Supravox ma beleállós kedvében van.

sutemenyx írta: ↑2023.03.06., hétf. 17:04Aztán van az a szitu, mikor a kedves vevő megveszi a drága és nagyon vágyott Sonus Elipsa Red hangfalát, aztán mikor nem működik a korábban gyönyörűen teljesítő csöves cuccával, végigpróbálja a piacon kapható jó nagy és “állítólag” fantasztikus high-end erősítőket. A történet vége, hogy nem talál, mert hallgathatatlan szemét lett a rendszeréből, úgyhogy inkább mindent elad és vesz egy kisebb rendszert. - A film megtörtént eseményeken alapul - :)
De persze mindenkinek más a preferenciája, van akinek elég, ha akkorát szól, mint az ágyú. Hogy hogyan az tökmindegy, mert úgyis csak napi fél óra jut rá.

Vagy mégsem? :)supravox írta: ↑2023.03.06., hétf. 16:23Hát ezzel tökéletesen tudok azonosulni.LIMAR írta: ↑2023.03.06., hétf. 15:32TJ!
Minden tiszteletem a Tied és a munkásságodnak, de ilyen hülyeségekkel nem kéne etetni a népet.
1. Szerinted hány alkatrészen megy keresztül a felvétel során a jel? Nem több száz, hanem jó esetben több ezer, de inkább több. És ez még a 60-as években is így volt. Még csöves stúdió berendezések esetében is. A félvezetős korszakban pedig nincs már kérdés a felvételi oldalon se.
2. A "természetes hangátvitel" szinonimája a kevés alkatrészes és főként csöves erősítők esetében a számomra kellemes torzítás. Félvezetőssel kevés alkatrészből nem lehet elfogadható hangot kihozni, csak nagyon erős kompromisszumok árán.
3. A legtöbb fejlesztő szellemi, anyagi, technológiai, gyártástechnikai szintjét jelentősen meghaladja a nagy bonyolultságú erősítők fejlesztése, gyártása. De tagadni, hogy léteznek ilyen elektronikák enyhén szólva félrevezető információ.
Ha valakinek fontos a felvételen rögzített dinamika, frekvencia tartomány legalább megközelítő reprodukciója, elkerülhetetlen számára a nagy bonyolultságú félvezetős elektronikák használata.
Nem értek különösebben az erősítők műszaki oldalához.
Inkább csak a tapasztalat igazolja Limar beírását.
Hát ezzel tökéletesen tudok azonosulni.LIMAR írta: ↑2023.03.06., hétf. 15:32TJ!
Minden tiszteletem a Tied és a munkásságodnak, de ilyen hülyeségekkel nem kéne etetni a népet.
1. Szerinted hány alkatrészen megy keresztül a felvétel során a jel? Nem több száz, hanem jó esetben több ezer, de inkább több. És ez még a 60-as években is így volt. Még csöves stúdió berendezések esetében is. A félvezetős korszakban pedig nincs már kérdés a felvételi oldalon se.
2. A "természetes hangátvitel" szinonimája a kevés alkatrészes és főként csöves erősítők esetében a számomra kellemes torzítás. Félvezetőssel kevés alkatrészből nem lehet elfogadható hangot kihozni, csak nagyon erős kompromisszumok árán.
3. A legtöbb fejlesztő szellemi, anyagi, technológiai, gyártástechnikai szintjét jelentősen meghaladja a nagy bonyolultságú erősítők fejlesztése, gyártása. De tagadni, hogy léteznek ilyen elektronikák enyhén szólva félrevezető információ.
Ha valakinek fontos a felvételen rögzített dinamika, frekvencia tartomány legalább megközelítő reprodukciója, elkerülhetetlen számára a nagy bonyolultságú félvezetős elektronikák használata.
1. Tehát ezen logika szerint mert a felvételek szerinted így készülnek akkor az erősítőkben is nyugodtan lehet rengeteg alkatrész? Ne haragudj de szerintem ez így hülyeség, a felvételnek ilyen szempontból semmi köze az erősítőhöz.LIMAR írta: ↑2023.03.06., hétf. 15:32TJ!

TJ!
Általában csak az írószemüveg van rajtad

1. A minimál erősìtő koncepció alkatrészszáma tizes nagyságrend, ami külön-külön a tápegység és segédáramkörökre is vonatkozhat...a kisebb erősítők az egyszerűbb kapcsolás és a kevesebb alkatrész okán precízebb, finomabb, természetes hangra lehetnek képesek.

Ott van az aláírásában: "Godina audio GA15 "...

VTL Siegfried pl. 650W/5 Ohm és elég egyszerű a felépítése:Rock60 írta: ↑2023.03.05., vas. 15:18Anélkül, hogy erősítő-guru lennék, elmondom én hogy látom ezt a kérdést.
Úgy látom, alapvetően két tök ellentétes álláspont látszik uralkodónak.
Az egyik az, hogy minél nagyobb az erősítő, annál jobb. Mert hogy ha a kisujjából kirázza az X wattot, akkor biztosan nem klippel, határtalan a tartalék, az erő és a dinamika, stb...
Másik álláspont szerint a kisebb erősítők az egyszerűbb kapcsolás és a kevesebb alkatrész okán precízebb, finomabb, természetes hangra lehetnek képesek.
Szerintem - mint általában - az igazság középen van valahol.
Biztos, hogy a nagyobb erősítőt meghálálja a hang, de fölösleges túlzásba esni.
Nehezen látom be, hogy a 120 Wattos erősítő miért lenne kevés a BW - hez.
Például nálam a 86 Db-s Quad - ot 50 Wattos félvezetőssel, illetve egy 35 Wattos csövessel etetem. Nem volt még soha olyan helyzet, hogy kevésnek tűntek volna, szerintem 20 wattnál még egyik sem volt feljebb tekerve. Igaz, a Quad nem is szereti, ha hajkurásszák. De használtam korábban egy kis 88 Db. - s Celestiont is a 30 m2 - es szobában, és bőven - bőven elég volt azzal is.
Egyébként engem is érdekel a kérdés, más fórumtársaknak milyen tapasztalata van a kisebb vs nagyobb erősítők viszonylatában.

Nem középen van, hanem a tudatlanságot kell csak leküzdeni. - Ezt most nem rád értem, hanem általánosságban.Rock60 írta: ↑2023.03.05., vas. 15:18Anélkül, hogy erősítő-guru lennék, elmondom én hogy látom ezt a kérdést.
Úgy látom, alapvetően két tök ellentétes álláspont látszik uralkodónak.
Az egyik az, hogy minél nagyobb az erősítő, annál jobb. Mert hogy ha a kisujjából kirázza az X wattot, akkor biztosan nem klippel, határtalan a tartalék, az erő és a dinamika, stb...
Másik álláspont szerint a kisebb erősítők az egyszerűbb kapcsolás és a kevesebb alkatrész okán precízebb, finomabb, természetes hangra lehetnek képesek.
Szerintem - mint általában - az igazság középen van valahol.
Biztos, hogy a nagyobb erősítőt meghálálja a hang, de fölösleges túlzásba esni.
Nehezen látom be, hogy a 120 Wattos erősítő miért lenne kevés a BW - hez.
Például nálam a 86 Db-s Quad - ot 50 Wattos félvezetőssel, illetve egy 35 Wattos csövessel etetem. Nem volt még soha olyan helyzet, hogy kevésnek tűntek volna, szerintem 20 wattnál még egyik sem volt feljebb tekerve. Igaz, a Quad nem is szereti, ha hajkurásszák. De használtam korábban egy kis 88 Db. - s Celestiont is a 30 m2 - es szobában, és bőven - bőven elég volt azzal is.
Egyébként engem is érdekel a kérdés, más fórumtársaknak milyen tapasztalata van a kisebb vs nagyobb erősítők viszonylatában.

Ha ilyen kényes területen melegítek, akkor mindig használok pl. infrás hőmérőt, hogy lássam mit művelek.

Ebből a készletből lesz megfelelő eszköz. Hajszárító vs hőlégfúvó legyen a melegítő?Voyager írta: ↑2023.03.04., szomb. 12:30OK!![]()
Nézd meg közelebbről mert úgy emlékszem, hogy az alsó lemez eltávolítható (bár a sajátomat nem szereltem szét). Mielőtt bármit csinálsz, le kell venni az öntapadó tappancsokat és az összekötőket. Oldószermentes, hőre (210 ºC) lágyuló műgyantával lesz rögzítve a burkolat, ami 180°C fölött már megadja magát. Aztán kell egy műanyag (fémmel semmiképpen), erős, vékony mobiltelefonszerelő szerszámkészlet. Ezzel lehet alányúlni a takarólemez alá, ha már kellően meleg a cucc.

OK!

Tapasztalat van (több mint 40év), SMD forrasztás területén is.