Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
Re: Kábelezzünk
Jö estét Mindenkinek !
Abban szeretném kérni a hozzáértők tanácsát, hogy egy egy méteres IC-kábel kettévágható-e minőség romlás veszélye nélkül ?
Hallottam valami olyasmit, hogy az impedancia változás miatt a fél méteres kábelnek rosszabb lehet a hangja, mint az egy méteresnek. Vagy ellenkezőleg, a rövidebb kábel mindenképpen jobb ?
Nekem mindenhova hosszú az egy méteres, és szükségem lenne 2 db. fél méteres darabra.
Konkrétan egy KONDO AN KSL Vz - ről van szó. Ha elvágható, milyen dugó passzolna rá ?
Köszi.
Abban szeretném kérni a hozzáértők tanácsát, hogy egy egy méteres IC-kábel kettévágható-e minőség romlás veszélye nélkül ?
Hallottam valami olyasmit, hogy az impedancia változás miatt a fél méteres kábelnek rosszabb lehet a hangja, mint az egy méteresnek. Vagy ellenkezőleg, a rövidebb kábel mindenképpen jobb ?
Nekem mindenhova hosszú az egy méteres, és szükségem lenne 2 db. fél méteres darabra.
Konkrétan egy KONDO AN KSL Vz - ről van szó. Ha elvágható, milyen dugó passzolna rá ?
Köszi.
-
- Fórumlakó
- Értékelés: 364
Ha egy kábel ,,hangja" nem azonnal jó, akkor a ,,bejáratással" sem fog javulni...nemtomm írta: ↑2022.10.20., csüt. 16:27Vannak kábelek amik csak végfokba, avr-be valók és ami neked van az előfokba cd és média játszókhoz jó a gyártó is ehhez ajánlja.. amennyiben jobb a hang mint a régi tápkábellal tartsad meg a bejáratás után még javulni fog a hang....Baryll írta: ↑2022.10.20., csüt. 15:08Mi a tapasztalatotok az alábbi észrevételemmel kapcsolatban?
Van egy használt, de a rendszerem számára még "új" tápkábel, eléggé komoly - vastag - külső keresztmetszettel, amit bekötöttem a rendszerembe. Az "új" kábel vezetőjének anyag ezüst. A forrás OPPO 105-be bedugva egyértelműen pozitív a változás a hangban. Az "új kábelt bedugva a Hegel H300 erősítőbe viszont sokat ront az összképen, fület/agyat zavaróan, fárasztóan, bántóan éles és magas lesz a kapott végeredmény.
Létezhet olyan, hogy az " új" kábel "csak" forráskészülékhez lesz jó? Visszaolvasva az avx-en a gyártó ezeket a kábeleket forráskészülékekhez ajánlja.
Mit gondoltok, tapasztaltatok, járatás után se változna meg a kábel hangjának karaktere?![]()
![]()
A gondolkodás nem megerőltető...
Szerintem nyugodtan leírhatod a gyártót nincs sok belőle kis hazánkban….Baryll írta: ↑2022.10.20., csüt. 19:37Köszönöm szépen a választ! Természetesen marad, mert az OPPO-hoz jól illeszkedik. Csak meglepett a dolog, mert azt képzeltem, hogy az erősítő hangján is javítani fog ez az újabb kábel, aztán meg jött a kijózanító meglepetés. Utána meg arra gondoltam, hogy ha mindig forráshoz volt használva eddig, akkor az erősítőhöz még lehet, hogy nincs kellőképpen bejáródva. Feltételezve azt, hogy egyáltalán így működik-e a bejáratási, bejáródási procedúra.
Nagyon meglepett a két tápkábel közötti markáns hangbeli különbség.
White-tiger köszönöm szépen a választ! (Írok privit a típusokról, mert nem szeretnék üzletet rontani itt senkinek sem.)

"Az igazi barát szemből támad."
Köszönöm szépen a választ! Természetesen marad, mert az OPPO-hoz jól illeszkedik. Csak meglepett a dolog, mert azt képzeltem, hogy az erősítő hangján is javítani fog ez az újabb kábel, aztán meg jött a kijózanító meglepetés. Utána meg arra gondoltam, hogy ha mindig forráshoz volt használva eddig, akkor az erősítőhöz még lehet, hogy nincs kellőképpen bejáródva. Feltételezve azt, hogy egyáltalán így működik-e a bejáratási, bejáródási procedúra.
Nagyon meglepett a két tápkábel közötti markáns hangbeli különbség.
White-tiger köszönöm szépen a választ! (Írok privit a típusokról, mert nem szeretnék üzletet rontani itt senkinek sem.)
- white-tiger
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 87
Természetesen létezhet, és létezik is. A rendszer akusztikai tulajdonságához az egyes készülékek hangja járul hozzá + a kiegészítők. A cseréknél az egyes komponensek egymásra hatása is módosul, nyilván változó mértékben.Baryll írta: ↑2022.10.20., csüt. 15:08Mi a tapasztalatotok az alábbi észrevételemmel kapcsolatban?
Van egy használt, de a rendszerem számára még "új" tápkábel, eléggé komoly - vastag - külső keresztmetszettel, amit bekötöttem a rendszerembe. Az "új" kábel vezetőjének anyag ezüst. A forrás OPPO 105-be bedugva egyértelműen pozitív a változás a hangban. Az "új kábelt bedugva a Hegel H300 erősítőbe viszont sokat ront az összképen, fület/agyat zavaróan, fárasztóan, bántóan éles és magas lesz a kapott végeredmény.
Létezhet olyan, hogy az " új" kábel "csak" forráskészülékhez lesz jó? Visszaolvasva az avx-en a gyártó ezeket a kábeleket forráskészülékekhez ajánlja.
Mit gondoltok, tapasztaltatok, járatás után se változna meg a kábel hangjának karaktere?
Tapasztalatból tudom, mert cserélgettem eleget…

Ha már bejáratott a kábel, nem nagyon fog változni. Ha még nem, akkor sem fog változni az alap karaktere, viszont fog finomodni a hangja. Hogy ez belesik-e a rendszereden a tűréshatárodba, az lesz az eldöntendő kérdés…

Esetleg megírhatod milyen kábelről van szó, hanem titok.
Vannak kábelek amik csak végfokba, avr-be valók és ami neked van az előfokba cd és média játszókhoz jó a gyártó is ehhez ajánlja.. amennyiben jobb a hang mint a régi tápkábellal tartsad meg a bejáratás után még javulni fog a hang....Baryll írta: ↑2022.10.20., csüt. 15:08Mi a tapasztalatotok az alábbi észrevételemmel kapcsolatban?
Mit gondoltok, tapasztaltatok, járatás után se változna meg a kábel hangjának karaktere?

"Az igazi barát szemből támad."
Mi a tapasztalatotok az alábbi észrevételemmel kapcsolatban?
Én már a beírásom után is számítottam a csősz megjelenésére, jogosan.

Befejeztem!
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla
Ha nem is passzolt a hozzászólásod a topik címéhez 100%-osan, azért a megütközésedből én arra következtettem, hogy drágállod. Amiből aztán az következett, hogy nem is vetted meg. Ráadásul abban a topikban már egy jó ideje folyik az ahoz hasonló diskurzus, ami itt is elkezdődött - gatdasági folyamatok, hogyan hatnak a drágulások a használtcikkek árára, stb. stb.
Peace.
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 5998
Én meg annyit kértem, hogy az árrakkal kapcsolatos polémiát (amit a Te első bejegyzésed váltott ki, és tényleg erősen offtopik kezdett már lenni), ne terjesszük ki minden topikra. Nem szemrehányásként, csak kérésként. Nem tettél semmi rosszat azzal, hogy itt említetted meg, de el szeretném kerülni, hogy a mai helyzetben minden topik ezzel legyen tele. Egyeztetek a többi moderátorral, és átírjuk a "Szerintem valami túlságosan drága" topik címét általánosabbra, hogy bárki ott kifejthesse a mai árakkal kapcsolatos megütközését, frusztrációját vagy akár felháborodását.Snipi írta: ↑2022.10.18., kedd 08:45Már elnézést, de én egy szóval sem mondtam, hogy túlságosan drága. Csak megállapítottam, hogy ennyi az ára, és hogy ezen erősen megütköztem. Az okait - közgazdász lévén - megértem, és elfogadom. Így a topic (túlságosan drága) és az egyéni véleményem finoman szóval sincs összhangban egymással.Aszpirin írta: ↑2022.10.17., hétf. 21:13Srácok, ha lehetne kérni, ne terjesszük ki az árvitát minden topikra. Van erre már “bejáratott” hely…
Áttettem oda az ár-threadet: viewtopic.php?f=60&t=142626
Ha nem is passzolt a hozzászólásod a topik címéhez 100%-osan, azért a megütközésedből én arra következtettem, hogy drágállod. Amiből aztán az következett, hogy nem is vetted meg. Ráadásul abban a topikban már egy jó ideje folyik az ahoz hasonló diskurzus, ami itt is elkezdődött - gatdasági folyamatok, hogyan hatnak a drágulások a használtcikkek árára, stb. stb.
Peace.

- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
- dixie-chicken
- V.I.P.
- Értékelés: 2682
@Snipi:Kácsa átköltozött,most Cinkotán vannak...megvolt hirdetve egy újranyitási akció,kb 2 hete (?),pár napig volt érvényes,ahol a régi árjegyzékhez viszonyitva -19/20% kedvezményt adtak az AQ termékekre...volt akinek szerencséje voltSnipi írta: ↑2022.10.18., kedd 08:45Már elnézést, de én egy szóval sem mondtam, hogy túlságosan drága. Csak megállapítottam, hogy ennyi az ára, és hogy ezen erősen megütköztem. Az okait - közgazdász lévén - megértem, és elfogadom. Így a topic (túlságosan drága) és az egyéni véleményem finoman szóval sincs összhangban egymással.Aszpirin írta: ↑2022.10.17., hétf. 21:13Srácok, ha lehetne kérni, ne terjesszük ki az árvitát minden topikra. Van erre már “bejáratott” hely…

Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503
...it's only rock 'n' roll (but i like it)
...it's only rock 'n' roll (but i like it)
Már elnézést, de én egy szóval sem mondtam, hogy túlságosan drága. Csak megállapítottam, hogy ennyi az ára, és hogy ezen erősen megütköztem. Az okait - közgazdász lévén - megértem, és elfogadom. Így a topic (túlságosan drága) és az egyéni véleményem finoman szóval sincs összhangban egymással.Aszpirin írta: ↑2022.10.17., hétf. 21:13Srácok, ha lehetne kérni, ne terjesszük ki az árvitát minden topikra. Van erre már “bejáratott” hely…
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
Srácok, ha lehetne kérni, ne terjesszük ki az árvitát minden topikra. Van erre már “bejáratott” hely…
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5150
Az én emlékeimben elég gyenge kábelként szerepel, ettől persze tetszhet másnak.
nekem ugyan ilyen drotom van, meg a szine is. eleg ritka darab, mar nagyon reg nem gyartjak. volt a tulajdonomban ennek egy regebbi valtozata, qlscf2 de ez annal jobb.nekem mar eleg regen meg van, es nem is all szandekomban lecserelni, pedig mar megfordult a kezeim kozott egy jopar darab drot. minden parametereben kivalo, nalam orok darab. egy Mosica int 40 erosito es Sugden dobozok kozott teljesit, remekul. egy tanacs, a drotok vegeirol szedd le azokat a borzalmakat. 

Látott-hallott már valaki ilyet? Quad QLSCR hangfalkábel. Jó vastag(nehez is), külső köpeny, kb.2x2-2,5mm2 rèzkábel 

- Csatolmányok
-
- FE3B7BA0-D1DA-44BE-AB01-0265F9572BE2.jpeg (3.38 MiB) Megtekintve 2451 alkalommal
-
- BA9EC12F-E84E-49BD-AFFC-CE1ACC9F1E24.jpeg (2.34 MiB) Megtekintve 2451 alkalommal
Köszi 

- mishow
- V.I.P.
- Értékelés: 2544
Itthon Neutrik ügyben az elimex.hu oldalon érdemes szétnézni. Ha a pontos terméket nem találod, segítenek emailben vagy telefonon, egy próbát megér!ToronyiB írta: ↑2022.10.11., kedd 16:18Találkozott esetleg valaki olyan itthoni webshoppal ahol ilyen kábel átalakítót lehet venni? Ez a linkelt Neutrik is jó lenne.
https://www.audiophonics.fr/en/jack-xlr ... 14218.html
Találkozott esetleg valaki olyan itthoni webshoppal ahol ilyen kábel átalakítót lehet venni? Ez a linkelt Neutrik is jó lenne.
Foobar + wasapi vagy asio varázslatot használtam, nem volt Windows hang sem, csak a zene ment ki.
- fererencz
- Törzsvendég
- Értékelés: 880
Tehát az optika is tovább viszi?
Foobar + wasapi vagy asio varázslatot használtam, nem volt Windows hang sem, csak a zene ment ki.
Nem szotkam hibázni.
youtu.be/6B522GbH3D8
- Alex_Aston
- V.I.P.
- Értékelés: 3311
Erről nekem ez jutott eszembe. Ezek szerint nem csak egy, jó értelemben vett őrült van a világon

youtu.be/6B522GbH3D8
Csak a Marantz! :-D
Szóval most röviden: az impulzív, kb 1 másodperces zajokról beszéltem, amiknek a felvételen belüli időpontját is megadtam. Viri ciripelésre volt kíváncsi, hát megmutattam neki. Azokat tui a szgép okozta. Hogy milyen széles a zavar spektruma, azt nem tudom, csak sejtem, hogy messze nem a hallható tartományban vannak a csúcsok...
Fiatalkoromban szórakoztattuk magunkat "memóriazajjal" való zenéléssel... külön kis progi is készült rá akkoriban, boci-boci tarkát játszott, a RAM-ok írásciklusának "zajosságát" kihasználó módszerrel.
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
Az előbb egy egész litániát válaszoltam erre, de eltűnt az éterben...
Szóval most röviden: az impulzív, kb 1 másodperces zajokról beszéltem, amiknek a felvételen belüli időpontját is megadtam. Viri ciripelésre volt kíváncsi, hát megmutattam neki. Azokat tui a szgép okozta. Hogy milyen széles a zavar spektruma, azt nem tudom, csak sejtem, hogy messze nem a hallható tartományban vannak a csúcsok...
Fiatalkoromban szórakoztattuk magunkat "memóriazajjal" való zenéléssel... külön kis progi is készült rá akkoriban, boci-boci tarkát játszott, a RAM-ok írásciklusának "zajosságát" kihasználó módszerrel.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11003
- Kapcsolat:
Nincs ebben a kérdésben nagy tapasztalatom, de a felvételeden hallható zaj nagy része statikus, egy része pedig impulzív, pillanatszerű. Utóbbi bizonyára EMI eredetű, a többi talán nem.Aszpirin írta: ↑2022.10.10., hétf. 13:53Nem is kell kitaláld, a "ciripelést" a szgép okozta, ezt kinyomoztam, és egyértelműnek tűnik, ahogy az is, hogy inkább EMI, mint galvanikusan továbbított zaj.
Mellesleg van olyan felvételem, amin egy kapcsolóüzemmódú táp zajának hallható tartományba eső vagy intermodulálódó része (komoly erősítés után) igen durván hallható zajként jelenik meg... csak ezt nem publikálnám, de ha akarod, neked szívesen elküldöm (ha meghallgatod, akkor tudni fogod, m,iért nem akarom publikálni).
Mivel csak a hallható tartományt halljuk, könnyen feltételezhetjük, hogy minden zaj hallható, ám ha ránézünk egy nagy sávszélességű spektrumanalizátorra, beláthatjuk, mennyire alábecsültük a problémát. A Sziget Fesztiválon volt szerencsém éveken át részt venni a technikai tervezésben és telepítésben. Ott minden esetben végeztünk széles spektrumú méréseket, néha döbbenetes eredménnyel. Komoly tervezést igényelt pl. a rádiós mikrofonok frekvenciáinak kiválasztása, hogy ne szórjon rájuk semmi, pl. a rádiójába káromkodó taxis (megtörtént eset).
Egy érdekes sugárzott EM zaj forma esetem volt DIY MC elektronikámmal. Azzal tudtam Ortofon 3uV-10ohm, és 600uV 200ohmos pickuppal is lejátszani (kevés könnyen cserélhető alkatrésszel). Ha lehúztam az RCA csatis kábelt, ami pickupról vitte az MC elektronika egyébként szimmetrikus bemenetére a jelet, kézzel megérintettem a csati végét, akkor tisztán hallottam KH Kossuth adást a hangszóróból, ilyenkor szokásos brumm szinte semmi. A Solti KH adó tőlem kb 120km. Ha pickup impedanciával volt lezárva az MC bemenet, akkor persze semmi ilyen rádiózás, vagy felvett hallható idegen zaj nem volt, max egy kevés félvezető zaj, ami nagy erősítéseknél, MC elektronikáknál előfordul.fapaci írta: ↑2022.10.10., hétf. 13:45Zajból sokféle létezhet, ezek között a hallható zajok csak egy szűk csoportot képeznek. Ezért fogalmaztam úgy, hogy jellemzően nem a hallható tartományban jelennek meg, de néha nyilván ott is. Hogy az Aszpirin felvételén hallható zaj milyen eredetű, azt én innen nem próbálnám kitalálni, pláne hogy több komponens is van benne.
A kettőnk közötti "vitánál" szerintem sokkal durvább az a félreértés, mikor a gyakran emlegetett elektromágneses és elektromos zajokat sokan hallható zajként próbálják detektálni. Talán Te is láttad azt a beszélgetést a minap valamelyik csoportban, ahol valaki úgy érvelt, hogy az ő tápegysége és a lakásban elhelyezett három WiFi routere biztosan nem termel semmilyen zajt, mert a hangszóróból közelről hallgatva sem észlel semmi ilyesmit. Ez kb az a logika, ha a rosszul exponált fényképeknél/videóknál látható képzajt is a fülünkkel próbálnánk detektálni.
Mellesleg van olyan felvételem, amin egy kapcsolóüzemmódú táp zajának hallható tartományba eső vagy intermodulálódó része (komoly erősítés után) igen durván hallható zajként jelenik meg... csak ezt nem publikálnám, de ha akarod, neked szívesen elküldöm (ha meghallgatod, akkor tudni fogod, m,iért nem akarom publikálni).
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
Nem is kell kitaláld, a "ciripelést" a szgép okozta, ezt kinyomoztam, és egyértelműnek tűnik, ahogy az is, hogy inkább EMI, mint galvanikusan továbbított zaj.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11003
- Kapcsolat:
Zajból sokféle létezhet, ezek között a hallható zajok csak egy szűk csoportot képeznek. Ezért fogalmaztam úgy, hogy jellemzően nem a hallható tartományban jelennek meg, de néha nyilván ott is. Hogy az Aszpirin felvételén hallható zaj milyen eredetű, azt én innen nem próbálnám kitalálni, pláne hogy több komponens is van benne.
A kettőnk közötti "vitánál" szerintem sokkal durvább az a félreértés, mikor a gyakran emlegetett elektromágneses és elektromos zajokat sokan hallható zajként próbálják detektálni. Talán Te is láttad azt a beszélgetést a minap valamelyik csoportban, ahol valaki úgy érvelt, hogy az ő tápegysége és a lakásban elhelyezett három WiFi routere biztosan nem termel semmilyen zajt, mert a hangszóróból közelről hallgatva sem észlel semmi ilyesmit. Ez kb az a logika, ha a rosszul exponált fényképeknél/videóknál látható képzajt is a fülünkkel próbálnánk detektálni.