Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2778

Re: Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Én úgy csinálnám, hogy olcsóbb alkatrészekből csinálnék egy próba hangváltót. Ha akarod összeforrasztod, de én csak krokodil csipeszes próbakábellel összeraknám az alkatrészeket a dobozon kívül. Lehet méretezni, de a meghallgatáskor még lehet kell változtatni rajta ezért. Ha tetszik a kapott hang hallgasd. Ha két hét után is tetszik összeforraszthatod. Aztán a végleges verziót esetleg jobb alkatrészekből.
Próba hangváltóba pl. Bennic kondik, esetleg Monacor vagy Visaton tekercsek. Ez után lehet feljebb lépni ízlés és pénztárcának megfelelően ha akarsz.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

Gyulai D.
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 83

Hozzászólás Szerző: Gyulai D. »

SB Acoustics MW16TX mélyközepek, és BlieSMa T25B magassugárzó

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1290

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Gyulai D. írta:
2022.12.06., kedd 19:30
igen valami jót szeretnék csinálni. ennyire alull becsültem volna az árat? De maga a mélyközép driver 300euro/db annál nem biztos hogy ennyit megér rákölteni nem?
Nem tudom mik ezek a hangszórók, de az ára alapján sokkal jobb alkatrészeket kiszolgálna

Gyulai D.
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

igen valami jót szeretnék csinálni. ennyire alull becsültem volna az árat? De maga a mélyközép driver 300euro/db annál nem biztos hogy ennyit megér rákölteni nem?

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Gyulai D. írta:
2022.12.06., kedd 19:22
SoundMania írta:
2022.12.06., kedd 17:33
Gyulai D. írta:
2022.12.06., kedd 17:17
Üdv tagok,

A nagy kérdésem az lenne hogy! ugye léteznek "HighEND" kondenzátorok amik nem Bipoláril elektrolit kondik hanem MKT és vagy MKP! pontosam mi a különbség?
jó nekem az ha nem elektrolitot veszek hanem folia kondenzátort? hangban mit kéne tapasztalja ha veszek ezt is azt is és össze hasonlitom?
mivel itt a driverek ára a hangfalban elég nagy érték igy nem akarom hogy esetleg a hangváltó korlátozza a tudását! ezért is nézegettem a Mundorf Classic kondikat vagy
a Jantzen CrossCap kondikat, ezek azok ami árban még beleférnek nekem ha tényleg jobb mint az elektrolit. Ugyan ez a helyzet a tekercsekkel.
Világ életemben sima légmagos Jantzen audio tekercseket használtam, de tudom hogy létezik rézfolia, Cmagos, sima ferrit magos..... sokféle.
miben jobbak vagy pontosan miért kéne esetleg nem a légmagosat hanem a foliatekercset vagy netán vasmagosat használni??? Számomra még ezek semmit nem mutattak a tudásukból mert soha nem volt lehetőségem össze hasonlitani.

Köszi a választ

Dominik
Léteznek! De nem mkp és nem mkt... Meg nem mundorf! Egyébként "elkó" is van jó... Kérdés mi a végső cél?! Tekercseknél ellenállásoknál ugyanez a helyzet. Mélyhez légmagos fólia tekercset nem tudsz megfizetni. Oda muszáj lesz kompromisszumot kötni... :(
Kompromisszum kötésben viszonlag jó vagyok. A végső célom az lenne hogy viszonylag ésszerű pénzből jó hangváltót épiteni. mondjuk 30-40ezer ft/váltó max áron. ha ez kivitelezhető. elvben 6kondi és 5 tekercs és 3 ellenállás fog kelleni összesen. egy szimpla 3utas váltó lesz mivel könnyű a drivereket váltani. szoval szimpla 3 út 1db notch filter a középsugárzóra 4700Hz-en és 1 Lpad Filter meg mélyágon kell a kondihoz egy ellenállás pluszba. ez 6 kondi 5tekercs ellenállásaim vannak itthon 10-20W kerámia.
igazábol valami olyan kéne kondikból meg tekercsből ami ebben az árkategóriában a legjobb.
Ezesetben javasolom a legközelebbi barkácsboltot. Minden mindegy alapon....
Azt hittem valami jót akarsz csinálni. Elnézést!

Gyulai D.
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

SoundMania írta:
2022.12.06., kedd 17:33
Gyulai D. írta:
Üdv tagok,

A nagy kérdésem az lenne hogy! ugye léteznek "HighEND" kondenzátorok amik nem Bipoláril elektrolit kondik hanem MKT és vagy MKP! pontosam mi a különbség?
jó nekem az ha nem elektrolitot veszek hanem folia kondenzátort? hangban mit kéne tapasztalja ha veszek ezt is azt is és össze hasonlitom?
mivel itt a driverek ára a hangfalban elég nagy érték igy nem akarom hogy esetleg a hangváltó korlátozza a tudását! ezért is nézegettem a Mundorf Classic kondikat vagy
a Jantzen CrossCap kondikat, ezek azok ami árban még beleférnek nekem ha tényleg jobb mint az elektrolit. Ugyan ez a helyzet a tekercsekkel.
Világ életemben sima légmagos Jantzen audio tekercseket használtam, de tudom hogy létezik rézfolia, Cmagos, sima ferrit magos..... sokféle.
miben jobbak vagy pontosan miért kéne esetleg nem a légmagosat hanem a foliatekercset vagy netán vasmagosat használni??? Számomra még ezek semmit nem mutattak a tudásukból mert soha nem volt lehetőségem össze hasonlitani.

Köszi a választ

Dominik
Léteznek! De nem mkp és nem mkt... Meg nem mundorf! Egyébként "elkó" is van jó... Kérdés mi a végső cél?! Tekercseknél ellenállásoknál ugyanez a helyzet. Mélyhez légmagos fólia tekercset nem tudsz megfizetni. Oda muszáj lesz kompromisszumot kötni... :(
Kompromisszum kötésben viszonlag jó vagyok. A végső célom az lenne hogy viszonylag ésszerű pénzből jó hangváltót épiteni. mondjuk 30-40ezer ft/váltó max áron. ha ez kivitelezhető. elvben 6kondi és 5 tekercs és 3 ellenállás fog kelleni összesen. egy szimpla 3utas váltó lesz mivel könnyű a drivereket váltani. szoval szimpla 3 út 1db notch filter a középsugárzóra 4700Hz-en és 1 Lpad Filter meg mélyágon kell a kondihoz egy ellenállás pluszba. ez 6 kondi 5tekercs ellenállásaim vannak itthon 10-20W kerámia.
igazábol valami olyan kéne kondikból meg tekercsből ami ebben az árkategóriában a legjobb.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Gyulai D. írta:
Üdv tagok,

Köszi a választ

Dominik

Gyulai D.
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Üdv tagok,

Köszi a választ

Dominik

shany
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 356

Hozzászólás Szerző: shany »

denesdr írta:
2022.12.05., hétf. 08:50
Szerintem ez túl is lett tárgyalva. Úgy tűnik, hogy a Purifi hangszórók jelenleg a legjobb driverek szobai célra, objektíven vizsgálva (árat nem nézve). Csak gondoltam körbejárjuk egy kicsit a témát, de itt nincs mit körbejárni. :D
Nyilván nem mindenkinek megfelelő driverek ezek, ha egyébként pl. valamilyen "jellegzetes" hangú szélessávú, vintage, stb hangsugárzókon edzi a fülét.
Akkor sem jó választás, ha 1-2db hangszóróval kell nagy hatásfokot elérni, stb.

Gondolom ismered az oldalt, itt elég nagy a merítés, bár pro-hangszórókból nem igazán... A bemutatók cikkek végén van szubjektív beszámoló is, pl. Purifi hangszórókról:
https://hificompass.com/en/news/measure ... x08-nfa-01
https://hificompass.com/en/news/measure ... e-midrange
gyári dobozkák pl.:
https://buchardtaudio.com/products/a500 ... palisander
https://cdn-marchaudio.pressidium.com/w ... Sept22.pdf

Testközeli tapasztalatokból kevés van, itt a fórumon Fülelek birtokolja ezekből a legtöbbet...
( nekem csak jövőre lesz gyakorlati tapasztalatom a PTT6.5M08-NFA-01A-val, bár az sem lesz igazán releváns, hiszen nem lesz valamilyen közismert referenciához való különbségi vélemény sem )

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1116

Hozzászólás Szerző: denesdr »

Szerintem ez túl is lett tárgyalva. Úgy tűnik, hogy a Purifi hangszórók jelenleg a legjobb driverek szobai célra, objektíven vizsgálva (árat nem nézve). Csak gondoltam körbejárjuk egy kicsit a témát, de itt nincs mit körbejárni. :D

shany
Fórumlakó
Fórumlakó

denesdr írta:
2022.12.04., vas. 13:20
...Közel van, de a Purifi egy hajszálnyival megelőzi a B&C-t. Említésre érdemes, hogy a Purifibe több mint 16x annyi teljesítményt (88dB vs 101dB érzékenység) kell pumpálni azonos hangnyomás eléréséhez a középtartományban.
Valójában borzasztó távol vannak egymástól és nem is csak érzékenység miatt. Ez a mérés csupán kétféle szempontból mutatja a hangszórókat.
Nem látszik pl. az iránykarakterisztika, hogy a Purifi-val akár 2kHz-ig el lehet menni műszakilag korrekt váltással-, diszperzióval. Nem látszik, hogy kisebb hangnyomásoknál milyen extrém alacsonyra esik vissza a torzítás, és nem látszódnak a modulációs torzítások, stb...
És nyilván, a Purifi otthoni használatra tervezett alapvetően.

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 613
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

denesdr írta:
2022.12.04., vas. 13:20
shany írta:
2022.12.04., vas. 09:40
denesdr írta:
2022.12.03., szomb. 11:30
Akkor inkább azt írom, hogy teljes mértékben példa nélküliek a harmónikus torzítási értékeik. Így már jobb? :rolleyes:
Amúgy az 1 Watt-on mért torzítási összehasonlítás meg nem mérvadó, ha különböző érzékenységű hangszórókat vetünk össze, mivel megegyező bemeneti teljesítményre eltérő hangnyomást produkálnak és a fülünk ehhez viszonyít, nem pedig az erősítő 1 Watt-jához.
7C38FC2D-503C-45BD-B8A5-232BCC1C2A44.jpeg
https://www.audiosciencereview.com/foru ... ost-521596
Közel van, de a Purifi egy hajszálnyival megelőzi a B&C-t. Említésre érdemes, hogy a Purifibe több mint 16x annyi teljesítményt (88dB vs 101dB érzékenység) kell pumpálni azonos hangnyomás eléréséhez a középtartományban.
Az miért baj? Már akkora erősitőink vannak, hogy Paks behorpad, amikor feltekerjük :)
És hallgatjuk normál hangerőn 10W-on
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme - Deviant Mirage Pro - Chronos Master Virtuoso IV
Adrya Resor Centaury 6 - Bauers & Wilkans Etherium 9 - Griffon Hyperion II

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

shany írta:
2022.12.04., vas. 09:40
denesdr írta:
Akkor inkább azt írom, hogy teljes mértékben példa nélküliek a harmónikus torzítási értékeik. Így már jobb? :rolleyes:
Amúgy az 1 Watt-on mért torzítási összehasonlítás meg nem mérvadó, ha különböző érzékenységű hangszórókat vetünk össze, mivel megegyező bemeneti teljesítményre eltérő hangnyomást produkálnak és a fülünk ehhez viszonyít, nem pedig az erősítő 1 Watt-jához.
Közel van, de a Purifi egy hajszálnyival megelőzi a B&C-t. Említésre érdemes, hogy a Purifibe több mint 16x annyi teljesítményt (88dB vs 101dB érzékenység) kell pumpálni azonos hangnyomás eléréséhez a középtartományban.

shany
Fórumlakó
Fórumlakó

denesdr írta:
7C38FC2D-503C-45BD-B8A5-232BCC1C2A44.jpeg (72.25 KiB) Megtekintve 1989 alkalommal

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1699

Hozzászólás Szerző: -KP- »

180-200 ezer egy Purifi hangszóró. Ilyenem se lesz egy darabig....

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5269

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Szeretnék látni csak egy olyan mély/mélyközép hangszóró adatlapot, vagy korrekt mérési eredményt, ahol 1watt teljesítménynél középsávban -60dB (0,1%) alatt van a thd, legyen bármekkora átmérőjű és kerüljön bármennyibe. Én mértem jónéhány 25-38cm közötti átmérőjű jó minőségű, esetenként ölég drága hangszórót, de -50dB (0,3%)/90dB alatti torzításút még nem sikerült találnom. Az elektrosztatikusok között lehet csak ehhez foghatót találni. Az Accuton néhány újabb terméke közelít felé, de nem használhatók 2 utas konstrukcióban.

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 613
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

fülelek írta:
2022.12.02., pén. 20:05
Az utóbbi 2 év legnagyobb durranása hangszórófejlesztés területén egészen egyértelműen két céghez köthető, az egyik egy német kis cég, Bliesma, a másik egy dán csoport, a Purifi. Mindkét cég olyan műszaki produktumokat tett le az asztalra, komoly mérésekkel alátámasztva, amire a többi sokkal jobban ismert nagy hangszórógyártó cégeknek (Peerless, Vifa, Scanspeek, Morel, Seas, SB, stb.) ezidáig nincs fejlesztési válaszuk, a legdrágább termékeik sem tudják azokat a műszaki paramétereket, amiket az említett cégek termékei tudnak.
Jónéhány termékkel volt szerencsém találkozni tervezés/kivitelezés szintjén az utóbbi másfél évben, nem az adatlapok bűvöletében dícsérem, hanem többszáz óra építési és hallgatási tapasztalata alapján.
Lesz miből felújítani a béna Dream77-es dobozomat. A mély drivere jó, de a két közép és a magas irtó gagyi
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme - Deviant Mirage Pro - Chronos Master Virtuoso IV
Adrya Resor Centaury 6 - Bauers & Wilkans Etherium 9 - Griffon Hyperion II

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

Igen, a középsugárzóik elég magas érzékenységgel rendelkeznek, de ennek az előnynek a kiaknázásához legalább 3 utas konstrukcióra van szükség, ha mélyhangokat is szeretnénk hallani. Igazából a kritika szót idézőjelbe kellett volna tennem, mert a fizikát nem lehet meghazudtolni, vagy magas érzékenység vagy mélyre menő hangszóró azonos membránméret esetén, ez a választási lehetőség adatik mindenki számára.
Viszont, az adott hangnyomáshoz tartozó torzítási értékeik (csakúgy mint a kompresszálás) szinte példa nélküliek ilyen kis membránfelüetű hangszórók esetén. Tényleg respekt!

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

A középsugárzójuk 90/93dB/W érzékenységű, és akár 100Hz-től váltható, 250Hz-en 100dB hangnyomásnál még mindig 0,3% alatti a torzítása (thd), amiben a második harmonikus dominál, a harmadik csak 0,03% (!) A magasabb tartományokban fellépő torzítás növekedés könnyedén csökkenthető jelentős mértékben a keresztváltó megfelelő kialakításával.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

Tényleg le a kalappal az említett két gyártó előtt, elég komoly drivereket hoztak eddig össze, valódi fejlesztésekkel. Bár nekem személyes tapasztalatom nincs velük, de a mérési eredmények is beszédesek tudnak lenni.
Egyedüli kritika amit megfogalmaznék, az a Purifi meghajtók alacsony érzékenysége, bár ez az irány nyilván mérnöki döntés eredménye, főleg azért, hogy kis dobozban is nagyon mélyre tudjanak menni a hangszórók, de tulajdonképpen hozzák más hifi gyártók szintjét ebben a tekintetben.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Majdnem... A Bliesma már nagy membrános dóm középsugárzókat is gyárt, a Purifi 4, 5,25, 6,5 és 8 collos méretben gyárt mélyközép és középsugárzókat papír és alu membránokkal, furcsa kinézetű membránszéllel.

Palm
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 605

Hozzászólás Szerző: Palm »

fülelek írta:
2022.12.02., pén. 20:05
Az utóbbi 2 év legnagyobb durranása hangszórófejlesztés területén egészen egyértelműen két céghez köthető, az egyik egy német kis cég, Bliesma, a másik egy dán csoport, a Purifi. Mindkét cég olyan műszaki produktumokat tett le az asztalra, komoly mérésekkel alátámasztva, amire a többi sokkal jobban ismert nagy hangszórógyártó cégeknek (Peerless, Vifa, Scanspeek, Morel, Seas, SB, stb.) ezidáig nincs fejlesztési válaszuk, a legdrágább termékeik sem tudják azokat a műszaki paramétereket, amiket az említett cégek termékei tudnak.
Jónéhány termékkel volt szerencsém találkozni tervezés/kivitelezés szintjén az utóbbi másfél évben, nem az adatlapok bűvöletében dícsérem, hanem többszáz óra építési és hallgatási tapasztalata alapján.
A Bliesma csak magas, a Purifi pedig közép, mélyközép és mély hangszórókat készít?
"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

Palm írta:
2022.11.28., hétf. 05:45
SB Acoustics / Satori hangszórók milyen minőséget képviselnek?
Más márkákkal összehasonlítva? Scan Speak, Accuton, Eton, Seas, Vifa, Peerless, stb.?
Szvsz általában az SB/Satori hozza a felsorolt márkák szintjét.

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”