wittao írta: ↑2023.02.19., vas. 21:32
tunerman írta: ↑2023.02.19., vas. 21:28
Szóval nem tudom érdekelne-e egy cd 100, akármilyen jó is. Bár lehet végül örülnék neki. :)
Több embernél előfordult eddig, hogy nem merték azonos felvétellel összehallgatni a demo/trial run CD100-as lejátszókat az LP rendszerükkel
TJ.
Pont a lentebb berakott nehany CD spektrum alapjan arra a kovetkeztetesre lehet jutni, hogy ha nem azonos anyagokbol dolgozunk, akkor nagyon hamar lehet elhamarkodott donteseket/iteleteket hozni.
Mas:
A CD100 digitalis reszet soha nem erinti egyik leiras sem, mint modifikalas (most a kondi teman ugorjunk). Az miert marad el rendre?
Azzal nincs sokmindent tenni, viszont előtte a lézer erősítőt és a szervót már érintette jópár változtatás. Ezek eléggé befolyásolják a digitális egységek működését is. Ugyan nem elvi szinten, de zaj/jitter szempontjából mindenképp.
Én a magam részéről viszont módosítottam digitális részt is a dacomban. Az enyém eredetileg egy Teac D500 volt, ami szintén 2db koronás 1541-et használ, akárcsak a tiéd. Viszont ebben úgy volt megoldva a dolog, hogy BB-hoz való túlmintavételező chip van (SM5872), mivel az tud olyat, hogy szimultán módban nyomja a streamet a dac chipeknek, ami egy jelentős minőségugrás. Ráadásul mivel szimultán módban 352.8kHz-et is tud a TDA, így 8x-os túlmintavételezés van, és elvileg fejletebb dolog is, mint a szokásos SAA7220P interpolációja. A Teac részéről ez remek ötlet volt, csak éppen mivel ellenfázisban hajtották a dac feleket, így egy bonyolult összegzős szűrőt kellett csinálniuk az analóg kimenetre. Ettől viszont joggal pályázhat gyári állapotában a valaha gyártott legrosszabb hangú TDA-s dac címre, gyakorlatilag úgy bármi megveri. Ezt kitakarítottam belőle, megkapta a CD100 kimeneti szűrőjét úgy, hogy csak 1-1fél TDA chipet használtam. Viszont a következő probléma az volt, hogy mivel az SM5872 kimenete nem kompatibilis a TDA-kkal, betettek egy saját gyártású soklábú mikrokontrollert, ami átformálta a jelet a digi szűrő és a dac chipek közt. Ezt viszont elcseszték, mert ugyan közös módusúan, de torzitva jött ki belőle a jel, így ha csak 1 felet használtam a TDA-kból, akkor betorzított a jelcsúcsokon.
Kiszedtem a francba ezt a jelútból, és betettem egy saját felprogramozott pic mikrokontrollert, hogy a digi szűrő számformátumát átállítsa induláskor olyanra, ami a TDA-nak megfelel. Ezen felül pedig a word clock sem volt kompatibilis, ennek atalakitasara epitettem bele szamlalobol meg logikai kapukból egy konvertert, és így szuperül működik. Órázni nincs értelme, mert slave modban megy az spdif vevő, hogy frankón szinkronban legyen - a forrásnak kell szupernek lennie-. I2S-t lehetne még megpróbálni direktben. Talán majd egyszer.
Plusz ez a topológia lehetővé tenné TDA1540 használatát is a 1541-esek helyett. Lenne is hozzá fehér kerámiachipes változat a CD100-ban. Ezt is talán majd egyszer meglépem.