Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
Re: Kábelezzünk
Mishow, mi a tapasztalat a különböző hosszúságú tápkábeleknél ?
Ott állítólag a 1.5 - 2 m közötti az ideális. Ez beigazolódott ?
Ott állítólag a 1.5 - 2 m közötti az ideális. Ez beigazolódott ?
Ha valaki előre eldönti, hogy úgysem hallana különbséget az 1 és a 4 méteres madzag között, és az a lényeg, hogy " műszakilag " rendben legyen a dolog, némi esztétikával fűszerezve, az nyugodtan megvehetné az első útjába kerülö hifitornyot is, és punktum.
Jelentős dologok persze nem itt nem dőlnek el, legfeljebb az, hogy ez Neked nem igazán a hobbid, nem is kívánod azzá tenni, szemben az itt időző forumtársakkal, akik kedvéért, illetve közreműködésével létrejött ez a fórum.
Jelentős dologok persze nem itt nem dőlnek el, legfeljebb az, hogy ez Neked nem igazán a hobbid, nem is kívánod azzá tenni, szemben az itt időző forumtársakkal, akik kedvéért, illetve közreműködésével létrejött ez a fórum.
- asebestyen
- V.I.P.
- Értékelés: 7573
A tisztességes IC drót úgy kezdődik, hogy szimmetrikus, XLR dugók vannak a végein és 2 valódi szimmetrikus felépítésű elektronikát köt össze. 4m-es távolságra meg főleg. A többi ...lehoako írta: ↑2022.11.04., pén. 16:39
Semmi ilyesmi, mishow, végre egy témábavágó kérdésre ebben a topikban nemcsak trollkodás a válasz (semmiképp sem Részedről, félre ne értsd, kérlek), végre elkezdünk tematikusan kábelezni. Neked is és mindenkinek köszönöm a magam nevében, hogy teszünk az ellen, hogy olyan szakkollégák, akik eddig még kevés tapasztalatot szereztek a kábelezésben, hozzájussanak legalább néhány tapasztalat leírásához, ami ebben a topikban pár év alatt megírt tapasztalatként lecsapódott.
NYilván fül és rendszer is kell ahhoz, hogy a kábel is számítson, de nekem már egy HS-280-ason is ordított, ha IC-t cseréltem a rendszerben. Szóval, ha eleve nem utasítjuk el, hogy esetleg több méter jelútnak lehet hatása a hangra, akkor sokminden történhet![]()
![]()
![]()

Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés
Nekem sajnos egy jobbféle mp3 kontra sfotify minőséggel is meggyűlik a bajom, egy belépő stúdió fejhallgatón is, nem tagadom. Így, az én szavamra itt igazán nem lehetne adni.
- fererencz
- Törzsvendég
- Értékelés: 880
Igazán jó hallásod van, gratulálok hozzá!

Nekem sajnos egy jobbféle mp3 kontra sfotify minőséggel is meggyűlik a bajom, egy belépő stúdió fejhallgatón is, nem tagadom. Így, az én szavamra itt igazán nem lehetne adni.

Nem szotkam hibázni.
Semmi ilyesmi, mishow, végre egy témábavágó kérdésre ebben a topikban nemcsak trollkodás a válasz (semmiképp sem Részedről, félre ne értsd, kérlek), végre elkezdünk tematikusan kábelezni. Neked is és mindenkinek köszönöm a magam nevében, hogy teszünk az ellen, hogy olyan szakkollégák, akik eddig még kevés tapasztalatot szereztek a kábelezésben, hozzájussanak legalább néhány tapasztalat leírásához, ami ebben a topikban pár év alatt megírt tapasztalatként lecsapódott.mishow írta: ↑2022.11.04., pén. 13:58Van bizony, korábban a hifi cimborákkal csináltunk ilyen kísérleteket. IC és tápkábel esetében is másképp "szól" ugyanaz a kábel különböző hosszban. Tápkábelnél pl jól hallhatóan másképp tud szólni az 1/1,5/2 méteres változat, de legutóbb az egyszerre vásárolt Vention CAT8 1m és 2m LAN kábelek se szóltak egyformán - nem "mintha" különbséggel, nem is durván, de stabilan hallhatóan![]()
DE nem akarok ezzel újabb vitát nyitni, pláne újabb téglát dobni a pocsolyába![]()
Csak kérdeztél én meg válaszoltam![]()
NYilván fül és rendszer is kell ahhoz, hogy a kábel is számítson, de nekem már egy HS-280-ason is ordított, ha IC-t cseréltem a rendszerben. Szóval, ha eleve nem utasítjuk el, hogy esetleg több méter jelútnak lehet hatása a hangra, akkor sokminden történhet

De miért kell elkomolytalankodni? Nem akartam semmit kihozni belőle, vagy megkerdőjelezni. Csak kíváncsi voltam, ha már kísérletek hozták az eredményt sorra, akkor azok hogyan zajlottak. Ez legalább annyira fontos szvsz, mint az eredmény.
- fererencz
- Törzsvendég
Ez tényleg jó volt, mint poén.

De miért kell elkomolytalankodni? Nem akartam semmit kihozni belőle, vagy megkerdőjelezni. Csak kíváncsi voltam, ha már kísérletek hozták az eredményt sorra, akkor azok hogyan zajlottak. Ez legalább annyira fontos szvsz, mint az eredmény.
Nem szotkam hibázni.
Keresünk egy jó kis pocsolyát (elsősorban emiatt esős időszakokat preferálunk, ami mostanában adott is), utána a többször kiválogatott különböző formájú, színű tégla és kődarabokat dobáljuk a vízbe. Igyekszünk mindig rendre a mértani közepére célozni, persze ez nem mindig jön össze. Úgyhogy nem mindig vagyunk pontosak ezen kísérletek során. Gondolkodtunk már, hogy konyhai mérlegen 10g pontossággal előtte megmérjük a dobálandó tárgyakat, illetve keressük még az összefüggést a vízmélység, felfelé csapódó vízmennyiség, valamint a kődarabok formája között.fererencz írta: ↑2022.11.04., pén. 14:42Hogyan zajlik egy ilyen kísérlet?mishow írta: ↑2022.11.04., pén. 13:58Van bizony, korábban a hifi cimborákkal csináltunk ilyen kísérleteket. IC és tápkábel esetében is másképp "szól" ugyanaz a kábel különböző hosszban. Tápkábelnél pl jól hallhatóan másképp tud szólni az 1/1,5/2 méteres változat, de legutóbb az egyszerre vásárolt Vention CAT8 1m és 2m LAN kábelek se szóltak egyformán - nem "mintha" különbséggel, nem is durván, de stabilan hallhatóan![]()
DE nem akarok ezzel újabb vitát nyitni, pláne újabb téglát dobni a pocsolyába![]()
Amikor úgy látjuk megfelelő, releváns infó gyűlt össze, akkor tervezzük még egy nagy teljesítményű 5000-10000 képkocka/sec rögzítőkamera hadrendbe állítását is, a mérés az akkor már legyen mérés.
Röviden...

Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric
- BLX
- Törzsvendég
- Értékelés: 1018
Mishow, Trane,
Gondoltam, hogy ezzel dobok egy kis kavicsot a vizbe...
Igazatok van termeszetesen.
En biztosan nem tudnam megkulonboztetni, hogy most az 1 meteres vagy 4 meteres pl.: Klotz MC5000-es IC-vel hallgatok zenet.
Nekem a sajat tapasztalatom az, hogyha van egy "muszakilag" korrekt kabelem, az nekem eleg. Sem az idot sem az extra koltseget nem eri meg nekem, ami a cserelgetessel es probaval jar. Ha a muszaki elvarasaimat teljesiti, arban realis, akkor talan meg nemi esztetikai dolog johet szoba
Szamomra a jelentos dolgok nem itt dolnek el.
Akar ezt a rendszert a leagolcsobb Klotz, Canare, Belden, Kacsa, Vandamme kabelekkel proba nelkul elfogadnam
youtu.be/_uXdxxt84PE
Gondoltam, hogy ezzel dobok egy kis kavicsot a vizbe...

Igazatok van termeszetesen.

En biztosan nem tudnam megkulonboztetni, hogy most az 1 meteres vagy 4 meteres pl.: Klotz MC5000-es IC-vel hallgatok zenet.
Nekem a sajat tapasztalatom az, hogyha van egy "muszakilag" korrekt kabelem, az nekem eleg. Sem az idot sem az extra koltseget nem eri meg nekem, ami a cserelgetessel es probaval jar. Ha a muszaki elvarasaimat teljesiti, arban realis, akkor talan meg nemi esztetikai dolog johet szoba

Akar ezt a rendszert a leagolcsobb Klotz, Canare, Belden, Kacsa, Vandamme kabelekkel proba nelkul elfogadnam

youtu.be/_uXdxxt84PE
- fererencz
- Törzsvendég
Hogyan zajlik egy ilyen kísérlet?mishow írta: ↑2022.11.04., pén. 13:58Van bizony, korábban a hifi cimborákkal csináltunk ilyen kísérleteket. IC és tápkábel esetében is másképp "szól" ugyanaz a kábel különböző hosszban. Tápkábelnél pl jól hallhatóan másképp tud szólni az 1/1,5/2 méteres változat, de legutóbb az egyszerre vásárolt Vention CAT8 1m és 2m LAN kábelek se szóltak egyformán - nem "mintha" különbséggel, nem is durván, de stabilan hallhatóan![]()
Nem szotkam hibázni.
Viszont épp ezért lehet jó a mikrofonkábel ilyen célra, mert ott eleve belekalkulálják, hogy alapból sok tíz métenyit fognak használni egyszerre, hiszen arra való!
- mishow
- V.I.P.
- Értékelés: 2544
ECCERRE írtuk, csak én már a kapacitás/impedancia kérdésbe nem bonyolódtam bele, mert ahhoz nem nagyon értek.
Viszont épp ezért lehet jó a mikrofonkábel ilyen célra, mert ott eleve belekalkulálják, hogy alapból sok tíz métenyit fognak használni egyszerre, hiszen arra való!
DE nem akarok ezzel újabb vitát nyitni, pláne újabb téglát dobni a pocsolyába
Csak kérdeztél én meg válaszoltam
- mishow
- V.I.P.
Van bizony, korábban a hifi cimborákkal csináltunk ilyen kísérleteket. IC és tápkábel esetében is másképp "szól" ugyanaz a kábel különböző hosszban. Tápkábelnél pl jól hallhatóan másképp tud szólni az 1/1,5/2 méteres változat, de legutóbb az egyszerre vásárolt Vention CAT8 1m és 2m LAN kábelek se szóltak egyformán - nem "mintha" különbséggel, nem is durván, de stabilan hallhatóan

DE nem akarok ezzel újabb vitát nyitni, pláne újabb téglát dobni a pocsolyába

Csak kérdeztél én meg válaszoltam

- SoundMania
- V.I.P.
- Értékelés: 1215
Ez nem ennyire egyszerű. Szerintem a rossz kábel/jó kábel arány számít. Azaz ha sok rossz kábeled van egy funkcióra , akkor sok jó kell mellé , hogy a hatása igazán érvényesüljön. Ezért az a legjobb, ha a rosszakat kigyomlálod a rendszerből (készülékekből is) és a jót teszed mindenhova. akkor ha minden jól megy kevesebbből megúszod és a végeredmény is jobb lesz. Vz az egyik legjobb megoldás mind a két esetre egyébként . Jó lóra tettél vele!Rock60 írta: ↑2022.11.04., pén. 11:58Én is variáltam a cuccaim elhelyezésén, de mindig első szempont volt, hogy a készülékek középen maradjanak, pont a kábelek miatt. Nehéz volt kicentizni, hogy a lemezjátszó se legyen kényelmetlenűl alacsonyan és a TV sem túl magasan.
El tehettem volna a lemezjátszót oldalra egy falikonzolra, de én nem akartam a hosszú kábelekkel bíbelődni, azokra kőlteni - 1 m Vz helyett 4 m Vz - és bevállalni a minőségromlást, ami a hosszabb kábelekkel jár.
Egyébként, pont meg szerettem volna kérdezni én is a téma tudoraitól, hogy ha adott típusból árkategóriától függetlenűl 1 méteres helyett 4 méterest használunk, mire lehet számítani hangminőség szempontjából ?
Gondolom, semmi jóra...![]()
Egyébként csatlakozva BLX kolléga korábbi bejegyzéséhez, jó szívvel ajánlom a Klotz MC5000 mikrofonkábelt, Neutrik/Rean dugókkal. Vedd fel a kapcsolatot az Elimexesekkel, bár a hifisek nekik inkább nyűg, mint biznic, becsületükre mondva tisztességgel segítenek. A Kácsának is van mikrofonkábele, náluk is tudsz csináltatni, bár ők mostanában valószínűleg arannyal forrasztanak, a kiszerelési árakból ítélve.
De ha ezekkel nem akarsz kínlódni, a Klotznak van kész IC kábele is az Elimexnél (1/2/3/6m hosszakban), azt nem használtam, nyilván nem hájend, de gondolom, a név azért ott is kötelez.
https://elimex.hu/tipuskategoriak/633/rca-rca_kabel
- mishow
- V.I.P.
Úgy tudom, a hagyományos hifi kábeleknél úgy 5m körül kezdődik a kritikus határ, de ez attól is függ, hogy az adott forráskészüléknél mekkora és mennyire stabil a kimenő jel. Javaslom, ha már végleges a hely, mérd ki egy sima madzaggal, pontosan mennyi kell, hagyjál rá annyit, hogy sehol ne feszüljön, és annyit vegyél, ne saccra meg szemre ...Garfield92 írta: ↑2022.11.04., pén. 10:06számolva azzal, hogy nem közvetlenül egyenesen kötöm majd hanem hátul elvezetem a kábeleket, illetve az állvány gerincében is szépen polconként kijárattal rendelkező kábel elvezető van, így szerintem a 3m minimum kell, de ha biztosra akarok menni lehet a picivel hosszabb sem árt a sok kanyargás miatt. Szóval ezért van szükségem hosszabb kábelekre.
Egyébként csatlakozva BLX kolléga korábbi bejegyzéséhez, jó szívvel ajánlom a Klotz MC5000 mikrofonkábelt, Neutrik/Rean dugókkal. Vedd fel a kapcsolatot az Elimexesekkel, bár a hifisek nekik inkább nyűg, mint biznic, becsületükre mondva tisztességgel segítenek. A Kácsának is van mikrofonkábele, náluk is tudsz csináltatni, bár ők mostanában valószínűleg arannyal forrasztanak, a kiszerelési árakból ítélve.
De ha ezekkel nem akarsz kínlódni, a Klotznak van kész IC kábele is az Elimexnél (1/2/3/6m hosszakban), azt nem használtam, nyilván nem hájend, de gondolom, a név azért ott is kötelez.
https://elimex.hu/tipuskategoriak/633/rca-rca_kabel
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára mishow 2022.11.04., pén. 14:07-kor.
Én csak abból indulok ki, hogy az erősítőépítésben is mindig kihangsúlyozzák a rövid jelút fontosságát, pedig ott csak néhány centis, vagy max. egy-két arasznyi különbségről beszélűnk, nem plusz 3 méterről.
De, ha a hangminőségtől el is tekintünk, nagyon nem mindegy, hogy egyszer sokat, vagy négyszer sokat kell az IC kábelre költeni.
De, ha a hangminőségtől el is tekintünk, nagyon nem mindegy, hogy egyszer sokat, vagy négyszer sokat kell az IC kábelre költeni.
- BLX
- Törzsvendég
- Értékelés: 1018
Van olyan, aki megtudja hallani a kulonbseget egyertelmuen egy 1 meteres es egy 4 meteres ugyan olyan tisztesseges IC kabel kozott?Rock60 írta: ↑2022.11.04., pén. 11:58Én is variáltam a cuccaim elhelyezésén, de mindig első szempont volt, hogy a készülékek középen maradjanak, pont a kábelek miatt. Nehéz volt kicentizni, hogy a lemezjátszó se legyen kényelmetlenűl alacsonyan és a TV sem túl magasan.
El tehettem volna a lemezjátszót oldalra egy falikonzolra, de én nem akartam a hosszú kábelekkel bíbelődni, azokra kőlteni - 1 m Vz helyett 4 m Vz - és bevállalni a minőségromlást, ami a hosszabb kábelekkel jár.
Egyébként, pont meg szerettem volna kérdezni én is a téma tudoraitól, hogy ha adott típusból árkategóriától függetlenűl 1 méteres helyett 4 méterest használunk, mire lehet számítani hangminőség szempontjából ?
Gondolom, semmi jóra...![]()

Én is variáltam a cuccaim elhelyezésén, de mindig első szempont volt, hogy a készülékek középen maradjanak, pont a kábelek miatt. Nehéz volt kicentizni, hogy a lemezjátszó se legyen kényelmetlenűl alacsonyan és a TV sem túl magasan.
Gondolom, semmi jóra...
Gondolom, semmi jóra...

- Garfield92
- Lefelé a lejtőn
- Értékelés: 2
Az eddigi setupban egymás mellett helyezkedtek el az eszközök két igás alacsony bútoron, felettepedig a TV a falon volt. Nem rég költöztem és az ottani TV szekrény kifejezetten megtetszett, de így már nem fértek el a hagyományos módon az eszközök. Így csak a HTPC és az erősítő vannak a TV alatti 1-1 fakban. A többi eszköz, vinyl, cd, kazetta, rádió, phono kikerültek kb 1,5 méterrel arrébb az egész szerkény, hangfal (és van egy indokolatlan oszlop a nappali sarkában
) mellé egy kifejezetten ilyen hifi komponensek tárolására alkalmas állványra. Na most számolva azzal, hogy nem közvetlenül egyenesen kötöm majd hanem hátul elvezetem a kábeleket, illetve az állvány gerincében is szépen polconként kijárattal rendelkező kábel elvezető van, így szerintem a 3m minimum kell, de ha biztosra akarok menni lehet a picivel hosszabb sem árt a sok kanargás maitt. Szóval ezért van szükségem hosszabb kábelekre. Persze cserélhetnék egy komponensel helyet, hogy közelebb kerüljenek, de az enyhe ocd-m ezt nem hagyja mert így érzek kereknek az elrendezést. 

zoli73 írta: ↑2022.11.03., csüt. 17:02Azért azt jó volna tudni, hogy miért kell 3-5m hosszú IC kábel? Milyen rendszer elrendezés az, ami ilyen hosszú kábelezést igényel? Ha az általánosan használt 1m-est vennél, akkor az adott keretből jobb minőségű is beleférne.Garfield92 írta: ↑2022.11.03., csüt. 12:58Sziasztok!
Új albérlet miatt totál átrendezésre került a hifi motyóm. Eddig elég vegyesen használtam IC kábeleket. Volt köztünk cimborától megörökölt KáCsa, meg egy rakás szedett vedett hulladék is. Most viszont szeretnék venni 3db 3-4 méteres valami tisztes minőségű de a csillagos egeket az árával el nem érő de egységes belépő szintű IC kábelt.
https://www.muziker.hu/monacor-audio-cable-acp-300-50
https://kacsa-audio.hu/webaruhaz/kacsa- ... a-kabel-5m
Az netsztyeppe első felszántása után barátságos árban ezeket találtam. Valójában 2db lenne igen fontos a vinly és a cd lejátszónak. Tehát ha mondjuk 15k Ft-ban tetődik az még beleférhet. Persze nyugodtan mondjátok ha ilyen árban teljesen mindegy mit választok, de gondoltam hátha van valami bejáratott joly joker megoldás.
Előre is köszönöm a segítségeteket!![]()
Lemezjátszó: Akai AP-100 C
CD Lejátszó: Denon DCD-625
Sztereó erősítő: Nad C325 BEE
Phono: Cambridge Audio 551 P
TV: Samsung UE58 MU6122 UHD
Hangsugárzók: Bowers & Wilkins DM 603 S2
CD Lejátszó: Denon DCD-625
Sztereó erősítő: Nad C325 BEE
Phono: Cambridge Audio 551 P
TV: Samsung UE58 MU6122 UHD
Hangsugárzók: Bowers & Wilkins DM 603 S2
- prando
- V.I.P.
- Értékelés: 160
Vagy nem. Majd elválik. Írom ezt azért, mert nekem 4 db Zu Audio Event van a rendszerben és mégis kacsintgatok pl Valhalla kábelei felé, vagy a Siltech. Szóval, na!
Vincent cd, Revox magnó, TEAC dac, Rotel RA985BX erősítő, diy phono, Vandersteen 1C hangfal, Vibavoice Omega500 tápkondi, ezek Béres János fórumtárs felújításában. Linn lp-játszó Oppo bluray, Heed táp, Fapaci, ACR, AudioNote, VdH, ZuAudio Event, Soner, Furutech kábelek, Triangle Antal hangfal.
Te azt csak hiszed....

-
- Fórumlakó
- Értékelés: 363
Én kipróbálnám Cables drótjait isGarfield92 írta: ↑2022.11.03., csüt. 12:58Sziasztok!
Új albérlet miatt totál átrendezésre került a hifi motyóm. Eddig elég vegyesen használtam IC kábeleket. Volt köztünk cimborától megörökölt KáCsa, meg egy rakás szedett vedett hulladék is. Most viszont szeretnék venni 3db 3-4 méteres valami tisztes minőségű de a csillagos egeket az árával el nem érő de egységes belépő szintű IC kábelt.
https://www.muziker.hu/monacor-audio-cable-acp-300-50
https://kacsa-audio.hu/webaruhaz/kacsa- ... a-kabel-5m
Az netsztyeppe első felszántása után barátságos árban ezeket találtam. Valójában 2db lenne igen fontos a vinly és a cd lejátszónak. Tehát ha mondjuk 15k Ft-ban tetődik az még beleférhet. Persze nyugodtan mondjátok ha ilyen árban teljesen mindegy mit választok, de gondoltam hátha van valami bejáratott joly joker megoldás.
Előre is köszönöm a segítségeteket!![]()

A gondolkodás nem megerőltető...
- Alex_Aston
- V.I.P.
- Értékelés: 3311
Ismerem azt a megállót

- Alex_Aston
- V.I.P.
- Értékelés: 3311
Na, ennyit akkor a PC-kábelekről.Alex_Aston írta: ↑2022.11.03., csüt. 17:05Bekerült a Limetree előtt lévő TMP-hez eddig használt PC kábel helyett, egy régi (olasz gyártású) Van Damme tápkábel próbára.
Pár nap után azt tudom mondani, hogy javított a hangon. Persze nem lett a kis vasból hirtelen Musicbook Source, viszont javult a tisztaság, és a hangok jobb elkülönülése, pontosabb lett minden.
Nem gondoltam volna.
Rögös, de legalább kanyargós úton indultál el