Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1374

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Nem is kell már Niero és Ongaku sem. Nincs rajtuk XLR... :D

shany
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 354

Hozzászólás Szerző: shany »

fülelek írta:
2022.11.05., szomb. 17:35
...
A komolyabb készülékeknél eleve natív szimmetrikus bemenet van, ott nem kell semmilyen átalakítás, ott a szimmetrikus jelvezetés az abszolút nyerő természetesen....
Nézegetve a legdrágább végerősítőket, nekem úgy tűnik, a legtöbbje aszimmetrikus felépítésű, csak a bemenetén van egy átalakító, a kategóriában kötelező szolgáltatásként alkalmazott XLR bemenet jelét aszimmetrikussá alakítani. Persze meg lehet oldani azt is, hogy a plusz áramkör ellenére a hifistának jobban tessék a XLR bemenet "hangja"...
Nem tudom pl. ez mennyire komoly készülék, de a gyártó, a darTZeel kimondottan nem ajánlja pont emiatt a plusz áramkör miatt a végerősítője szimmetrikus bemenetét, inkább aszimmetrikust ajánl ( de leginkább egy egészen egyedi aszimmetrikust )
"darTZeel recommends using the single-ended input with non-darTZeel components, if possible. If not, the performance loss due to the extra circuitry is claimed to be "slightly reduced . . . but extremely small."
https://www.stereophile.com/content/dar ... -amplifier

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5150

Hozzászólás Szerző: fülelek »

diagnet írta:
2022.11.05., szomb. 12:08
fülelek írta:
2022.11.05., szomb. 11:47
Nem a csatlakozásnál alakítják ki, hanem a bemeneti/kimeneti elektronikával, ami általában picit ront az eredményen.
Mit merészelsz?
viewtopic.php?p=2591163#p2591163
A komolyabb készülékeknél eleve natív szimmetrikus bemenet van, ott nem kell semmilyen átalakítás, ott a szimmetrikus jelvezetés az abszolút nyerő természetesen. A mai komolyabb dac csipek de az analóg lemezjátszó korrekciós erősítők is mind eleve szimmetrikus be és kimenetűek, ha ezt tarjuk végig a rendszerben egészen a hangsugárzóig (a hangerőszabályzást is beleértve), akkor járunk a legjobban, ezen kár vitázni, mindegy, milyen hosszúak az összekötő vezetékek. Az más kérdés, hogy a szimmetrikus rendszer önmagában nem garantálja a hangminőséget, tehát, ha nem elég jó egy szimmetrikus végfok vagy előfok, akkor a végeredmény sem lesz jó, hiába full szimmetrikus a rendszer.

viri
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1653

Hozzászólás Szerző: viri »

fülelek írta:
Nem a csatlakozásnál alakítják ki, hanem a bemeneti/kimeneti elektronikával, ami általában picit ront az eredményen.
De a szimmetrikus kábel elrendezés valóban több szempontból is előnyös. Rövid kábeleknél ez az előny kisebb, tehát az aszimmetrikus összekötéssel is lehet jó hangot csinálni.

Ez a "tisztességes" kifejezés, ami elég gyakori itt az avx-en mit jelent? Jó, de annyira mégsem? gondolkodik.gif
Szerintem kb. azt, mint a "igazán gondosan megépített készülékek" :D
Audio PC(PPV3)- Audio Note DAC3 - Convergent Audio Technology SL1 sign.- PS Audio Delta 250 monoblokkok - JBL 250Ti Classic Edition - 2db Rythmik Audio F15 sub - Audience Conductor hf kábel + ic-k, Entreq Primer pro usb, ösvény végén: Siltech octopus signature

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7573

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

cables írta:
2022.11.05., szomb. 10:27
asebestyen írta:
2022.11.05., szomb. 09:59

,,, Csak hát ha az a kérdés, hogy egy igazán tisztességes drót az milyen, hát az szimmetrikus. ..
Ez totális tévedés. Az XLR csatikkal szerelt készülékek jó része alapvetően aszimmetrikus szerkezetű, csak a csatlakozásnál alakítják ki a szimmetrikus csatlakozás lehetőségét. De még ettől eltekintve sem igaz a mondat. Nemhogy tisztességes, de kiemelkedően jó, high-end színvonalú RCA IC kábelek készíthetők elfogadható áron.
asebestyen írta:
2022.11.04., pén. 17:20

A tisztességes IC drót úgy kezdődik, hogy szimmetrikus, XLR dugók vannak a végein és 2 valódi szimmetrikus felépítésű elektronikát köt össze. 4m-es távolságra meg főleg. A többi ... :rolleyes:
Ugye így indult....
Te ebből élsz, a félremagyarázásból meg a ködösítésből.
A szimmetrizálás sem ördögtől való, arra kell használni, amire való. Igen, a szimmetrizáló áramkörök tudnak picit vagy kicsit többet rontani, ahogy Zoli írja. Hogy ez a pici rontás megéri-e, az attól függ milyen a setup. Alapvetően akkor éri meg, ha egy asszimmetrikus kijáratú hangszerből kijövő jelet messzire kell vinni analóg módon (ez ma már nem divat), ilyenkor több előnye van, mint hátránya. Ha 50cm-re van 2 készülék egymástól és optimálisan lehet elvezetni a kábeleket (aki tudja miről van szó annak nem kell leírni, a többieknek meg úgyis mindegy), akkor nem éri meg szimmetrizálni.
Valóban lehet magas minőségű RCA kábelt is készíteni, azonban annál mindig lehet jobb valódi szimmetrikus XLR-t. :) Kívánom, hogy 1x neked is sikerüljön. :D
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

diagnet
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 596

Hozzászólás Szerző: diagnet »

fülelek írta:
Mit merészelsz?
viewtopic.php?p=2591163#p2591163

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

De a szimmetrikus kábel elrendezés valóban több szempontból is előnyös. Rövid kábeleknél ez az előny kisebb, tehát az aszimmetrikus összekötéssel is lehet jó hangot csinálni.

Ez a "tisztességes" kifejezés, ami elég gyakori itt az avx-en mit jelent? Jó, de annyira mégsem? gondolkodik.gif

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2293

Hozzászólás Szerző: cables »

asebestyen írta:
2022.11.05., szomb. 09:59

,,, Csak hát ha az a kérdés, hogy egy igazán tisztességes drót az milyen, hát az szimmetrikus. ..
Ez totális tévedés. Az XLR csatikkal szerelt készülékek jó része alapvetően aszimmetrikus szerkezetű, csak a csatlakozásnál alakítják ki a szimmetrikus csatlakozás lehetőségét. De még ettől eltekintve sem igaz a mondat. Nemhogy tisztességes, de kiemelkedően jó, high-end színvonalú RCA IC kábelek készíthetők elfogadható áron.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 8965

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

audioline írta:
2022.11.04., pén. 22:43
Nincs minden egyes rendszerre/helyzetre érvényes okosság. Ez van.

Talán a tápkábel az egyetlen, ahol az 1m minimum kötelező! Az 1,5/2 gyakran még jobb. A 3m meg akár rosszabb. gondolkodik.gif Vonal szinten abszolút nem egyértelmű a dolog. Inkább 50cm jó kábel, mint 1,5m hitvány. Ahol "antennaként" (is) viselkedik egy kábel, ott főleg jobb a rövidebb. Koax esetében úgy vettem észre, nem ritkán a rövidebb a nyerő. Szerinted hülyeség? Nem baj. A többi bölcselet között talán elfér. :D
Én olyan hosszúságú kábeleket használok, amik elegendőek az adott helyre. Eszembe sem jutna 1 méteres helyett 2 méterest betenni, ha elég az egy is. Fordítva mondjuk nem is lehetne… :smile29:
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7573

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

prando írta:
2022.11.05., szomb. 06:31

Ez oké, de a készülékek igen nagy többsége nem ilyen. Még csak nem is engedheti meg magának a többség sztem.
Igen, itthon sokan nem engedhetik meg maguknak, de sajnos ez a tényeken nem változtat. Nem jelenti, hogy nem szimmetrikus felépítésű rendszeren nem lehet élvezni a zenehallgatást. Lehet. Csak hát ha az a kérdés, hogy egy igazán tisztességes drót az milyen, hát az szimmetrikus. És azzal szemben, amit Áki írt, hogy elkezdtünk végre tudatosan kábelezni és ez milyen marha jó, én ehelyett a kezdjünk tudatosan rendszert építenit ajánlom. Ennek része a kábelezés is természetesen. Viszont amikor megy a szenvedés, hogy jajj, kéne még egy kábel, de nincs annyi pénzem, hogy vegyek még egy ugyan olyat, mint ami van, vagy az a kérdés, hogy 4m-en máshogy fog e szólni ugyanaz az RCA, mint 1 méteren, vagy hogy miként spóroljak a kábelek hosszán, stb, akkor ott a rendszer szarul van felépítve, szarul van elhelyezve, a rendszerre szánt pénz aránytalanul van elköltve. Előre szólok, ez nem személyes. Nem kell rajta megsértődni és megkérdezni, hogy XY azért hallgathat-e úgy zenét jó minőségben, igaz Trane? :rolleyes: Nyilván mindenki azon hallgat, amin akar. Nekem nem fáj. Mint ahogy az sem, hogy vannak az enyémnél sokkal komolyabb rendszerek. És? Kell pár lépést távolodni a dolgoktól, kitisztul a kép. Akinek nem, ő sajnos menthetetlen, gyógyíthatatlan hifi kórban szenved, amitől nem lesz magasabb szintű hifista senki, még akkor sem, ha ezt egyesek valami felsőbbrendűségként élik meg. :D Valójában ez inkább "gáz". :rolleyes: :smile53:
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11003
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Rock60 írta:
2022.11.04., pén. 17:31
Ha valaki előre eldönti, hogy úgysem hallana különbséget az 1 és a 4 méteres madzag között, és az a lényeg, hogy " műszakilag " rendben legyen a dolog, némi esztétikával fűszerezve, az nyugodtan megvehetné az első útjába kerülö hifitornyot is, és punktum. Jelentős dologok persze nem itt nem dőlnek el, legfeljebb az, hogy ez Neked nem igazán a hobbid, nem is kívánod azzá tenni, szemben az itt időző forumtársakkal, akik kedvéért, illetve közreműködésével létrejött ez a fórum.
Ez a fórum talán soha nem jött volna létre, ha az alapító gárda azt firtatta volna, ki mennyire tekinthető hobbitársnak, vagy hogy kinek mit kellene hallania.

Rock60
Őslakos
Őslakos

Igazad van, fülelek, nem vagy köteles, de sokakat érdekelnének ezek az összefüggések. Én pl. szívesen elhiszem...
Süti, fülelek elméletét alapul véve, Neked biztosan tiszteségesen megépített erősítőd van !

prando
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 160

Hozzászólás Szerző: prando »

prando írta:
2022.11.05., szomb. 06:17
A tisztességes IC drót úgy kezdődik, hogy szimmetrikus, XLR dugók vannak a végein és 2 valódi szimmetrikus felépítésű elektronikát köt össze. 4m-es távolságra meg főleg. A többi ... :rolleyes:
Ez oké, de a készülékek igen nagy többsége nem ilyen. Még csak nem is engedheti meg magának a többség sztem.
[/quote]

asebestyénnek reagáltam....
Vincent cd, Revox magnó, TEAC dac, Rotel RA985BX erősítő, diy phono, Vandersteen 1C hangfal, Vibavoice Omega500 tápkondi, ezek Béres János fórumtárs felújításában. Linn lp-játszó Oppo bluray, Heed táp, Fapaci, ACR, AudioNote, VdH, ZuAudio Event, Soner, Furutech kábelek, Triangle Antal hangfal.

prando
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 160

Hozzászólás Szerző: prando »

[/quote]

Vincent cd, Revox magnó, TEAC dac, Rotel RA985BX erősítő, diy phono, Vandersteen 1C hangfal, Vibavoice Omega500 tápkondi, ezek Béres János fórumtárs felújításában. Linn lp-játszó Oppo bluray, Heed táp, Fapaci, ACR, AudioNote, VdH, ZuAudio Event, Soner, Furutech kábelek, Triangle Antal hangfal.

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1018

Hozzászólás Szerző: BLX »

Rock60 írta:
2022.11.04., pén. 17:31
Ha valaki előre eldönti, hogy úgysem hallana különbséget az 1 és a 4 méteres madzag között, és az a lényeg, hogy " műszakilag " rendben legyen a dolog, némi esztétikával fűszerezve, az nyugodtan megvehetné az első útjába kerülö hifitornyot is, és punktum.
Jelentős dologok persze nem itt nem dőlnek el, legfeljebb az, hogy ez Neked nem igazán a hobbid, nem is kívánod azzá tenni, szemben az itt időző forumtársakkal, akik kedvéért, illetve közreműködésével létrejött ez a fórum.
Ha megkerdezned a felesegemet, akkor hidd el azt mondana eleg hatarozottan, hogy a hobbim. A forum vagy egy kozosseg azert lehet jo-eros-szines, mert kulonbozo nezopontokat hoznak kulonbozo emberek. En nyitott vagyok ugy gondolom, erdekel masok velemenye, rendszere, hozzaalasa, stb. Olvasd vissza a hozzaszolasaimat. Szerintem ha kis mertekben is, de probalok kozremukodni abban, hogy a forum mukodjon. Most eppen a kabelekkel kapcsolatban kicsit konzervativ vagyok. Sorry. Viszont szivesen olvasom masok eszreveteleit, amelyek lehetnek elteroek az enyemtol. Az is lehet, hogy kesobb mas lesz a velemenyem. Azt hiszem ez a kulcs a forumozasban es eszmecsereben.

Nagyon szivesen resztvettem volna a Mishow fele barati kabel teszteleseken, amirol irt. Az ilyesmit nagyon jo kezdemenyezesnek tartom. Szerencsere Alex is szervez hifis barati talalkozokat, illetve voltam tobb topiktarsnal is. Longnal is megofordultam, ahol kabel, alatet es ezo temaban is remek bemutatot es “tovabbkepzest” kaptam, ami nagyon jo elmeny volt. Mindenhol lehet valami erdekeset latni es hallani.

:smile29:

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2876
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

audioline írta:
2022.11.04., pén. 22:43

Talán a tápkábel az egyetlen, ahol az 1m minimum kötelező! Az 1,5/2 gyakran még jobb. A 3m meg akár rosszabb. gondolkodik.gif Vonal szinten abszolút nem egyértelmű a dolog. Inkább 50cm jó kábel, mint 1,5m hitvány. Ahol "antennaként" (is) viselkedik egy kábel, ott főleg jobb a rövidebb. Koax esetében úgy vettem észre, nem ritkán a rövidebb a nyerő. Szerinted hülyeség? Nem baj. A többi bölcselet között talán elfér. :D
Nalam ugyanolyan tapkabelböl (Neotech SOCP) jobban szól az erősítő előtt 80cm, mint 135cm.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3188

Hozzászólás Szerző: audioline »

.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

robi20064 írta:
2022.11.04., pén. 21:31
fülelek írta:
2022.11.04., pén. 21:28
Régebben írtam már erről, de egy újszülöttnek minden vicc új...
Minden készülékben van valamennyi belső kábelezés, akár hálózati betáp, akár bemeneti szinten. Ezek a kábelek a kommersz és kicsit felette kategóriában mind igen gyenge minőségűek azokhoz képest, amivel összeköttetést hozunk létre akár a hálózattal, akár más készülékkel. Ilyen esetekben a hosszabb kábelek jobban szólnak. Ha igazán gondosan megépített készülékekkel van dolgunk, akkor meg a rövidebb kábel a jobb. Hogy mi számít igazán gondosan megépítettnek, azt pont az döntheti el, hogy a rövidebb kábellel szól jobban, avagy nincs értékelhető különbség a hosszabb és a rövidebb kábel között. Ha valaki ilyennel még nem találkozott, az nem jelenti azt, hogy nincs.
Es most johet a tudomanyos magyarazata is, hogy miert szol jobban a hosszabb ha belul gyengebb a minoseg ;)
Tessék kísérletezni meg gondolkodni, nem vagyok köteles tálcán kínálni a megoldást, aki nem hiszi, járjon utána, mire rájön, elmegy a kedve is attól, hogy közreadja a zinternet (ez direkt volt!) inkognitóban köztudottan fránya népének :smile29:

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 932

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

Rock60 írta:
2022.11.04., pén. 20:50
A hosszú tápkábel forráskészüléknél és erősítőnél is domborított ?
Igen ez volt a tapasztalat, simán kihallható volt de amint írtam kell hozzá rendszer is….amit sokan elfelejtenek, hogy ha betesznek a rendszerbe egy jobb ic hsz vagy táp kábelt azt hiszik, hogy megjött a kánaán az nagyon téved a rendszer többi elemét is arra a szintre kell hozni mint a bele illesztett kábel…. leborulok.gif
"Az igazi barát szemből támad."

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Régebben írtam már erről, de egy újszülöttnek minden vicc új...
Minden készülékben van valamennyi belső kábelezés, akár hálózati betáp, akár bemeneti szinten. Ezek a kábelek a kommersz és kicsit felette kategóriában mind igen gyenge minőségűek azokhoz képest, amivel összeköttetést hozunk létre akár a hálózattal, akár más készülékkel. Ilyen esetekben a hosszabb kábelek jobban szólnak. Ha igazán gondosan megépített készülékekkel van dolgunk, akkor meg a rövidebb kábel a jobb. Hogy mi számít igazán gondosan megépítettnek, azt pont az döntheti el, hogy a rövidebb kábellel szól jobban, avagy nincs értékelhető különbség a hosszabb és a rövidebb kábel között. Ha valaki ilyennel még nem találkozott, az nem jelenti azt, hogy nincs.

Rock60
Őslakos
Őslakos

A hosszú tápkábel forráskészüléknél és erősítőnél is domborított ?

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 932

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

Rock60 írta:
2022.11.04., pén. 17:34
Mishow, mi a tapasztalat a különböző hosszúságú tápkábeleknél ?
Ott állítólag a 1.5 - 2 m közötti az ideális. Ez beigazolódott ?
Csakhogy megosszam a saját tapasztalatomat az ic kábellekkel legalábbis ami nálam járt 80-100cm hosszban igazán egy típusból nem hallottam különbséget csak akkor ha minőségi csatlakozót tettünk rá vagy xlr-t na akkor az sokkal jobban szólt, rengeteg zajt szedett le a rendszerből persze az xlr sokkal jobb… :D
Tápkábel ügyben nagyon is számít a hosszúság többször is kiderült nálam tesztelés alatt, az 1m, 1,5 m kábelok felejtősek legalábbis nálam mert nem hozzák azt a minőséget mint a 2m és kicsit hosszabb társaik :D :D
Amennyiben jó a rendszered van simán ki hallod a különbséget és ha teszel rá jobb csatlakozót akkor még jobban kijön a különbség… saját tapasztalat :D :D
"Az igazi barát szemből támad."

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 880

Hozzászólás Szerző: fererencz »

Rock60 írta:
2022.11.04., pén. 18:29
Vártam a megjegyzést.
Ok, megvizsgáltam magam. Nekem hobbim. :smile53:
Nem vonom kétségbe, de én másra gondoltam önvizsgálat alatt.
Nem szotkam hibázni.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3311

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

fererencz írta:
2022.11.04., pén. 17:54

Nincs ezzel semmi gond, sőt! Az ilyenre nekem is lenne igényem...
Csak, nagyon tudomanyosnak hatott a kísérlet szó. :smile53:
Lassan egy éve próbálok(újra?) hasonlókat szervezni. Ráadásul nyíltan, a tali topikban.
Kb. egy kezemen tudom megszámolni, hány embert érdekelt a dolog. Viszont szerencsére ezzel a pár emberrel rendszeresen megy az ilyen, olyan összejövetel.

Szóval csak akarni kell szerintem.
Csak a Marantz! :-D

Rock60
Őslakos
Őslakos

Vártam a megjegyzést.
Ok, megvizsgáltam magam. Nekem hobbim. :smile53:

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”