jó zenehallgatást!

- Mézga Aladár
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 113
Sziasztok!
Végigolvastam ezt a poszt folyamot, teszteljünk, hogyan, hallod, nem hallod, van különbség, nincs különbség, stb.
Fárasztó volt.
Megint összecsapott a 2 tábor.
Nincs győztes.
Részemről idegen helyen nem tudom megítélni a kanócok közötti különbséget.
Túl sok a változó, eszközök, akusztika.
Az otthoni teszt, ha a/b teszt nagyon röviden történik.
Amelyik számomra érdekesebb az hosszan, heteken, hónapokon keresztül használom, fülelem.
Igy valóban kiderül tudok-e vele együtt élni.
Most éltem együtt 3 hetet egy Transparent Ultra XLR összekötő kábellel.
Megkönnyeztem amikor visszaadtam a tulajdonosának. Igaz új korában 3000 dollár az ára.
Maradt egy kisebb, megfizethetőbb Transparent XLR.
Mindenkinek jó zenehallgatást!
Végigolvastam ezt a poszt folyamot, teszteljünk, hogyan, hallod, nem hallod, van különbség, nincs különbség, stb.
Fárasztó volt.
Megint összecsapott a 2 tábor.
Nincs győztes.

Részemről idegen helyen nem tudom megítélni a kanócok közötti különbséget.
Túl sok a változó, eszközök, akusztika.
Az otthoni teszt, ha a/b teszt nagyon röviden történik.
Amelyik számomra érdekesebb az hosszan, heteken, hónapokon keresztül használom, fülelem.
Igy valóban kiderül tudok-e vele együtt élni.
Most éltem együtt 3 hetet egy Transparent Ultra XLR összekötő kábellel.
Maradt egy kisebb, megfizethetőbb Transparent XLR.
Mindenkinek jó zenehallgatást!
Mindig, mindennél van jobb!
Sziasztok, összeraktam egy hálózati lejátszót és ezzel kapcsolatban kérném a tanácsotokat.
A setupom jelenleg: TMP Lineáris táp - Rpi 4 + Allo Digione - Hamarosan Topping D70s - Denon 3312 (ez lesz a következő cseredarab) - Dali Ikon 7 Mk2.
Szóval szükségem lenne egy coax kábelre, és egy XLR-RCA vagy RCA-RCA-ra. Na most tudom, hogy az lenne a legideálisabb, ha úgy választanék kábelt, hogy meghallgatok 10et és abból ami a legszimpatikusabb az marad, de erre nincs lehetőségem. Így a többség véleményére adva választanék. Keretem amit a coax-ra szánnék az kb 40-50e. Ami nekem így leírások, tesztek alapján megragadt az a LessLoss C-marc ill. az AudioQuest Carbon. LessLoss kb 45e lenne újonnan, a Carbon meg ahogy néztem használtan kb 60e. Szerintetek lenne hallható különbség a 2 kábel között? Vagy tudtok javasolni ebben az árfekvésben jobb alternatívát?
Segítségetek előre is köszönöm.
A setupom jelenleg: TMP Lineáris táp - Rpi 4 + Allo Digione - Hamarosan Topping D70s - Denon 3312 (ez lesz a következő cseredarab) - Dali Ikon 7 Mk2.
Szóval szükségem lenne egy coax kábelre, és egy XLR-RCA vagy RCA-RCA-ra. Na most tudom, hogy az lenne a legideálisabb, ha úgy választanék kábelt, hogy meghallgatok 10et és abból ami a legszimpatikusabb az marad, de erre nincs lehetőségem. Így a többség véleményére adva választanék. Keretem amit a coax-ra szánnék az kb 40-50e. Ami nekem így leírások, tesztek alapján megragadt az a LessLoss C-marc ill. az AudioQuest Carbon. LessLoss kb 45e lenne újonnan, a Carbon meg ahogy néztem használtan kb 60e. Szerintetek lenne hallható különbség a 2 kábel között? Vagy tudtok javasolni ebben az árfekvésben jobb alternatívát?
Segítségetek előre is köszönöm.
Ne melegíti fel rendesen a forraszt, nem fekszik fel a csatlakozóban a vezető, nem fut be teljesen a kábel... Nekem egy VDH D 102 kategóriát ugrott, amikor újraforrasztottam - persze kontaktos is volt.... Lehet azt rosszul csinálni.gomolalaci írta: ↑2023.03.12., vas. 20:48,,Rosszul szerelt rossz dugókkal, létezik."
Egy dugót hogyan lehet ,,rosszul" szerelni? Azon kívül, hogy rásajtolod, vagy forrasztod...
- Voyager
- V.I.P.
- Értékelés: 2104
Többek között pont ezt a kettőt lehet nagyon könnyen elcseszni.gomolalaci írta: ↑2023.03.12., vas. 20:48Egy dugót hogyan lehet ,,rosszul" szerelni? Azon kívül, hogy rásajtolod, vagy forrasztod...
-
- Fórumlakó
- Értékelés: 364
,,Rosszul szerelt rossz dugókkal, létezik."
Egy dugót hogyan lehet ,,rosszul" szerelni? Azon kívül, hogy rásajtolod, vagy forrasztod...
A gondolkodás nem megerőltető...
- SoundMania
- V.I.P.
- Értékelés: 1215
Rosszul szerelt rossz dugókkal, létezik. (nem a gyári szerelésre vonatkozik) Volt ami talán a V-nél is rosszabbul szólt. Volt közte WBT dugós is pedig.supravox írta: ↑2023.03.11., szomb. 18:09Létezik rossz Vz is?lehoako írta: ↑2023.03.11., szomb. 13:18A jó Vz-t én is csak javasolni tudom!SoundMania írta: ↑2023.03.10., pén. 13:46
Megpróbálom máshogy megfogalmazni: Mivel ku...va nagy volt a hangminőség különbség így a vakteszt mint olyan elveszítette az összes jelentőségét(?)/funkcióját(?), mert 100%-os volt a felismerhetősége.
További szőrszálhasogatások elkerülése végett javaslom hallgas meg te is egy jó Vz-t légyszíves, ha még nem hallottál olyat.
Köszönöm!![]()
Létezik rossz Vz is?lehoako írta: ↑2023.03.11., szomb. 13:18A jó Vz-t én is csak javasolni tudom!SoundMania írta: ↑2023.03.10., pén. 13:46Megpróbálom máshogy megfogalmazni: Mivel ku...va nagy volt a hangminőség különbség így a vakteszt mint olyan elveszítette az összes jelentőségét(?)/funkcióját(?), mert 100%-os volt a felismerhetősége.
További szőrszálhasogatások elkerülése végett javaslom hallgas meg te is egy jó Vz-t légyszíves, ha még nem hallottál olyat.
Köszönöm!![]()
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
A jó Vz-t én is csak javasolni tudom!SoundMania írta: ↑2023.03.10., pén. 13:46Megpróbálom máshogy megfogalmazni: Mivel ku...va nagy volt a hangminőség különbség így a vakteszt mint olyan elveszítette az összes jelentőségét(?)/funkcióját(?), mert 100%-os volt a felismerhetősége.ensandor írta: ↑2023.03.10., pén. 13:38Meg azt is leírtad, hogy soha nem lett belőle vakteszt. Így az eredmény sokat veszít a bájából és értékéből. :)SoundMania írta: ↑2023.03.10., pén. 12:51Szerintem érthető volt. Mivel leírtam, hogy mindig hozta a kábel a formáját.
Köszönöm!

Vakteszt nélkül, tudva hogy melyik van bent, nyilván 100%-os a felismerhetőség.SoundMania írta: ↑2023.03.10., pén. 13:46a vakteszt mint olyan elveszítette az összes jelentőségét(?)/funkcióját(?), mert 100%-os volt a felismerhetősége.
Rendben, feladom. De eszembe jutott egy régi vicc erről a mostani, kicsit abszurd -Volt vakteszt? -Persze! De soha nem lett belőle vakteszt.-feladványról. Öreg székelyt kérdezik, hogy látott-e már zsiráfot: -Láttam hát! De az nem az vót....
"További szőrszálhasogatások elkerülése végett javaslom hallgas meg te is egy jó Vz-t légyszíves, ha még nem hallottál olyat. Köszönöm!"
Rendben. Cserébe én is javasolnék valamit, máskor olvasd vissza a saját írásaidat, és vedd észre, vajon mi ad okot az írásaidban "szőrszálhasogatásokra", ha már így hívod egy igencsak zavaros fogalmazás tisztázási szándékát. :) Köszönöm!
Köszönöm!
- SoundMania
- V.I.P.
Megpróbálom máshogy megfogalmazni: Mivel ku...va nagy volt a hangminőség különbség így a vakteszt mint olyan elveszítette az összes jelentőségét(?)/funkcióját(?), mert 100%-os volt a felismerhetősége.ensandor írta: ↑2023.03.10., pén. 13:38Meg azt is leírtad, hogy soha nem lett belőle vakteszt. Így az eredmény sokat veszít a bájából és értékéből. :)SoundMania írta: ↑2023.03.10., pén. 12:51Szerintem érthető volt. Mivel leírtam, hogy mindig hozta a kábel a formáját.
Köszönöm!
Meg azt is leírtad, hogy soha nem lett belőle vakteszt. Így az eredmény sokat veszít a bájából és értékéből. :) De én elhiszem, hogy jó az a kábel amire így esküdsz, csak a zavaros fogalmazást szerettem volna zavartalanná tenni. Nem sikerült.SoundMania írta: ↑2023.03.10., pén. 12:51Szerintem érthető volt. Mivel leírtam, hogy mindig hozta a kábel a formáját.

- SoundMania
- V.I.P.
Szerintem érthető volt. Mivel leírtam, hogy mindig hozta a kábel a formáját. Szerintem ebből érteni, hogy mindig annyival jobb volt, hogy hiába "vakoskodtunk" miatta, felesleges volt. 100% eredménnyel felismerhető volt.ensandor írta: ↑2023.03.10., pén. 12:12Bocsánat, nem akarok beleugatni, de te most szépen leírtad, hogy néz ki egy vakteszt. De denesdr nem azt kérdezte, hogy néz ki egy vakteszt, mert ő azt tudja, hidd el. :) Azokra a teszteléseidre kérdezett rá, ahol NINCS vakteszt, hiszen azt írtad róla: "soha nem lett belőle vakteszt. Minden esetben bárki elsőre eltalálta"SoundMania írta: ↑2023.03.10., pén. 11:57először meghallgattatom mindkét tesztalanyt ( jelen esetben a kétféle ic-t) időt adva a hallgatónak, hogy megismerje mindkettőt ( az új elemet és az ismertet is hallja egymáshoz képest) ha úgy gondolja, hogy mehet, akkor indul a vakteszt. Előre megbeszéljük persze, hogy hány alkalom lesz, mit mikor hányszor hallgat meg vele, illetve ha bizonytalan, akkor hosszabb szakaszt hallgathat váltás előtt.... stb. Szóval vannak kötöttségek de némileg rugalmasságok is. A stresszelés csökkentése miatt. Minél megnyugtatóbb helyzetet teremtve. Kb ennyi röviden.Szóval zavaros ez az egész, hogy mit is akarsz és miért. :)
TJ.
- tunerman
- V.I.P.
- Értékelés: 2754
Minden LP, vagy CD lemez másképpen szól, nincs két egyforma felvételsutemenyx írta: ↑2023.03.10., pén. 12:13Az egyetlen érvényes és objektív teszt, ami egy komponens tudását a úgy mutatja meg, hogy kizárja az egyéni preferenciát és a többi komponens saját hangját az a következő:
5-8 féle teljesen különböző felvételt kell meghallgatni az egyik, aztán a másik komponenst használva. Minél nagyobb lesz a különbség a felvételek közt egymáshoz képest, annál transzparensebb a tesztelt komponens.
Minél hasonlóbban szólnak, minél hasonlóbb elemeket hallasz ki a különféle felvételekből, az azt jelenti, hogy annál egysíkúbbá vált a hang, tehát annák inkább sajáthangja van, ergo annál hitványabb a cucc.

TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Értékelés: 2876
- Kapcsolat:
Az egyetlen érvényes és objektív teszt, ami egy komponens tudását a úgy mutatja meg, hogy kizárja az egyéni preferenciát és a többi komponens saját hangját az a következő:
5-8 féle teljesen különböző felvételt kell meghallgatni az egyik, aztán a másik komponenst használva. Minél nagyobb lesz a különbség a felvételek közt egymáshoz képest, annál transzparensebb a tesztelt komponens.
Minél hasonlóbban szólnak, minél hasonlóbb elemeket hallasz ki a különféle felvételekből, az azt jelenti, hogy annál egysíkúbbá vált a hang, tehát annák inkább sajáthangja van, ergo annál hitványabb a cucc.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
http://saboaudio.eu
http://saboaudio.eu
Bocsánat, nem akarok beleugatni, de te most szépen leírtad, hogy néz ki egy vakteszt. De denesdr nem azt kérdezte, hogy néz ki egy vakteszt, mert ő azt tudja, hidd el. :) Azokra a teszteléseidre kérdezett rá, ahol NINCS vakteszt, hiszen azt írtad róla: "soha nem lett belőle vakteszt. Minden esetben bárki elsőre eltalálta"SoundMania írta: ↑2023.03.10., pén. 11:57először meghallgattatom mindkét tesztalanyt ( jelen esetben a kétféle ic-t) időt adva a hallgatónak, hogy megismerje mindkettőt ( az új elemet és az ismertet is hallja egymáshoz képest) ha úgy gondolja, hogy mehet, akkor indul a vakteszt. Előre megbeszéljük persze, hogy hány alkalom lesz, mit mikor hányszor hallgat meg vele, illetve ha bizonytalan, akkor hosszabb szakaszt hallgathat váltás előtt.... stb. Szóval vannak kötöttségek de némileg rugalmasságok is. A stresszelés csökkentése miatt. Minél megnyugtatóbb helyzetet teremtve. Kb ennyi röviden.

A hozzászólást 4 alkalommal szerkesztették, utoljára ensandor 2023.03.10., pén. 12:26-kor.
- SoundMania
- V.I.P.
Nem sétő még. De szerintem a saját rendszerem esetén ez természetes, hogy így van. Máshol attól függ, mennyire ismerem az ottani komponenseket. De a sajátomból belepróbálva valamit, már le tudok vonni következtetéseket. Szerintem ez a minimum ....asebestyen írta: ↑2023.03.10., pén. 11:27Micsoda (szinte sértő) kérdés... SoundMania nemhogy kábelek, készülékek saját hangját ismeri pontosan, hanem azokét az alkatrészekét is egyesével, amiből azok felépülnek. Mintha a magasugró olimpiai bajnokot kérdeznéd, hogy egy zsámolyra fel tud-e ugrani...![]()
![]()
- SoundMania
- V.I.P.
Nem tudom milyen mélységben vagy kíváncsi, de először meghallgattatom mindkét tesztalanyt ( jelen esetben a kétféle ic-t) időt adva a hallgatónak, hogy megismerje mindkettőt ( az új elemet és az ismertet is hallja egymáshoz képest) ha úgy gondolja, hogy mehet, akkor indul a vakteszt. Előre megbeszéljük persze, hogy hány alkalom lesz, mit mikor hányszor hallgat meg vele, illetve ha bizonytalan, akkor hosszabb szakaszt hallgathat váltás előtt.... stb. Szóval vannak kötöttségek de némileg rugalmasságok is. A stresszelés csökkentése miatt. Minél megnyugtatóbb helyzetet teremtve. Kb ennyi röviden.denesdr írta: ↑2023.03.10., pén. 11:25Egy ilyen tesztet miként kell elképzelni? Hogyan zajlott le pontosan?SoundMania írta: ↑2023.03.10., pén. 11:15Persze. Olcsó és nem olcsó láncokban is. De soha nem lett belőle vakteszt. Minden esetben bárki elsőre eltalálta.
Nem tudom, ki feltételezne ilyet. Az egészen biztos, hogy a "hifisták általi szokásos szubjektív tesztek" eredménye gyakran színezett, és nem feltétlen a valós fizikai valóságot tükrözi. Ezt a fajta "színezettséget, torzítást, fénytörést", amit a psziché tesz hozzá a valósághoz (vagy vesz el belőle), hívhatod "nagyobb felbontásnak", de szerintem nem az. :)
"A felsorolt fiziológiai tényezők miatti hallás befolyásolás/változás ---> "észlelés-változás", ugyanúgy eltorzítja a vakteszt eredményét akkor is, amikor különböző kábeleket húzgálnak ki-be."
Ebben teljesen igazad van, a "fiziológiai tényezők miatti hallás befolyásolás/változás" MINDEN fajta teszt eredményét torzíthatja, ebben semmi különbség nincs a tesztmetódusok között. Legyen az a szokásos szubjektív látó, vagy vak, vagy a SoundMania által ajánlott "egyedi" teszt. :)
- asebestyen
- V.I.P.
- Értékelés: 7573
Micsoda (szinte sértő) kérdés... SoundMania nemhogy kábelek, készülékek saját hangját ismeri pontosan, hanem azokét az alkatrészekét is egyesével, amiből azok felépülnek. Mintha a magasugró olimpiai bajnokot kérdeznéd, hogy egy zsámolyra fel tud-e ugrani...

Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés
Egy ilyen tesztet miként kell elképzelni? Hogyan zajlott le pontosan?SoundMania írta: ↑2023.03.10., pén. 11:15Persze. Olcsó és nem olcsó láncokban is. De soha nem lett belőle vakteszt. Minden esetben bárki elsőre eltalálta.
- SoundMania
- V.I.P.
Persze. Olcsó és nem olcsó láncokban is. De soha nem lett belőle vakteszt. Minden esetben bárki elsőre eltalálta.denesdr írta: ↑2023.03.10., pén. 10:50Csak egyetlen kérdés: próbáltad az AN Vz-t kizárólag hallás (tehát anélkül, hogy előre tudnád, azaz vakteszt) alapján megkülönböztetni bármilyen másik kábeltől?SoundMania írta: ↑2023.03.10., pén. 10:46Kár, hogy nem megy át. Szeretném már hallani a tapasztalatokat ezügyben . Gondold/gondoljátok át! A rendszer megismeréséhez is hozzá tartozna ilyen teszt elvégzése. Ha nem értitek mért van/volna szükség rá, kár előre gondolkodni mind a miérteken, mind az esetleges eredményeken. Nekem könnyű dolgom szokott lenni az AN Vz-vel. Mindenhol hozta eddig a tudását. Persze ennek ára is van. :) És világos, hogy minél inkább azonos kategóriájú dolgokat kell összehasonlítani, annál inkább a szubjektivitás kerül előtérbe. De ezekkel már elkanyarodtam az első teendőtől (és leckétől) :)denesdr írta: ↑2023.03.10., pén. 10:35
Hiába töröm magam, nem tudok rájönni, hogy mit szeretnél mondani. Mit akarnánk kideríteni egy ilyen teszttel? Pl azt, hogy "igen ez most tényleg X kábel, mert hát az van bekötve, tudom, mivel más kábel nem is szerepel a tesztben" ?
Vagy azt, hogy netán még akkor is másmilyennek halljuk a rendszert, ha nem változtattunk semmit rajta? Dehát akkor minek kábeleket cserélgetni egyáltalán? Hiszen akkor úgysem tudjuk biztosra mondani, hogy az új kábel miatt halljuk másnak a rendszert vagy pusztán az azért, mert ilyen a hallásunk természete (hogy gyakran máshogy halljuk ugyanazt). A "gond" ezzel az, hogy vannak akik mégis kikiáltják, hogy amit különbségként hallanak, azt márpedig a kábel okozza.
SZVSZ nem jó a következtetés.ensandor írta: ↑2023.03.10., pén. 10:48Gondolom te különbséget tapasztaltál a ki-be húzgálás eredményei között, és valószínűsítem arra a következtetésre jutottál, hogy megváltoztak a hang fizikai jellemzői. Szerintem sokkal nagyobb valószínűséggel változtak meg időközben a te fiziológiai jellemzőid (vérnyomás, szívverés, figyelem-különbség, koncentráció, stb.), amik jelentősen befolyásolják a hallást, mint hogy a hang, a mechanikai hullámként terjedő rezgés változott volna meg valójában. :)
A felsorolt fiziológiai tényezők miatti hallás befolyásolás/változás ---> "észlelés-változás", ugyanúgy eltorzítja a vakteszt eredményét akkor is, amikor különböző kábeleket húzgálnak ki-be.
A vakteszt mint, "mérés" érzékenységét, felbontóképességét, mutatja be...
( az hifisták általi "szokásos" szubjektív tesztek "felbontása" - feltételezetten - sokkal nagyobb, mint a vakteszté )
Csak egyetlen kérdés: próbáltad az AN Vz-t kizárólag hallás (tehát anélkül, hogy előre tudnád, azaz vakteszt) alapján megkülönböztetni bármilyen másik kábeltől?SoundMania írta: ↑2023.03.10., pén. 10:46Kár, hogy nem megy át. Szeretném már hallani a tapasztalatokat ezügyben . Gondold/gondoljátok át! A rendszer megismeréséhez is hozzá tartozna ilyen teszt elvégzése. Ha nem értitek mért van/volna szükség rá, kár előre gondolkodni mind a miérteken, mind az esetleges eredményeken. Nekem könnyű dolgom szokott lenni az AN Vz-vel. Mindenhol hozta eddig a tudását. Persze ennek ára is van. :) És világos, hogy minél inkább azonos kategóriájú dolgokat kell összehasonlítani, annál inkább a szubjektivitás kerül előtérbe. De ezekkel már elkanyarodtam az első teendőtől (és leckétől) :)denesdr írta: ↑2023.03.10., pén. 10:35Hiába töröm magam, nem tudok rájönni, hogy mit szeretnél mondani. Mit akarnánk kideríteni egy ilyen teszttel? Pl azt, hogy "igen ez most tényleg X kábel, mert hát az van bekötve, tudom, mivel más kábel nem is szerepel a tesztben" ?SoundMania írta: ↑2023.03.10., pén. 10:10Szerintem tisztázni kellene itt a dolgokat. Nem 400 mondatos terjedelmekben, hanem lényegretörően.
Szerintem azzal kellene kezdeni amit már sokadjára hozok fel. Ugyanazzal a kábelle csináld meg . kb 5x legalább, ha kell akkor még többször. Ha ez megy , akkor érdemes nekiállni a különböző kábelekkel való tesztelésnek.
Szerintem ennyire egyszerű..... Ahányszor írtatok erről, meg amennyit, már meg is csinálhattátok volna!
Amíg ezzel nem vagytok meg , kár bármit is vagdalkozni itt bárkinek!
Szép napot!
Vagy azt, hogy netán még akkor is másmilyennek halljuk a rendszert, ha nem változtattunk semmit rajta? Dehát akkor minek kábeleket cserélgetni egyáltalán? Hiszen akkor úgysem tudjuk biztosra mondani, hogy az új kábel miatt halljuk másnak a rendszert vagy pusztán az azért, mert ilyen a hallásunk természete (hogy gyakran máshogy halljuk ugyanazt). A "gond" ezzel az, hogy vannak akik mégis kikiáltják, hogy amit különbségként hallanak, azt márpedig a kábel okozza.