zoli73 írta: ↑2023.05.26., pén. 12:39
Szép napot mindenkinek!
Egy kis segítséget, tanácsot szeretnék kérni.
Ajándékba tervezünk venni egy laptop-ot, a fiúnk általános iskolai ballagására.
A keret 150, max. 200 ezer Forint. Az igények: ami egy 15 éves gyereknek, aki középiskolába készül, megfeleljen. Én tudatlan vagyok a témában, ezért kérek segítséget. Ennyiért lehetmelfogadható laptop-ot kapni, vagy ezek még "gagyik"? Tényleg nem tudom, de a keret ennyi.
Köszönöm!
Tudom, hogy ajándék, de szerintem mindenképp próbáld megtudni, hogy mire szeretné ő használni.
Kértek már tőlem ilyen tanácsot, gyerek számára is, de ott elég egyértelműen kiderült, hogy valamilyen szinten a játék az cél, és arra.- sajnos - az általad megadott keret nem elég - új gép esetén.
Kompromisszumok tehát lesznek, kérdés, hogy a fiad boldog lesz-e vele a kompromisszumok miatt.
Amit mindenképp döntsetek még el Ti:
- biztos laptop kell? Lásd ZolaBA hozzászólását, egyetértek vele. Ha igen, biztos, akkor:
- méret (kisebb, nagyobb)
- kell-e a világítós billentyűzet (avagy este sötétben használná-e)
- kell-e a numerikus billentyűzet-rész
- kell-e kamera (megtippelem, hogy erre igen a válasz)
- szoftverezettség: kell-e pl. MS Office majd a suliba (áltlában nem ingyé' van, sajna)
Amire mindenképp figyeljetek:
- ár-érték miatt inkább AMD, mint Intel
- inkább több RAM, mint több háttértár (ha játszani akar, és több játékot telepít, 500 GB SSD, ha nem, 256 GB is elég), a pénzt inkább a RAM-ra fordítsátok. Windows-nál ez fontos alapszabály.
- a háttértár SSD legyen, erre akár többször is kérdezzetek rá (olcsó gépeknél talán még bele lehet futni az eMMC nevű, alaplapra forrasztott háttértárral, ezt MESSZE kerüljétek el, akármennyire is jóáras a gép? -- és a HDD (magyar nevén vincseszter

) - oké ez csak vicc, igazi neve: merevlemez) is eléggé korszerűtlen már, jelentősen csökkenti az akkumulátoros üzemidőt és relatíve lassú, meg hangos is)
- Vigyázat! Sok helyen az oprendszer nem jár a géphez (vagy FreeDOS meg hasonló használhatatlan baromságokkal adják), ezzel lesz jóáras a gép. Ezt elég könnyű benézni. Minimum egy Windows Home legyen mellé (sajnos ez dob az áron, de én kalóz-oprendszerrrel nem vágnék neki...). Linux NEM PÁLYA nálatok (szerintem), a leg-felhasználóbarátabb Linux-szal (pl Ubuntu) is belefuthattok később kellemetlenségekbe egy-egy update után, ami megkeseríti az életeteket, mert - amint írtad - nincs affinitásotok az IT-hoz. Just my two pence.
Ha megvan, a windows-alapú beüzemelésnél gyerek számára van egy-két csapda/bosszantó dolog, amit majd telefonon elmondok, illetve szívesen segítek.