Néhány komoly kérdés ezzel kapcsolatban.mishow írta: ↑2022.11.21., hétf. 09:28És igen, kipróbáltam wifivel meg többféle LAN kábellel (mindeféle fiókban elfekvő, valamihez kapott, noname CAT5, CAT5e, CAT6, Vention CAT8, Supra CAT8) és mindegyik másképp szólt. A noname kábelekkel érezhetően romlik a hang, általában beszűkül, se mélye, se magasa, se dinamikája - és ez nem a belemagyarázás szint, pár taktus után jól hallani.
1. Internet streaming. Optikán jön az internet, Telekomos base station nappaliban, utána kb 25 m kábel 2 switch közbeiktatásával, a dolgozószobában levő streamelő gépig (a lakás adottsága). Hová kell tenni a drága LAN kábelt? A teljes kb 25 m kábelezést "komoly" nem-nomame kábellel kell elvégezni, vagy elég az utolsó switchtől a streamelő gépig?
2. Mi a helyzet a powerline LAN-adapterekkel? Ezekről nem sok szó esik itt, de azért kérdem, mert a LEGJOBB hang, amit eddig hallottam (számomra rendesen leelőzve sok-tízmillió forintos cuccokat is) - egy olyan embernél van, aki a saját NAS-ától powerline adapterek segítségével (azaz a táphálózatra modulálva) viszi a LAN-t a zenehallgató helyiségbe. Amikor először hallottam nála, tudtommal nem volt még semmi extra LAN-kábele, és ha valami, akkor a powerline zajos kell(ene) legyen. A hangzás mégis majdnem a földhöz vágott... azóta ő is elment a "sok plusz switch extrább LAN-kábelek" irányba, ennek egy stációját hallottam én is, de nem volt módom hallani a különbséget, ami alighanem csak A/B teszttel érzékelhető.
A kérdésekre adott válaszokra őszintén érdekel a válasz.
Magam részéről, a már említett másodkezű tapasztalattal felvértezve nyugodtan állíthatom, hogy ha a teljesen Ethernet LAN nem megoldható, akkor a wifi mellett/helyett Powerline LAN-adapterek használata is nagyon életképes megoldás lehet (talán még életképesebb is, mint a WiFi) - ehhez persze vagy egyfázisú áramhálózat kell, vagy háromfázisú esetben a "forrás" és a "lejátszó" helyiségekben a powerline LAN-adapterek táphálózati konnerktorai ugyanazon a fázison kell legyenek.