cables írta: ↑2023.01.28., szomb. 09:42
----
Ha visszatérhetünk a topic címhez a konyhából lenne egy kérdésem. Azt talán mindenki tudja - remélem - hogy a villamos hálózat minősége nagyon változó lakásonként. Az is közismert, hogy ennek meglehetősen nagy hatása van az audió rendszerek hangminőségére. Azt viszont egy tegnapi hozzám írt levélből tudtam meg, hogy az Internet hálózat minősége is durván eltérhet. Szó szerint idéznék a levélből: "... a drága streameremet eladtam, mert nálunk nagyon gyenge az internet sokszor akadozott, laggolt a zene."
A villamos hálózat hibái ellen lehet védekezni pl. tápgenerátorral, az Internet problémák ellen van hatékony védekezés? Egyáltalán mennyire egyedi a levélíró problémája, vagy sokan vannak hasonló helyzetben?
Az internet hálózat egyik tulajdonsága az elméleti sávszélesség (Mbps-ben mérve), másik a látencia. Ezt a két értéket az internet-kapcsolat vonatkozásában pl. az Ookla SpeedTest alkalmazásával vagy számítógépen a speedtest.net oldal felkeresésével, majd a lehető legközelebbi szerver kiválasztásával elég jól be lehet mérni (a browser-alkalmazás nagy sebességeknél rossz értékeket tud produkálni a HTML5 alkalmazás sebessége és saját látenciája miatt, ezért én számítógépre is javaslom a natív app letöltését.
Ha a sávszélesség nem elég, akkor "laggolhat" a zene, de "sima" zene-streamingre nem kell nagy sávszélesség. Csak hogy értsd: a streaming-szolgáltatók FLAC-be tömörített maximális 24/192 felbontású zenéjéhez elég 11 Mbps. Magyarországon egy kormányzati direktíva miatt mindenhol elvileg mára már legalább 30 Mbps elérhető kell legyen így vagy úgy. Azért elvileg, mert TUDOM, hogy sajnos nem mindenhol van ez meg.
Az lehet egyébként a régi DSL hálózatokon, hogy a településen a DSL elosztószekrény messze van a felhasználótól, és a hosszú kábelen a jel minősége jelentősen tud romolni, de ez olyan történet, amit a szolgáltatónak meg kell oldania - nálam is volt ilyen jelentős jelromlás még a DSL-es "időkben", de ez azt jelentette anno, hogy a a faluban elvileg elérhető 50 Mbps-ből hozzám már maximum 20-22 Mbps jött el - ez egyébként ha hiszed, ha nem, már a Netflix 4k + Atmos minőségére is elég volt. Igen komolyak a tömörítési algoritmusok, amiket a streaming szolgáltatók használnak (veszteségmentes zeneszolgáltatás esetében ez FLAC szinte mindenhol. Apple Music-nál pedig ALAC).
Ami inkább jellemző, hogy az emberek WiFi-n csatlakoznak a hálózatra, de a WiFi router /adóegység/ a házon belül nagyon szerencsétlen helyre van téve, és a vevő pozícióig éles szögben árnyékolhat több fal is. A jóbarátomnál ez (volt) a helyzet, az 500 Mbps körüli duplex kommunikációs sebessségre képes router a vételi helyen 7-8 Mbps-es sávbszélességet és 100ms fölötti ping-látenciát "produkált"!!! Ez óriási jelveszteség házon belül. Ezt persze a jóember érzékelheti úgy is, hogy "szar az internet" .
Ha viszont kábelen (koaxon, DSL-en vagy optikán) ma olyan az internet minősége, hogy akadozik egy streaming szolgáltatás, akkor mindenképp a szolgáltatóhoz kell fordulni, és ha nem lép, akkor tovább vinni a panaszt hivatalos szervek felé.
Én tehát az akadozó zene miatt biztosan nem a streamer eladásával kezdtem volna - bár nem tudom, mi az előzménye a történetnek.
A hosszú kérdésre a válasz: mint minden technikai dolog, egy internet-kapcsolatnál is előfordulhat, hogy rossz. De ha annyira rossz, hogy ez okoza a zenestreaming akadozását (az esetek 99%-ában nem ez okozza), akkor azt a szolgáltató - szerintem - hibaként kell kezelje, mert valóban valami technikai bibi lehet a háttérben, szolgáltatói oldalon.
Just my two pence (vagyis ez persze egy vélemény, nem ex-cathedra tényközlés).