juliush írta: ↑2023.03.07., kedd 10:49
alto írta: ↑2023.03.07., kedd 10:16
...de szerintem a high-end szintet ezzel nem lehet elérni...
Általánossága miatt OFF-ba hajló, de azért megkérdezem (alig titkoltan némi provokatív jelleggel és vággyal arra, hogy betekinthessek a kereskedők boszorkánykonyhájába

):
Tegyük fel, hogy bizonyos üzletpolitikai céloktól vezérelve kereskedőként úgy döntesz, hogy létrehozol egy spin-off céget BartiMAX néven (stipi-stopi copyrighted, de megegyezhetünk!

), kizárólag "high-end" termékekre fókuszálva!
Kint áll a kamion a ház előtt, arra várva, hogy eldöntsd a jelenlegi kínálatodról és az abból felhalmozott készletekből, mi kerüljön a platóra és így átszállításra az új rózsadombi exkluzív bemutatótermetekbe. Hogyan, milyen feltételek mentén fogod a döntést meghozni? Hol húzódik a határ?
- Egy bizonyos árszint felett?
- Objektív mérési eredmények (pl. teljesítmény, sávszélesség, torzítás, jel-zaj viszony) alapján?
- Szubjektív értékítéleted alapján? Akár bevállalva, hogy pár meglepően olcsó termék is átkerül? Ha igen, mi indokolja a rostán esetleg fennakadó drágább eszközök listán tartását?
- A magazinokban, interneten, fórumokon kialakult általános megítélés alapján?
- "Tudományos" alapon, a fentiek szerint pontozva, majd a nézőpontok szerint súlyozott összpont alapján?
Tényleg OFF, de röviden:
Nem szándékozom a cégeimet szaporítani, így is egy vagyon az éves könyvelési díj, bank költség, webshop költség, ilyen-olyan sarcok, pl. Parragh adó, de az ötlet nem rossz. A gyakorlatban már így is a forgalmam több mint 80%-a high-end. Nagyképűségnek hangzana ha azt mondanám, hogy szociológiai tanulmányt tudnék írni a társadalmi szerkezet változásairól pusztán az éves árbevétel szerkezetének változása alapján, de tisztán látszik az adatokból a középosztály alsó felének lemorzsolódása, ma előbb adok el 3 pár 2 milliós hangfalat mint egy pár 300ezreset. Az alsó szegmensben lényegében eltűnt a fizetőképes kereslet.
Az hogy mit árulok, csak részben függ attól, hogy én mit szeretek. Nyilván lelkesebben tudom demózni az általam is kedvelt dolgokat, de túl kicsi a magyar piac ahhoz, hogy erre szűkítsem a választékot, tudnom kell nyújtani opciót azoknak is, akik az enyémtől eltérő izlésvilággal, preferenciákkal rendelkeznek.
Erre biztosan sokan felhördülnek, de az árszint egy fontos jelző, sok éves tapasztalat az, hogy a drágább általában jobb is, nyilván mindig vannak kivételek, de az "óriásölő" meglepően olcsó termékek nagyon ritkák.
Mérnökként nem is szeretném kétségbe vonni az objektív mérési eredmények fontosságát különösen a tervezés/fejlesztés és a minőségbiztosítás területén, viszont egy készülék hangminőségéről ezek vajmi keveset árulnak el.
Legkevésbé számít a magazinokban vagy pl. itt a fórumon kialakult általános megítélés, engem ez nem nagyon érdekel, és vevőim is tojnak rá általában. Vagyunk itt jópáran, akik szeretünk erről a hobbiról itt elbeszélgetni, de érdemes szem előtt tartani, hogy ez egy elég zárt információs buborék, sokan nagyobb jelentőséget tulajdonítanak neki a valóságosnál, miközben kereskedelmi szempontból a hatása marginális jelentőségű.